..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarihten öðreniyoruz ki tarihten hiçbir þey öðrenmiyoruz. -Hegel
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




10 Ekim 2022
Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 59  
Bayram Kaya
Ýlahlar insanlarýn kardeþi deðildi. Ýlahlar ilanen kardeþ olduklarý karþý grubun ilahlarýyla yatýyorlardý. Ýttifak yasasý gereði bu taraftan bir ilah; karþý gruba verilmiþ olan ilah çocuklarýyla ittifaký kardeþlerdi. Yasa gereði ittifaký kardeþlerle yatmak meþruiyettir.


:CCF:

Ýlahlar insanlarýn kardeþi deðildi. Ýlahlar ilanen kardeþ olduklarý karþý grubun ilahlarýyla yatýyorlardý. Ýttifak yasasý gereði bu taraftan bir ilah; karþý gruba verilmiþ olan ilah çocuklarýyla ittifaký kardeþlerdi. Yasa gereði ittifaký kardeþlerle yatmak meþruiyettir.

Paylaþým yoluyla çocuk bir gruba verilirdi. Çocuk, verildiði gruba ya doðuranýn ittifak illiyet baðýyla ya doðurtanýn ittifak illiyet baðýyla baðlýydý. Böylece çocuk ya doðuran tarafa veriliyordu. Ya da doðurtan tarafa veriliyordu. Çocuðun verildiði taraf, çocuklarýn totem kardeþi oluyorlardý.

Unutmayýn ki ittifak yasasýna göre bu tarafýn eril kiþileri, karþý tarafýn diþil cinsleriyle yatýyordu. Ayný þekilde karþý tarafta diþil olanlar da, bu taraftan erillerle yatýyordu. Bu baðlamla sürece bakacaðýz.

Ýttifak yasasýna göre totem kardeþlerle deðil, ilahtan kardeþlerle yatýlacaktý. Ya doðuran taraf olmakla ya da doðurtan taraf olmanýn ittifak illiyet baðýyla doðmuþ bir çocuk; karþý ilah gruba verilmiþse; çocuk bu taraf gruptakilerle yatacaktý.

Çünkü ittifak yasasýna göre karþý gruba verilen çocuk, bu taraf grubun ilanen (ilah) kardeþiydi. Ve ilanen kardeþlerle yatmak da cevazdý. Þimdi bir düþünün. Kardeþiyle evli olduðunu söyleyen Ýbrahim; Sara’yla ne türden bir kardeþtiler acaba? Her halde totemden kardeþ deðildiler. Birbirine yakýnlaþýr olduklarýna göre “Ýlanen Ýlahtan kardeþtiler.”

Karþý tarafýn bir kadýnýndan doðan çocuk, bu taraf gruba verildiðinde, çocuk kendisini doðuran kadýnýn totem kardeþi olmayacaktý. Bu paylaþýmda çocuk kendisini doðuran kadýnýn ilenen ilah kardeþi olur. Ýlke olarak çocuk kendini doðuran kadýnla deðil, ilanen kardeþi olan kadýnla yatmýþ oluyordu.

Týpký Hz. Ýbrahim’le, Sara gibi. Hz. Ýbrahim, Sara ya ittifakýn illiyet baðýyla kardeþti. Yani doðuraný ve doðurtaný ayný klan soy totem kardeþ deðildiler. Ana baba kardeþliði de zaten o dönemde bilinmezdi.

Biz hikâyeyi köleci anlayýþla dinleyip anladýðýmýz için kardeþlerin birbirine cinsel yakýnlýkla olmasý bize abes gelecekti. Ýttifak içinde çocuk ne tarafa verilirse verilsin. Bir taraf çocuðun doðuranlarý olmakla çocuða, ittifaký illiyet baðýyla baðlý olacaktý. Diðer taraf doðurtanlar da o çocuðun doðurtanlarý olmakla çocuða ittifakýn illiyet baðýyla baðlý olacaktýlar. Ýttifak içinde Ýbrahim’le, Sara her hali kârda kardeþtiler.

Ýbrahim’le sara ilahtan kardeþ olmalarý nedenle aralarýndaki iliþki ilahi yasalara göreydi. Ýbrahim’le Sara hikâyesinde ittifak içine gelen yapýlarýn geçiþ dönemiyle yaþadýklarý sürece ait anlatýmlarla “evlilik denen köleci kuruma dek” anlatýmlarýn sembolizmi vardý. Yine geçiþ dönemi ilahi sürecin kurallarýna göre Sara çocuðu Ýbrahim’e deðil, tapýnaða veriyordu. Bu tutum ilahi yasalar içinde baþka bir kuraldý.

Ama Hacer Ýbrahim’e, baba mirasçýsý olacak bir çocuk veriyordu. Nasýl kocaya çocuk vermeyen süreç ilahi bir yasaysa; Baba mirasçýlýðýný anlatan Hacer hikâyesi de köleci bir yasanýn anlatýmýydý. Hamurabi yasalarýndandý. Dikkat edilirse Ýbrahim sembolizmi geçiþ dönemi içinde Ýbrahim üzerinde þimdi bize mitoloji gelen hem ilahi dönem yasalarýný hem köleci mirasýn babalýk kurallarýyla anlatýlmaktadýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.