..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçýnýn iþlevsel tanýmý bilinci neþelendirmektir. -Max Eastman
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




4 Eylül 2017
El Kavramý 1  
Bayram Kaya
Her bir bey erki kendi içinde yeni bir sosyo toplumsa kültürler olmakla, El anlayýþýnýn kendine özgü farklý düzenlenin seremonilerine sahiptiler. Yani bunlar oligarþi yapý içinde oligarþiye göre; eþ deyiþle panteonlar birliðine göre putlar olacaktý. El olan, kültürlerin ve ritüellerin varyasyonlarýydý. El anlayýþlý bay erki hep izole kalamazdý. Eþyanýn (olagelen sürecin dinamiðin) doðasýna aykýrýydý. El de kendi düzelenimi içinde dýþa açýlmak zorundaydý. El tipi bay erki yapýlar kaynak sömürüsü yapmakla. Hacim büyümesi yüzey alaný büyümesi olukla dýþa doðru yayýlmasýnýn giriþmeleri içindeki kavgalarla oligarþin sentezli süreçleri baþlatmýþtý.


:EFE:
El'in anlam olukla oluþturulan tartýþmalarý kendi kotarýcýlarýn dýþýnda herkes için ayný þekilde açýk ve anlaþýlýr deðildi. El'in mana anlamasý yeni olukla ortaya konsa da kolektif sahiplikle anlaþýlýyordu. Bu nedenle El'in toprak, mal, mülk, sahipliði; çok kiþi için ha kolektif olan toplumun sahipliðiydi. Ha El'in sahipliði olmakla da dile getiriliyordu. Anlamlar net deðildi. Böylesi tartýþmalar içinde olmak, kimi ön ittifaklý tartýþmacýlar için sürecin içine balýklama dalýþ olmaktý.

Ön ittifak içinde kolektif emek ve kolektif emek gücü organize olup, inþaca oluyordu. Henüz ön ittifak içinde kiþisi emek inþacý deðildir. Ýlk kolektif çaba olan sosyal sahipli gayret, emek ve emek gücü; kolektif grup emek gücü olukla; totem gruplarýn içindeydi. Totem gruplar ilk kez kendi totem mesleklerini organize edene kadar; içinde olduklarý organizasyonda sosyal kültürleri daha aðýr basmakla; davranýþlarý daha çok "sosyal birlikler" dediðimiz yapý davranýþlarýydý.

Sosyal tutum içinde olmakla birlikte totem yapýlar, totemi süreç sonlarýna doðru üretim hareketini de baþlatmýþlardý. Sosyal sahipli totem meslekli yapýlar, ilk üretim hareketini baþlatýr olmalarýndan ötürü, toplum karakterli yapýlardý da. Totem meslekli grup yapýlar; ön ittifaklý sentezler içinde karmaþýk organizasyonlarýn entegresi oldular. Böylece totem yasalara karþý ilk kez; "üretim hareketi içinde irade kullanan ilahi dönemli sentez yapýlar" vardý.

"Ortaklaþan sosyal sahipli yapýlar" ile "ortaklaþan sahiple üretim hareketi" olan inþai yapýsallýk toplumsal yapýnýn parçalý oluþu içinde ayrý iki alandý. Toplum denmesinin nedeni "kolektif olan üretim hareketi" nedeniyleydi. Sosyal sahipli yapý toplum deðil, "topluluktur".

Sosyal sahipli yapýnýn totem mesleði ortaya koyup totem mesleði ile süren kýsmý, henüz tam anlamýyla "toplum deðil ise de" "toplum sal" bir beliriþtir. Kolektif toplumlarda ana ýra; ortak emek gücü eksenli çevrimin, temel alýnmasýydý. Kolektif oluþ herkesin olanla, herkesin mutlak yararlanmasýydý. Kolektif oluþ "kimi sosyal yapý karakterli totem yasalarla" birlikte "üretim hareketinin eþleþen tutumlarýyla þahsiyet buluyordu". Ön ittifaklý sentezse; emek güçlerinin bileþenler, ürünüydü.

Toplumsal yapýlardaki söylemi ve anlatým sal aðýrlýk totem kültürlü sosyal bilinç içinde olmaktadýr. Günümüze kadar sosyal anlayýþ içinde oluþturulan El anlayýþlý illüzyonlar nedeniyle sosyal mantýk hep ön planda olmakla karakterize edildi. Ama üretim hareketli sentezler de sosyal tutumlar içinde zoraki de olsa tutum deðiþikliklerine yol açýyordu.

Sosyal yapýlý totemi süreç ve totemi yapýnýn dýþa açýlmasýna; yapýnýn inþai olan organizasyonlarýný dýþ boyutlu tümleþen entegrasyonlara açmakla sosyal süreci bu organizasyonlar içine taþýyan davranýþ, sosyal yapý deðildi. Üretim hareketi karakterli olan toplumsal yapýydý.

Organizmalar (kiþiler) kendi benci oluþlarýna dayanakla þeyleri kendisine mal etme; þeyleri kedisine çekimli kýlmaya ve þeylerin bencil oluþun kendine göre seçme ve tanýmlama algýsý vardýr. Bu algý bencilliðin "sahiplik" algýsýdýr. Dýþtaki yararlanýcý giriþmeleriyle bencillik; sosyal oluþu kendi bencilliði üzerine oturtmakla "sosyal oluþu sahiplenmiþti". Sosyal oluþ katýlýmcýlardan ötürü parçalý oluþu tümleyendi. Yani sosyal bencillik parçalý oluþtu. Parçalanmaya ýralý oluþlaydý.

Bencilliðin algý sahipliði organize deðildir. Bencilliðin dýþtaki ilk organize sahipliði sosyal yapýlardý. Ýlk geri beslenilme olan sahiplik budur. Bencillik üzerine oturan sosyal organizasyon bu sahipliðin avcýlýk ve toplayýcýlýk olanýný, "kiþisi bencilliðe saðlatan bir bað yapmakla"; "yardýmlaþmayý ve iþbirliði dayanýþmasýný kolektif sahiplik yapmýþtý". Bu davranýþça öðrenme bencil sahipliðin, tekil bencil olukluktan çýkýp; "kolektife karakterli özgecil sahiplik" oluþuydu.

Bütün akýþ, bütün olay ve olgular ya da varlýk; zýtlýklarý içerirler. Zýtlýk olaylarýn ve varlýðýn geliþtirici özüdür. Olaylar, çeliþkin zýtlýklarý içinde bir kaide kural içinde birbirine dönüþürler. Tekil bencillik sosyal bað üzerinde kolektif grup bencilliðine dönüþmüþse. Grup bencilliðine dönüþen bencilliðin parçalý oluþu da tekil bencilliðe pay olukla dönüþecekti.

Sosyal bað ilk çok karmaþýk baðýntýlý bir olgunlaþmadýr. Zýtlarýn varlýðý ve birliði içindeki tüm süreçler iç ve dýþ koþullar giriþmeli süreçleriyle birbirine dönüþürler. Dýþ ortamlarýn bencilliðin karþýlanmasýna karþý, karþý direnç nedeniyle kiþinin eylemlerine karþý gösterdiði bir toplam alan gerilimi vardýr. Kiþi bu toplam alan zorluðunu kiþilerin kendi gibi kiþiler ile olan iþ birliði ve yardýmlaþma dayanýþmasý içinde olmasýyla aþmýþtý. Kiþiler sosyal olmuþtular.

Her deðiþme dönüþme iç ve dýþ koþullarýn farklý bir düzey ve düzlem baðýntýlý giriþmeleri olur. Bu nedenle deðiþme ve dönüþmeler kaçýnýlmazdýr. Ne var ki deðiþme ve dönüþmeler de keçeci mengenesi gibi gidiþ geliþlerin mekanik deðiþme, dönüþmeleri de deðildirler.

Üretim hareketi karakterli de olan bu deðiþme ve dönüþmelerin "her biri" de yeni bir "sahiplik" paylaþmasý türlerini de ortaya koyarlar. Kolektif bað parçalý olaný anlama bað eden bir tümleþidir. Böyle olunca kolektif olan parçalý olmaya kiþilere kiþilerin bencilliðine göre olmaða zorunludur. Ýþte El parçalý tek kutuplu oluyor da kolektif olamamakla gerçek deðildi. Sanaldý. Ýstismar ve sömürüydü. Tüm enerjisini ortamýn kolektif eðilimli toplam zorluðuna karþý, kendisini tekil olukla sürdürmeye harcar.

Üretim hareketi tümden kolektif ýralýdýr. Ve kolektif oluþun ana ekseni bu ýra üzerine geri baðlaným referanslý baðýntýdýr. "Sahiplik" bu ana eksen üzerindeki çeliþme ve geliþmelere baðlý oluþla parçalý olan kâh kolektif sahiplik ucuna kayar. Kâh bileþen olan kiþisel sahiplik ucuna kayar. Kâh ta hem kolektif hem kiþisel sahiplikle süredurum oluyordu.

Ön ittifaklý kolektif üretim hareketi niceleyicileri (zaten parçalý oluþu) bu sürecin kolektif ucu karþýsýndaki kiþisi sahipliðin ucunu süreç içinde iyice belli ve belirtme etti. Tanýmýþlýk etti. Artýk totem grup mesleklerinin “kolektif olma karakteri” tümden “karþý uca dönüþen” yansýmalarýyla algýlanýr, mana edilir olmuþtu. Ve ittifak içine entegre olan, totem grup meslekleri de süreç içinde "adeta öðrenilmiþ kiþi meslekleri" durumuna gelen bir niceleyiciydi.

Ýttifaklar artýk "kiþi meslekleriydi". Sentezin belleði, ne kadar kiþi mesleði olursa olsundu kolektifin parçalý polar baðý kiþi sahipliði içinde yansýyamamakla kiþisi sahiplik tümden yeniden bencil oluþtu. Bencilliði vahþice sürdürmekti. Sahiplik olanla sahiplik olmayacak olan iyi bilinmedi mi süreç zulümdü. Bunu bilmek için de üretim hareketini enine boyuna bilmek gerekiþle kiþi sahiplikleri ve kiþi sahipsizlikleri ortaya konmalýydý.

Ýttifaklar "kiþi meslekleri" gibi bir durumla da yansýyordu. Bu yansýma, kolektif hareket gibi genelliði de özel sahiplik içinde mana etmenin deðiþme ve dönüþmesi oldu. Kiþi sahipliði olmasý gerekendi. Zorunluluktu. Ama tümleþik olmayý veren kolektif olaný da bir kiþinin sahipliði etmek de deðildi.

Kolektif hareket bir gözbaðý oluþla artýk; kolektif sahiplikle, kiþisel emek gücü üzerinde gözbaðýyla da özel sahiplik oldu. Artýk kolektif ile özel sahiplik zoraki çok ve tersine enerji harcanmalý gayretlerin birbirine baðýntýlý birlikte hareket eden süreçlerdi. Yani inþacý yapýnýn temel referansý olan kolektif hareket; herkese ait özel hareket ve özel sahipliklere dönüþüp tüketildi.

Yani kolektif oluþ yaþam üzerinde, tercihler üzerinde deðil; sadece üretim gücünün kolektif sahiplikleri üzerinde hem kolektif oldu (parçalý emek güçleri durumlarla tümleþikti). Hem de parçalý emek güçlerinden oluþan tümleþiði; tüm kiþilerine parçalayan enerji saðlamalarýyla yaþamý sürdürme ve refah olan payla olan kiþi sahipliðini yaþamlarýn lüks özel sahiplileri kýldý.

Özel sahipliklere dönüþen; farklý düzey ve düzlem içindeki bu geliþmeler de, zorunlu olarak yine birbirini yok etmeden; birbirine baðlý, birbirine dönüþen çeliþmelerdi. Biri varken diðeri en uç durum olukla istisna duruma dönüþüyordu. Bir uç istisna duruma giderken sahiplik süreci kolektif sahiplik ve kiþisi sahiplik birbirini gerektiren baðýntýyla süren zorunlu bir imle yenliktir.

Ýkili, üçlü ve ara salýnýmlarýyla çok karakterli bu olan çoklu olan bu baðýntý koparýlmamalýydý. Baðýntý skalasý da aðýrlýk merkezinin (referansýn) biraz o yanýnda; biraz bu yanýnda olmalý. Aðýrlýk merkezi geliþen sürecin merkezde referansý olukla süreç çevrimini daha aðýrlýkla belirler. Bu belirleme içindeki durumlarýna doðru salýnýmlarý içinde deðiþken olmalýdýr. Ama inþai olan aðýrlýk noktasý yani “kolektif olanýn parçalý olma; parçalý olanýn kolektif olma ýrasý” belirleyiciliði ile bu olasý olacaktýr.

Parçalý olanýn kolektif olma eðilimi; kolektif olanýn parçalardan ötürü tüm kiþilere göre parçalý olma eðilimiyle" olgunlaþan çekirdek kromozomlarý iç ve dýþ þartlar giriþmelidirler. Çeliþkilerin birbirine dönüþen aðýrlýk merkezi içinde nötr olan bir geliþme ve deðiþme ýrasý vardýr. Bu nedenle ittifaký kolektif "saðlatma" olan çevrim; sosyal yapýnýn ýrasý olan "toteme" karþýdýr. Yine kolektif "üretim hareketi" içereni olukla kolektif saðlatma yapan sosyal yapýlar ittifakýnýn "Ýlahlarý" (bu kez iradesi olan yeni bir totemleri) vardý.

Sahiplik hareketi kiþi bünyesi içinde bencil oluþla yola çýkmýþtý. Bencillik bünye dýþýnda ilkin dýþta iþbirliði içinde saðlatan kolektif sosyal sahipliðe dönüþmüþtü. Sosyal sahipliðin kolektif oluþu üzerindeki ikinci ucu olan kiþisi (bencil) kiþisi bencillik kolektif olmuþsa; kolektif olan da zorunlu oluþla kiþisi bencillik olacaktý. Bu gidiþ geliþ mekanik deðildir.

Bir çevrim içinde emek güçleri üretkenlik baðýyla kolektif olan; kolektif enerji baðý açýlýmlý ATP'ler olukla da kiþi sahipli zýtlarýn varlýðý ve birliði olarak her biri birbirine göre istisna bir durumdu. Ön ittifakýn en baþlarýnda kiþisi sahiplik olacak süreçler bir türlü geliþecek dýþ koþullarý henüz bulamýyordu. Ta ki ittifak içi bir çok totem mesleklerinin kiþi öðrenmeli kiþi meslekleri olana dek.

Kolektif grup meslekleri ön ittifak içinde kiþi meslekleri gibi öðrenme ve üretim hareketi olmaya baþladý. Ýþte bu süreç kiþi sel sahipliði tanýnma yapacak belirmeler skalasý olarak kiþi sahipliði fikrini ortaya sürdürdü. Böylece kiþi iyeliði süreç içinde daha belirgin ve daha karakterize olmaya baþladý. Kolektif sahiplik üzerindeki ilahi anlayýþýn diðer karþýt uç mana anlayýþý; kiþisi sahiplik olan anlayýþla; "El mana anlayýþýydý".

Ýlahi oluþun kolektif ligine karþý; kiþisi El sahipliði olan El'in tanýnmasý gerekti. Ýyi de üretim hareketinin neresi özel sahipliðe açýk? Neresi özel sahipliðe kapalýydý? Eþ deyiþle, kiþisi sahiplikler bencilliði aþýp süreç iþlerliði olan kolektif sekanslarýna dönüþebilecek miydi? Baþlangýç koþullarýna baðlý oluþ içinde bu nasýl gerçekleþecekti? Bunu bir kez doðru süreçlerle baþaramazsanýz, ilk düðme; yanlýþ iliklenmekle, diðer tüm düðmelerde yanlýþ iliklenecekti. Nitekim öyle olacaktý.

El, kolektif olaný, kolektif olanýn elinde alýyordu. Yani sosyal mantýkla söylersek; El, ilahi olaný ilahýn elinde alýyordu. Üretmediði halde, sahipliðiyle "üretim yapmanýn!" yerini alan gözbaðý oluyordu. El bu haliyle diðer uca dönüþmenin mana görüntüsünü açýklarken; salt kendisini sürdürecek olan alt yapýlý anlam oluþmalarýný açýklayamýyordu. Bu nedenle El yine de kutupsuz (kolektifi olmayanla- aslýnda vardýr da yok sayar) devam ede gelen haliyle sanki bir yasa gibi sürdü. El yanýlgýsý içinde göz baðý olan ilk anlaþýlamama þuradaydý. Ýlaha göre kamunun olmakla kendisinin olan tüm sahipliðini; ilah yerine El’in herkese daðýtacak olduðunu sandýðý bir ittifak tüzeli bir kiþilik sanýyorlardý.

Geçmiþten beri gelen bir sosyo toplumsa gelenek vardý. Kolektif oluþ. Herkes bu geleneði biliyordu. Totem yasa buydu. Ýlahi yasalar buydu. El mana anlayýþýný ilahi yapý içindeki insanlar görüntü belirme olukla bilseler de, kolektif oluþun aksini düþünmeyi pek akýllarýna getirmemekle El’e ait fikirleri kolektif baðlýlýklarla olan anlamalarla açýklýyorlardý.

Bu anlayýþ kendisinden önce olana þartlanmaydý bu. Bu nedenle tartýþýlan ilah iradesini El-Ýlah ile "ortaya karýþýk" bir EL_ÝLAH ortaklýðý þeklinde anlatýp; yeni manayý EL ÝLAHI anlayýþ kýlýyorlardý. Sürecin bir ucu El bir ucu ilahtý. Doðruydu.

Çok kiþi bencilliði hesaba katmýyordu. Oysa bir sosyal yapý içinde bir kolektif yapý içinde kiþi bencilliði bunlara göre gerilemekle özgecilik ortaya çýkmýþtý. Oysa El dönemli süreçle özgecilik kaybolup yeni sürecin kiþisi keyfilikteki bencillik düzeyinde inþa olmasýydý. Bencillik te kendisine, kolektife olaný (ortak olaný) tanýmazdý.

Bu nedenle yok olan özgecil polar bað nedenle; yeniden su yüzüne çýkmakla sürecin ana müdahili gibi davranan som bencilliði ola El'in, El Ýlah olukla yapýnýn daðýtaný olacaðýn kestiremiyordu. El sahipliðinin kiþi bencillikle olan sanal ve gözbaðý olmasýný göremiyorlardý. El'deki bencilliði ve kolektif ligin parçalý oluþum olmasýný, parçalý oluþumun da kolektif olmasýný bilemedikleri için süreklilik algýsý içinde olan zamaný; sosyal mantýk Ýlah ve El mana anlayýþýyla parçalý ediyorlardý.

Göremediði özel baðýntýlý süreç eksenindeki kolektif daðýlmayý da El ile açýklayýp El ile hayal ediyorlardý. Aksi bir paylaþým içinde olacaðý süreçleri pek pek akýllarýna getiremiyorlardý. Ýlahýn kolektif olan tutumu; El ilah ile ufak tefek bir iki tasarruftan ibaret kiþisi yarar olacaðýndan ötesini düþünemiyorlardý. El’in, totemi kültürden, ilahi kültürden aldýðý miraslar üzerine taþlarý baðlayýp bencilliði ortaya koyuvermekle yeni bir El kültürü sentezinin inþasý içinde olacaklarýný hiç bilemezlerdi.

El anlayýþlý yapý, kendi içinde kolektif olanla, kiþi sahipliði olan El iradesini bir arada organize etti. El organizesi monarþi bay erki yapýlara kendisinin fail olmasýyla (yapan eden olmasýyla) dönüþecekti. Bay erki kendi içinde totemi ve ilahi kültürün öðesi olan çatýþmalarý kendisinin fail olmasýyla kaldýracaktý. Failli yeni sahiplik içindeki kiþilerin eski ön ittifaklý ilahi bilinçlerinin silinmesiydi.

El, sadece mal mülkle sahipliði verdiði kiþiye sesleniyordu. Seslenme nesnel oluþ yerine dýþtan gelen seslenme olukla Utnapiþtime (Nuh’a) seslenecekti. Aslýnda Utnapiþtime seslenen açýk açýk bellidir. Kolektif yapýnýn inþacýsý olup ta yeni süreçle yeni fikirli olan kiþisi sahipliðin hararetli savunucusu Ýlah Ea'dýr. Fakat Utnapiþtim'in sonraki anlatýmlarý içinde bu somut seslenen Ea da sürece uygun anlamlar imal edilecekti. Sonraki anlatýmlara göre:

Utnapiþtim'le ona iman eden efradý (Nuh ve efradý) ittifaktan ayrýlýr ya da ittifak içinde atýlýp sürülürler. Aslýnda henüz totem düzeni anlayýþ dýþýnda aile efradý yoktur. Bu yerleþmiþ köleci sisteme göre anlatma olmaktadýr. El anlayýþlý kiþileri El, kendi faili olduðu hükmü altýnda topladý. Ýman eden inanýcýlarýný (bu ahit ya da bu deklarasyon üzerine kendi sözleþenlerini) ittifak içinde ayýrdý. Bu süreç oksijen çadýrý içindeki El'in yalýtýma olan bir pilot bölge içinde örnek uygulamasýydý.

Ön ittifak içinde sürgün yiyenler sürgün gittikleri yerde “dünya boþtu” diye yeni bir baþlangýç yaratýp geçmiþi silmesi çok manidardýr. Sürgünlere cevaz olanlar El hükmü altýnda "birden (eski kolektif hafýzayla) bað, bahçe, tarla” oluþturdular. Ve yapý içinde ilahi, totemi dönemlere aiti kolektif oluþu savunan ne kadar eski kültürlü kolektif hafýza varsa; bu hafýzalar bay erki içinde silindi. Bu tutum yeni sistemin oturmasý içindi.

Emek gücü sömürüsü olan El anlayýþý; emek gücünün koloniye yapýlardan, sosyal birliklerden beri kolektife doðru akýþ eðimli olmasýyla akan tüm kanallarý El'e (efendi-seyite-monarka-baya-beye) akýtmakla El zenginlik, güç, irade sahibi oldu. Bu eksende çok hýzlý geliþmeler yaþandý. Kolektif birleyen ve kolektif daðýlýmla Elli kiþinin olmasý gereken bir kiþinin olmuþtu.

Her bir bey erki kendi içinde yeni bir sosyo toplumsa kültürler olmakla, El anlayýþýnýn kendine özgü farklý düzenlenin seremonilerine sahiptiler. Yani bunlar oligarþi yapý içinde oligarþiye göre; eþ deyiþle panteonlar birliðine göre putlar olacaktý. El olan, kültürlerin ve ritüellerin varyasyonlarýydý. El anlayýþlý bay erki hep izole kalamazdý. Eþyanýn (olagelen sürecin dinamiðin) doðasýna aykýrýydý. El de kendi düzelenimi içinde dýþa açýlmak zorundaydý. El tipi bay erki yapýlar kaynak sömürüsü yapmakla. Hacim büyümesi yüzey alaný büyümesi olukla dýþa doðru yayýlmasýnýn giriþmeleri içindeki kavgalarla oligarþin sentezli süreçleri baþlatmýþtý.

Oligarþilerle bay erki sentezli milletler oluþtu. Milletler "bay erki oluþumlu süreçlerin birleþen gelenek, görenek, ahlak ve ritüelleriyle de milletlere göre yeni bir oligarþin ritüeldi hafýzasýný oluþturdu. Oligarþin hafýzayý oluþturmak için de bay erki süreçli hafýzanýn silinmesi gerekiyordu. Bu tür hafýza silmeleri üçüncü nesil bir sentez; üçüncü nesil bir tufandý. Tufan ilk kez kültür hafýza bilincinin silinmesi olan travmalarýn miladýný anlatan kavram olukla da böyle ifade edilecekti.

Ýbrahim'in koç kesme serüveni milletleþen oligarþin yapýlar içinde eski kültürlü hafýzalarýn silinmesi olmakla yine eski kültürlerin millet içinde din oluþlar senteziydi. Bu koç kesme anlatýmlý ritüelin içinde her bir bay erki ve yine geçmiþin ön ittifaklý ve totem kültürler sentezine ait seremonine anlatýmlarýnýn bulunmasýyla, içinde yok yoktu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.