..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgular görmezden gelindikleri için var olmaya son vermiyorlar. -Huxley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Hüseyin Ýbiþ




12 Nisan 2021
Gençlerle Aileleri Arasýnda Ýletiþim Kopukluðu  
Hüseyin Ýbiþ
iletiþim kopukluðu, ebeveyinlerle çocuklar arasýnda çözülmesi gereken en önemli sorundur.


:FGH:
GENÇLERLE AÝLELERÝ ARASINDA ÝLETÝÞÝM KOPUKLUÐU

Ýletiþim kopukluðu, ebeveynlerle çocuklar arasýnda çözülmesi gereken en önemli sorundur. Gençlerimizin ve ailelerinin karþýlýklý saygýya dayalý iyi bir iletiþim kurabildiðini düþünmüyorum. Ýki tarafýn da birbirinden beklediði tek bir þey var aslýnda: anlayýþ.

Etrafýmýzdaki sorunlarýn birçoðu ailelerin gençleri anlamamasýndan kaynaklanmaktadýr. Aileler, her þeyi biz biliriz dedikçe evlâtlarýnýn ellerinden kayýp gideceðini düþünemiyorlar. Dediðim dedik çaldýðým düdük düþüncesi yüzünden evlâtlarýyla karþý karþýya gelecekleri ihtimalini göz ardý etmekten çekinmiyorlar. Evlâtlarýna yukarýdan bakmayý kendilerince büyük bir marifet olarak görüyorlar. Gözlerinin önünde olup bitenleri anlama zahmetine bile katlanmýyorlar. Bu durum, onlar için bir gurur meselesi olabiliyor.

Aile içi iletiþim kopukluðunda maalesef anlayýþsýz ebeveynler birinci derecede rol oynamaktadýr. Demiyorum ki gençlerimizin bunda hiç kabahati yok. Elbette, gençlerimizin de hatalarý var. Fakat gençlerimize sahip çýkacak, onlara yol gösterecek olan yine aileleri deðil midir?

Gençlerimiz ve ailelerin iletiþim konusunda yeterince bilgiye sahip olmamalarý ve iletiþimin önemini kavrayamamalarý onlar açýsýndan en önemli eksikliktir. Kendi hayatýmdan bir örnek vereyim. Babamla vakti zamanýnda þu konuþmayý yapmýþtýk:
¬— Biz seninle neden iki arkadaþ gibi olamýyoruz, sen neden evlâdýnla arkadaþ olma yolunda yürümeyi denemiyorsun?
— Ne yapmamý istiyorsun, seninle karþýlýklý kadeh mi kaldýralým?
Soru niteliðinde vermiþ olduðu cevaba karþýlýðým þu olmuþtu:
— Senin arkadaþlýktan anladýðýn meyhanede karþýlýklý kadeh kaldýrýp içmekse benim sana baþka bir diyeceðim yok, olamaz da!

Aileler, evlâdýmýn arkadaþlarý zaten var fikriyle hareket ederlerse ve çocuklarýna ilgisiz davranýrlarsa büyük bir yanýlgýya düþerler. Gençlerimizin de aileleriyle olumlu iletiþim kuramadýklarý için kendilerini farklý ortamlarda iyi hissedecekleri inancý, onlarýn yanlýþ yollarda yürümelerine mazeret olmamalýdýr. Ýki tarafýn da ben haklýyým düþüncesi ile hareket etmesi durumunda iletiþim kopukluðunun önüne geçilmesi imkânsýz bir hâl alacaktýr.

Anlayýþ, iletiþim kopukluðunu giderebilmek için iki taraf için de atýlmasý gereken adýmlarýn baþýnda gelmektedir. Ebeveynlerin gençlerimize karþý anlayýþlý davranmalarý gençlerimizin de bu anlayýþý suiistimal edici davranýþlardan kaçýnmalarý gerekmektedir. Yapýlan bir yanlýþýn üzerini baþka bir yanlýþla kapatmak sorunu çözmez.

Gençlerimizin de ailelerin de göz önünde bulundurmasý gereken bir þey daha var: Yaþamýn sadece kendi doðrularýndan ibaret olmadýðý. Aksi hâlde herkes boþa kürek çeker.

Teknolojiyi doðru bir þekilde kullanmamak da iletiþimde çok büyük önem arz eden bir sorundur. Gençlerimiz ellerinde birer bilgisayar yahut birer telefon, kafalarýný onlardan kaldýrmýyorlar. Bunun aileleri ile aralarýnda iletiþim kopukluðuna sebep olduðu fikrini kabullenmek de istemiyorlar. Ebeveynlerin de teknoloji esaretine düþmeleri evlâtlarýndan oldukça uzaklaþtýklarýný göstermektedir. Teknoloji baðýmlýlýðý, aileler ve gençler arasýnda kalýn bir duvar örmektedir. Bunun dikkate alýnmamasý yapýlacak en büyük hata olur.

Bir diðer sorun da aile içi geçimsizlik ve bununla beraber artmakta olan boþanmalardýr. Sudan sebepler yüzünden yuvalarýný daðýtan ailelerin, gençleri ucu bucaðý olmayan bir boþluðun içerisine sürüklemekte olduðunu görmezden gelemeyiz. Gençlerimiz anne ve babalarý ayrýldýktan sonra bir tarafý seçmek zorunda býrakýlmaktadýrlar. Anne yanýnda kalan gençlerimiz babalarý ile baba yanýnda kalan gençlerimiz de anneleri ile büyük bir iletiþim kopukluðu yaþamaktadýrlar. Bahsetmiþ olduðum kopukluðu ebeveynlerin de yaþamakta olduðundan en ufak bir þüphe duymuyorum.

Buradan ebeveynlere seslenmek istiyorum: Eðer çocuklarýnýzla iletiþim sorunu yaþamak istemiyorsanýz sizleri ayrýlýða sürüklemekte olan sorunlarý kendi aranýzda çözüme kavuþturmaya çalýþýn, hemen ayrýlýk kararý almayýn. Bunu kendi aranýzda yapmakta baþarýya ulaþamýyorsanýz bu konularda sizlere yardýmcý olabilecek uzmanlardan destek almaktan kaçýnmayýn. Desteðe baþvurmanýz sizden hiçbir þey eksiltmeyecektir. Unutmayýn ki çözümü olmayan hiçbir sorun yoktur.

Bir diðer uyarým da çocuklarýnýzla yaþadýðýnýz görüþ ayrýlýklarýnýn aranýza girmesine izin vermemenizdir. Kýrk ölçüp bir yapýn ki elinizdeki en deðerli hazineniz, çocuklarýnýz avuçlarýnýzdan kayýp gitmesin.

Yazýmý þu sözlerle sonlandýrýyorum: Anlayýþ, ailelerimiz ve gençlerimiz arasýndaki iletiþim kopukluðu gidermek ve taraflarýn birbirine olan baðlýlýðýný kuvvetlendirmek için hem bir anahtar hem de aile birliðini koruyan en önemli kalkandýr. Elimizden bu kalkan düþmediði müddetçe ailemiz, girdiði her sýnavdan kazanarak çýkacaktýr.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sadakatiniz Daim Olsun
Menfaatleriniz Ýtibarýnýza Gölge Düþürmesin
Hatalar Yürüdüðünüz Yol Olmasýn
Güvenilirlik Vazgeçilmez Gerçeðiniz Olsun
Karakterinizden Ödün Vermeyin
Baþka Hayatlarda Olumsuz Etkiler Býrakmayalým
Duygularýnýzdan Emin Olun
Önyargýlarýnýz Ayaðýnýza Pýranga Olmasýn
Eleþtirilere Açýk Olun
Üslubunuz Pusulanýz Olsun

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Maneviyattan Yoksun Kalmayýn
Rotanýzý Öfkeniz Çizmesin
Emanete Hýyanet Etmeyin
Kalplerimiz Ýsyana Kapýlmasýn
Kararsýzlýklarýnýzla Korkularýnýzý Ayný Kefeye Koymayýn
Yanlýþlarýmýz Yürüdüðümüz Yolda Rehberimiz Olmasýn
Kafamýzda Mantýksýzlýk Yer Etmesin
Kendinizle Yüzleþmekten Kaçmayýn
Zihinlerinizi Boþluklar Ýþgal Etmesin
Ýmtihanlarýmýz Baþarýsýzlýkla Sonuçlanmasýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ömür Dediðin Kelimelere Sýðmaz [Þiir]
Vataným Uðrunda Ölmek Ýçin Hazýrlandýðým [Þiir]
Yaþanan Her Þeyin Ýçindeyim [Þiir]
Meydan Verme [Þiir]
Zaman Ömürden Alýp Gidiyor [Þiir]
Dillerden Düþmeyen Bir Aþk Þarkýsýyýz [Þiir]
Bir Þiir Yazdým [Þiir]
Gönüller Bir Olsun [Þiir]
Yanýnda Mutluyum [Þiir]
Engel Tanýmýyoruz [Þiir]


Hüseyin Ýbiþ kimdir?

Kalp gözü açýk bir þairim

Etkilendiði Yazarlar:
Yavuz Bahadýroðlu,Ahmet Günbay Yýldýz,Cengiz Aytmatov,Mehmet Rauf...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hüseyin Ýbiþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.