..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Sevgi bilmekten doðar." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Nur Ersen




27 Mart 2003
Türküler Susmaz  
Nur Ersen
Buram buram sevda kokan türkülerimizde, yarin zülfüne dolanýr naðmeler. Ceylan olur bakýþlar, ok ok olur sineye batar kirpikler. Sevdiðine kavuþamayýnca ozan alýr sazýný düþer yollara. Gönlünü sazýnýn tellerine baðlayýp haykýrýr sevdasýný.


:BHBH:
Türküler Susmaz

Ne güzeldir türkülerimiz. Daha beþikteyken ninni olmuþ kulaðýmýza. Pilli radyolardan yükselen naðmelerle uyanmýþ, yine onlarla uykuya dalmýþýz. Ana sütü gibi ak, ana sütü gibi temiz türkülerle büyümüþüz. Sevinince bir türkü tutturmuþuz. Üzülünce derman olmuþ yaralarýmýza. Aðýt olmuþ, göçüp gidenlerimizin ardýndan. Yakmýþ kavurmuþ baðrýmýzý.

Ninelerimiz, dedelerimiz ilmek ilmek iþlemiþler duygularýný kilimlere. Damla damla akan gözyaþlarý türkü olmuþ,daðlamýþ yürekleri. Kýna olmuþ nazlý gelinlerin eline, aðlatmýþ analarý. Ata Barý olmuþ, coþturmuþ kanýmýzý, güç vermiþ cephede neferimize.

Buram buram sevda kokan türkülerimizde, yarin zülfüne dolanýr naðmeler. Ceylan olur bakýþlar, ok ok olur sineye batar kirpikler. Sevdiðine kavuþamayýnca ozan alýr sazýný düþer yollara. Gönlünü sazýnýn tellerine baðlayýp haykýrýr sevdasýný.

Unutulur mu Karacoðlan'lar, Pir Sultan'lar, Veysel'ler... Can bulur dizeleri baðlamanýn tellerinde. Karacoðlan'ýn þu dizeleri baðlamanýn tellerinde türkü olup günümüze kadar uzanmamýþ mýdýr?

Yeþil baþlý gövel ördek
Uçar gider göle karþý
Eðricesin tel tel etmiþ
Açar gider yare karþý

Ne de güzel söylemiþ Aþýk Veysel;

Dost dost diye nicesine sarýldým
Benim sadýk yarim kara topraktýr
Beyhude dolandým, boþa yoruldum
Benim sadýk yarim kara topraktýr

Kültürümrüzün bir parçasýdýr türkülerimiz. Mesaj verir her dizesi, güç olur yüreklere. Her türkü bir olayý belirler ayný zamanda. Bir toplumu toplum yapan kültür deðerleri deðil midir zaten? Sahip çýkmazsak eðer, geri kalmaz mýyýz diðer toplumlardan? Gelecek nesil hesap sormaz mý bizden?

Çeþitli kültürlere beþiklik eden vatanýmýzýn baðrýndan çýkan nice ozanlarýmýz vardýr. Bunlar toplumsal sorunlarýmýzý baðlama eþliðinde ne de güzel dile getirirler deðil mi?

Her yörenin ayrýdýr türküleri. Halay olur, zeybek olur, horon olur. Sonra da tek bir kalpte çarpar, gururla.

Bir zamanlar bazý çýkar çevreleri tarafýndan, reyting uðruna ölüme mahkum bir hasta yerine kondu türklerimiz. Sahip çýkmak þöyle dursun; unutturulmaya çalýþýldý adeta. Mahrum kalsak da uzun süre unutamadýk türkülerimizi. Çünkü türküler hep vardý.

Nerede kaldý Muzaffer Akgün, Nezahat Bayram, Ahmet Sezgin ve diðer deðerli sanatçýlarýmýz... Küstüler, küstürüldüler. Bir kenara itiliverdiler. Hem kültürümüzü devam ettirememek, hem de mesleklerini icra edememek, yürekten yaralýyordu onlarý.

Uzun süre türkülerimizden ayrý kalmanýn üzüntüsünü ve utancýný yaþasak da usta sanatçýlar eþliðinde genç, pýrýl pýrýl sanatçý kardeþlerimiz, bize türkü tadýný yaþatmayý baþardýlar. Onlara teþekkür borçluyuz. Yürekten kutlar, baþarýlarýnýn devamýný dileriz.

Kalpten kalbe köprü kuran türkülerimizi hiçbir zaman susturmayalým.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türküler Susmaz
Cep Telefonlarý
Meraklý Mýyýz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Altýn Þehir Üsküdar
Kesekaðýdý mý Poþet mi
Sanal Mý Gerçek Mi
Kara Tren
Üçüzler
Ümit Hiç Susmayan Bir Kuþtur
papatyalar aðlar mý
Sosyal Çabalarýn Neresindeyiz
Sevgi
Hayatý Sevelim

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýstanbul Yolcularý [Þiir]
Ben Kadýným [Þiir]
Gidiyorsun [Þiir]
Býrakma Beni [Þiir]
Sen [Þiir]
Çaða Ayak Uydururken [Öykü]
Yazýk Deðil mi [Öykü]
Dest-i Ýzdivacýnýza Talibim [Eleþtiri]


Nur Ersen kimdir?

Yazmaya birkaç yýl önce baþladým. Yolun çok baþýndayým. Devam etmeye kararlýyým.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nur Ersen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.