..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden önce yaþam var mý? -Duvaryazýsý
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Mehmet Önder




27 Aralýk 2017
Beni Görünce Ýþleri Akkýn Giden Adam  
Mehmet Önder
Bu arada bunlarý ben istiyormuþum gibi de üstüme atýyor: -Burada adam açlýktan ruhunu teslim ediyor!


:ADCE:
BENÝ GÖRÜNCE ÝÞLERÝ AKKIN GÝDEN ADAM

     

     -Ýyi ki seni gördüm. Göremediðim gün iþlerim tersine gidiyor.
Bilmiyordum, öyleymiþ. Bende de, onu görmek tam tersine etki yapýyor.

     …

     O bildik lakýrdýlarý sürdürüyor:
-Bir insan bu kadar mý uðurlu olur, bu kadar mý kademli olur yahu? Herkese anlatýyorum, nur yüzlü bir arkadaþým var, onu görünce her iþim yolunda gidiyor, diye.
-….
-Vallahi de tallahi de, þu kadar yalaným varsa aha þurdan þuraya adýmýmý atatamayayým.
Aslýnda ben bu laflarý biliyorum. Hiç kendini yormadan öncekilerin aynýsý dese ya da yazýp boynuna assa, okutup ters çevirse de olur. Ama o ille de emek çekip, beni alnýnýn teriyle yolmak istiyor.
O gün yine ayný:
-Yahu Mehmetçim biraz sýkýntý vardý, bir ellilik borç verebilir misin?
Böyle de soru mu olur. O kadar uðurlu, kademli adam bir elliliði esirgeyecek deðil ya. Dürdü cebine koydu; ardýndan tokalaþtý, süsüþtü gitti.

      …

     Þu bizim, uður kadem, nur yüzlülük ara sýra rastlaþýnca gündeme gelse neyse. Onunla kalmýyor ki, Tanrý adama benimle karþýlaþma yeteneði dýþýnda hiçbir özellik baðýþlamamýþ. Hani iþi yolunda gidenlere “Tanrý yürü ya kulum!” demiþ, derler ya; buna da “Mehmet diye bir kulum var, sýk sýk onunla karþýlaþ ya kulum!” dedi herhalde. Adamýn mesleði benimle karþýlaþmak.
Öyle bir rastlantý ki, sabah evden çýkýp iþe giderken, iþyerinin kapýsýnda bakýyorum karþýmda. Tabi, akþamüstü günün sitresiyle eve giderken karþýlaþsak belki uðurda, kademde örselenme olacak; üstelik günü de kötü geçmiþ olacak. En iyisi sabah mahmurluðu.



     Benimle karþýlaþmayý iþ edindi, dedim ya; üç beþ gün hastanede yattým orada da karþýlaþtýk. Hem de en az üç vakit; sabah kahvaltýsý karþýlaþmasý, öðlen yemeði karþýlaþmasý ve günün finali akþam yemeði karþýlaþmasý.
Yalnýz, bizim adam, hastane yönetimine kýzýyor:
-Benim kardeþim mideden hasta deðil ki. Bu ne? Ot çöp. Hatta iki kiþilik yedireceksin ki, bünyesi güçlensin.
Gören duyan olsa, nakil için organ bekliyor sanacak. Bana gýda lazýmmýþ. Gelenleri o yiyor zaten; bana ziyaretçilerin getirdiði bisküviler kalýyor. Ýki kiþilik istiyor ya, onu da verseler bana kalmaz.
Ýnsanýn aklýna muziplik de gelmiyor deðil hani. “Yahu.” dedim:
-Bu hastanede iþ yok. Üç günlük ömrümüz var þurada; hiç deðilse akþam yemeklerinde, þöyle bir buçuk acýlý adana, bir ufak, hani.
Bizimkinin gözleri faltaþý gibi açýldý. Ama çabuk toparladý:
-Eh artýk, onu çýkýþta sizden bekleriz. Nur yüzlü kardeþimle karþýlaþmamýz mý eksik.
“Çenen ýsýlsýn!” dedim, kendi kendime. Lüpçüye bir de ziyafet borçlandýk.

     …

     Þu bizimki var ya, gelip giden ziyaretçilere de kýzgýn. Meðer bunun ara öðün týkýnma huyu da varmýþ. Adý üstünde ara öðün ya, bu da yiyecek bir þeyler arýyor. Hoþuna gidecek bir þeyler bulamayýnca da verip veriþtiriyor:
-Yok kardeþim senin eþin dostun, gevur parasýyla beþ para etmez.
-Nedenmiþ o?
-Nedeni göz önünde. Bunlar ne be? Ucuz bisküviler, markasýz sade gazozlar. Ayýp diye bir þey vardýr. Madem bisküviden baþka bir þey almayý beceremedin, yanýna bir kilo lokum al, üç kuruþ fazla ver bir meyve suyu al. Nasýl yenir, içilir bu?
Bu arada bunlarý ben istiyormuþum gibi de üstüme atýyor:
-Burada adam açlýktan ruhunu teslim ediyor!



     Ýþ gereði uzak bir memlekete gitmiþtim, orada da karþýlaþtýk. Yalnýz yol parasýný nasýl buldu öðrenemedim. Uðurlu, kademli, nur yüzlü bir yedeðim olsa gerek.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.



Mehmet Önder kimdir?

30. 11. 1959'da Ýzmir'in Bayýndýr ilçesine baðlý Furunlu Köyü'nde doðdum. Ýlkokulu köyde, lortaokulu Çýrpý Mustafa Adanýr Ortaokulu'da okudum. Bayýndýr Lisesi'nde bir dönem okuduysam da devam edemedim. Sonra radyo tamirciliði baþta olmak üzere birçok iþte çalýþtým. Ege Týp Fakültesi'nde memur olarak iþe baþladým. Buradaki on bir yýla yakýn çalýþmam süresinde önce Ýzmir Namýk Kemal Akþam Lisesi'ni, ardýndan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. Ýlk Beþ yýlýný Ýzmr merkezde, kalanýný Bayýndýr'da olmak üzere yirmi iki yýla yakýn bir süredir serbest avukatlýk yapmaktayým. Evliyim, Alp Deniz adýnda sekizinci sýnýf öðrencisi bir oðlum var.

Etkilendiði Yazarlar:
Aziz Nesin, Rýfat Ilgaz, Muzaffer Ýzgü


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Önder, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.