..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlarým her zaman gerçekleþmiyor, ama yine de her zaman umuyorum. -Ovid
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




17 Mart 2021
Evrim 6  
Bayram Kaya
Kolektif alan birbiri üzerinde saðlasan olan paylaþmayý, birbiri üzerinde takas eden kolektif süreçti. Kolektif süreç artýk zaman ve artýk ürün ve üssel durumlu kolektif birim zaman ortaya koyuyordu. Günümüzden itibaren bu geri iz üzerinde geçmiþe bakarýz.


:EJA:
Gün boyu besin bulma faaliyetinde olan paydaþtý kiþi, doyacaðýndan fazla besini bulmakla diðer kiþiler için de depo besin temin ediyordu.

Kolektif alan birbiri üzerinde saðlasan olan paylaþmayý, birbiri üzerinde takas eden kolektif süreçti. Kolektif süreç artýk zaman ve artýk ürün ve üssel durumlu kolektif birim zaman ortaya koyuyordu. Günümüzden itibaren bu geri iz üzerinde geçmiþe bakarýz.

Ýþte totem alanýn bu tür artýk zaman ve depo enerji biriktirmesi yepyeni bir giriþmeydi. Ancak kolektif tutumlarla ortaya konacak böylesi bir üssel durum, kolektif alanýn iç hacim gerilmesiydi.

Ve kolektif alan içinde yepyeni bir giriþmeyi ve gerilmeyi baþlatacak olan özellikti. Üreten iliþki; ittifaký üretim hareketi bir iç hacimle entegreli giriþme, gerilim, geliþme ve bölünme yapmasýyla sürecin zirvesiydi.

Kolektif etkileþme içinde ortaya konan giriþme ve birikimler hem boþ zamanýn üssü eylemleriydi. Hem boþ zaman eylemlerini destekleyen depo enerjiydi. Hem de totem mesleklerini ortaya koyacak olan biliþ, bulunuþlarý ile iki boyutlu sosyal alaný üreten üçüncü boyuta tomurcuklandýracak etkileþimlerdi.

Kolektif özellik öyle bir giriþme noktada sürece üçüncü boyutu verecek olan totem mesleðine doðru dönüþme yapacaktý ki. Bu dönüþme süreçle nicel ve nitel "geçiþ alaný ortaya konacaktý.

Ki" bu "geçiþ döneminin" büyüleyiciliði; ne totem dönemdi, ne üretim hareketi olan ittifaký dönem etkileþmesi de olmayan bir belirsizleydi.

"Üreten iliþki üssel eylemli totem mesleðiydi. Dýþa doðru gruplar arasý üretim hareketine ve ittifaký etkileþime doðru yeni bir belirmenin üssel eylem ve hacim genleþmesiydi”.

Totem alan gerilmeli bir üreten iliþkiyi veren hacim yüzey; þimdi ittifaký gerilmeli hacimleydi". Bu durum yine yeni bir özellikle ittifaký döneme içine geçiþ yapacak olmanýn, kendisine özgü üssel geçiþlerine, eylem zamandý.

Totem dönem de üreten iliþki iç hacmine baðlý bir ara kararsýz durumun arifesiyleydi. Özne nesnel dönüþmeyi veren etkisiz etkileþmeli belirsizleydi. Nesnel üreten iliþkiye baðlý üssel eylem bir noktanýn dallanýp çatallanmasý içinde grubu dýþa doðru açacaktý.

Totem grubu dýþa doðru açma eylemi, sosyal mana anlayýþýna tabi sosyal alanda kýrýlmaydý. Kýrýlma bir belirsiz durumla anlýk ve geçici bir geçiþ boþluk durumla ne totem alana ne ittifaký alana mana baðlanýmýný beliremedi.

Ýþte bir an iki tarafa etkileþim olmayan ara boþluk içine tapýnak ritüeli geçti. Tapýnak alan gibi geçiþ ritüelleriyle sosyal alan içinde ittifaký döneme doðru geçeceklerdi.

Yani sosyal geçiþin ritüelleri, üretim hareketine etkisiz bir belirsizle yüzey geriliminin karesini veren 1 olma durumuyla üreten hacim gerilimini veren 1 küpünün eþleþmesi, etkisiz bir geçiþin eþiðiydi

Bu durumda 1 ifadesi nicel ve niteli üstelisi deðildi. Týpký -273,15 derecenin anlýk, geçici belirsiz ara durumu ile ne bir sona ne bir akýþ boyutuna geçiþ olmasý gibidir.

Nasýl -273,15 derece belli bir noktada enerji, sýcaklýk, gaz durumlar olmakla akýþ yapan sürecin baþlangýcýna geçiþse; yine -273,15 derece ayný noktada hiç beliremeyen, akmayan, ölçülemeyen durumlara da geçiþti.

0 derece sýcaklýk bir nicelik ve nitelik etkisi olsun veya olmasýn. Su sýfýr derce boyunca suyun tümü donana kadar sýfýr derecede kalýr ve donar. Yine bir buz kütlesi sýfýr derece boyunca tüm buz çözülene kadar sýfýr derece içinde kalýr.

Ýçte 1 birim olan etkileþmenin alaný da 1 'in karesi olan saymaca durumla, 1 birim gerilen süreç; bir birim boyunca hep geçiþ süreciyle ayný kalýyor olmalýdýr.

Bunu niye söylüyorum? 1'in karesi 1 olan bir geçiþ durumuyla etkileþmeyen belirsizle; yine 1 'in küpü 1 olan bir, 1 süredurum boyunca etkileþmeyen bir geçiþ belirsiziyle olmalýdýr. 1 süredurum boyunca etkileþmeyen geçiþ belirsizi, bu belirsizle geçiþ durum zarfýnca ne iki boyutludur, ne üç boyutludur.

Üstelik te nicel ve nitel olmayan etkileþmesiz 1 durumla belirsiz, hem iki boyuta hem üç boyuta bir atýfla belirsizdir. Bunun totem durumdan, ittifaký duruma geçiþ karþýlýðý; SOSYAL GEÇÞ RÝTÜELÝDÝR.

Geçiþ ritüeli ne totem dönem de eksiltmedir. Ne ittifaký döneme artýþ olmayan bir etkileþmesiz belirsiz iledir. Eþleyiþle geçiþ ritüeli, geçiþ sonrasý ne totem dönemde eksiltme yapmayacak olandýr. Ne de ittifaký dönemde artýrma yapmayacak olandýr. Dýþtan teorinin gözüyle kuantum düzleme bakmadýr.

Belirsiz, etkileþmesiz durumla 1'in geçiþ dönüþmesi yaptýðý bir, 1 birim olmak dýþýnda hiç bir durumla belirme olmayan bir geçiþ aný olmalýdýr.

Ýþte böyle durumda etkileþmesi ve belirmesi olmayan bir kare durumun, 1 i veren sonucuyla; bir küp durumun 1 i veren sonucu; geçiþ dönüþmesi olan belirsizdir.

Düz bir yüzey gerilimi üzerinde akan cýlýz bir su akýþý; pütürlü yüzeyle bir an durur ve yýðýlýr. Bir an yýðýlma sonrasýnda akýþ ya pütürün iki yanýnda dolaþmakla yoluna devam eder ya pütürün üstünde yuvarlanarak akýþa devam eder.

Akýþýn bir an etkisiz olduðu durum ile yüzey gerilimi yýðýlma bitene kadar bir an eþit olurlar. Ýþte hacmi veren üçüncü boyut ta, bir an kare olan yüzey alana eþit oluyordu.

Yani iki boyutlu yüzey gerilmesine ek olarak bir an yýðýlmakla hacim gerilmesi ortaya konamamakla, giriþme yine “bir” birimdir. Bu geçici durum bir an, sadece ikinci üçüncü boyuta belirsizledirler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.