..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi dünyadaki yaþam ýrmaðýdýr. -Henry Ward Beecher
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




10 Eylül 2017
El Kavramý 6  
Bayram Kaya
Traktörle üretim yapan totem meslekli kiþi becerisi vardýr da; traktörü, ekici hareketleri, emek gücü olmayý ve deðiþilmeyi kolektif oluþun dýþýnda sil baþtan üreten bir tek insan yoktur. Bu hususlarda bir tek insan sahipliði yoktur. Varsa bu baþka bir (EL) hiledir. Sürecin kiþi sahiple olmadýðýný olsa bile kolektif baðýntý olmadan geliþip süreçler ortaya koyamamakla zorunlu olamadýðýný gördük.


:IAD:
Ýlah grubuna diyordu kendin (grubun) için çalýþtýðýn kadar daha olmakla gayretinin iki katýný çalýþacaksýn diyordu. Ýki kat çalýþmanýn bir katý kendi grubu içinde tüketilirken, diðer ikinci kat çalýþmalarý karþý grubun harcayýp tüketmesi için çalýþýlýyordu. Bu sürecin basitten karmaþýða doðru gidiþiyle böyledir. Ýþte baþkasý için çalýþýlan bu kýsým, emek gücüydü. Yine ikinci kat çalýþma grubun veya kiþinin ürettiði kundurasýna karþýlýk; olmakla kendisine mýsýr olarak dönüyordu.

Karþý grubun harcayýp tükettiði "kullaným deðerleri", bu taraf gruba ait ürün nesnesinin karþýlýðý da kendisine mýsýr olukla dönüyordu. Demek ki bir grubun iki kat çalýþtýðý emek ürünü içinde, ikinci katý oluþan emek gücü, kendisine bir baþka kullaným deðeri olmakla; baþka bir ihtiyacýnýn karþýlanmasýna denk geliyordu.

Karþýlýðý üretilmeden üretilen ürünler, kullaným deðeri olmakla, potansiyel deðiþtirme deðeri olmakla; ittifakla karþýlýðý üretilemediði için potansiyel durumlar gerçekleþemez. Bu nedenle totem grubun artý ürünü birikmekle kullaným ve deðiþtirme deðerli potansiyelli duruma sahip olsa da, birikenlerin ne kullaným deðerleri; ne deðiþtirme deðerleri belirimle olsalar da yansýyamazlardý.

Arada ittifak gibi bir bað enerjisi karþýlýðýnda üretilir baþka bir kullaným deðeri üretilmediði için artý ürünün kullaným deðeri ve deðiþtirme deðeri ortaya konamýyordu. Ýttifak yasasýna göre birikimin zenginlik olmasý hep ayný kullaným deðeri olmakla hükümsüzdür. Ya da bir birikme saklanma süreci boyunca onu kullaným deðeri içermesine denk gelmekle yine bir grup tüketimi olmakla artýk zaman ya da nüfus artýmý ortaya koyuyordu.

Bir emeðin bir emek karþýsýnda gerekli kýlmanýn yasasý birikme deðil tüketimdir. Elinizde on günlük Elli günlük somun biriktirseniz bile o somun on günde elli günde tüketim ve kullaným deðerine denk gelmekle tüketilir olacaðýndan size on günlük elli günlük boþ zaman kazandýrýr.

Karþý grupla deðiþilen kullaným deðeri olan ürün sayýsý bir ürün olmayýp; 25-30 ürün adedine çýktýðý zaman sizin o elli günlük biriken emeðiniz bunlarýn karþýlanýp tüketilmesi olmakla artýk birikme de olamayacaktýr. Zenginliði ancak grup bað enerjisi ve kolektif oluþ ortaya koyar. Bu biriken ve emek gücü gibi davrandýrýlan zenginlik olmayýp tüketilen kullanýmla deðiþtirme deðerdirler.

Bu somut nedenle ittifaklardan beri emeðin deðiþtirme deðerli hüneri görülmüþtü. Bu hünerin sahipliði gruplar elindeydi. Toplumsal bað enerjisi gruplar (totem meslekli sektörler) arasý bir bað enerjisiydi. Sektörlerden biri olan totem her bir gruplarýn kendi totem meslekleri de kendi içlerinde "kiþiler baðýntýlý çalýþmanýn bað enerjisiydiler".

Kiþisel düzlemde kiþi çalýþmasý da; kendi kullanýmý (doymasý) için olan emek + karþý grubun doymasý için olan emekti. Gruplar ittifaký içinde olan kiþi, totem dönemdeki sürece göre en az iki kat çalýþmanýn içinde olduðunu görmüþtü. Ýþte bu iki kat da sonuçta yine bir kolektif grup emek gücüydü.

Ýþte en az ikinci kat olan emek; emek gücüydü. Grubun (sektörün) kiþilerin kendi kullaným ya da doymasýndan fazla olan emek olmakla bir baþka ihtiyacýnýn kullanýmý ya da doymasýna dönüþüyordu. Bu kolektif emek gücüyle, mýsýr üretirken kundura, kumaþ sahibi oluyordu.

Kiþi kendi iþinin ve kendi ürününün sahibi olsa bile; o iþ ve ürün geçmiþi, geçmiþin kolektif bað enerjisini ve kolektif mirasýný; deðiþtirme deðeri içermekle; kiþinin sahibi olduðu ürün kiþinin bilincinden ve kendisinden baðýmsýz olan birçok parça taraflar taþýr.

Kiþinin sahibi olduðu ürün, kiþinin bilincinden ve kiþinin kendisinden baðýmsýz olan birçok parça taraflar (kolektif bað enerjisi) taþýmakla; kiþinin kendisinin deðil kolektifindir. Kiþi ancak bunun üzerine uyguladýðý kendi emek ve emek gücü kadarýyla o ürün kiþinin sahipliðidir.

Emek, toplumsal iliþkinin deðil, kiþisel yaþamýn sürdürülmesi için harcanan gayretti. Emek gücü toplumsal iliþkinin sürdürülmesiyleydi. Ýþte burjuvazinin, kiracýnýn, rantçýnýn, kredi verenin, lümpenin vs. sahip çýktýðý kýsým geçmiþin birçok parçasý olanlardýr.

Geçmiþin birçok parçasý olan bað enerjisi süreci baþlangýçtan beri deðil de o konumla belli bir düzeyi korutmakla her gün onun üzerinde canlý emek ve emek güçleriyle ileri doðru üretim hareketine dönüþenler. Kiþinin emek gücü içinde beliren bu kýsma; El'in sahip çýkmasý, mülk sahipliði hýrsýzlýðýdýr. Köleci mantýkla yetiþip deðer yargýlarýný köleci mantýkla oluþturanlardan bu süreci anlamalarý pek pek beklenemez.

Sizin dýþýnýzda, sizden ve bilincinizden baðýmsýz olukla birçok parça içerenlerden oluþan kolektif bað enerjisi olmasa; siz okuma yazmayý öðrenmek için; her bir kiþiler her bir kiþi yaþamýyla yeni baþtan en baþa dönüp binlerce yýl sonrasýnýn tekrar süreçleri içinde olmakla alfabeyi, þunu, bunu, kendiniz bulacaktýnýz. Bu ne ömrünüzle olasýdýr. Ne kiþisel emek gücünüzle olasýdýr.

Sizin olan hafýza; sizden öncesinin geçmiþ geri baðlaným yasasý üzerine devinme baþlamasý olmakla ilk baþa deðil de o düzeyle start olunma noktasý sizin deðildir. Bu geri baðlaným yasalý hafýza olmasa; siz hiç bir sürecinize ya da eylem ve davranýþlarla düþüncenize; hiç bir zaman içinde bulunduðunuz düzeyle baþlayamazdýnýz. Bu nedenle kolektif geri beslenin kaynaklarý olmasa hiç bir zaman kiþisel sahiplik oluþamaz. Oluþan kiþisel sahiplik te, kolektifi cukkalayan hýrsýzlýktýr.

Emek gücü kolektiftir. Emek gücü geçmiþin geri baðlanýmla hafýza olan kolektif bað enerjisini ve þimdinin canlý emek üzerindeki kolektif emek gücü baðýntýsý olmakla yine ve zorunlu kolektiftir. Çünkü her süreç, sentezler tevhidi olukla baþlar. Sentezin toplum dilindeki karþýlýðý kolektif oluþtur. Bu unutulur ve bilinmezse hiç bir bilinçli süreç ortaya konmaz biat eden, dua eden, tevekkülle olunan süreçlere tapýlýr.

Bu nedenle emek gücü bu sentez ya da kolektif oluþla toplumsal iliþkinin baþlatýcýsý, sürdürücüsü ve giriþtiricisidir. Eþ deyiþle tüm toplumsal bað enerjisini ortaya koyan süreçler bütünleþmesi olmakla emek gücü bir noktada kiþi emeði katýlýmlý olmakla da birleþtirilmiþ olandý (entegrasyon olandýr).

Entegrasyonlu olan baðýntý da kimsenin deðil sizin baðýntýnýz kadar sizin baþka baðýntýlar kadarla sizin deðildir. Sizin baðýntýnýz kadar emek gücünüz sizin dýþýnýzdaki emek güçlerinin bir gerektirme karþýlýklarý üretir olmakla, her þey sizin üretir karþýlýðýnýz kadarla size baðýntýlý ve sizin. Sizin dýþýnýzda, sizi kendisine ürettirir bir baðýntý emek gücü yapanlar kadarla da, kolektif olan sizin deðil; sizden baðýmsýzdýr.

Emek gücü sizin günlük doymanýzýn, günlük yaþantýnýzý sürdürmenizin dýþýnda kalan çalýþmalardan daha fazlasý olaný, daha fazlasýný üreten kolektif emektir.

Yani sizin ihtiyacýnýzdan fazla patates üretmeniz demektir. Karþý tarafýn da size kumaþ üretmesi demekti. Patates kumaþý, kumaþ ta emek gücü olan patatesi ürettirmekle; ittifaký taahhütlü kolektif oluþtur. Karþý tarafa üretilen patatesin tümü sizin deðildir. Hem geçmiþin kolektif baðýndan ötürü hem de canlý grup emeðinin yine kolektif olmasýndan ötürü.

Bu nedenle üretilen 200 000 m. kumaþýn tümü de sizin deðildir. Kolektif içinde ürettiðiniz pay patates kadarla diyelim bu da 3-5 metre olmakla sizindir. Ki oda ihtiyacýnýz olaný karþýlayan paydýr. Ne daha eksiðidir. Ne daha fazlasýdýr. Sizin canlý emek gücünüz kadar olanla sizin; sizin emek gücünüz olmayanlar kadarla da kolektif ve kolektif bað enerjisidir. Üretim gücü nesneleri kolektif oluþlarýndan ötürü kiþi sahipliði olmamalýdýr.

Ýþte toplumsal hukuka, toplumsal bilince, toplumsal bað enerjisine neden olan giriþme; kolektif olan bu emek gücü olmanýn giriþmesiydi. Patates üretimi bir grup üretimi olmakla, grup (sektör) patenti üzerinde o grup aiti kiþilere þimdiki patent hakký olmanýn kolektif mirasýydý.

Köleci sisteme kadar geçen süreç içinde "toplumsal mirasýn temelinde, totem grup mesleði patent hakký" vardýr. Bu patent hakký ve bunun dýþýnda kalmakla totem mesleði olmayan kolektif bað enerjili kolektif meslekler þimdi "toplum otoritesi eliyle" yetenekli kiþilere eðitimle kazandýrýlan birçok beceri dallarýna dönüþmüþtür. Bu yine kolektif olanýn toplumsal gücü sayesindedir.

Traktörle üretim yapan totem meslekli kiþi becerisi vardýr da; traktörü, ekici hareketleri, emek gücü olmayý ve deðiþilmeyi kolektif oluþun dýþýnda sil baþtan üreten bir tek insan yoktur. Bu hususlarda bir tek insan sahipliði yoktur. Varsa bu baþka bir (EL) hiledir. Sürecin kiþi sahiple olmadýðýný olsa bile kolektif baðýntý olmadan geliþip süreçler ortaya koyamamakla zorunlu olamadýðýný gördük.

Ama kolektif zorunluluklar aþamasýyla hala oluþan bu süreç cari olduðu halde üstü örtüldüðü için; sosyal mantýðý da oluþan El söylemli kavramlarla zorunlu baðýntý olanlar bilinemez yapýldýðýndan kiþiler bunun bilincinde deðildir. Kiþiler bunu tarihi miras olukla bilmez. El lütfu olukla bilirler. Yöneten kiþinin lütfu olukla bilip onlara "Allah razý olsun" diye dua ederler. Kiþiler sahipliði ve yönetmesi olan kiþileri kolektif bilincin bað enerjisi yerine koyduklarýn farkýnda bile deðildirler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.