..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Sevgi bilmekten doðar." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > Ömer Faruk Hüsmüllü




13 Mart 2018
Bekri Mustafa'nýn Hayatý ve Bir Fýkra  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Ne denir?O, arkasýnda bir "hoþ sada" býrakýp gitmiþ.Gerisi Tanrý ile Onun arasýnda!


:AAIG:

4. Murat döneminin ünlü ayyaþý. Zaten Bekri, içmeye sabahtan baþlayan ya da gece gündüz içen demek. Ama bizim Bekri Mustafa, 4. Murat'tan yakayý zekâsý, esprileri sayesinde kurtarmayý baþarmýþ. Bu yüzden fýkralarý, dilden dile yayýlmýþ, söylence bir kiþi kimliði kazanmýþ. Kimileri 4. Murat'ý içkiye alýþtýranýn o olduðunu bile söyler.
Bekri Mustafa Kimdir? Yorgancý esnafýndan Ahmet Aða’nýn oðlu olan ve gece gündüz içtiði için “bekri” namýyla ün yapan Mustafa 1593 yýlýnda Kadýrga’nýn Cinci Meydaný ile Küçükayasofya Camii arasýndaki bir evde dünyaya gelmiþtir. Bir sefer tebdil gezen padiþahý tanýmamýþ, karþýsýnda içmiþ, sonunda Murat kim olduðunu bildirince Bekri, “Buyurun, aðalar, cenaze namazýna!” demiþ.
Medrese eðitimi gören Bekri Mustafa, delikanlýlýk döneminde (15 yaþýnda) Rüstem adýnda bir yorgancýnýn yanýnda çýrak olarak iþe baþlar.19 yaþýna geldiðinde sürekli dükkana gelen bir genç kýza aþýk olur. Rüstem usta, bunu fark eder. Giderler Allah'ýn emri peygamberin kavli isterler kýzý. Ama kýzýn ailesi çok zengindir.
-"Bir yorgancý parçasýna biz kýzýmýzý vermeyiz" diyerek teklifi reddederler.
Bu durum Mustafa'yý çok üzer ve kendini içkiye verir. O günden sonra Yorgancý Mustafa olur Bekri Mustafa ve Kumkapý'da Agop'un Meyhanesinin baþlýca müdavimleri arasýna karýþýr. Çok geçmeden medreseyi de dükkaný da bir tarafa býrakan Mustafa, bütün ömrünü gece gündüz bu meyhanede içki içmekle geçirmeye baþladýðýndan "Bekri" namýyla anýlmaya baþlanýr.
Uzun boylu, Ýri yapýlý, geniþ omuzlu, pos býyýklý ve güçlü kuvvetli bir adam olan Bekri Mustafa, son derecede zeki, nüktedan ve hoþsohbetti. Hazýr cevaplýðý ve hakbilirliði ile herkesin takdir ve sevgisini de toplamýþtý. Bekri Mustafa'nýn bu özelliklerini duyan Dördüncü Murat, daha Þehzadeliði sýrasýnda kendisini nedimeleri arasýna almýþ, tahta çýkýþýndan sonra da Saraya dahil olmuþtu. Dördüncü Murat, içki yasaðýný koyduðu yýllarda dahi Bekri'nin ayyaþlýðýný hoþ görmüþ, kendisinden iltifatlarýný esirgememiþti. Bekri Mustafa'nýn bu içki yasaðý devirlerine ait pek çok fýkrasý vardýr.
1593 yýlýnda doðan Bekri Mustafa 1634 yýllýnda bu dünyadan göç etmiþ. Ömrü boyunca hep Sultanahmet’de yaþamýþ. Bekri Mustafa'nýn ömrü 41 yýl sürmüþ. Vasiyeti üzerine Eminönü'nde Balýkpazarý meyhanelerinin yakýnýndaki mezarlýða gömülmüþ.
Ancak sonra da, kocalarý kadehlerini Bekri Baba'nýn ruhuna tokuþtururken Türk, Ermeni, Yahudi kadýnlar buraya gelip içki içen kocalarý bu durumdan kurtulsun diye buradan toprak alýp eþlerinin yemeklerine kattýklarý söylenir. Ayrýca þu anda Sarhoþlarýn Piri olarak adlandýrýlan Bekri Mustafa'nýn Eminönü'ndeki mezarý türbe haline getirildi. Kapýsýna 'hazreti' bile yazýlan mezarýn önü, dua edip bez baðlamaya gelenlerle dolup taþýyor. Þeyh Abdürraif Þamadani ile yan yana olan Bekri Mustafa'nýn mezarýna yüz sürenleri, adak adayanlarý görmek mümkün. Her gün onlarca kiþinin ziyaret ettiði mezar, kýsa sürede dilden dile yayýlýp efsaneye dönüþtü.
**
Bekri Mustafa'dan bir fýkra ile yazýyý sonlandýralým:
Bekri Mustafa nasýlsa Ramazan ayýnda bir gün oruç tutmuþ, Bayramda bir toplulukta orada bulunanlardan birisi üzüntü ile,
- Bu sene Ramazan'dan bir gün kaçýrdým,demiþ, Bekri bunun üzerine Adamýn omuzuna dokunup
þöyle demiþ,
-Üzülme Efendi o senin kaçýrdýðýn orucu biz tuttuk.
**
Ne denir?
O, arkasýnda bir "hoþ sada" býrakýp gitmiþ.
Gerisi Tanrý ile Onun arasýnda!

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler
Gönderen: Mustafa Þakarcan / , Türkiye
13 Mart 2018
Bilgilendirici yazýnýz için teþekkür ederim Sayýn hocam. Saygýlar... *** Çok teþekkür ederim. Beðenmenize sevindim. Selam ve sevgiler... ÖFH




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Nasreddin Hoca Fýkralarýna Güler Misiniz?
Gülerken Göbek Çatlatan Çok Komik Temel Fýkralarý
Aþk Üzerine Kýkýr Kýkýr Fýkralar
Bekri Mustafa'dan Fýkralar
Gülmekten Bayýltan En Komik 10 Karadeniz - Temel Fýkrasý
Bütün Dünyayý Katýla Katýla Güldüren En Komik 20 Fýkra
Nasreddin Hoca'nýn En Çok Güldüren Fýkralarý
En Çok Gülünen Deli Fýkralarý
Gülümse Biraz
Çok Çok Komik Fýkralar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Meczup Yakarýþý
Bu Dünyaya Veysel Olarak Geldi Âþýk Veysel Olarak da Gitti
Sevgili Ölüm Dost Muyuz?
Daire Ýçinde Bir Nokta Mýsýnýz,yoksa Sadece Bir Nokta Mýsýnýz?
Gidenlerden Son Kareler
Varoluþ ve Ölüm
Yüreðin Ýlâcý: Sevgi
Düþünen Kafalardan Düþündürücü Cevaplar
Oruç Baba Ýle Bir Damla Sohbetleri - 2
Bunalým Kapýyý Çalýnca

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.