..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Eðer bir kelebeði sevebiliyorsak, týrtýllara da deðer vermemiz gerekir. -Antonie de Saint-Exupery
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




26 Mart 2021
Butlan 3 (Ýsmiyle Tezat)  
Bayram Kaya
Kiþi üzerinde boþa düþen 5 parça eylemin, enerji zamaný; yavru bakýmý olarak birine, gizlenme yeri bulma olarak diðerine, yavru bakýmý olark bir baþkasýna, güvenlik saðlama, uykudayken nöbet tutma olarak diðer kiþilerin her birine birer parça iþ eklenir.


:ECA:
Þimdi doða içindeki tekil bir kiþinin durumuna yeniden döneceðiz. Kiþisi tekil durum bizim süreci anlamamýz için ve süreçte doðrultma yapmamýz için basitleþtirme, sadeleþtirmeyle olan geri baðlaným çýkýþlý referans noktamýzdýr.

Var sayalým ki tekil kiþimiz; beslenme, barýnma, savunma, yavru bakýmý, uyku-dinlenme, boþaltma gibi 6 türlü hayati olgu ve olaylarýn karþýlanmasýnýn eylemi içinde olsun.

6 parça iþ, farklý sýralý farklý zaman harcayan gerçekleþmelerdir. Farklý harcama nedenle gerçekleþme süresi uzayan kýsalan parça durumlar içinde parça durumlarýn farklý süredurum gerçekleþmeleri doðar.

Bu fark durumlar gerçekleþmesi kiþinin üzerinde farklý gerilim ve farklý potansiyel ile türlü gerilmeler yükler. Kiþi bu farklý potansiyel ve gerilimle davranýr.

Yine varsayalým ki kiþimiz 6 parça yaþamsal önemle olan zorunlu eylemlerin gerçekleþmesini günün 8 saati içine sýðdýrýyor olsun. Yaþamsal öneme sahip 6 parçalý üssü durumlar, uyku hariç; yine 6 parça iþ sekiz saat içinde eþitsiz zaman karþýlanmasýyla gerçekleþiyor olsunlar.

Hatta bazen tekil kiþimiz gün boyu 1 parça için gerçekleþme eylemi içinde olabilir. Kiþimiz diðer eylemlerinin günlük gerçekleþmesine zaman bulamayabilir.

Örneðin; can derdine düþülmüþ bir gün boyu sürecek kaçýp kovalanma ve saklanma süreci gün boyu eylemlerin tümünü oluþacaktýr. Bu durumda tekil kiþimiz besin bulamaz, beslenemez, yavru bakýmý yapamaz olacaktý.

Yine tekil kiþimiz gün boyu hasta olan yavrunun gün boyu baþýnda bekleme bakým nedenle de kiþimiz gün boyu; sadece bir parça iþin gerçekleþmesi içinde olacaktýr. Hem de tehdide açýk olacaktýr. Yavru bakýmý gün boyu sürecek olmakla, kiþimiz yine besin bulamayacak, beslenemeyecek, dinlenemeyecek, gün boyu savunmasý zayýflayacaktý falan.

Tekil kiþimizin 8 saatlik eylemle olacaðý bir gün içinde zorunlu olarak 6 parçalý durumu gerçekleþtirecek olmasý ile kiþimiz; bir günde 6 parçalý iþ ve eyleme baðlý bu olgu ve olayalarla çeþitlilik içindeydi.

Eðer bu kiþimiz; kendi tekil sürecini "bir eþle" baðlaþan sosyalleþmeyle, günlük eylemleri ortaklaþan iþbirliðine çevirmiþse; gün boyu 8 saatlik eylemli süreç; 6 parçalý olmak yerine bileþen baðýntýyla 12 parçalý durum olacaktý.

Yani tekil kiþi için eylemli karþýlanma olan gün boyu süreç, bir kiþiyle 6 parçalýysa; iki kiþiyle 2.6= 12 parçalý üç kiþiyle 3.6= 18 parçalý olacaktý.

Buradaki gün boyu eylemli süreç, 6 parçalý durumdan; 12 parçalý duruma, 18 parçalý duruma, 24 parçalý daha küçük ve çok hýzlý bir durum dönüþmesi ile üssel durumdu.

Tekil bir kiþi dýþta yapacaðý saðlama eylemleriyle kabaca 1.6 = 6 üssel durumlaydý. 2 kiþi 2.6 = 12 üssel durumlaydý. 3 kiþi 3.6 =18 üssel durumlaydý. 6 kiþi 6 parçalý durumla bir günü 36 parça iþin enerji zamanýna dönüþtürecekti.

Bir kiþinin 6 parçalý saðlasan ve üssel durumu kiþiyi; günlük sürece belirsizlikle baþlatýr. Yani gün boyu sürecek bir kovalama gizlenme ve gizlendiðin yerde çýkamama nedenle.

Veya gün boyu sürecek hasta yavru bakýmý nedenle; veya ava gidip av bulamama yiyecek toplayamama nedenle süreç gün boyu uzayacaðý için kiþi güne baþlarken bu durumlarla süreç güne belirsiz baþlar.

Bu belirszler kaybolunca gün 6 parçalý süreçle baþlayacaktýr. Bu tür 6 parçalý zorunlu karþýlanmalar (saðlamalar) temel alýnmakla, tekil kiþili sürecin üssel durumlarý, kiþiler arasý kolektif baðlanýmla sosyal anlama ortaya koyuyordu.

Kiþiler arasý baðlanýmla, makro düzenli üssel durum; kolektif birim zamaný veriyordu. Yani bir kiþinin 8 saatlik eylemli zamaný 30 kiþiyle 30 tane 8+8+8+8+8+8...= 240 saat olmuyordu.

Aksine bir kiþiye göre eylemli 8 saat korunuyordu. Ve 8 saat 30 kiþiyle daha küçük olarak 240 eþ parçaya bölünüyordu. Zaman hýzlanýyordu.

Ayný 8 saatlik süre içinde 6 parçalý zaman yerine 240 tane eylemle olunan zaman 8 saatlik zamaný artýrmýyordu. Ayný zaman dilimi içinde yapýlan eylemin sayýsýný artýyordu.

Bir kiþi kendisinin 6 parçalý eylem, zamanýný; diðer kiþinin 6 parçalý eylem zamanýný çeþitlilik iliþkisine çeviriyordu. Þöyle ki 1. kiþimiz besin bulmaya giderken yavru bakýmýný üzerinde düþüyordu. Birinci kiþi "yavru bakýmý yapacaðý süreyi" besin bulma sürecine ekliyordu.

Yani 6 parçalý durumla eylemli olan bir tek kiþimiz 5 kþiyle kolektif giriþirse, birinci kiþimizin "bir tek eylemi" kendi üzerinde kalmakla, geriye kalan diðer 5 eylemleri, 5 kiþi üzerine yüklenmekle; birinci kiþi üzerinde düþecekti.

Bu durumda birinci kiþi üzerinde sadece besin bulma eylemi kalacak. Kiþimiz üssel durumla 6 parçalý eylemleydi. Kiþi üzerinde kalakan 5 eylem, kiþi üzerinde üssel durumun boþluk alanýný ortaya koyacak.

Ayný þekilde 5 kiþinin her birinde besin bulma yükü birinci kiþimizin 5 tane oyuk alaný içine gelmekle 5 oyuk alanýyla eþleþecektir. Yani, birerden beþ parça besin bulucu yük, 5 kiþi üzerinde birinci kiþi üzerine transfer edilecek.

Böylece transfer edilen 5 parça besin bulma iþiyle birinci kiþimizin 6 parçalý tüm zamaný besin bulma iþine dönüþür. Birinci kiþi üzerindeki oyuk alanlarý, birinci kiþi üzerinde kalan bir türlü iþin eylem ve çabasýna eklenmekle; kiþi üzerindeki 6 parçalý iþ süreç; bir tek iþin ifasýna dönüþecekti.

Böylece bir kiþi 6 parçalý iþinin 5 inde kurtulmakla kalan 5 tane oyuk alan içinde tümü besin bulma olan eylem zamanla birinci kiþi kendi zamanýný büyütüp; besin bulma gibi bir türlü iþin zamanýný gün boyuna doðru uzatabiliyordu.

Bileþik süreç içinde kiþimiz yine 6 parçalý durumla davranýr. Fakat yavru bakýmýnýn, güvende olup olmama vs. gibi belirsiz durumun belirsizliði ortadan kalkýyordu. Bu tür baðlaným enerjisiyle kimi belirsizlikler kalkýyor; kiþimize güvence veya garanti ve standart geliyordu.

Bir kiþi, iki kiþiyle, dýþtan bir eylem ortaklaþmasý yapmanýn içine girerse; kendisinin her bir birim iþini 2 birim zaman olarak hem uzatýr hem büyütür. Günlük eylem sayýsý 5 e düþer. Standart deðil de deðiþkenlik ortaya konur.

Eðer bir kiþi 5 kiþiyle eylem ortaklaþmasý içine girerse; bir kiþi üzerindeki 6 parça eylemden 5 tanesi düþer. Sadece 1 tanesi bir kiþi üzerinde kalýr. Br kiþi üzerinde besin bulma yükü ve süreklisi kalýyorsa diðeri üzerinde yavru bakýmý iþi ve süreklisi kalýyordu.

Bir baþkasý üzerinde de savunma iþi kalýyordu vs. Her bir kiþi üzerinde bir parça iþ kalmakla ortam yine 6 kiþiyle 6 parçalýdýr. Diyelim ki bir kiþi üzerinde kalan iþ besin bulma avcýlýk iþi olsun. Diðer bir kiþi koruyucudur.

Bir diðeri yavru bakýcýdýr. Bir baþkasý ulaktýr (habarcidir). Bir baþkasý gözcüdür. Bir diðeri nöbetçidir. Böylece bir kiþide 5 kiþiye göre 5 parça iþ de boþa düþer.

Kiþi üzerinde boþa düþen 5 parça eylemin, enerji zamaný; yavru bakýmý olarak birine, gizlenme yeri bulma olarak diðerine, yavru bakýmý olark bir baþkasýna, güvenlik saðlama, uykudayken nöbet tutma olarak diðer kiþilerin her birine birer parça iþ eklenir.

Kiþi 6 parça eylemli iþinden besin bulma hariç diðer 5 parça eylemli iþin, her birini bir kiþiye birer parça bindirir olmakla; 5 parça iþini 5 kiþiye yükler.

Diðer beþ kiþinin her birindeki besin bulma iþini 5 kiþi için 5 besin bulma iþini kendi üzerine alýr. 6 parça iþin tümü besin bulma iþi olur.

Sadece besin bulma iþi üzerinde kalan kiþimiz üzerinde karþý tarafa transfer edilen savunma, yavru bakýmý, gözcü olma, nöbet tutma, gizlenme yapma gibi iþlerden boþalan yerler ile kiþimizde 5 tane boþluk alan veya oyuk alan kalýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.