..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoþtur. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > 1. Bölüm > Arzu Menteþeoðlu




18 Kasým 2003
Günlük - 9  
günlük-9

Arzu Menteþeoðlu


kabul edilmeme uðruna ikiyüzlülükleri, olmadýðým gibi davranmalarýn bana vereceði hiç bir sýkýntýyý göze almak niyetinde deðilim.


:CEHI:
            Arkadaþlýk ile dostluk kavramlarý arasýndaki fark çocukluðumda bile çok netti. Hem yaþça hem de kafaca büyüdüðümde dostluðun anlamý birçok insanda olduðundan daha  derinleþti. Dostlarým; ruhumdan fýþkýran, algýlamakta zorlandýðým için adýný koyup kelimelerle ifade edemediðim düþünce ve duygularýmýn, onlara yansýyýp,  belirsizlikten kurtulmuþ halde bana geri dönmelerini saðlarlar. Uyumsuzluklarýma ayna olan, kendimi ve toplumu anlamama yardýmcý olan, ayný iþlevi benim de onlar için yaptýðým dostluklarým oldu.  Ancak, benim için çok özel olan 'dostluk' kelimesini rahatlýkla kullanabileceðim iliþkilerimde bile, özlemini çektiðim derinliði, hesapsýzlýðý ve huzuru yakalayamadým. Dostum diyebildiðim kimseler, yanýnda olmaktan mutluluk duyduðum ve diðerlerinden daha çok ayný frekansý tutturabildiðim insanlar. Onlarla birlikteyken kabul edilmeme, yanlýþ davranma çýkmazlarým azalýr, çoðu zaman hissettiðimden, daha özgürümdür. Her zamankinden daha çok Arzu'yumdur kýsacasý. Duygusal çeþitlilik ve derinliðe verdiðim öncelik ve irdeleyici yönümün kontrol dýþý devreye giriþleri, baþkalarý için sýyrýk olabilecekleri, benim için telafisi zor darbeler haline getirebiliyor. Yaþanmasý olasý duygusal yýkýmlardan kaçýnma güdüsü, en yakýnlarýma karþý bile mesafeli davranmama neden oluyor olabilir.
 
             Yalnýzlýk tutkumun benim tercihim mi, yoksa þartlar öyle gerektirdiði için yaþamak zorunda kalýp, sonra da sevdiðim ve vazgeçilmez kabul ettiðim yönüm mü olduðunun yorumunu yapamayacaðým. Tek bildiðim yalnýz olmayý, insanlarla olmaya tercih ettiðim. Ýliþkilerimde kabul edilmeme uðruna ikiyüzlülükleri, olmadýðým gibi davranmalarýn bana vereceði hiç bir sýkýntýyý göze almak niyetinde deðilim. Dürüst ve kendim gibi olmalýyým.  Olduðum gibi olabilmek bende kendine saygý sorunu. 
 
             Çoðu birey; 'Göze batmayalým, riske girmeyelim, herkes ne yapýyorsa biz de onu yapalým ve sahip olduklarýmýzý ne pahasýna olursa olsun korumaya çalýþalým' diye düþünür. Tanýdýðým çoðu insan ve eminim tanýmadýðým büyük çoðunluk da kabul görmeme, eleþtirilme korkusu nedeniyle kendi benliklerini özgürce yaþayamýyorlar. Kendilerini yaþamak bir yana, tanýyamýyorlar bile. Böyle bireylerden oluþmuþ bir toplumun içinden biri çýkar da, kýsacýk ömrünü, mümkün olduðu kadar özgür ve kýsacasý kendi dilediði gibi geçirmek isterse, dýþarýdan ufak bir yardým bile görmemesi bir yana, sonuna kadar direniþle karþýlaþacaktýr. 
 
             'Kiþilik' yaþamý yorumlama biçimi olarak tanýmlanýyor. Uzmanlar kiþilik oluþumu üzerinde genetiðin, ailenin ve çevrenin etkili olduðunu söylüyorlar. Aile etkeni içine, anne babanýn çocuða tavýrlarý, hayat görüþleri, kültür düzeyleri, çocuðun aile içindeki konumu, kardeþleriyle olan iliþkileri, çevre etkenine ise; toplumun deðer yargýlarý, örf ve adetler, toplumun bireye bakýþý gibi etkenler giriyor, liste uzatýlabilir. Görüldüðü gibi kiþilik oluþumu üzerine etki eden sayýsýz etmen, çok kaynaklýlýk nedeniyle sayýsýz kombinasyon oluþturabilir. Bu nedenle yeryüzünde yaþayan beþ milyarý aþkýn insanýn herbirinin hayatýný ayrý bir þekilde anlamlandýrýp, kendine göre bir yaþam stili oluþturduðunu görmek için dahi olmak gerekmiyor. Yaþam stillerimiz; kiþiliðimizden, hayata ve iç benliðimize bakýþýmýzdan þekillenir. Tüm bunlar bizi benzersiz kýlýyor.  Bambaþkalýðýmýz  nedeniyle, Allah  her bir kulunda ayrý þekilde yansýyor, bu yaradýlýþýn  gizemlerinden. Yeryüzünde bizim gibi bir yansýtýcý daha yok. Yansýtabilecek kadar berraklaþmaya çalýþmalýyýz. Ancak bu þekilde bireysel ve toplumsal olarak geliþebiliriz. Eðer bunu yapmak adýna çabalamazsak, varoluþa karþý affedilmez bir hata iþlemiþ oluyoruz. Bunu bilincimde tuttuðum her zaman, hiç hissetmediðim kadar yaradana karþý sorumluluk hissederim. Harikulade ilham verici bir düþünce.
 
             Neyin ne olduðuna, en azýndan neyin kendimiz için ne ifade edeceðine karar verdiði deli-kanlýlýk  dönemi geçiriyoruz. Kimimiz aþýrý enerji birikimini nerelere harcayacaðýný bilemeyerek taþkýn eylemlere giriþirken, kimimiz de benlik geliþimi aþamasýnda bunalýyor. Geliþme dönemi bireyin sorular sorarak, kendini ve hayatý anlamaya çalýþtýðý bir dönem. Gençlik çaðýnýn sonuna doðru kesine yakýn kararlar alýnmýþ, hayata karþý oynamak istediði rolü hemen hemen kesinleþtirmiþtir. Uzmanlar kiþiden kiþiye benlik geliþiminin farklý olduðunu söylerler. Bu þu demek; kimisi bu dönemi kolay atlatýrken, kimisi de arkadaþ çevresinin, toplumun, ailesinin ve karakterinin etkisiyle oldukça zorlanýyor. Ben zorlananlarýn içindeydim, ancak yaþadýklarým sadece bir tür kimlik geliþimi olarak açýklanamayacak kadar karmaþýktý. Tek istediðim baþkalarýnýn bana gitmem gereken yolu göstermeleri yerine yolumu kendim seçmekti. Bu yol çoðunluðun seçmediði aþýlmasý zor patikalar da olsa, daha rahat ve öyle isteniyor diye asfaltý tercih etmeyecektim.
            
             Bill Cosby' nin þu sözü de unutulmamalý "Baþarýnýn anahtarýný bilmiyorum fakat baþarýsýzlýðýn ki herkesi birden memnun etmeye çalýþmaktýr."  Seçimlerimizden memnun olmayacak birileri mutlaka vardýr, bizim hakkýmýzda kaçýnýlmaz olarak konuþacak olanlar. Ýyi ya da kötü yorumda bulunacak olanlar. Hangi birine kendi iþlerine bakmalarýný söyleyebiliriz ki? Herkesi memnun etmek mümkün deðilse, kimin daha çok memnun edilmesi gerektiðine kim karar verecek? Öldükten sonra vereceðim hesabýn, sadece kendi seçimlerim olmasýný istiyorum. Kýsacasý, hayatý kendi eþsiz penceremden kendim yorumlamalýyým. Hayatý dilediðim gibi yaþamak, var olmamýn bana verdiði en temel özgürlük.
 
             Boþa harcayacak zamanýmýz yok. Maddi hayatýn ötesinde yaþam olduðuna inananlardaným. Dünya hayatýný çok iyi deðerlendirmek zorundayýz. Eðer kaliteli yaþam peþinde isem, beni zenginleþtirecek her olanaðý sonuna kadar kullanmam gerektiðine inanýyorum. Nedir 'zenginleþmek'? Duygu dünyamýn alabildiðine geliþmesidir. Algýlarýmýz geliþip çeþitlenir. Ayrýntýlarý yakalarýz. Hayat kalitesini yükselten ayrýntýlara gösterilen özendir, hayatýn tadý ayrýntýlarda gizli.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ayna
Gönderen: Ceren Emre / Ankara
22 Kasým 2003
Kendini ve yaþamý bu denli net ve samimi irdelemek cesaret iþi...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 1. bölüm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Günlük - 5
Günlük12
Günlük - 7
Zara'nýn Dünyasý
Günlük - 6
Günlük 11
Günlük - 8
Günlük - 10
Zara'nýn Dünyasý - 1
günlük-4

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayatýn Anlamý [Þiir]
Ölüden Mektup Var [Öykü]
Resme Hapsolan Adam [Öykü]
Özlem [Öykü]
Dön Mehmet [Öykü]
Melek Ýnsanlar [Öykü]
Gerçek Miydi? Rüya Sanmýþtým [Öykü]
Hayran [Öykü]
Labirent - Kayboldum! - [Öykü]
Sadece Bir Gazete Ýlaný [Öykü]


Arzu Menteþeoðlu kimdir?

YAÞADIKLARIMDAN ÖÐRENDÝÐÝM BÝR ÞEY VAR Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý, yoðunluðuna yaþayacaksýn bir þeyi Sevgilin býtkýn kalmalý öpülmekten Sen bitkin düþmelisin koklamaktan bir çiçeði Ýnsan saatlerce bakabilir gökyüzüne Denize saatlerce bakabilir, bir kuþa, bir çocuða Yaþamak yeryüzünde, onunla karýþmaktýr Kopmaz kökler salmaktýr oraya Kucakladýn mý sýmsýký kucaklayacaksýn arkadaþýný Kavgaya tüm kaslarýnla, gövdenle, tutkunla gireceksin Ve uzandýn mý bir kez sýmsýcak kumlara Bir kum tanesi gibi, bir yaprak gibi, bir taþ gibi dinleneceksin Ýnsan bütün güzel müzikleri dinlemeli alabildiðine Hem de tüm benliði seslerle, ezgilerle dolarcasýna Ýnsan balýklama dalmalý içine hayatýn Bir kayadan zümrüt bir denize dalarcasýna Uzak ülkeler çekmeli seni, tanýmadýðýn insanlar Bütün kitaplarý okumak, bütün hayatlarý tanýmak arzusuyla yanmalýsýn Deðiþmemelisin hiç bir þeyle bir bardak su içmenin mutluluðunu Fakat ne kadar sevinç varsa yaþamak özlemiyle dolmalýsýn Ve kederi de yaþamalýsýn, namusluca, bütün benliðinle Çünkü acýlar da, sevincler gibi olgunlaþtýrýr insaný Kanýn karýþmalý hayatýn büyük dolaþýmýna Dolaþmalý damarlarýnda hayatýn sonsuz taze kaný Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý büyük yaþayacaksýn, ýrmaklara, göðe, bütün evrene karýþýrcasýna Çünkü ömür dediðimiz þey, hayata sunulmuþ bir armaðandýr Ve hayat, sunulmuþ bir armaðandýr insana ATAOL BEHRAMOGLU

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski,Orhan Pamuk


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Arzu Menteþeoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.