..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanýn en iyi tarafý ürperebilmesidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Hüseyin Ýbiþ




22 Temmuz 2020
Ýnsanlýðýmýz Duyarsýzlýk Ateþinde Kül Olmasýn  
Hüseyin Ýbiþ
insanlar saygýsýzlýklara yol açmakta olan duyarsýzlýðý neden elden býrakmýyorlar?


:HEH:
ÝNSANLIÐIMIZ DUYARSIZLIK ATEÞÝNDE KÜL OLMASIN
Ýnsanlar, saygýsýzlýklara yol açmakta olan duyarsýzlýðý neden elden býrakmýyorlar?
Baþýmýza bir felaket geldi fakat insanlar hiçbir þey düþünmeden yola devam ediyorlar. Bu tutarsýz yürüyüþünde çok pahalýya mal olacaðýnýn hesabýný yapma zahmetine bile katlanmýyor kendilerinden neler alýp götüreceðini görmemek için arkalarýna bakmýyorlar. Eðer iþ iþten geçmeden dönüp baksalar uðrayacaklarý kayýplarýn farkýna varmýþ olurlar. Fakat bizim insanýmýz burnunun dikine gitmenin daha doðru olduðu inancý ile hareket etmektedir ama bu dikbaþlýlýðýn da pahalýya mal olacaðýný bir türlü görmek istememektedirler. Hiçbir uyarýyý dikkate almaksýzýn kendi hayatlarýndan ziyade masum kiþilerin de hayatlarýný tehlikeye atmaktan vazgeçmiyorlar. Yürüdükleri bu yolun sonu olmadýðýnýn kanaatine varmýþ olsalar duyarsýz davranmaktan vazgeçerek görmezden geldikleri tehlikeyi bertaraf etmek için çaba gösterirler. Ne yazýk ki üzerlerine düþeni yapmak yerine ele almýþ olduklarý duyarsýz davranýþlarý sergilemeyi kendilerine verilmiþ bir görev olarak düþünüyorlar. Fakat yapýlan uyarýlarý göz ardý etmenin yakýnlarýnda bulunan insanlarý uðratmakta olduðu zararlarý bir türlü hesap etmemektedirler. Ben, her daim büyüklerimizin þu sözünü duyarsýz kiþilere anlayýþlý olmalarý için söylemeyi uygun görmüþümdür: Kendine yapýlmasýný istemediðin hiçbir þeyi baþkalarýna da yapma. Neden bu sözü söyleme gereði duyduðuma gelince de yukarýda sözünü etmiþ olduðum felaketi örnek göstermenin faydalý olabileceðini düþündüm.


Birkaç aydýr bir virüsle uðraþmaktayýz halk olarak bu yüzden yapýlan uyarýlarýnda insanlar tarafýndan göz ardý edildiðini görmekteyiz. Düþünmüyorlar ki biz kendimize verdiðimiz zararýn kaç katýný halkýmýza da vermekteyiz bu düþünceyi akýllarýndan geçirmiþ olsalar yukarýda etmiþ olduðum birkaç kelamla ne demek istediðimi
anlayýp insanlara verdikleri zararla uðratmakta olduklarý kayýplarý görmezden gelmekten vazgeçerler.
Duyarsýzlýðý sadece bir tek konu üzerinde ele almamýzýn doðru olmadýðý kanaatinde olduðumu siz deðerli okurlarýmla paylaþmak istiyorum. Bizler etrafýmýza bir bakýyoruz çevremiz pislik içerisinde hayatýmýzda olumsuz etkiler yaratmakta olan pislikleri temizlemek yerine daha fenasýný yapýyor doðayý kirletmek için yediðimizden içtiðimizden artakalanlarý ortalýða býrakmaktan vazgeçmiyoruz. Bir de yapýlanlar büyük marifetmiþ gibi bazý kendini bilmezler tarafýndan fotoðraflanarak veya videosu çekilerek sosyal medyada paylaþýlýyor. Bizim sosyal medya kullanan vatandaþlarýmýzýn da doðaya yapýlmakta olan bu hýyaneti görmezden gelmesi de daha vahim bir
durumdur. Önümüzdeki vahametin farkýna varmaktan ziyade þu düþünceyi de dillendirmekten geri kalmýyorlar. “Belediyelerin o kadar temizlikçisi varken biz neden temizleyelim?” Ben de diyorum ki kardeþim temizlik iþçileri senin pisliðini temizlemek zorunda deðil. Bizde bir tabir var: Kendin çal, kendin oyna. Yani etrafý nasýl kirletiyorsan temizlemesini de bileceksin.
Demiyorlar ki bu doða hepimizin neden biz bu gereksiz iþleri yapýyoruz. Onun yerine ormanlarýmýzý çoðaltmak için bir tane olsun aðaç dikmeyip etrafýmýzý zarara uðratarak yok etme yolunda yürüyoruz. Çölleþmeye sebep olduðumuz da bir an olsun unutulmamalýdýr.
Sizleri bilgilendirebilmek açýsýndan duyarsýzlýk konusunda deðinilecek birçok
husus var. Bunlardan bir tanesi de engelli vatandaþlarýmýzýn dikkate alýnmayýp saygýsýzlýklara maruz býrakýlmasýdýr. Ben kaleme almakta olduðum her yazýmda engellilere mutlaka yer vermeyi kendime bir borç bilirim. Derim ki kaderdaþlarýmýn çektikleri zorluklarý insanlara anlatmak yapmam lazým gelen en önemli görevdir. Onun için de uðramakta olduðumuz saygýsýzlýklarý satýrlarýma döküyor, vatandaþlarýn bize karþý olan duyarsýzlýðýnýn gözden kaçýrýlmamasý için engellilerin dikkate alýnmamasýnda kusur sahibi olanlarýn kendilerini bir defalýðýna bizim yerimize koymalarýný bekliyorum.
Üzerimizdeki lüzumsuz boþ bakýþlara sahip olanlarda bilsinler ki engellilerde kendileri gibi bir insandýr. Onlardan tek eksiði körlüðü, saðýrlýðý, topallýðý vs… Fakat unutmasýnlar engelliler, üzerlerine düþen görevi bir tamam yapmayý her daim bilmektedirler. Ýnsanlara diyorum ki engellilerin de bir insan olduðunu aklýnýzdan çýkarmayýn. Duyarsýzlýktan kurtulmak için olumsuz iþlere kalkýþmadan önce en az iki kez düþünün.
Sizlere faydalý olmayacak hiçbir tavsiyede bulunmak bana bir þey kazandýrmayacaktýr. Bana yararý olmayan gereksiz uyarýlarý da vatandaþlarýma yapmamýn doðru olmadýðý düþüncesi ile hareket eden bir vatandaþým. Ben duyarsýzlýðýn ateþinde insanlýðýmýzýn yanýp kül olmasýna karþý olduðum için vatandaþlardan her zaman baþýboþ saygýsýzca davranýþlarý elden býrakmalarý için ricacý olmuþumdur.


Yukarýda bahsetmiþ olduðum gibi baþýmýza gelenlerden büyük dersler çýkarmayý bilerek bizim biz olmamýzda en büyük fayda saðlayan doðamýzý temiz tutup ona sahip çýkarak ve engelli vatandaþlarýn da bu yaþamýn bir parçasý olduðu gerçeðini unutmadan hayatýmýzdan duyarsýzlýðý söküp çýkaralým. Yerini, kendimizi memnun edecek saygý ve sevgi eksenli tutarlý davranýþlara býrakalým.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kararsýzlýklarýnýzla Korkularýnýzý Ayný Kefeye Koymayýn
Kafamýzda Mantýksýzlýk Yer Etmesin
Ön Yargý Bizim Yolumuz Olmasýn
Ýnsanlarý Yersizliklerle Meþgul Etmeyin
Engelli Çivtlere Olan Ön Yargý
Sorumluluklarýmýzýn Bilincinde Olalým
Iþýðýnýz Hiçbir Zaman Kaybolmasýn
Maneviyatýmýzdan Ödün Vermeyelim
Hayatýmýzda Piþmanlýðýn Yeri Olmasýn
Daha Güzel Bir Dünya Ýçin Yaþayalým

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Maneviyattan Yoksun Kalmayýn
Sadakatiniz Daim Olsun
Menfaatleriniz Ýtibarýnýza Gölge Düþürmesin
Rotanýzý Öfkeniz Çizmesin
Emanete Hýyanet Etmeyin
Kalplerimiz Ýsyana Kapýlmasýn
Hatalar Yürüdüðünüz Yol Olmasýn
Yanlýþlarýmýz Yürüdüðümüz Yolda Rehberimiz Olmasýn
Güvenilirlik Vazgeçilmez Gerçeðiniz Olsun
Kendinizle Yüzleþmekten Kaçmayýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ömür Dediðin Kelimelere Sýðmaz [Þiir]
Vataným Uðrunda Ölmek Ýçin Hazýrlandýðým [Þiir]
Yaþanan Her Þeyin Ýçindeyim [Þiir]
Meydan Verme [Þiir]
Zaman Ömürden Alýp Gidiyor [Þiir]
Dillerden Düþmeyen Bir Aþk Þarkýsýyýz [Þiir]
Bir Þiir Yazdým [Þiir]
Gönüller Bir Olsun [Þiir]
Yanýnda Mutluyum [Þiir]
Engel Tanýmýyoruz [Þiir]


Hüseyin Ýbiþ kimdir?

Kalp gözü açýk bir þairim

Etkilendiði Yazarlar:
Yavuz Bahadýroðlu,Ahmet Günbay Yýldýz,Cengiz Aytmatov,Mehmet Rauf...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hüseyin Ýbiþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.