..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, tarihten daha felsefidir ve daha yüksekte durur. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bireysel > Guvercin




10 Aralýk 2003
Dün Gece  
Guvercin
Yeni güne yeni adýmlar...


:BEBI:
Tedirgin adýmlarla kaldýrýmda aðýr aðýr yürüyordu. Bedeni düþüncelerinden dolayý neredeyse yarýyarýya kamburlaþmýþ gibiydi. Ve zayýflamýþtý son bir kaç ay boyunca ancak yaþamasýna yetecek kadar yemek yiyebiliyordu. Yorgundu, bitkindi. Hiçbir þey için mecali yoktu sanki.

Bu saatler þehrin en kalabalýk zamanlarýydý. Ýþten çýkmýþ insanlar evine gitmek için hýzlý hýzlý hareket ediyordu. Çocuklar ellerinde defterler arkadaþlarý ile þakalaþýyor, sevgililer gözlerinde parlayan bir gülümseme ile kolkola dolaþýyordu. Sokaklar bir yandan yorgun bir ihtiyar bir yandan küçük bir çocuk gibiydi þimdi. Bu saatler insanýn kaybolabileceði en uygun zamanlardý bu þehir için.

Adýmlarý gitgide yavaþlýyordu. Sanki birazdan olduðu yerde duruverecek ya da yýðýlýverecek gibiydi. Ama yine de -yavaþta olsa- adýmlarý devam ediyordu ve her yeni adýmý bir öncekinin sonlanmasý ile baþlýyordu.

Saatler çabuk ilerledi. Etraf artýk çevredeki dükkanlarýn ýþýklarý ile aydýnlanmaya baþlamýþtý. Biraz kalabalýktan uzaklaþmak için birazda kaçmak için olsa gerek sokak lambalarýnýn aydýnlattýðý bir ara sokaða attý kendini. Adýmlarý artýk iyiden iyiye aðýrlaþmýþtý. Yoklukla varlýk arasýnda son güç kýrýntýlarýný kullanýyordu ayaklarý.

Ara sokaðýn en karanlýk yerinde önce olduðu yerde dikili kaldý. Sonra olduðu yere yýðýlýverdi. Epey bir süre öylece kaldý. Sonra yýðýldýðý yerden yanýndaki duvara tutunarak güç bela ayaða kalktý. Gözlerini açtý. Gördüðü manzara karþýsýnda gözleri parladý. Titrek bir damla gözyaþý gözyaþý çukurundan yanaðýna süzüldü. Kalbi bu duygu yükünden uzaklaþmak istercesine edercesine hýzlandý. Hafif bir ürperme dolaþtý vücudunda. Kendi kendine sordu:

"Rüya mý bu?"

Soruya cevap veremeden diz çöktü. Elleriyle yüzünü kapadý. Parmaklarýný gözüne bastýrdý. Eski azametinden çok þey kaybetti gururu. Hýçkýrýklarýna engel  olmaya çalýþarak aðladý için için.Çok geçmedi bir meltem saçýný okþadý þevkatle. Tüm gücüyle hýçkýrýklarýna engel olmaya çalýþtý. Sessizliðe sarýldý battaniye gibi ve hýçkýrýklarýna boðuldu çevresi. Ellerini yüzünden ayýrdý narin bir el. Mavi gözlerinden süzüldü gözyaþlarý. O bulutlu bakýþýnda gökyüzünden düþen yaðmur damlalarýný andýran süzüldü gözlerinden yanaklarýna. Ellerini yüzünden ayýran eli sýmsýký tuttu. Umudunu kaybetmemek istercesine sýmsýký tüm yüreðiyle tuttu eli. Ela gözler sardý beynini. Bulut gibi bembeyaz tende dans eden o bakýþlara kilitlendi. Artýk gitmesini istemiyordu, gitmekte istemiyordu.

"Gitme" diyebildi.

Ela bakýþlar yere süzüldü. Kýzýl saçlarý kapattý yüzünü. Yavaþça avucundan o narin eller kaydý önce...Sýmsýký tutmaya çalýþtýkça daha da hýzlý kaydý. Sarýlmak için hamle yaptý. O arada kayboldu ve elleri kendi göðüsünü yakaladý boþlukta.

Gözleri aralandý yavaþça. Gözyaþý çukuru gözyaþlarýyla ýslanmýþtý. Ellerini boþlukta yanlara salýverdi. Yanýndaki duvara yaslandý tekrar. Bulunduðu yeri sokak lambasý yarý yarýya aydýnlatabiliyordu.

Kaybolmakta eskisi kadar tat vermiyordu bu þehirde. Þehir sanlý canlý bir organizma gibi gün be gün enerjisini çekiyordu. Þehirle kurulan kötü bir ortaklýktý bu! Yaþama enerjisi karþýlýðýnda beraber oluyordu þehirle. Kaç kiþinin daha enerjisini böyle yutacaðýný düþündü birden. Kaç kiþi daha bu yanýlsamaya kapýlýyordu. Bir helezon yooo hayýr bir girdap gidip taa en dibe kadar çekiyordu enerjisini.

Duyumsuzluk yakalanabilecek en kötü rahatsýzlýktý. Öfke, keder, kin, inat, sevda, aþk, þehvet hangi duygu ne kadar olursa olsun yaþanmalýydý. Bir dengede hepsini yaþamak olmalýydý yaþam. Ne kadar isterse o kadar tecavüz edecekti zaman. Bunu engellemek için herhangi bir gücü kalmamýþtý. Aksine artýk buna neredeyse buna kendi de müsade etmeye baþlamýþtý.

Gördüðü halüsinasyonun etkisinden kendini kurtarmak için yerinde kýmýldadý. Sonra tekrar duvara yaslanýp bekledi bir süre. O arada gözleri sokaðýn baþýnda kendine doðru gelmekte olan pejmurde giyimli yþlý bir kadýný yakaladý. Uzun zaman boyunca yýkanmamýþ olan eteði sokaðý süpürerek geliyordu. Üzerinde çoðu yerinden yýrtýlmýþ olan hýrkasý ve içinde hýrkadan biraz daha iyi olan kazaðý vardý. Saçlarý pamuk yýðýný gibiydi. Elinde dayanarak yürüdüðü saðlam bir odun parçasý vardý. Aðýr ama emin adýmlarla yaklaþtý.

Bir süre anlamsýz anlamsýz bakýþtýlar. Eskiden tanýdýðý birini çýkarmaya çalýþýrlar gibi görünüyorlardý. Görüntüsünü yalancý çýkaracak kadar harika bir ses tonuyla:

"Anlatmak ister misin?" diye sordu.

Bunu öyle kendine güvenle sormuþtu ki bütün herþeyi biliyormuþ havasý ses tonunda gizlenmiþti. Bir an nereden bilebileceðini düþündü. O bu acýyý nereden bilebilirdi ki? Sonra kendisi boðuk sesiyle fýsýldar gibi konuþtu:

"Þu an hangimiz daha zor durumdayýz, sen mi ben mi? Ben þu an için ne söylersem öfkem galip çýkmýþ olacak. Uzun zamandýr susuyorsam bu öfkem yüzündendir."

"Peki o zaman bunu daha sonra konuþacaðýz" Bu sözleri söyledikten sonra bir sýr gibi geceye karýþtý yaþlý kadýn. Birden irkildi. Etrafýna baktý kimseyi göremedi.Tüm vücudu ürpertiye hapsoldu. Soðukta kalmýþ solgun bir çiçek gibi titredi.

Daha gece yeni baþlýyordu ama herþey koþar adým sona doðru gidiyordu. O kadar zor olmayacaktý. Kimse bilmeyecekti. Þehir artýk kötü enerjisi ile dolmayacaktý. Güz mevsiminde ömrünü dolduran her yaprak gibi dalýndan aþaðýya düþecekti. Bu iþ bu gece sonlanacaktý. Korkmuyordu çünkü duyumsuzlaþmýþtý. Hasret bütün duygularýný köreltmiþti. Belki biraz korksa cesareti tetiklenecek ve yaþamaya devam edecekti. Eskisi gibi olmayacaktý ama bir yöne doðru akacaktý bu nehir.

Yavaþ yavaþ yürümeye baþladý tekrar. Olduðu yerde kalsa yine istediðini elde edecekti ama istediði yer burasý deðildi. Hayýr!!!Bu köþede bu karanlýkta deðildi istediði.

Sokaktan çýktýðýnda oldukça iri yapýlý, iyi giyimli, büyük elleri olan bir adamla karþýlaþtý. Tanýdýðýymýþ gibi koluna girdi bu adam ve hiç direnmedi buna. Bu bilindik bir hikayenin baþlangýcýydý. Yüzüne baktý ürkek ürkek. Yüzünde sert çizgiler vardý. Gözleri çetin bir savaþtan çýkmýþcasýna yorgundu. O da bakýþlarýna karþýlýk verdi ve baktý. Çelimsiz vücudunda karþýlýk buldu adamýn bakýþlarý. Gülümsedi. Sert ses tonu býçak gibi kesti geceyi.

"Hep kaybetmekten býktým artýk!!Ne var bunda o kadar. Her birimiz diðerimizin öfkesini, diðerimizin kederini, kinini taþýmýyor muyuz? Oysa beni hep yanlýþ tanýyorlar. Boþuna kýzýyorlar bana çünkü hiçbir zaman her zaman mutlu sonla biten bir olgu görmedim. Hep baþarýya ulaþan, hep mutlu olan, istediðine ulaþan...Benim kýyafetim siyahtýr. Kifayetsiz derler bana her geliþlerinde anlamlandýramazlar bu noktaya nasýl geldiklerini. Oysa herþeyi anlaþýlacak bir zamaný vardýr belki daha sonra...Çoðunlukla duygular gerçekleri maskeler. Ama bu maskeleme her zaman kötü deðildir. Neyin iyi olduðuna neyin kötü olduðuna neyin doðru neyin yanlýþ olduðuna sen o an içinde karar veremezsin. Anlamak için bekelemek lazým gelir. Seslerini dinelemelisin hem de hiç birini susturmadan, dediklerini yapmak zorunda deðilsin ama dinlemelisin onlarý tek tek..Ýçinde haykýran seslerin daðlardan yankýlanýp tekrar sana gelir. Bu daðlarda senin eserin deðil mi? Bazen çözüm burnunun ucundadýr göremezsin belki bu sizin hipermetropluðunuzdan, Bazen güzel duygularý yok etmek size zevk verir bu da sizin mazoþistliðinizden olsa gerek. Ama illa ki bir þeyleri deðiþtirmeye çalýþmadanda sonuca ulaþabilirsin. Her þeyin bir sonucu vardýr. Bazen gülü koklarken gülün dikeni eline batabilir...Bu gülün seni sevmesidir..."

Sadece dinlemekle yetindi. Bu güce karþý koyamýyordu. Sürüklediði yere gidiyordu. Cevap vermek yerine yutkundu ve geceye düðümlendi. Koluna girenin kýyafetine baktý. Bu azrail olamazdý ya da ölümle alakalý bir imgede olamazdý. Hani dýþ görünüþte bu kadar uçurum olmasa "bu benim" diyecekti. Çýðlýk atsa belki etraftan geçenler kurtarabildi bu adamdan. Þöyle çevresine baktý..Sonra anladý ki kimse sesini duyamazdý. Sesi yankýlanýp kendi kulaðýna çarpardý. Kimse ona inanmazdý. Çünkü o kurt geldi sürüye diye yalan söyleyen o yalancý çobandý.

Hýzla hareket ediyorlardý. Güçlü adam neredeyse sürüklercesine götürüyordu. Ýçinde gitmek istediði yere götürdüðünü söylüyordu. Bir diðer ses ise gitmemesi gerektiðini. Lakin ikinci sesi dinlemedi. Bir gökdelenin önüne geldiler. Bu þehirdeki en yüksek yer burasýydý. Bu þehirden çýkmamýþ birisine göre de dünyanýn en yüksek yeride burasýydý. Gökdeleni görünce baþýný en tepesine kaldýrdý. Göremedi en ucunu baþý döndü bir an. Ýçi hafif bir ürpertiyle doldu. Hemen gözlerini aþaðýya indirdi. Yere basan ayaklarýna baktý. Koluna giren adam tok ve emin bir sesle "Geldik!" dedi. Yine fýsýldar gibi cevap verdi "Tamam" dedi.

Ýçeriye hayalet gibi süzüldüler. Güvenlik görevlilerinin yüzüne bakmaksýzýn asansörün gelmesini beklediler. Asansör geldi. En üst katýn numarasýný bulup düðmeye bastýlar. Yukarýya çýktýkça yüreðide aðzýndan fýrlayacakmýþ gibi hýzlanýyordu. En üst kata geldiler. Kapý o bilindik metalik sesi ile açýldý. Onu gören insanlarý oldu kimisi tanýdýðýydý. Ama bu kendi meselesiydi kimse karýþamazdý! Aldýrmadan hýzlý adýmlarla çarçabuk kendini gökdelenin en tepesine götürecek merdivenlerin bulunduðu odaya attý. Aðýr aksak çýktý merdivenlerden. Ýþte þimdi randevuya zamanýnda gidiyordu.

Þimdibu muazzem gökdelenin en tepesindeydi. Kapýya baktý son defa geri dönebilirmiþ gibi. Ama kapý kapanýverdi ve o iri adam kapýnýn önünde dikildi. Hayýr onu aþmasý çok zor olurdu. Aðýr adýmlarla gökdelenin kýyýsýna kadar geldi. Baþý döndü aþaðýya bakýnca. Zaten ýslak olan gözyaþý çukurlarý yeniden ýslandý. Sert bir rüzgar esti sanki en tepeden kucaklayýp fýrlatmak ister gibi. Yere iyice tutundu, ellerini kelepçe gibi kenetledi.

"Niye bekliyorsun? Ýstediðin bu deðil mi?" dedi, arkasýndan aert bir ses. Baþýný çökmüþ olan omuzlarýnýn arasýna gömdü iyice. Yanýnda dikilen birisini hissetti. Kafasýný çevirdi. Önce o odun parçasýný gördü, sonra pejmurde kýyafetli yaþlý kadýný. Bakýþlarýný yaþlý kadýnýn gözlerine kin ve nefretle dikti ama þevkatli bir karþýlýk aldý. Kadýn yine o muhteþem ses tonuyla :

"Bir varlýðý seven her varlýðý sevmiþ gibi kutsanýr. Ama bir varlýða öfkelenen kendini kaybeder. Kendi savaþlarýnda en büyük yarayý buradan alýrsýn. Bu senin kýrlgan noktandýr. Aslýnda hepimiz birbirimizin kýrlgan noktasý deðil miyiz? Ama asýl kýrýlgan nokta bizim kalbimizdir. Asýl onunla mücadele etmemelisin. Býrak kurtar onu zorlama. Þimdi özgür iraden var ve bir seçim yapmak için kendini zorluyorsun. Direnmek ister misin? Unutma hiçbir þekilde gül bahçelerinden saraylar, yakut ve elmaslardan kýyafetler vaad etmem. Ama her zaman senin içinde olan ve dayanacaýn o güç senin sevgini temsil ediyor. Þimdi seçim yapma vakti..."

Ýkisinide süzdü kararsýz bakýþlarýyla. Bu duruma nereden gelmiþti. Hangisini yapmalýydý? Yine sert bir rüzgar esti. Birden kendini aþaðýya fýrlatmak geçti içinden. Ama yine de bekledi. Belki bu noktaya gelmeden herþeyi bitirmeliydi..Ürperdi. Bu sorunun çözümü bu kadar kolay olmamalýydý. Ve hatta sevda denen o yaratýk gönlüne hiç konmamalýydý!!!!

Bu düþünceler içindeyken ateþ kývýlcýmlarý vücudunda dolaþtý. Kývýlcýmlarýn kaynaðýna baktý, sarýydý. Ve þehir dün geceden habersiz yine uyanýyordu. Hayýr!!! Çözümü bu kadar koay olamazdý. Bu bir kaçýþ demekti. Ölen sevgilisinin ardýndan gitmekle ona ulaþmak ayný þey deðildi. Ama içi randevuya gitmemiþ gibi burkuldu. Olduðu yerden toparlandý. Çýktýðý merdivenlerden aþaðýya indi. Þehrin mezarlýðýna gitti.Ölünün topraðý çökmüþtü. Diz çöktü. Ýçindeki ýsdýrabý bastýramýyordu. Fýsýldayarak:

"Affet beni sevgilim" dedi.

Vücudunda dolaþan kanýn serinliðini hissetti. Baþýný kaldýrdý. Gözlerine inanamadý. O muhteþem güzelliðiyle bir prensesi andýrýyordu hala. Süzülerek yanýna geldi. Elini yanaðýnda gezdirdi. Kan kýrmýzýsý dudaklarýyla yüreðine sýcak bir öpüþ kondurdu. Bu öpüþle tüm vücudu titredi. Sonra dinlemeye doyamadýðý sesiyle seslendi sevgilisi:

"Sevgilim benim sana mirasým ne olabilir düþündün mü..?"

"Hayýr" dedi. Artýk yorgun vücudu canlanmýþ bu da sesine yansýmýþtý.

"Ben senin kalbindeki yerimi biliyorum. O kapý hep sýcak olacak. Anahtarý az önce kullandým yani sevgimi ve sevgini...Benim sana mirasým acý ve ýsdýrap olmamalý sevgi olmalý direnmek olmalý sakýn ihanet etme mirasýma"dedi. Sonra kýzýn o ela gözleri yeri süzdü. Dudaklarýnda öper gibi fýsýldadý. "Uyan sevgilim"

Gözleri yavaþça açýldý. Pencereden akan güneþin ýþýnlarý odayý ve vücudunu kavurdu. Derin bir nefes aldý. Sevgilisinin kokusu burnuna süzldü buram buram. Oradan beynine oradanda yüreðine aktý teninin kokusu. Nefesi býrakmak istemedi. Ama biliyordu ki yüreðindeki koku hiç çýkmayacaktý. Yataktan kalktý, pencereye seðirtti. Dýþarýya baktý... Kuþalarýn þarkýsýný duydu, bir iki çiçeðin açýþýný hissetti. Gözlerini gökyüzüne dikti bir iki bulut vardý sadece...Sevgilisine ihanet etmemiþti ve kandýrmamýþtý. Sadece zaman anlamsýz ve gereksiz bir darbe vurmuþtu ama zamanýn hiçbir darbesi ölümcül deðildi. Pencereyi açtý. Çünkü artýk mevsim bahardý...





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bireysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Reyhan
Hüzün Geceye Takýldý, Gözlerimdeki Gülümseme Sabahtý
Beni Sevebilir misin?
Baston

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gerçek?
Sohbet
Atýk Hücre
Tatilde Terapi
Rigor Mortis
kesik
Deðerliymiþ aslýnda..

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sana Dair [Þiir]
Akasya [Þiir]
Ahiretlik - 23 [Þiir]
Hep Yek! [Þiir]
Empati [Þiir]
Unutulmuþ [Þiir]
Kayýp Ada [Þiir]
þehir ve gece [Þiir]
Mutluluk [Þiir]
Ahiretlik - 14 [Þiir]


Guvercin kimdir?




yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Guvercin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.