..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir kýþ sonsuza dek sürmüyor, hiçbir ilkbahar uðramadan geçmiyor. -Hal Borland
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




11 Mart 2021
Ýnsan Nasýl Ortaya Çýkmýþtý? 9  
Bayram Kaya
Bir ortam içine denk düþme olan üssü devim belirlisi; kara gibi diðer bir ortamda üssü belirsiz içindeki hareketin birine denk düþecekti. Ya da bir ortam içine denk düþme olan üssü devim belirlisi; baþka bir ortamýn denk düþmeyeni olacaktýr.


:DGG:
Unutmayýn ki ne hemcinsler, ne ilahlar; kuram olarak hiç bir ittifak içine doðmadýlar. Bir uygarlýk içine doðmadýlar. Grubu dýþýnda sentez gücü donanýmýna sahip kapasite deðildiler.

Ýlahlar ve hemcinsler insan gibi bir yetkilenme içine doðmamýþlardý. Ýþte ilahlar, ittifakýn ürünü olan ittifak gücünü takdis edip kutsuyorlardý.

Hemcinsler; totem güce boyun eðiyorlardý. Hemcinsler yalýtýmlý alanýn içi kadar tekli mantýkla öðreti seldiler. Sosyolojik etkileri çok fazla olan tabularý vardý. Sosyal saðlasan ile kolektif paydaþlardý.

Oysa ittifak ilahlarý üreten grup gücü kadar karar alýcýydýlar. Ýttifakýn iradesine boyun eðiyorlardý. Ýttifaklar arasý ticaret, baþlatýlana kadar ittifaklar da az çok bir yalýtýmdýlar. Ýlahlar Ýttifak içinde çok köklü mantýða göre öðreti seldiler.

Ýttifaklar birçok totem sosyolojisiyle olan kültürdüler. Ve ittifaklar birçok ilahi mesleklerin senteziydiler. Bu iki nedenle ittifaký alan çok köklü mantýðý gerektiriyordu.

Ýttifaklarýn sosyal tabularý sürse de üreten alanda daha çok tabu yasaklarý yerine ilahi yasalar vardý. Gruplar arasý ürün takasýndan sonra grup içinde ortak paylaþýmlaydýlar.

Ýnsan bileþik gruplar algýlý reflekse ve dikkate sahipti. Bileþen grup gücüne göre kararlar almanýn yetki ve sorumluluðuna sahipti.

Simiyenler birbirini avlayýp yiyorlardý. Simiyenler bu yamyam dönem içinde üretmeyi bilmeyen doðal bir barbarlýkla totem alan içinde üreten iliþkilere gelmiþlerdi.

Hemcins ilahlar üreten iliþkileriyle ittifak etmiþti. Ýttifakýn üretim hareketini baþlatmýþlardý. Ýttifak içinde gruplar birçok totem kültürle vardýlar. Birçok üreten iliþki senteziyle vardýlar.

Yine hemcins ilahlar ittifak içinde birçok totemi mana düþüncesinin senteziyle vardýlar. Birçok totem düþünce sentezi çok köklü ve farklý düþünceyi ortaya koymuþtu. Ýlahlar tüm bu bileþimle uygarlýðý baþlatmýþlardý. Ýlahlar ittifaký uygarlýktý.

Ýlahlar ittifaký uygarlýðý baþlatmýþ olan bir doðumdu. Bu doðum tarih sel milattý. Ýnsan bu miladi uygarlýðýn taþýyýcýsý ve mirasçýsý olan yetkilenmeydi.

Ýnsan uygarlýðýn depo bilincine sahip olan kolektif kapasiteydi. Totem bilinçten çok çok fazlaydý. Bileþimin gücü ile insan kendisinden yakýn çevresine doðru ve doðaya doðru “sorumlulukla etkindi”.

Bu sorumlu etkinlik, insanýn üretim gücü ile üretim hareketinden kaynaklý tasarým ve simülasyon yapan bilimsel gücünden ileri geliyordu.


Evrim 1

Bir ortam içine denk düþme olan üssü devim belirlisi; kara gibi diðer bir ortamda üssü belirsiz içindeki hareketin birine denk düþecekti. Ya da bir ortam içine denk düþme olan üssü devim belirlisi; baþka bir ortamýn denk düþmeyeni olacaktýr.

Bu evrimsel bir yasaydý. Evrimsel yasa kuantum durumlu üssel belirsizlerin ortam eðimiyle akýþ yapan giriþme seçilisiyle ortaya konuyordu. Yüzme deniz içinde, sürünme deniz dibinde ortam eðimine uygun akýþ yapmaya çok olumluydu.

Yüzme uyumu, karadaki eðim alaný içinde sürünmeyle, týrmanma, zýplama, koþma; yüzme uçmayla vs. benzeþen örnekçe hareketten eylemlerle karadaki ortama uyumdu.

Yürüme, koþma vs. deniz gibi bir ortam seçilisine olumsuz durmakla, yýðýlan yokuþlaþan eylemler ortamdaki çeþitliliði veren potansiyel bir belirsiz durum iken; belirsiz potansiyel durum karadaki alan eðimiyle uyumlu akýþ yapan aktifliðin seçilisi bir belirli durum olacaktý.

Varlýk; olasýlýk belirsizi devinmelerle, çeþitlilikti. Çeþitlilikler en az ikili durum indirgemesiyle çoklu nicel ve nitel zamanlar belirlenmesidirler.

Bu belirmeler makro dünya içinde yavaþlasa da kýrpýlsalar da biyo kimyasal ve sosyo toplumsal özne-nesnenin üssel devinmelerine dönüþüp baskýlansalar da küçükler parçacýklar olan kuantum sýçrama, kuantum üssü dalgalanmadan ileri geliyordular.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.