..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Leyla'nın işi naz ve işve; Mecnun'un gözü yaşı çeşme çeşme..." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




25 Eylül 2019
Nasıl Yaşar Nasıl Öçürüz 51  
Bayram Kaya
Ama hiçbiri geçiş formu şimdilik insan gibi kolektif düzenli çok çok daha ekstra enerji düzenli bir toplum yaşamının içine geçememiştiler. Türümüz dıştan organik devimli ekstra enerji düzenli kolektif üreten bir alan içinde, kolektif bir ruh ve kolektif bir yetenekle düzenlenen kolektif zekâ enerjisi içinde örgütlenmiş


:EIE:
Yani burada aydınlık karanlıkladır. Fakat gece gündüz birbiriyle değildi. Dünyanın Güneş etrafında dönüş yüzünü değiştirmesiyle ortaya konan ışık gölge oyunuydu. Gece ile gündüz birbirinin nedeni, sonucu değildiler.

Nasıl gece gündüzün zıddı değilse birlikte kontrol oluşan durum değiller ise canlılık ta cansızlığın zıddı değildir. Bir canlı oluştaki özellikleri diğer bir durumda da ararsanız, aradıklarınız diğerinde bulamadığınız kadarla cansızlık olmaktadır. Örneğin bir sıkımda öldürdüğünüz dirençsiz oluş diğerine göre cansızdır.

Hayat var oluşla eşanlıdır. Var olmayan hayat olmadığı gibi hayat olup ta var olmayan da yoktur. Eş zamanlıdırlar var oluşun alan yönüne ters bir alan içinde seyreden kısmı, ikinci bir ekstradan enerji harcama düzeni ortaya koyması ile ve bunu çevrim yapmasıyla bu var oluş hayattı.

İşte taşın hayattan ayrıldığı yer bu ikinci ve ekstra olan yere sahip olamamasıydı. Taş ekstra enerjiyi düzene sokup sürdürülebilir bir çevrim yapamıyordu.

Var oluş, var oluşla zaten canlı olan bu ilk basamak örgütlü süreci yani canlı olan birinci var oluşu; ekstra enerji kullanımlı örgütlenme içine sokamamasıydı

Bu bağlama birinci düzlem canlılıkla beliren var oluş, ikinci düzlemli ekstradan enerji kullanımından yoksunluğu ve entropiyi karşı sadece pasif durumla karşı olması o var oluşla canlılığı, cansızlığa götürür.

Birinci düzlem canlılık üzerine daha bir ekstra düzlemle yokuş yukarı olmanın enerji çevrimini ortaya koyamayan varoluş bu haliyle cansızdı.

Demek ki cansızlık canlanamama değil, yani bir enerji düzenli örgütleniş içinde olamama değil bu aşamanın en az ikinci basamağına geçememiş olmakla olasıydı. Yani birinci düzey canlılığı ikinci üçüncü onuncu düzey enerji düzenlenişi içine sokamamakla olayıydı.

Metal filizleri, maden damarları, kümeleşme, yığın, kolonileşme ortak yaşam yani simbiyoz yaşam, asalak yaşam ikinci, üçüncü vs. tür enerji düzenli örgütlenme aşamasına geçişte ara form gibidirler.

Ama hiçbiri geçiş formu şimdilik insan gibi kolektif düzenli çok çok daha ekstra enerji düzenli bir toplum yaşamının içine geçememiştiler. Türümüz dıştan organik devimli ekstra enerji düzenli kolektif üreten bir alan içinde, kolektif bir ruh ve kolektif bir yetenekle düzenlenen kolektif zekâ enerjisi içinde örgütlenmiştir.

Bu aşamada temel düzlemi içeren canlılık, bizler gibi daha ileri düzlemde daha ekstrem enerji depoları olan hayatlarla bir arada dem sürerken birinci düzey enerji örgütlenmesi içinde olan canlı oluş artık referanslara göre cansızlığını, sürüklemektedirler.

Canlının cansızdan ayrıldığı yapay yer buraydı Temel olarak her olgu ve olay ve var oluşların mutlaka bir enerji düzeni bir enerji korunumu ve bir enerji örgütlenmesi vardı. Var oluş ve her tür hayat birinci düzlem alanla burada bu bağlamla üst üste çakışırlar. Ve imgesel kodlarla geleceğe doğru taşımadırlar

Her ikisi de eş anlı doğrultuda alan yönünde beliremiyorlarsa, alan yönü hareketlerini de saklı tutmak kaydıyla, biri alan yönündeyken, diğeri de alan yönüne ters yönde çok daha fazla enerji tüketerek var oluyordular.

Bütün dediğimiz bileşik süre durumlu organizasyon ve bağıntıları ayrılan, birleşen, seçme ayıklama yapan, yalıtan, birleşiklerdir. Yokuş aşağı ve yokuş yukarı durumlarla enerji kullanırlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
İrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluşun Felsefesi (Açkı 2)
Sosyal İlişki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarın bilimsel ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Müruru Zaman 14
Sahiplik İmanı 1
Hatırlama 1
Mal mı, İnsan mı?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bağ Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Aslına Yüz [Şiir]
Vah ki Vah [Şiir]
İsis Dersem Çık Ereşkigal Dersem... [Şiir]
Görmez Şey [Şiir]
Tekil Tikel Tükel [Şiir]
ve Leddâllîn, Amin [Şiir]
Mavi Yare [Şiir]
Mevsimsel [Şiir]
Yıkılışa Direniş Direnişe Yıkılış [Şiir]
Meşrep 3 [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayı yaşantılaşan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payı giderek azalmaktadır. Sosyo toplum bazlı, genel bir açılımla başlayan çalışmalarım da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazıların tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doğa bilim verileri güdülü çalışma olmasına gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok bağıntısıyla söylüyorsanız, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.