..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
640K bellek herkese yetmelidir. -Bill Gates, 1981
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




31 Mart 2019
Ýþ ve Ýþsizlik 1  
Bayram Kaya
Toplumun, nüfus artýþýnýn sizin dýþýnýzda, sizden baðýmsýz olmakla "zorunlu bir doðal ve kolektif olan karakteri" vardýr. Kolektif karakter kolektif iþ demekti. Kolektif olmayaný içermemektir. Süreç yapý, iþi olmak ve iþi olmamak gibi bir ikilem ile inþa olmamýþtý. Süreç inþa baþladýðýnda böylesi bir ikilem belirememiþti.


:FCI:
Bu yazýyý niye yazdým? Sureti haktan görünüp te kendisini toplumun üzerinde gören, köleci sistemi savunup, sömürü düzeninin kilometre taþlarýný döþeyen cavalacozu tutumlar için yazdým.

Ýnþa içinde ilk üretim iliþkisine doðru gidecek olan saðlatan süreçlerle, üretim süreci; sömürü, kâr- zarar mantýðý içinde hesap plânýnýn belirlediði öznel ve enfekte süreçler deðildiler. Üretimi; kolektif zamanlý, kolektif güç belirliyordu. Üretim de kolektife göreydi. Kolektif güç, çalýþan iþ gücünü de oluþuyordu.

Yani üretim gücü; herkes olan iþgücü ile zaten iþle, zaten kendilik ve zorunlu bir iþi oluþla, zorunlu uðraþ içinde olmasýyla beliriyordu. O dönem içinde iþi olup olmamak diye bir þey söz konusu olmadýðý gibi iþsizlik akla gelen bir þey deðildi.

Sizin koyun beslemek, ziraat yapmak gibi iþi olan bir aile ortamý içine doðmanýz halinde, sizin iþinizin olmamasý söz konusu mu? Nasýl iþ ailenizle size kalan baba mesleði oluþla anýlýrsa; erken dönem içinde de totem mesleði totem alan içinde gruba ve grup kiþilerine kalan kolektif bir etkime mirastý.

Ýþsizlik, iþsiz kalma inþa ve inþaya referans olan sistemin hüneri deðildir. “Ne yapayým kardeþim devlet (erken dönemde de totem alan) size iþ bulacak deðil ya” diyen güncel anlayýþ tarihi bilinçten nasibini almamýþtýr. Ya da bile bile sömüren sistemin ideoloðu olmanýn sözcüsüdür.

Ýþsizlik ve iþsiz kalma, “size iþ mi bulacaðýz” türü söylem kavramlar kolektif organizasyonlu totemi sosyal oluþa ve giderek toplumu yöneten devlet gibi kolektif akla aykýrýydý.

Þöyle düþünün. Köyde bir aile içinde doðuyorsunuz. Ýçine doðduðunuz aile içinde iþsiz olmanýz diye bir þey söz konusu olur mu? Aileniz ne iþ yapýyorsa o iþin parçalý bir bölüm zamaný da size göre iþ güç olarak ayrýlýr.

Nüfusunuz kadar sektör yoðunluklu süre duruma denk bir parçalý üretimle (iþ ile), tüketim yapmanýn (saðlar olmanýn) denkliði vardýr. Köleci düzen, günümüzde de kapitalist bezirgân düzenli sömürüler nedenle bunu size saðlatmaz.

Grup içine doðan kiþi de o totem mesleðin kolektife göre parçalanan bir ucunda tutuyordu. Ancak gruplarýn dýþ temasý olmadýðý süre içinde, grup alanýyla sýnýrlý üretim kaynaklarý da sýnýrlý olmaktaydý. Sýnýrlý kaynaklar belli bir nüfusa yetiyordu.

Yine belli sayýdaki nüfusun fazlasýnýn doðum sonrasýnda yaþama þansý azalmakla kendilikten bir kaynak-nüfus dengesini oluþan sekans hareketi içinde seleksiyon kendilikten devreye giriyordu. Yani bu günkü gibi grup dýþýna iþgücü ihracýnýz da grup dýþýnda girdi yapmanýz da olanaksýzdý.

Üretim zorunlu iken, üretim kolektif hareketle grup eksenli alan içinde herkese göre herkes için ve “herkesin iþ, uðraþ ve bir meslek sahibi organizasyonunu zorunlu kýlarken, günümüz toplumlarýn da “iþsizlik bir kader olmuþtu!” Bu söylem tam bir El mantýklý fatalist anlayýþtý.

Ancak çoðu kes günümüz iþsizliði kaynak yetersizliðinden hiç deðildi. Elbette kaynak bolluðu ya da kaynak darlýðý; kontrol edilen alana baðlý olduðu gibi, habitat kaynaklý diðer yaþam alanlarýný da gözeten sýnýrlamalarla da sýnýrlý olacaktý.

Bu da sizi illa ki kaynak nüfus sorunlu parametreyle baþ baþa býrakacaktý. Bu bahane akýlsýzlýktýr, kandýrmadýr. Doðal zorunlulukla, inþa içinin öznel oluþtan kaynaklý yapay zorunluluðunu karýþtýrmayacaktýk.

Doðada bir kaynak ve yararlanýþ dengesi ile yine habitat, kaynak ve yararlanýþ dengesini ortaya koyan zorunluluk, insan mantýðýnýn da göz önüne aldýðý zorunlu plâný ve tasarýmý olmalýdýr.

Eðer insan isterse üretim teknolojileri nedenle habitatý görmeden, kaynaðý salt insan yararlanmasýna dönük iþletebilir de. Ýþte burada insanýn insanlýðý olan “ahlak sorunu ortaya çýkýyordu”.

Halbuki toplumsal inþanýn temelini oluþacak olan “kolektif bir sosyal saðlasan süreç” ve "kolektif bir üretim iliþkisi içinde" kiþilere iþsiz olmamak, “zorunlu bir kaderdi”. Hatta saðlasan sürecin saðlasan bir iþ gücüne de ihtiyacý vardý. Ama çevrenin beslenme, ulaþým, iletim kaynaklarý kiþi sayýsýyla artacak olan iþ gücünü desteklemiyor olmakla, saðlatan hareketin iþgücü ve nüfusu sýnýrlý kalýyordu

Toplumun, nüfus artýþýnýn sizin dýþýnýzda, sizden baðýmsýz olmakla "zorunlu bir doðal ve kolektif olan karakteri" vardýr. Kolektif karakter kolektif iþ demekti. Kolektif olmayaný içermemektir. Süreç yapý, iþi olmak ve iþi olmamak gibi bir ikilem ile inþa olmamýþtý. Süreç inþa baþladýðýnda böylesi bir ikilem belirememiþti.

Aksine üreten iliþki olan bir iþ, kolektif olanla ortaya çýkmýþtý. Ýþ bile kolektife göre olmuþtu. Görülüyor ki ne iþ organizasyonu kolektif hareketin sayýsýndan azdý. Ne de kolektif hareket iþten fazlaydý. Ýþ (üretim) ve kolektif oluþ birbiri ile örtüþen denklikle birbirine denk baðýntýyla ile belirmiþti.

Ýþsizlik, kolektif süreç içinde olmayandýr. Toplumun kolektif karakteri "zorunlu bir kolektif üretim iliþkisidir".

Toplum entegrasyonunun temel birimi de "üretim hareketidir" ki üretim hareketi de gruplar kolektif ligidir. Üretim hareketi de her bir totem meslekli gruplarýn üretim iliþkilerinden oluþuyordu. Gruplarýn üretim iliþkisi de zaten kolektif iliþkidir. Bir iþ ile olmayý ön gören kiþi deðil üretim iliþkisidir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.