..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliðinde müzik öðrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > Arzu Menteþeoðlu




10 Temmuz 2003
Hayatýn Dili Yabancý  
Arzu Menteþeoðlu
.....Arkadaþlarýmdan biri bana hayatýn dilini çözemediðini, sanki etraftaki herkesin kendisinin hiç anlamadýðý bir dilde konuþtuklarýný sandýðýný söylemiþti. Bu benim de sýk sýk kapýldýðým bir duygu olduðu için onu çok iyi anladým. ........


:BJFA:
                    HAYATIN DÝLÝ YABANCI

     Arkadaþlarýmdan biri bana hayatýn dilini çözemediðini, sanki etraftaki herkesin kendisinin hiç anlamadýðý bir dilde konuþtuklarýný sandýðýný söylemiþti. Bu benim de sýk sýk kapýldýðým bir duygu olduðu için onu çok iyi anladým. Dürüst olduðunuz için aptal yerine konduðunuz, hayatý sadece eðlence yeri olarak görmediðiniz, maddi çýkarlarýnýzý ön planda tutmadýðýnýz için enayi kabul edildiðiniz bir dünyaya ait olduðunuzu nasýl sanabilirsiniz? Çocukken bir film seyretmiþtim beni hem çok huzursuz etmiþ, hem de ekran karþýsýna çivilemiþti, filmdeki adam sabah uyandýðýnda kendisinden baþka herkesin ters yürüdüðünü, ve en samimi olduðu insanlarýn bile böyle yürüdüklerini, bunu doðru kabul ettiklerini görüyor ve hiç kimseye ters yürüdüklerini anlatamýyordu. Ýþte ben de bazý zamanlar o adamýn yalnýzlýðýný ve çýrpýnýþýný çok iyi anlýyorum.

     Hayatta yapýlmaya deðer ne var? Ýyi yapýlmaya deðer? Bunca insan içinde, yeryüzünde anlamlý birþeyler yapmaya çalýþan, birþeyler olmaya çalýþan kaç kiþi var? Ve bunlardan kaçýnýn niyetleri gerçekten safiyanedir? Bilirsiniz "Ameller niyetlere göredir." Edison elektriði keþfettiðinde bu buluþunun insanlýða neler getireceðini düþünerek vecde mi geldi, yoksa kazandýracaðý paralarý mý düþündü. Kayda deðer birþeyler yapmýþ olmak için bir Edison olmak gerekmez mutlaka. Tarihe adýnýzýn yazdýrýlmasý gerekmez, hem zaten kaçýmýzýn bu þansý olabilir ki? Ýlahi düzenin bizden beklediði de bu deðil üstelik. Kendi yaþantýmýzda baþkalarý için güneþ olabiliriz. Bunu baþarmamýz da önemli deðil, böyle bir amaç için çabalamamýz yeterli. Allah dilerse baþarýya ulaþtýrýr. Asýl olan, baþarýya ulaþmakla ilgilenmeyecek kadar kendini amacýna adamýþ olmakta. Eðer baþarýya ulaþmýþ olmakla haddinden fazla ilgilenirseniz, yapmaya çalýþtýðýnýz þey deðerinden yitirir ve araç amaç halini almaya baþlar. O zaman da insanlar sizi anlamadýðýnda, kadrinizin bilinmemesine kýzar ve korkunç bir yitiklik duygusu yaþarsýnýz. Bu durumda birilerinin size yaptýðýnýz herþeyi takdir edilmek için deðil, sadece yapmýþ olmak için yaptýðýnýzý hatýrlatmasý gerekir.

     Toplumsal düzen uyumlu olmaya baðlý olabilir fakat Bill Cosby' nin þu sözü de unutulmamalý "Baþarýnýn anahtarýný bilmiyorum fakat baþarýsýzlýðýnki herkesi birden memnun etmeye çalýþmaktýr." Bunun mümkün olmadýðýný da hepimiz biliriz. Yaptýklarýnýzdan memnun olmayacak birileri mutlaka vardýr, sizin hakkýnýzda kaçýnýlmaz olarak konuþacak olanlar. Ýyi ya da kötü yorumda bulunacak olanlar. Hangi birine kendi iþlerine bakmalarýný söyleyebilirsiniz ki? Herkesi memnun etmek mümkün deðil, kimin daha çok memnun edilmesi gerektiðine kim karar verecek?

     Size birþey söyleyeyim mi, hem zaten bu, sýr da deðil. Ben sadece kendi doðrularýma göre yaþamam gerektiðini anlayacak kadar büyüdüm. Çünkü sadece kendi yaptýklarýmdan sorumlu olduðumu anlayacak kadar akýllýyým. Ne için yaþadýðýný bilen ve kendisine yaþama sevinci veren bir amacý olan sayýlý insanlardaným ben.
     
     Allah'ým insanlara güvenmek niye bu kadar yýkýcý oluyor. Gariplik bende mi. Çevremde olup bitenler öylesine yabancý ki. Normal normlarýna uymayan ben miyim? Garip düþünen, çok þey bekleyen ben miyim?

     Yine bu dünyaya ait olmadýðým düþüncesi hýzla benliðimi sarýyor. Geliyorlar. Herþey eskiye dönüyor. Bu sefer eskisinden de beter, çünkü yeni bir denemeden sonraki yýkýlmýþlýkla beraber.
     
     Yýktýðým duvarlarýmýn hýzla yükseldiðini hissediyorum, kötü olan ne biliyor musunuz? Bu sefer hiçbir þey yapamýyor olmam. Eskiden gururla karþýlarýnda durduðum ve kontrolleri benim elimde olan duvarlarým bu sefer bana meydan okuyorlar ve ben ödüm koparak onlarýn beni hiçe sayarcasýna dýþ dünyayla aramda yükseliþlerini seyrediyorum.

     Yeryüzünde yüzde yüz güvenebileceðimiz kimse yok mu? Allah'ým, yoksa yaþadýklarým Sen'den bana 'sadece bana güvenebileceðini anla artýk' mesajý mý. Herþey hayal HERÞEY. Seni seviyorum Allah'ým ve sadece sana güveniyorum.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: sadece...
Gönderen: Deryakarakoyun / istanbul
28 Ekim 2003
farkýnda olanlarý duymayý özlediðim bu insan karmaþasýnýn varlýðýný, görmeyenlere göstermeye çalýþtýðýnýz için kendi adýma çok teþekkür ederim.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tasvir (Doða)
Dostluk Üzerine Bir Çift Laf
Her Sevgi Özen Ýster
Berrin (- Býçaklama Olayý - )
Hayat Arkadaþým...Sana....
Otobüsteki Eski Zaman Romalý'sý
Üniversite Yýllarý
Çocukluk Arkadaþým Halil
Bir anneden...'Caným Dilara'm'
Yüzlere Meraklýyým - Sokaktaki Herhangi Biri -

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayatýn Anlamý [Þiir]
Ölüden Mektup Var [Öykü]
Resme Hapsolan Adam [Öykü]
Özlem [Öykü]
Dön Mehmet [Öykü]
Melek Ýnsanlar [Öykü]
Gerçek Miydi? Rüya Sanmýþtým [Öykü]
Hayran [Öykü]
Labirent - Kayboldum! - [Öykü]
Sadece Bir Gazete Ýlaný [Öykü]


Arzu Menteþeoðlu kimdir?

YAÞADIKLARIMDAN ÖÐRENDÝÐÝM BÝR ÞEY VAR Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý, yoðunluðuna yaþayacaksýn bir þeyi Sevgilin býtkýn kalmalý öpülmekten Sen bitkin düþmelisin koklamaktan bir çiçeði Ýnsan saatlerce bakabilir gökyüzüne Denize saatlerce bakabilir, bir kuþa, bir çocuða Yaþamak yeryüzünde, onunla karýþmaktýr Kopmaz kökler salmaktýr oraya Kucakladýn mý sýmsýký kucaklayacaksýn arkadaþýný Kavgaya tüm kaslarýnla, gövdenle, tutkunla gireceksin Ve uzandýn mý bir kez sýmsýcak kumlara Bir kum tanesi gibi, bir yaprak gibi, bir taþ gibi dinleneceksin Ýnsan bütün güzel müzikleri dinlemeli alabildiðine Hem de tüm benliði seslerle, ezgilerle dolarcasýna Ýnsan balýklama dalmalý içine hayatýn Bir kayadan zümrüt bir denize dalarcasýna Uzak ülkeler çekmeli seni, tanýmadýðýn insanlar Bütün kitaplarý okumak, bütün hayatlarý tanýmak arzusuyla yanmalýsýn Deðiþmemelisin hiç bir þeyle bir bardak su içmenin mutluluðunu Fakat ne kadar sevinç varsa yaþamak özlemiyle dolmalýsýn Ve kederi de yaþamalýsýn, namusluca, bütün benliðinle Çünkü acýlar da, sevincler gibi olgunlaþtýrýr insaný Kanýn karýþmalý hayatýn büyük dolaþýmýna Dolaþmalý damarlarýnda hayatýn sonsuz taze kaný Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý büyük yaþayacaksýn, ýrmaklara, göðe, bütün evrene karýþýrcasýna Çünkü ömür dediðimiz þey, hayata sunulmuþ bir armaðandýr Ve hayat, sunulmuþ bir armaðandýr insana ATAOL BEHRAMOGLU

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski,Orhan Pamuk


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Arzu Menteþeoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.