..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özyaþamöyküsü baþka insanlarla ilgili gerçekleri anlatmak için eþsiz bir araç. -Philip Guedella
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




25 Eylül 2019
Nasýl Yaþar Nasýl Öçürüz 51  
Bayram Kaya
Ama hiçbiri geçiþ formu þimdilik insan gibi kolektif düzenli çok çok daha ekstra enerji düzenli bir toplum yaþamýnýn içine geçememiþtiler. Türümüz dýþtan organik devimli ekstra enerji düzenli kolektif üreten bir alan içinde, kolektif bir ruh ve kolektif bir yetenekle düzenlenen kolektif zekâ enerjisi içinde örgütlenmiþ


:EBB:
Yani burada aydýnlýk karanlýkladýr. Fakat gece gündüz birbiriyle deðildi. Dünyanýn Güneþ etrafýnda dönüþ yüzünü deðiþtirmesiyle ortaya konan ýþýk gölge oyunuydu. Gece ile gündüz birbirinin nedeni, sonucu deðildiler.

Nasýl gece gündüzün zýddý deðilse birlikte kontrol oluþan durum deðiller ise canlýlýk ta cansýzlýðýn zýddý deðildir. Bir canlý oluþtaki özellikleri diðer bir durumda da ararsanýz, aradýklarýnýz diðerinde bulamadýðýnýz kadarla cansýzlýk olmaktadýr. Örneðin bir sýkýmda öldürdüðünüz dirençsiz oluþ diðerine göre cansýzdýr.

Hayat var oluþla eþanlýdýr. Var olmayan hayat olmadýðý gibi hayat olup ta var olmayan da yoktur. Eþ zamanlýdýrlar var oluþun alan yönüne ters bir alan içinde seyreden kýsmý, ikinci bir ekstradan enerji harcama düzeni ortaya koymasý ile ve bunu çevrim yapmasýyla bu var oluþ hayattý.

Ýþte taþýn hayattan ayrýldýðý yer bu ikinci ve ekstra olan yere sahip olamamasýydý. Taþ ekstra enerjiyi düzene sokup sürdürülebilir bir çevrim yapamýyordu.

Var oluþ, var oluþla zaten canlý olan bu ilk basamak örgütlü süreci yani canlý olan birinci var oluþu; ekstra enerji kullanýmlý örgütlenme içine sokamamasýydý

Bu baðlama birinci düzlem canlýlýkla beliren var oluþ, ikinci düzlemli ekstradan enerji kullanýmýndan yoksunluðu ve entropiyi karþý sadece pasif durumla karþý olmasý o var oluþla canlýlýðý, cansýzlýða götürür.

Birinci düzlem canlýlýk üzerine daha bir ekstra düzlemle yokuþ yukarý olmanýn enerji çevrimini ortaya koyamayan varoluþ bu haliyle cansýzdý.

Demek ki cansýzlýk canlanamama deðil, yani bir enerji düzenli örgütleniþ içinde olamama deðil bu aþamanýn en az ikinci basamaðýna geçememiþ olmakla olasýydý. Yani birinci düzey canlýlýðý ikinci üçüncü onuncu düzey enerji düzenleniþi içine sokamamakla olayýydý.

Metal filizleri, maden damarlarý, kümeleþme, yýðýn, kolonileþme ortak yaþam yani simbiyoz yaþam, asalak yaþam ikinci, üçüncü vs. tür enerji düzenli örgütlenme aþamasýna geçiþte ara form gibidirler.

Ama hiçbiri geçiþ formu þimdilik insan gibi kolektif düzenli çok çok daha ekstra enerji düzenli bir toplum yaþamýnýn içine geçememiþtiler. Türümüz dýþtan organik devimli ekstra enerji düzenli kolektif üreten bir alan içinde, kolektif bir ruh ve kolektif bir yetenekle düzenlenen kolektif zekâ enerjisi içinde örgütlenmiþtir.

Bu aþamada temel düzlemi içeren canlýlýk, bizler gibi daha ileri düzlemde daha ekstrem enerji depolarý olan hayatlarla bir arada dem sürerken birinci düzey enerji örgütlenmesi içinde olan canlý oluþ artýk referanslara göre cansýzlýðýný, sürüklemektedirler.

Canlýnýn cansýzdan ayrýldýðý yapay yer buraydý Temel olarak her olgu ve olay ve var oluþlarýn mutlaka bir enerji düzeni bir enerji korunumu ve bir enerji örgütlenmesi vardý. Var oluþ ve her tür hayat birinci düzlem alanla burada bu baðlamla üst üste çakýþýrlar. Ve imgesel kodlarla geleceðe doðru taþýmadýrlar

Her ikisi de eþ anlý doðrultuda alan yönünde beliremiyorlarsa, alan yönü hareketlerini de saklý tutmak kaydýyla, biri alan yönündeyken, diðeri de alan yönüne ters yönde çok daha fazla enerji tüketerek var oluyordular.

Bütün dediðimiz bileþik süre durumlu organizasyon ve baðýntýlarý ayrýlan, birleþen, seçme ayýklama yapan, yalýtan, birleþiklerdir. Yokuþ aþaðý ve yokuþ yukarý durumlarla enerji kullanýrlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.