..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bir önyargıyı yok etmek, atomu parçalamaktan daha zordur. -Einstein
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar > Mehmet Sercan Tezcanoğlu




12 Ekim 2001
İçine Şehrazat Düşen Roman  
Birinci Kitabın Değerlendirmesi

Mehmet Sercan Tezcanoğlu


Nejat Elibol'un Scala Yayınları'ndan çıkan iki ciltlik romanı Haydar Bey ve Masallar Anlatıcısı Şehrazat”la adından sıkça söz ettiriyor. Daha önce de “Direnen Haliç”, “Yolculuk” gibi romanlara imza atan Elibol,


:CAEI:
Nejat Elibol ismini hiç duydunuz mu? O bir emekçi, sendikacı ve yazar. Bugünlerde Scala Yayınları’ndan çıkan iki ciltlik romanı Haydar Bey ve Masallar Anlatıcısı Şehrazat”la adından sıkça söz ettiriyor. Daha önce de “Direnen Haliç”, “Yolculuk” gibi romanlara imza atan Elibol, son eserinde çok farklı bir roman kurgusuyla karşımıza çıkıyor.

Kitabı görenler, yazar kısmında üç kişinin adını görürler. Nejat Elibol, Haydar Bey ve Şehrazat. Haydar Bey ve Şehrazat aslında romanın kahramanlarıdır. Ancak Nejat Elibol’un yaptığı kurgu bu iki karakteri, kendisiyle birlikte yazar konumuna getirmiştir.

Romanda Petrol-İş Sendikası’nın İstanbul Şubesi Başkanı Haydar Bey’i bir yandan roman yazmaya çalışan bir yandan da haksızlığa gelemeyen kişiliğini sendikacılığı için sonuna kadar kullanan bir karakter olarak görüyoruz. Gerçek bir olaydan, TIPSET’teki işçi direnişinden alınan konuda, isimler değiştirilerek kullanılmış. Örneğin, TIPSET’in yerine TIBZET adı tercih edilmiş. Haydar Bey’de aslında Nejat Elibol’un ta kendisi. Yazar, Petrol-İş yönetimindeyken bu mücadelede yer almış.

Şehrazat’a gelince. Onun konumu çok farklı. Ünlü, Bin Bir Gece Masalları’nın anlatıcısı Şehrazat, 3 yıl boyunca masal anlatarak canını kurtarmaya çalışmış bir karakterdi. “Haydar Bey ve Masallar Anlatıcısı Şehrazat”ta ise daha değişik bir rolü var kahramanızın. Haydar Bey’in yazmaya çalıştığı romana yol gösterirken izliyoruz onu. Bilgisayar’ın içinde yaşayan, interneti keşfeden ve dünyada yazmak isteyen herkesin karşısına her an çıkabilecek bir internet cini, ya da ilham kaynağı diyebiliriz onun için.

Roman örgüsünün gelişimi Şehrazat ile Haydar Bey’in karşılaşmasıyla başlıyor. Bu sırada bir grup TIBZET işçisi de sendikalaşmak için Petrol-İş’e başvuruyor. Bu gelişim romanın konusunu sendikalaşma hareketine yönlendiriyor. Kitabı okudukça, Türkiye’de sendikalaşmanın önünde ne kadar çok engel olduğunu görüyorsunuz. Tüm bunların yanı sıra bir grup olarak yaşamanın getirdiği sorunlar ve bunların çözümleri irdeleniyor.

Bunlarla da kalmıyor Nejat Elibol, bazı aşırı fraksiyonların mücadeleleri nasıl haksız hale getirebileceğini de örnekleriyle romanda veriyor. Devletin işçinin yanında olmaktansa, işverenin yanında yer aldığını öne süren bir anlatım var, ki bu hiç de haksız değil. Düşünmek gerekiyor, Türkiye’de kaç tane işletmede sendika barındırılıyor. Biraz inceledikten sonra, ülkemizde sendikacılığın, sendikanın yaşam alanı olmadığını söyleyebiliriz.

Şimdi toplumsal konuların ağırlıkta olduğu bir roman olduğunu düşünebiliriz. Kitabın içinde öyle ahım şahım, abartılı anlatımlar bulmanız mümkün değil. Her ne kadar son dönem yazarları, okuyucuyu buna alıştırsalar da, bu popülerizmin yakın bir zamanda yerini başka popülerliklere bırakacağını tahmin etmek hiç de zor değil. Bu nedenle Nejat Elibol’un kitabını son zamanlarda yayımlanan birçok romana göre daha oturaklı ve daha kalıcı buluyorum.

Bu arada kitap da bir aşk hikâyesi de var. Ama bunu çözmek okuyucuya kalıyor. Haydar Bey, Şehrazat’a mı aşık; yoksa romanında yarattığı karaktere mi? Bunu okudukça göreceksiniz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Afganistan'a Yeni Harita
Bizim Savaşımız Başka

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Dizlerimde Uyuttuğum Eylül [Şiir]
Martılar Hiç Göç Eder mi? [Şiir]
Binbir Gece [Şiir]
Kadın ve Gözleri [Şiir]
Hangi Gemi [Şiir]
Çocuk [Şiir]
Kadıköy [Şiir]
Ayrılık [Şiir]
Aşk [Şiir]
Ölü Martıların Çığlıkları [Şiir]


Mehmet Sercan Tezcanoğlu kimdir?

1977 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul'da tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Genel Gazetecilik Bölümü'nü kazandı. Bitirdikten sonra aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Basın Ekonomisi ve İşletmeciliği Bölümü'nde yüksek lisans yapmaya başladı. Şu anda tezini verme aşamasında olan Sercan Tezcanoğlu, aynı zamanda bir internet sitesinde kitap editörlüğü yapıyor.

Etkilendiği Yazarlar:
Buket Uzuner, Sait Faik Abasıyanık, Edip Cansever


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Mehmet Sercan Tezcanoğlu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.