..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Eðer bir kelebeði sevebiliyorsak, týrtýllara da deðer vermemiz gerekir. -Antonie de Saint-Exupery
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




10 Kasým 2019
Anlamak Gerek 3  
Bayram Kaya
Beslenme veya enerji saðlama iþi neden ise; av-avcýlýk, kolektifi oluþ ve üreten iliþki, paylaþma, kolektif sahiplik; beslenme ve enerji saðlamaya baðlý sonuçtu. Yansýmaydý. Yani kolektif bir avcý toplayýcý hayat olmadan, paydaþlý olma ve kolektif sahiplik te olanaklý deðildir.


:EFC:
Açýkçasý enerji saðlama yönelimli (beslenme yönelimli) bir nedeniniz var. Bu nedeniniz olmadan; ne av ne avcýlýk gibi; ne de çok sonraki dönemler içinde oluþan üreten iliþki gibi sonuçlar ortaya koymanýz, olanaklý olurdu.

Beslenme veya enerji saðlama iþi neden ise; av-avcýlýk, kolektifi oluþ ve üreten iliþki, paylaþma, kolektif sahiplik; beslenme ve enerji saðlamaya baðlý sonuçtu. Yansýmaydý. Yani kolektif bir avcý toplayýcý hayat olmadan, paydaþlý olma ve kolektif sahiplik te olanaklý deðildir.

Üretmeden paylaþmak olanaklý olmadýðý gibi; üretilmeyenin ne kiþisi ne kolektif sahipliði de olanaklý deðildir. Totem meslekli üreten iliþkiler olmasaydý; dýþa açýlma ve gruplar arasý Ýttifaklar da olanaklý deðildir.

Görüyorsunuz önce adým adým, kendi içinde kapalý kesikli sürekli halka geliþmeler olmaktadýr. Bunlarýn hücresel düzlemdeki karþýlýðý iþlev durumlarla olmak. Sonra da bu halkalar bir eksen çevrimi içinde file gözü balýk aðý gözü gibi halka, çokgen bileþmeleri veya zincirleri oluþmaktadýr.

Baþlangýçta yalýnlýk vardý. Yalýnlýk giderek adým adým sentezleri içinde karmaþýklaþan entegrasyonlardý. Enerji saðlama süreçleri; avlanma, av olma; ot, kök, meyve, böcek toplama sonrasý, bunlarýn yenmesiydi. Av yapma, ot, kök, meyve böcek toplama; beslenme eksenine çevrim olan að (þebeke) iliþkisiydiler.

Hayat beslenme, korunma gibi eksence ortak özellikleri olan benzerleri, bir araya getirdi. Böylece hayat ortaklaþa yaþamlý çevrim, çekim eksenini ortaya koydu. Beslenme, enerji saðlama, savunma, cinsellik türü çekim ve çevrim ekseni, kiþinin bilincini oluþuyordu.

Av olma; avcýlýk yapma, böcek, meyve, ot, kök toplama da bu çevrime baðlý eksene doðru yönelim yapan kesikli sürekli olan uygulamalardý. Ya da enerji saðlayýcý eksen çevresinde eyleme dökülmenin halkalarýydýlar.

Ot, kök vs. toplayan eylemciler ortak özellik yöntemiyle çekim ekseninde bir araya geliyordu. Bu tür bir araya geliþleri ortaya koyan birlik, ekseni nedenle çekiliyordu. Eksende yýðýlýp birikenler, eksende aðýrlýk kütlesi ve bükülme ortaya koyan bir birlikti. Bu nedenle birliðin kendi üzerine kendi etkisiyle yaptýðý HIZLI BÝR DÖNME etkisi vardý.

Dönüþ yapmanýn çevrim birliði içindeki bu tür halkalarýn halkalar arasý bað enerjisini ortaya koyan da kolektifi oluþlardý. Bu tutumlar, kolektif birim zamanlý sürecin, kendilikten ortaya konup bilincine varýlmasýydý.

Kolektif ilik içinde bilincine varýlan diðer þeyler de paydaþlý oluþlardý. Kolektif sahiplikti. Kolektif oluþ içinde, paydaþlýðýn, kolektif sahipliðin soyut kavranýþý da özgecilikti.

Tüm bunlar giderek organize oluþtu. Ýþ birliðiydi. Dayanýþmaydý. Ýttifaktý. Süreç yine giderek tek düze olmayan neden sonuç baðýntýlý kompleks bir að iliþkisi veren giriþmeydi. Burada neden olan bir durumun að iliþkisi, bir baþka baðýntý içinde de sonuçtu.

Yani dinamik içindeki parametreler içinde neden olanlar sonuçtu. Sonuç olanlar da nedendi. Avcýlýk toplayýcýlýk ve üretim iliþkisini ortaya koyan açlýk savunma gibi nedenler; kolektif oluþu, paylaþýmlarý ortaya koyan birer, sonuçtular.

Örneðin; bütünden kopmanýn, kesikli sürekli olmanýn. Yalýtýmlý olmanýn. Enerji akýþlý olmanýn vs. birer sonucuydular.

Kiþinin kolektif giriþmeleri sonucunda paylaþým yapacak olmanýn bilinci ve zorunlu paylaþma yapacak olmayý öðrenmesi; kiþide özgeci davranýþ geliþtirmeye neden oluyordu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.