..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Küle değil, ateşe üflemelidir." -Divanü Lügat-it Türk, Savlar
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Dinler, İnançlar ve Ateizm > Osman AKTAŞ




4 Nisan 2021
Türklerdeki Kalıcı Din ve Geçici Dinler  
Osman AKTAŞ
Türk tarihine bakınca, iki değişmez din, bu dinlerin yanında da ruhları tatmin için seçilen yedek dinlere inandıklarını görmek mümkün. Sabit dinlerden biri devlet, diğeri töredir. Devlet ve töreye ters düşen hiçbir dini kurala Türkler uymamışlardır.


:GHB:
Türk tarihine bakınca, Türkler için iki değişmez din var ve bu dinlerin yanında da ruhları tatmin amacıyla seçilen yedek dinlere inandıklarını görmek mümkün. Sabit dinlerden biri devlet, diğeri töredir. Devlet ve töreye ters düşen hiçbir dini kurala Türkler uymamışlardır.

Türkler yaratıldığından bu yana hiç devletsiz kalmamışlar, bir boy başka bir boyun kurduğu devleti yıkmış, yerine kendi devletini kurmuş ve devlet denilen dini yaşama ve yaşatmaya devam etmişlerdir. Devletsiz bir Türk, Tanrısız bir ateist gibi bocalamaktan öteye gidemez. Devletle çelişir, ama ondan vazgeçemez; bir ateist de aynıdır. Sürekli Tanrı’yla ve onun kuralı saydığı unsurları eleştirir ve bu kurallara sövüp sayar.

Türkler alternatif, yani seçtikleri ikinci bir dini yaşarken, töre ve devlet bekasını zedeleyici hiçbir dini kuralı almamış, onların yerine devlet bekası ve törel değerlerden oluşan kuralları dinin kuralı sayıp, yaşamlarını buna göre düzenlemişlerdir.

Türklerde devlet kurumlardan oluşmaz. Devlet bir liderin önderliğinde yaşam alanı oluşturmaktan ibarettir. Bu yüzden lider devlet kadar olmasa da, devlet kutsallığını koruduğu için o da kutsaldır. Ne derse doğru odur ve buyrukları sorgulanamaz. bu konuyu Merhum Alpaslan Türkeş'in yazdığı "Dokuz Işık Milli Doktrin" adlı kitapta da görmek mümkündür.

Bugün Türkiye halkına baktığımızda törelerin İslam'ın bir emri gibi düşünüldüğünü ve algılandığını görmekteyiz. Anadolu Türklüğünde eski törelerin birçoğu değişmiş, terk edilmiş, yerine Arapların kültürü alınmış. Ancak devlet ve yurt kutsallığı değişmemiştir.

Hulasa Türkler hangi dine girerse girsinler, asıl dinleri olan devlet ve yurt dininden vazgeçmeyecek ve ilelebet bu dini sürdüreceklerdir.

Mevcut kabullendiklerini söyledikleri din olan İslam kitabı da kutsal bir emanet olarak, dantelli kılıflar içinde, duvarlarda ya asılı duracak ya da güzel bir melodiyle nefislerini tatmin için Arapça okunmaya, anlaşılmamaya, bu yüzden de aynı yaşantı ve inanışlara devam edilecektir.

4 Nisan 21
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın dinler, İnançlar ve ateizm kümesinde bulunan diğer yazıları...
İslam ve Rejim
İrade ve Kudret
Dinhuriyet Sancısı
Yoz Meyveden Aşı İçin Filiz Almak

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sefiller ve Sefilliğe Kefiller
10 Kasım
Millet Olmak İçin Toplumsal Değerler
Kanlı Temmuz
Bu Vatan
Vicdansız Medya Cahil Toplum
Yusuf Kuyusu Ya da Milli Eğitim
Sosyal Medyada ve Tanıtım Panolarında Dilencilik
Büyüklerin Toprak Kapmaca Oyunu
Yusuf Tekin Tekke ve Zaviye Bakanı mı

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Şiir]
Düş Geçiti [Şiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaşıyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aşk Algısı [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Şairi [Deneme]
Aşkın Tarifi [Deneme]
Doğanın Çılgın Yaratığı ve Aşk [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAŞ kimdir?

1965 Erzurum doğdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sırasıyla Van, Bartın, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öğretmen olarak görev yaptı. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaşık 40 yıldır şiir,öykü ve eleştiri yazıları yazmakta. Eserleri: 1. ayArsız; Uludağ Yayınları 2007 (Şiirler) 2. bermudayı tek geçmek; Cinius Yayınları 2016 (Şiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayınları 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUŞTUK; Cinius Yayınları (Kitap Eleştirileri) 5. cennet cazgırları; Cinius Yayınları 2017(Şiirler) 6. çorak düşler ülkesi; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 7. Yağmur Yankıları; Artus Yayınları 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çığlık; Cinius Yayınları 2018(Kitap Eleştirileri) 9. dar vakitte aşk; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 10. Âşık Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 11. Şuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayınları 2019 (Şairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ı aşk): Cinius Yayınları 2019 (Şiirler)


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Osman AKTAŞ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.