..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Geçmiþ ölmedi. Henüz geçmedi bile. -William Faulkner
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




18 Temmuz 2018
Tarihi Olan Ýlahi Adalet 6  
Bayram Kaya
Þimdi insanýn nasýl köle olduðunun cevabýný verelim. El’in “rýzký ben takdir ettim. Takdirde kiminize bol bol pay vardýr. Kiminize paydan hiç kýsmet yoktur” demiþti. Böyle demekle kýsmetsizleri kýsmeti olanlara köle eden kendisi deðilmiþ gibi kendindeki suçu bir baþka yere transfer edip sýçratýyordu.


:DIH:
Þarj deþarj türü toplum içindeki bu enerji çevrimi üretime baðlý, üretim tüketim hareketidir. Doðal olan, zorunlu olan zorunlu olana göre ortaya konan meþruiyet budur. Buraya kadar saðlatma içinde hiçbir zaman kiþisi sahiplik yoktur.

Kiþisi sahiplik teorik olarak (belirimsiz olarak) olabilirse de ne doðada saðlama hareketinin içinde vardýr. Ne de üretim hareketinin içinde olabilecekle doðal ve zorunlu deðildir. Kolektif oluþ süreci baþlayýp geliþtikten sonra ancak özel sahiplik olasýdýr. Aksi halde baþta olan özel sahiplik, ne sosyal olmayý baþlatabilir. Ne kolektif oluþu baþlatabilirdi.

Yani baþta olan bir özel sahiplik inþacý oluþ ta deðildir. El iþte bu zorunlu olmayanla meþru olmak istiyordu. Olana göre olmayaný zorunlu gibi söylüyordu. Zorunluluðu gerçek bir inþacý temele oturtamadýðý için abrakadabra ile El gibi bir mana anlayýþýna kendisini söyletiyordu.

Eðer siz inþacý olana göre, olmayaný meþru gibi söyler ve tartýþmaya baþlarsanýz; tartýþmanýn baþladýðý o anda sizde bir algý oluþur. Ýlahi adalet olan meþruiyet tartýþmasý içinde söylediðiniz kadar olmayanla ilahi meþruiyet giderek silikleþir. Belirsiz olan belirmeye baþladýkça belirli olan belirsizleþmeye baþlar.

Yarý dolu yarý boþ bardaðý boþ tarafýyla konuþursunuz. Gerçekte yarýsý dolu yarýsý boþ bardaðý siz yarýsýný dolu görseniz bile tüm zihni söylemleriniz bardaðýn boþ oluþuna göre dolu olan kýsmý karartýr. Söylemin etkisi çoklukla söyleyeni ve dinleyeni bakar kör haline getirir. Artýk tüm söylem bardaðýn boþ oluþ konturlarý üzerine oturmakla söylenir.

Yani El gibi bir rýzk veren; kaderleri takdir eden El’in, kendi keyfine göre kendi mülkünü dilediðine verip; dilediðine vermeyen bir söylem içinde olunan ilahi dönemin gerçekliðini yok hükmüne geriletir. Böylesi bir mülk sahibini siz söyleyip karþý tarafla tartýþtýkça, söylediðinizin doðruluðuna karþý tarafýn inanýp inanmayacaðýný býrakýn, uydurduðunuza baþta siz inanýrsýnýz.

Çarmýhtaki Ýsa’yý hatýrlayýn. El’e göklerin saltanatý elinde olan “baba” diyordu. Baba göðün saltanatýný açacak insanlýk kötülükten kurtulacaktý. Ýsa Ýnsanlarý göklerin saltanatýndan yana olmanýn kurtuluþuna çaðýrýyordu. Bu kapsamdaki “Baba” söylemine söyleye söyleye kendisini o kadar inandýrmýþtý ki” Baba benimle” diyordu.

“Baba benimle” dediði bu anda paganlýðý aþaðýlamaktan ve panteon müsamahasýna karþý hoþ görüþüz olup; paganlýðý yok sayan dinsizlikten yakalanmýþtý. Kendi üzerine kendi etkisinin altýndaydý. Vahþice davranýlmýþtý. Çarmýhtaydý. Tahammül edilmez acýlarla kývranýyordu. Kan çiviler çakýlý bedenden boþalýyorken bile Ýsa (yavaþ yavaþ ölüyorken Ýsa), durumunu görmezden geliþle; "Baba, baba beni niye terk ettin" diyebildi ancak mýrýldanýrken.

Malik El Mülk (mülkün sahibi olan El'dir) dediðiniz zaman, kolektif mülk sahipliði silinir. Üreten iliþki içinde silikleþen "çalýþmayan yemez" demek yerine "herkes rýzkýný yer" benimsemesini tartýþýrsýnýz.

"Þüphesiz ki rýzký da veren El'dir" dediðiniz an üretim ve üretim iliþkisi zaten verili olan bir rýzk durumu olmakla kolektif bilinç olmaktan çýkar, çýkan yerine El'in bilgisi ve El'in meþruiyeti oluþur.

Meþruiyet oluþ giderek "El'in bilgisi" söylemi "El dilemedikçe ve El'in haberi olmadýkça yaprak bile kýpýrdamaz” demeye dönüþür. Artýk siz gönül rahatlýðý içinde bütün bildiklerinizi unutabilirsiniz?

Ýlk ve son söz "El'in sözü" olunca, inþanýn baþýna bu söz konunca ortada ne tarihi hafýza kalýr. Ne tarihi bilinç kalýr. Ne sorgulama ne düþünce kalýr. Kalmayanlardan boþalan tarihi oyuk alanlý çekim hareketi içine de El'e göre anlatýlan hikayeler doldurulur.

Ýllüzyon eden, kiþileri vaadi ile büyüleyen El manalý bu anlatýma göre "Ýnsan niçin köleydi?

Babil kaynaklarýna göre Ut-Napiþtim, Sümer’e göre de Þuruppaklý Ziusudra olan anlatým dilinin Yehova mantýklý hikâye içinde söylenen Nuh’tu. Ýsa’dan önce 6. Yüz yýlda Ýsrail Oligarþisi Yehova Ýle olan Ahdini unutmuþtu. Ahde uymamanýn öcünü alan Yehova’nýn merhametsiz uzuv eli olan Asur, Ýsrail oligarþisini daðýtmýþtý, Ýsrail’i Asur’a esir etmiþ, Asur’a sürgüne göndermiþti. Babil kitaplýðýnda sürgün yýllarýný yaþayan Ýsrailli din adamlarý olan Yehova hahamlarý Babil kitaplýðýndaki bu tarihi hafýzanýn ilk kaynaklarýna ulaþýrlar.

Asur’u yenen Pers kralý Yehova Andaçlarýnýn Babil’de sürgün yaþayan Ýsraillilerin kendi yurtlarýna dönmelerine izin verir. Ýþte sürgünde dönen Yehova Hahamlarý Yeni inþa içinde Yahuda bilinci oluþturmak için Utnapiþtim ve Ziusudra olaylarýnýn Nuh versiyonunu kendi atalarýna göre anlatýrlar.

Nuh, köleci sürece geçen Mezopotamya insanlýk tarihi, Ýsraillin köleci tarihli oligarþi sürecine uyarlanmýþtý. Ýsrail geçmiþinde de yaþanan köleci travmasýný Ýsrail oligarþisine göre anlatan bir krallýk baþlangýç hikayesidir.

Orijinal Tufan tapýnaklarda baþlýyordu. Tapýnaklar bilindiði gibi içinde "tanrý düþüncesi ve tanrý heykeli olmayan" totem bölgeler arasýndaki gruplar arasý ilk kutsal buluþmalara ev sahipliði yapan yerlerdi.

Yani tapýnaklar gruplarýn ilk buluþma ve “ilk temas yerleri” olmakla üreten ve “ittifaklar” yapan kolektif “ittifaklarýn kült merkezleriydi”.

Köleci döneme geçerken kolektif ittifakýn hafýzasý olan kült merkezleri yaptýklarý eski ahitler nedeniyle köleci sürece direnç gösteriyordu. Bu direnç, ilk yýkýlan yerler olmakla; kolektif tarihin hafýza iradesini oluþan kült merkezi tapýnaklardý (Arcalardý). Bu nedenle köleci sürece geçerken, Ýlahi adaletin köleci sürece dönmekten kaynaklý geçmiþ hafýzasýndan kopan travmalar yaþýyordu.

Kült merkezlerinin varlýðý tarihi hafýzanýn kolektif geçmiþi olmakla, kült merkezleri geçmiþi abideyi timsal etmenin somut sembolüydü. Travmalar inþacý kolektif ittifaklý hafýzayý silmekle ortaya çýkýyordu. Nesnel inþa yerine öznel anlamalý inþa ortaya konmuþtu. Kelimenin tam anlamýyla silinen hafýzadan ötürü yaþanan travma dehþeti karþýsýnda tarihin böyle bir ikinci travmasý yoktur.

Ýnþacý ve doðru gidiþle olan makas deðiþmiþti. Eksen ekinoks deðiþmesine uðramakla sarsýntýlar ya da depremler yaþýyordu. Tapýnaklarýn yýkýmý bu travma olan bilinçsizlikle bir þeye baþlayamamanýn depremleriyle oluþan tufanýn kendisiydi.

Travmayý veren hafýza silme iþine ilk kez kült merkezi olan tapýnaklardan baþlanýyordu. Ki eski ittifakýn baþkentleri olan tarihi hafýza silinsin de yerine yeni El söylemli hikayelerden oluþan Nuh tufanlý hafýza konsundu. Burada tufandaki kaynayan kazanlar, tuzlu su, sonranýn dili içinde kayýk anlamýna gelen arca söyleminin tarihsel kökenine inmeyeceðim.

Þimdi insanýn nasýl köle olduðunun cevabýný verelim. El’in “rýzký ben takdir ettim. Takdirde kiminize bol bol pay vardýr. Kiminize paydan hiç kýsmet yoktur” demiþti. Böyle demekle kýsmetsizleri kýsmeti olanlara köle eden kendisi deðilmiþ gibi kendindeki suçu bir baþka yere transfer edip sýçratýyordu.

"Ýnsan niçin köleydi? Nuh gerçek bir haklý üretim hareketi hikayesi olmayanlarýn, silinen hafýza yerine öznel hikayeleri monte etmesiydi. Sam babasý olan Nuh'u sarhoþ durumda ve çýplak olarak görmüþtü.

Baba Nuh sarhoþluktan ayýldýðýnda olup biteni duyunca Sam'a " sen ve senin zürriyetin kardeþlerine hizmetçi olsun" diye beddua eder. Ýþte köleler bu beddua nedenle Sam'ýn soyundan gelenlerdi!

Artýk bu beddua etme iþi ne kadar aklýnýza yatarsa o kadar iman ve inanç sahibiydiniz. Vaat edilenlere o kadar çok yakýn duracaktýnýz. Bu hikâyede hiç üretim iliþkisi, üretim hareketi, kolektif emek, kolektif bilinç, ittifaklar kolektif sahipliði kaybeden yabancýlaþma vs. var mý? Bu hikâyede bu inþacýlarý bulmanýz olasý mý?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.