..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Edebiyat yaþamýn öncüsüdür, onu öykünmez, ona istediði biçimi verir. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




11 Nisan 2021
Faiz 7  
Bayram Kaya
Bunlarý niye söylüyordum? Süreci anlamak için söylüyordum. Musa-Ýsa gibi duyarlýlýðý anlamak; vahiy ile oluþturulan köleci kolektif mantýðý, geçmiþi ile birlikte anlamamýz için söylüyordum. Eðrilikler karþýsýnda, köleci çýkarým ile yapýlan doðrultmalar, olmasý gerekene göre yapýlan doðrultmalar deðildi. Doðrultmalar temel eksene göre deðil, sanal ve kiþi tamahý iradeyi yansýtan vahye göreydi. Ýsa, Musa gibi duyarlý kiþilerin intikaya uðratýlmýþ bu tarz sanal belirlenmelerle oluþan köleci kolektif düþünce içinde olmalarý; herkes gibi onlarýn da neler çektiðini anlayabilmemiz için anlatýyordum. Bazen okur hem zaman kýtlýðý nedenle, hem ilgi alný olup olmamakla her yazdýðýnýzý deðil de ilgisini çeken baþlýða dek konuyu hasbel kader okuyor olacaktýr. Bu nedenle siz baþka yerde belirtseniz de her bir konu içinde de tekrarlar yapmak zorunda kalýrsýnýz. Yazýnýz tematik bir devam olmakla bazý tematik konular o konu içinde tekrarlanýyor da olabilir.


:DIF:
Bunlarý niye söylüyordum? Süreci anlamak için söylüyordum. Musa-Ýsa gibi duyarlýlýðý anlamak; vahiy ile oluþturulan köleci kolektif mantýðý, geçmiþi ile birlikte anlamamýz için söylüyordum. Eðrilikler karþýsýnda, köleci çýkarým ile yapýlan doðrultmalar, olmasý gerekene göre yapýlan doðrultmalar deðildi.

Doðrultmalar temel eksene göre deðil, sanal ve kiþi tamahý iradeyi yansýtan vahye göreydi. Ýsa, Musa gibi duyarlý kiþilerin intikaya uðratýlmýþ bu tarz sanal belirlenmelerle oluþan köleci kolektif düþünce içinde olmalarý; herkes gibi onlarýn da neler çektiðini anlayabilmemiz için anlatýyordum.

Bazen okur hem zaman kýtlýðý nedenle, hem ilgi alný olup olmamakla her yazdýðýnýzý deðil de ilgisini çeken baþlýða dek konuyu hasbel kader okuyor olacaktýr. Bu nedenle siz baþka yerde belirtseniz de her bir konu içinde de tekrarlar yapmak zorunda kalýrsýnýz. Yazýnýz tematik bir devam olmakla bazý tematik konular o konu içinde tekrarlanýyor da olabilir.

Týpký bir problem çözerken nasýl rakamlara, rakamlarýn birbirine göre iliþki düzenlerine, toplama yapmaya; çýkarma yapmaya, çarpma, bölme yapmaya müracaat edip bu iþlemlerin temel geri baðlanýmlarýna baþvuruyorsak; iþte faizi oluþan köleci sistemin de geri baðlaným yasalarýna gitmek zorunda olmakla bu temel geri düzlem iliþkilerini yazar ve okur olarak söyleþiyorduk.

Faiz vahyin ürünüdür. Kolektif inþa içinde zaten yoktur ve kolektif inþa ürünü deðildir. Faizi bilmek için baþta vahyin olmadýðýný bilmek görmek gerekir. Davranýþlarýn geri düzlemini ve birbiriyle giriþen ortak alan düzlemlerini bilmek gerekir.

Ortak alanýn tümselen ve birine göre diðerinin eksiði tamamlatan bir bað enerjisiyle, kiþileri kolektif birim zamanlý üssel davranýþ içine soktuðun bilmek gerekir. Ortak alanlý sürecin zorunlu ortaklaþma ile ortamý saðlatan ve üreten iliþki içine girdirdiðini görüp kolektif etkiyi bilmek gerekir.

Kolektif etki hayatýn türler üzerinde ortaya koyabileceði çeþitlilikler içinde oluþan yeni bir organizma tipidir. Kolektif alan, kolektif alan içindeki kolektif özneyle, kiþi gibi kolektif birimlerin beslenme barýnma, yaþamlarýný kolektif güvence içinde üreten zýrhlanma ile yalýtýmlý ortamýdýr.

Yalýtýmlý kolektif ortam içindeki gruplar; gruplar arasý takasça bir üretim hareketi giriþmeleri nedenle bir ittifak içine gelmesiyle ittifaklar; gruplarýn ayrý ayrý iþ kollarý ve iþ gücü üzerinde oluþan kolektif kapasiteyle kolektif güvenceyi artýrýlmýþtýlar.

Kolektif alan içinde kolektif zenginliðin, kolektif birikimin, kolektif depo enerjili çevrimlerinin ortaya konmasýyla bu zenginliklerin kiþisel mülk yapýlabileceðine dair üssel belirsizleri içindeki doðumla tamah düþünce de ortaya çýkmýþtýr.

Ýlkin, doðada yaptýðý saðlamalarýyla kolektif bir özgecil güvenceyle genel yararý ortaya koyan yalýtýma olan kolektif organizma vardý. Yalýtýma kolektif organizma; üreten, ittifak eden karmaþýk bileþen süreçlerle kendisinin organizma kapasitesini artýrdý.

Kullanýlan güç, kullanýlan donaným, kullanýlan zekâ, kullanýlan zaman, kullanýlan araç gereç, kullanýlan bilgi, deneyim vs.nin hepsi kolektif organizma içinde olmakla kolektifti.

Tüm bu kolektif oluþumlar, kolektif organizmaya dek kapasiteyle olasýydý. Kiþinin tek baþýna bu kapasiteyle olmasý ve bu kabil kolektif ve kolektif organizmalý kapasiteyi ortaya koymasý hem olanaksýzdý, Hem kolektif kapasite, kiþisi üssel davranýþlar belirsizi içinde yoktu.

Kolektif kapasiteye dek bilginin imajlarý kiþiye yansýyordu. Fakat kiþi kolektif zaman yokluðu, kolektif birim zaman baðýntýlarýnýn yokluðu nedenle kiþinin, istenen zamanda; istenen yerde; istenen kolektif durumla olmasý olanaklý deðildi. Kiþilerin illaki kolektif kapasiteye ve onun kolektif yeteneklerine ihtiyacý vardý.

Kolektif alan dýþýnda: kolektif organizmaya yoktu. Kolektif etkiye ait iþleyiþ yoktu. Kiþiyle ortaya konacak tümsel oluþa ait parçalý davranýþlar belirlisi yoktu.

Böyle olunca kolektif alana ait tekil kiþisi durumlar tümleþiði olan her bir beceri ve donaným da kiþi de yoktu. Ýlla ki ortak alan eylemi ile kolektif katký; tümselen kolektif organizma için zorunluydu. Bu kolektif organizma içindeki kiþi de kolektif birim zamana baðlýydý. Kiþi, kolektif parça eylemiyle ve kolektif içinde birbirine göre olan iþlerle vardý.

Kolektif sürecin hiçbir yerinde köleci süreç ile baþlayacak olan, kâr etme, borç alýp; borç verme (faiz) yoktu. Sadaka-zekât verme yoktu.

Üreten iliþkiler birbirine baðýntýlý olmakla kopuk süreçler olmadýðý için; haram, günah, ahlak, ahlaksýzlýk, biat etme, kolektif akýl ile tekilleþmiþ bir ulul emre itaat etme te yoktu. Kolektif sistemler ittifaklarýna rütüelime olup ittifaklarýna, yani kendilerinin ben bilincine saygý duyuyorlardý.

El ‘in yeryüzündeki gölgesi olma, El ‘in yeryüzünde temsilcisi olma, gibi vekâletle iþ yürütme; vekâletle sömürme, El ‘in, "ben daðýttým" dediði yeryüzündeki mülk topraklarýný vekâletle tekrar "El topraðý yapma" harisliði kolektif ortam içinde yoktu.

Kolektif ortam iliþkileri birbirleri için, birbirlerine göre karþýlýklý üretip takas etmenin ÖZEL kullaným ve tüketimi üzerineydi.

Üretme nasýl kolektifse; tüketim olan paylaþma ve yaþatýlama da ÖZEL olmak zorundaydý. Çünkü tüketim herkesin kendi ilgi ihtiyacýna göre; kapasitesine göre ve yaþantý aþmasýna göre olmanýn çeþitliliðine göreydi.

Ganimet geliri(fetih geliri!) elde etme. Fetih yapma. Ve ganimete elde etmeye özendirmek için öldürülenlerle cennet vaat etmek kolektif ortam içinde yoktu.

Kolektif süreçler kolektif kapasite üzerinde birikip, dolma ve kolektif bileþenler üzerinde daðýlma, paylaþma, boþalma süreçleriydi. Kolektif kapasite sizin dýþýndaydý. Siz kolektif kapasitenin unsuruydunuz.

Köleci sistem mülk sahipliðin huzur ve takdir hakkýyla doluyor; keyfi nedenle kimi yerler týkanýp, kimi yerler kýsýlýp, kimi yerler de aðzýna kadar açýlýp, daðýlým olmakla boþalan süreçti.

Bu nedenle mülk sahipliði davranýþýyla belirecek olan belirsizlikler içinde, belirmeye tomurcuklu olan neler vardý neler. Bu belirimler içinde þansýnýz açýksa "çok þükür" diye dua ediyordunuz.

Þansýnýz dönükse "çarkýn kýrýlsýn felek", ya da "kör felek" gibi bet dua ediyordunuz. Yani köleci sistemle birlikte dua ve beddua vardý.

Köleci tuzaðýn en temel düzlemi gizleme ve unutturma gayreti; kiþileri kolektif güvenceden yoksun kýlmasýydý. Kolektif güvenceden yoksun kalan kiþiler eksikliðin muhtaçlýðý içinde kontrol edilebilir oluyorlardý.

Köleci hile kolektif güvenceyi kaldýrýp; kolektif güvenceyi mal-mülk sahiplerinin iradesine verdi. Böylece kendisine hayýr dua ettirdi.

Kolektif güç dediðimiz mülke sahip olmak demek ancak mülke sahip olmakla yapýlabilecek, üssel durumlu belirsizlere de sahip olmak demekti.

Mülke sahip olmanýn üssel belirsizleriyle; sadaka, zekât, ganimet, faiz, dua, beddua gibi belirsizler içindeki ortama denk düþen belirli olacaklarý ortaya salmanýn dehþeti olan ezme-ezilme günahlarý, kolektif ortamda yoktu.

Matematik problemi çözme iþini yaparken problem çözmenin ve çözülen problemlerin doðru olup olmadýðýný kontrol etmenin bir aritmetik ve bir matematik geri düzlemli bileþenleri vardý.

Týpký problem çözme gibi; kolektif organizmadaki sorun çözümlerinin de "yalýtýlmýþ bir ortak mekân zamaný" ile kolektif bir "kolektif birim zamanýn" geri baðlaným düzlemi vardý.

Ortak mekânla ve kolektif birim zamanlý geri baðlaným saðlatmasý; hepimizde bu geri düzleme baðlý düþünsel olgulara dek iz düþümün; imgesel geri bileþenleri içindeki ortak bilinci ve eylemleri oluþuyordular.

Kolektif geri baðlaným içinde düþünsel sýçramalar yapmak zorundaydýk. Sistemi, kolektif oluþ içinde köleci sisteme doðru kaybetmiþtik. Sistemi yine þimdiki bu köleci kolektif düzeyle oluþun içinde; kaybettiðimiz yerde bulacaktýk.

Köleci sistem, kolektif sistemin içinde, kiþi tamahý gözeten tuzak argüman ile ortaya çýktý. Kiþi tamahý kolektif geri baðlanýmlarý iyi bildiði için, kolektif geri baðlaným yerine; kolektif geri baðlanýmýný vahiy dili olarak söyledi.
Böylece köleci tamah yýllar içindeki þartlara göre "eksiði kadý kýzýnda da bulunur" tarzý iyi bir vahiy öyküsünü oluþtu.

Hikâye olmadan (kolektif hafýza olmadan) imge çevrimi olmazdý. Ýmge çevrimi ister gerçek anlatýma göre olsun, isterse vahiy gibi sanal anlatýma göre olsundu.

Yeter ki bir hikâye anlatýmý olsundu. Depo süreçli hafýzayý hikâye ile anlatma iþi kolektif süreçler için de bu böyledir. Köleci süreçler için de bu böyledir.

Zamana göre oluþan hikâye olgularýný anlamak için neyi hangi sýrayla nasýl anlattýðýný bilmek gerekir. Örneðin ilk vahiy hikâyesi mülk daðýtma ve kaderleri belirleme üzerinde yoðunlaþmýþtý.

Bu nedenle köleci sistem ilk inþa olurlu birikmeler yerine sanki kendilikten bir üreten iliþki varmýþ ta üreten iliþki vahiy toluyla biliniyormuþ gibi mülk sahibinin iradesini ilk inþa oluþ yerine söylüyordu.

Mülk sahipliðini de rýzk vermeyle, kaderleri belirleme iradesiyle söylüyordu. Rýzk vermeyi de "kýr zambaklarýna bakýn ne (yün) eðirirler ne (ip) dokurlar Rab onlarý besleyip giydirir" diye anlatýyordu.

Kiþisi tamah, kiþilerdeki kolektif imge yerine kiþileri bu tür sanal söylemli vahiy düþünülü imgelemlerin hikâyesiyle köleci yatkýnlýða iyice hazýrlýyorlardý.

Bu nedenle bu zihinsel ön hazýrlýðýn ritüeli içinde henüz ortada özelleþtirme üzerinde ilerlemiþ bir köleci süreç yoktu.
Yine bu nedenle ilk vahiy içinde zengin, fakir giriþmeli olgu ve olaylar da yoktu. Ganimet elde etme, akraba ile aile düzenlemesi de yoktu. Miras býrakma, þahitlik yapma, özel mülk sahipliði içinde evlilikleri düzenleme gibi konular da olmadýðý nedenle; borç verme, borç alma; faiz ödemesi de yoktu.

Köleci sistem içinde özel mülke sahip olanlar yanýnda, özel mülke sahip olmamanýn giriþen tarizleriyle; haram, helal, günah gibi anlatýmlarý vardý. Bu günaha ve sevaba baðlý cehenneme gitme veya cennete gitme gibi vahiye dayalý imgesel olgular ve imgesel olgularýn geri baðlanýmla olan sanal hakikatleri de kolektif ortam içinde yoktu.

Bu türden geliþmeleri olan köleci üssel belirsizlerin, kendi belirmeleri içinde anlatýlan köleci geri düzlem hikâyesi vardý. Bu hikâye bizlere köleci geri düzleme göre düþünce sýçramalarýný yapan iman olmakla, iman bizleri imanda içinde kanýt ürettiriyordu. Hem temel düzlemle, hem köleci bir geri baðlaným içinde düþünsel sýçramalar yapmak zorundaydýk.

Bu nedenle; kolektif bir sorunu çözme iþine giriþtiðimizde bu temel geri baðlaným yasalarýnýn içine gidiyorduk. Köleci bir sorunu çözmek için de vahiy baðlanýmla olan geri düzlemin, içine gidiyorduk. Geri baðlaným imgesel olarak sýçramalý olmakla, “im sel bir zamanda yolculuktu”.

Zaman içinde yapýlan düþünsel yolculukla o konuya denk düþen noktalara düþünsel sýçrama yaptýrmak zorundayýz. Matematik içinde problem çözmenin rakam ve iþlem geri baðlamýna müracaat edilmesi gibi biz de tarihsel olanýn özne nesnel geri baðlaným yasalarýný bilmek zorundayýz.

Bu geri baðlaným týpký rakamlar gibi týpký iþlemler gibi somuttan soyuta ve tekrar somuta doðru bir öðreti olmakla; bunlarý vahiy söylemi gibi tuzaklama yapmamalýyýz. Geri baðlanýmýn imge olgularý inþaca olaný ele veren deneysellikle ve tarihsel oluþun, nesnel olgular çeþitliliði içinde; genel yarara göre seçmekle özgecil; özgeciliði gözeten durumla özel olmalýdýr.

Görüldüðü gibi ne verili düzlem içinde ne tekil olgularýn bileþik olgulara dönüþme baþlanýþýnda vahyin geri baðlanýmý yoktu. Hem de hiç yoktu. Türümüzün hayata baþlamasý içinde, baþýndan beri ana geldiðim tarzlarda nesnel gerçeklilerle, bu gerçekliðin geri baðlaným yasalarý vardý. Faiz ve vahiy ise köleci sistemle, köleci sistemin SÖMÜRÜ enstrümaný olarak vardýlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.