..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En tatlý sevinçler, en hiddetli kederler sevgidedir. -Pearl Bailey
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




8 Mart 2022
Deðiþtirirse Dünyayý Kadýnlar Deðiþtirir!  
Bayram Kaya
Çocuklarýn gelecekteki öðrenmeye baðlý biliþsel düzeyi ve bu düzeyi oluþan bilgiyi seçme ayýklamayý kategorize edici geri baðlaným kalýplarý kadýnýn dil, tavýr ve kiþisi kapasiteli donanýmdan akseder.


:EEJ:
Þunu bir kere ortaya koyalým. Günümüz gerçekliði içinde ister tek tük istisnayý olsun, ister yaygýn þekilde olsun; insana þiddete hayýr. Ýnsan ayrýmýna hayýr. Özelde kadýn ve erkek te bir insan olduðuna göre; kadýna þiddete de erkeðe þiddete de hayýr.

Yaþamýn içindeki dinsel, kültürel, geleneksel ve sýnýfsal statülü bakýþla kadýna yapýlan baský, zülüm, þiddet ile kadýna yapýlan istismar ve hunharlýða hayýr.

Ýnsan (kadýn) üzerinde; eþ-ebeveyn gibi ne sýfatla olursa olsun; iþveren, amir, kazanç saðlayan gibi ne vasýfla olursa olsun; insaný istediði gibi tasarruf etme sahipliðine hayýr. Ýnsan ayrýmcýlýðýna da hayýr. Kadýn ve erkek ayrýmcýlýðýna da hayýr

Ýnsan aitliði içinde cinsel ayrýmcýlýða da hayýr. Kuþkusuz hayatýn kendisinde gelen belirlenimle insanýn cinsel çekiciliði vardýr. Hayatýn belirlediði cinsel çekicilik bir olanak ve yapabilirlikle temel düzlemdir.

Ancak bu olanak ve yapabilirlik tek yanlý bakýþlarla bir güçlendirme bir aþaðýlama bir saldýrganlýða izin verme deðildir. Hayatýn gereði insanýn insanda tahrik olmasý varsa da; hiç bir þey gibi tahrik de alabildiðine yalýn süreç deðildir.

Her þey gibi tahrikler de mutlaka bir frenleme süreciyle vardýr. Tahrik ve frenleme süreci eþ anlý ikisi birden beliren süreçlerdir. Ýnsaný, eþik aþýmýna kadar götürecek bir azmanlaþmanýn saldýrganlýðý, ancak sosyo toplumun bilinç düzeyini sindirememek ve uygar insan olmamakla olasýdýr.

Ýnsanýn zorunlu belirlenimleri kolektif zarfla giriþen bir eylem-fren iliþkisidir. Üstelik salt baþýna frensiz bir tahrike cevaz verdiðiniz zaman; bir tahrikin nerede; ne zaman; neyle baþlayýp; nerede, ne zaman ve neyle duracaðý da belli olmaz.

Eðitimsiz olup, ruhen, zihnen biliþsel gýdasý olmamakla da kontrolsüz olacak tahriklere verilecek cevaz ve hafifletici yaklaþýmlar; salt insanýn insana tahriki olmasýyla kalmaz. Kiþinin hayal gücü yoksunluðuna göre damacana da bir tahriki durum olmakla karþýmýza çýkar.

Fýrýndaki ekmek te bir tahrik olur çýkar. Kuyumcudaki altýn da bir tahrik olur. Varsýlýn malý da mülkü de bir tahrik olup çýktýðý gibi bu frensiz çývlamalarla kiþinin gülmesi de, bir kiþiye gýcýklýk bile o kiþinin öldürülmesine bir tahriktir. Frensiz oluþ kiþinin bu tür tahriklerle olmasýna kadar gidecek bir cevazdýr.

Bunlarý belirttikten sonra saygýn bir soruna výcýk výcýk güzelleme yapmadan bodoslama gireceðim

Dünyayý ne kadýnlar ne erkekler deðil insanlýk âlemi deðiþtirir. Dünyayý insanlýðýn kapasitesi deðiþtirir. Ýnsanlýðýn kapasitesi de tekil ya da zümre insanýn kapasitesi deðildir. Dolaysýyla insanlýðýn kümülatif kapasitesi; her biri bir insan olan, ne kadýnýn kapasitesidir. Ne erkeðin kapasitesidir.

Ýnsanlar dünyayý üreten biliþime baðlý bilgiye dek teknik ve teknolojilerle deðiþtirir. Ýnsanýn kendisi dýþýnda kolektif bir alan içinde eksiðini tamamlayan teknik ve teknolojilerle donanma iþi kolektif geri baðlaným yasalarýyla giriþen karmaþýklaþmanýn sonucudur. Ýnsanlýðýn depo bilgisi, sosyo toplumun kolektif depolu bilgi ve bilinci; kiþilerden ve tek tek kadýn erkek dediðimiz insandan baðýmsýzdýr.

Kiþilerin kapasitesi asla kolektif kapasite olmamakla; insanýn kapasitesi kolektif kapasite karþýsýnda sýnýrlý bir kapasite gibi davranýr. Kiþiler kendi ilgi ve ihtiyaçlarý oranýnda kolektif depo enerjiden bilgi çekerler.

Kolektif depolu enerji, sürekli ve zorunlu olarak ortam içine yansýr. Ýnternet ile Dünyaya yansýyan dolaþýmdýr. Aðlar arasý ortam içindeki kiþiler kadýn ve erkektirler. Kolektif alanlý depo enerjiden yansýmalar, ayrýmsýz kadýn erkek, herkes olan insan üzerine yansýr.

Bu yansýma adeta yaðmurdan ýslanmak gibi, güneþle güneþlenmek gibi herkesin üzerine boca oluþla çepeçevre bir eriþimdir. Bu eriþim ile kiþiler kolektif depolu biliþim öðelerinin boca olmasýnda ýslanýrlar.

Bu türden ýslanmanýn sirayeti, herkesin hissetmesine göredir. Yani ýslanma, alan içinde yapýlacak olan bilgi emisyonu, herkesin ilgi ve ihtiyacýna göre deðiþen bir sirayetlenme olacaktýr.

Kiþisi kapasitesini ucu açýk olmakla birlikte kiþisi kapasite kiþinin gördüðü iþe göre ve kiþinin kendi kiþisi ilgisine, kiþisi ihtiyacýna baðlý isteklerle kiþi kendi kapasitesini kendisi sýnýrlar. Bu sýnýrlý kapasiteli tutum da kiþinin temel forumudur. Yani sýnýrlanma ihtiyaçlý kapasite kiþinin nötr enerji durumuna geçiþidir.

Kendi isteðiyle donanýmýný sýnýrlayan kiþi ister kadýn kapasitesi olsun ister erkek kapasitesi olsun bu kapasite kiþinin biliþsel düzeyini, donanýmýný, toplumsa katýlýmýný oluþturur. Zýddý durumlar gereði ya da frenli durumlar gereði kolektif kapasitenin de ulaþým, eriþim aksamalarý kaçýnýlmazdýr.

Hele bir de bu kapasitif aksamalar üzerine sýnýflý toplumun geleneksel, dinsel bakýþla kasýtlý bir kadýn-erkek ayrýþtýrmasýný yapan bindiriþ modülasyonlarý yüklenirse; zaten aksak olan durum, daha da kötü olur.

Gerçeklik bu olunca "kurtarýrsa dünyayý, kadýnlar kurtarýr" sözü ister motivasyon cümlesi olsun. Ýster mecazen söz olsun. Ýsterse bu söylem bir soruna dikkat çekip parmak basmak olsun.

Ayrýmcýlýk yapýldýðýný dile getiren doðru bir söz; "kurtarýrsa dünyayý, kadýnlar kurtarýr" gibi baþka bir ayrýþtýrýcý yanlýþ sözle düzeltilmez.

Bu söz de týpký erkeðin kadýna üstünlüðünü belirten ananevi ve inançsal safsatalar gibi doðru olmayan, yalan olan; kadýn yapabilirliði üzerinde erkek ayrýmcýlýðýna yol açan söylemdir.

Þunu da hemen belirteyim "dünyayý deðiþtirirse kadýnlar deðiþtirir" ezberine göre erkekler eðer atýl ve kapasitesiz ise, hayatýn belli bir dönemi içinde her bir erkeði kadýn olan ana yetiþtirmiyor mu?

Kadýn, bebeklik ve çocukluktan beri erkek çocuðu yetiþtirir (buna kýz çocuðu olan kendisi de dâhidir). Kadýn çocuklarýný yetiþtirirken nerdeyse çocuðun hayatý boyu sürecek olan öðrenme kalýplarýný da çocuðun zihnine nakþeder.

Çocuklarýn gelecekteki öðrenmeye baðlý biliþsel düzeyi ve bu düzeyi oluþan bilgiyi seçme ayýklamayý kategorize edici geri baðlaným kalýplarý kadýnýn dil, tavýr ve kiþisi kapasiteli donanýmdan akseder.

Eðer kadýn mevcut sosyolojik rolü çerçevesinde çocuða dünyayý deðiþtirecek çapta kapasite kazanmayý öðretememiþse; bu kadýnlar dünyayý deðiþtirmeyi nasýl baþaracaktý gibi yine çok yanlýþ baþka bir sorgulanmanýn önünü açar!

Çünkü bir kadýnýn yeti ve kapasitesi diðer kadýnýn yeti ve kapasitesine genelleþir olmadýðý gibi bir kadýnýn yeti ve kapasitesi; erkeðin de "insanlýðýn da yeti ve kapasitesi" deðildir.

Yukarýda beri dediðim gibi dünyayý kurtaracak olan da batýracak olanda ne Ayþe'dir. Ne Kezban'dýr. Ne Ali'dir. Ne Ahmet'tir. Ali'ye, Kezban’a baktýðýnýz zaman onlarda dünyayý deðiþtirecek bir donaným görüyor musunuz?

Yoksa Türkiye'ye, Çin'e ve giderek Acuna bakmakla Dünyayý deðiþtirecek olaný; toplumsal bir insanlýk kapasitesinde mi görüyorsunuz?

Dünyayý kurtaracak olan da batýracak olan da ÝNSANLIKTIR. Toplumlar arasý kolektif alanlý toplum sal kapasitedir.

Dünyayý kurtaracak ya da Dünyayý batýracak olaný; içinde olunan sosyo toplumsa kapasiteli depo bilgilerle; bu depo bilgileri kullanýlacak insanlýðýn, teknik ve teknolojik dönüþümleri, kullaným biçimi belirler olacaktýr. 08.04.2022



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.