..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendi görüþlerim var -saðlam görüþler-, yine de her zaman onlara katýlmýyorum. -G. Bush
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Unutulamayan Dönemler > ömer akþahan




9 Kasým 2003
Þiir Yolunda...  
ömer akþahan
Okulda kýz öðrenciler yatýlý kalýyordu. Onlarý yataða þiirlerimle uðurlayacaktým. Benim için olduðu kadar, onlar için de farklý bir deneyim olacaktý. Doðrusu heyecanlýydým. Elime mikrofonu aldýðýmda ilk aklýma gelen, benim de bir zamanlar onlar gibi bir


:AEIA:
Þiir Yolunda...

Ömer Akþahan

Tunceli Anadolu Öðretmen Lisesi Günlüðü

Okulu ilk gördüðümde gerçekten þaþýrmýþtým. Okul Milli Eðitim Bakanlýðýnýn normlarýna uymuyordu. Ancak tabelada Tunceli Anadolu Öðretmen Lisesi yazýyordu. Ýlk görüþtüðüm yetkiliye sorduðumda düþüncemin doðru olduðunu anladým. Okul, Saðlýk Bakanlýðý tarafýndan Saðlýk Meslek Lisesi amacýyla yaptýrýlmýþ, daha sonra da Milli Eðitim Bakanlýðýna devredilmiþti. Akþam etüd sonrasý öðrencilerle buluþacaðým salonsa, bir okul için gerçekten olmasý gerekenden fazlaydý. Kim bilir doðru olan da buydu.
Okulda kýz öðrenciler yatýlý kalýyordu. Onlarý yataða þiirlerimle uðurlayacaktým. Benim için olduðu kadar, onlar için de farklý bir deneyim olacaktý. Doðrusu heyecanlýydým. Elime mikrofonu aldýðýmda ilk aklýma gelen, benim de bir zamanlar onlar gibi bir öðretmen okullu oluþumdu. Geçirdiðim bir çok acý ve tatlý aný vardý. Bu anýlarýmdan biriyle söze baþlamak gerektiðine karar verdim.
Öðretmen Okuluna girdiðim ilk yýlýmdý. Oturduðumuz bucakla okulun bulunduðu kent arasý 45 km. idi. Onbeþ günde bir eve gidiyor ve annemin elime sýkýþtýrdýðý küçük cep harçlýðýný alarak geri dönüyordum. Biliyordum ki, babamýn ölümüyle baþlayan büyük sýkýntý annemi olduðu kadar ailemizi de üzüyordu. Annem babamýn kuruyemiþ sergisini haftada bir Cuma günleri açmaya devam ediyordu. Babam geriye hiçbir sosyal güvence býrakmamýþtý. Annemim bu olaðanüstü çabalarý olmasa ne yapardým bilmem. O gün, dersler bitmiþ, gündüzlü arkadaþlar gitmiþ, geride sýnýfta birkaç yatýlý arkadaþ kalmýþtýk. Ben en arka sýradaydým. Bir an içimden aðlamak geldi, baþladým aðlamaya. Bir arkadaþým hemen yanýma gelerek, “Ömer, seni üzen bir þey mi yaptýk ki, aðlýyorsun?”dedi. Ben de,”Yok, sizinle ilgili deðil, öyle içimden geldi, saðol.”diye karþýlýk verdim. Aðlamam geçmiþti.
Bir süre sonra baþka bir konuda arkadaþýmla sohbete dalmýþken, içeriye baþka sýnýftan bir arkadaþ girdi. “Ömer seni idareden Abdurrahman Bey çaðýrýyor.”dedi. Bu kiþi okulumuzun mutemediydi. Aileler çocuklarýna PTT kanalýyla harçlýk yollardý. Bu paralarýn daðýtýmýný ise bu ciddi suratlý memur yapýyordu. Bense o güne kadar bu yoldan hiç para almamýþtým. Þaþýrdým. Kalktým, hemen gittim. Abdurrahman Bey, ”Oðlum annen 50 Lira yollamýþ, al, buyur.”demez mi! Kimseye anlatamadýðým ve aðlayarak içime gömdüðüm parasýzlýðýma kýnalý saçlý annem yine hýzýr gibi yetiþmiþti...
Þu an, yine bu anýmý yazarken gözlerimin yaþardýðýný beyaz cam görebiliyor ancak. O gün de, þimdi olduðu gibi gözyaþýmý tutamadým. Sözlerim boðuk boðuk çýkar oldu. Ve bu sahne karþýsýnda, gözlerinin içi gülen pýrýl pýrýl kýzlarýmýz da benimle birlikte aðlamaya koyuldu. Salonda esen yoðun duygu rüzgârý hepimizi sevgili annelerimize aldý götürdü. Ýnanýlmaz bir yoðunluk yaþanýyordu; “Ömer, þimdi tam sýrasý, “ana” þiirini oku.”dedim.

ana

nasýl okumalý
bu þiiri sana
tahta kapý
demir eldiven
sýrlarýmý çalan
asma yediveren
sendin deðil mi?

fiskos yarasý ellerin
gül kurusu yanaðýn
çaðla çiçeði gözlerin
ve okumaz yazmaz dillerin
kalkýp yüzüme gülmeli
anlamasa da þiirimi
beni okutmuþ ya
o yeter besbelli

nasýl okumalý
bu þiiri sana
gelsen yanýma
kýnalý saçlarýnla
yokluðun bir içimde
yanar durur bak ana!

ömer akþahan

Hayatýnda hiç okul yüzü görmemiþ bir ananýn 14.cü çocuðunu okutma çabasý, Anadolu’da tanýk olacaðýmýz sayýsýz örneklerden yalnýzca bir tanesiydi. O örnek çabanýn büyük bir özveriyle yetiþtirdiði örnek, Ömer; þimdi karþýsýnda kendini dinlemeye gelmiþ onca gence, þiir ve anýlarýyla onlarý bir duygu seline tutabiliyordu. Oysa yine ayný Ömer, Öðretmen Okulu yýllarýnda edebiyat öðretmenini utandýrmýþ, Namýk Kemal’in yaþamýný anlatan düz yazýyý heyecandan þiir gibi okumuþtu. Nereden nereye dedi, içinden.
Þiir dinletisi ne kadar sürdü, doðrusu bilmiyordum. Öðrencilerden gelen yoðun sorularýn ardý arkasý kesilmiyordu. Bu sorulara tüm içtenliðimle yanýtlamaya çalýþýyordum. Bu atmosfer içinde kýzlar da zamaný unutmuþ gibiydiler. Salondan ayrýlmak istemiyorlardý. Fakat nöbetçi bayan öðretmen yüzüme kötü kötü bakmaya baþlayýnca, gençlere ertesi gün görüþme sözü vererek okuldan ayrýlmak zorunda kalmýþtým.
O güzel ve içtenlikli öðrencilerle bir gün yine karþýlaþmak umudu içimde hâlâ tütüyor...

09.11. 2003 / Antalya, Ö. Akþahan



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn unutulamayan dönemler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonbahar Sololarý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonbahar Sololarý
Köþe Yazarlýðý
Efeler, Yörükler, Türkmenler
Sözlence
Ayný Dili Konuþmak
Ýsimsizler
Okumadýðým Her Þey, Bir Þenliktir!
Kum Tanesi Ýle Yosun
Velad'la Mariya...
Sokrat Chat Yaparsa...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.