..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýçtenlik bütün dehanýn kaynaðýdýr." -Boerne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > Nükhet Everi




14 Mart 2004
Sevgili Hrant Dink!  
Nükhet Everi
26 Þubat 2004 Perþembe günü AGOS Gazetesinin önünde ülkücüler bildiriler okumaya, Hrant Dink’e yönelik ölüm tehditleri içeren sloganlar atmaya baþladýlar.


:CHDD:
Sanýrým Hrant Dink adýný hemen hemen herkes birkaç senedir devamlý duymakta. Onu AGOS Gazetesi Genel Yayýn Yönetmeni olarak tanýyorsunuzdur muhtemelen. Ama eminim ki, 1996 senesinde bu gazete çýkmaya baþlamadan Hrant’ý Beyazadam Kitapevi sebebiyle tanýyanlarýnýz da vardýr.
          
Hrant Dink... Tanýmýyorsanýz tanýyýn. Dünyanýza dünyalar katacak bir insandýr. Ýnsan adamdýr. Benim can dostum Hrant’a hep þöyle derim: “Sen dünyanýn en ‘güzel’ insanýsýn!”

AGOS gazetesinin çýktýðý günden beri gönüllü destekçilerindenimdir. Hayatýmda en severek yazdýðým yazýlarýmdan biri de bu gazetede yayýnlanmýþtýr, bundan dolayý da gurur duyarým.

AGOS gazetesi Türkiye’de çýkan ilk ve tek Ermenice – Türkçe gazetedir. Diðer gazeteler sadece Ermenice yayýnlanýr bilindiði gibi. Hrant ve ekibi hoþ bir misyona imza atmýþlar, genelde içe dönük bir yapýya sahip olan Ermeni cemaatini hepimizle buluþturup, içlerine girmemize, onlarý daha yakýndan tanýmamýza aracý olmuþlardýr.

AGOS gazetesi koleksiyon niteliði taþýyan bir yayýn organýdýr bence. Yýllýk ciltlerini almayý pek severim. Atmaya kýyamadýðým ve biriktirdiðim tek gazete AGOS’tur. Bir rehber olarak çok yararlanmýþýmdýr daima. Sadece günlük olaylar, politika, Ermeni cemaati haberleri deðil, son derece kaliteli kültür ve sanat politikasýyla benim gibi pek çok kiþinin de hayatýnýn olmazsa olmazlarýndandýr AGOS Gazetesi.

Hrant herkesin, özellikle de medyanýn her zaman baþvuru kaynaðýdýr. Ermeni cemaatiyle ilgili her türlü konu, olan olaylar, yurt içinde ve yurt dýþýndaki geliþmeler hep ondan sorulur. Ýlk ona danýþýlýr. Televizyon programlarýna davet edilir, gazeteler demeç ister. Kendisi de yazar, yazar, yazar, konuþur, konuþur, konuþur. Hemen hemen her çaðrýldýðý konuþmaya gider. Konferanslar verir. Býkmaz, usanmaz.

Ben çok þahit olmuþumdur Hrant’ýn uzlaþmacý kiþiliði sebebiyle pek çok kereler eleþtiri oklarýnýn hedefi olduðuna. Hrant abuk sabuk ön yargýlara karþý her zaman býkmadan, usanmadan ve yýlmadan savaþ verdi. Gün geldi diasporadan, gün geldi cemaatten ve pek çok zaman da içimizdeki belli bir kesimden eleþtiriler aldý.

Benim her zaman en çok takdir ettiðim tarafý, (Rýdvan Akar’ýn Radikal Gazetesi’ndeki 14 Mart 2004 tarihli yazýsýnda da deðindiði gibi) devlet ve resmi çevrelerde, milliyetçi/muhafazakâr kesimlerden kaynaklanan önyargýlara karþý vermiþ olduðu mücadeledir.

AGOS Gazetesi 26 Þubat 2004 Perþembe günü bir saldýrýya uðradý. Bir Türkiye gazetesi! Olacak þey deðil diyemedim ve þaþýrmadým. Gerçi her zaman bazý tehditler vardý bildiðim kadarýyla, ama ciddiye alýnacak þeyler deðildi. Bu seferki aðýr ve çirkin bir olaydý. Nefretle kýnýyorum ama beklemiyor da deðildim böyle bir ahlâksýzlýðý. Son zamanlarda Hrant hangi televizyon programýna çýksa, karþýsýna kudurmuþ gibi, neredeyse aðzýndan salyalar akarak ona saldýrmak için hazýr bekleyen birileri vardý. Saldýrýya da geçiyorlardý. Hrant bunlarý baþarýyla püskürtüyordu her seferinde.

AGOS gazetesinde yayýnlanan Sabiha Gökçen ile ilgili iddialar ve özellikle de Hürriyet Gazetesi’nin bunu manþete taþýmasý olaylarý kýzýþtýrdý. Sanki memleketin namusu elden gitmiþti. Ýnanýlmaz bir rezillik sergilendi pek çok çevre tarafýndan. Sanki Ermeni olmak suçmuþ gibi davrandý bazýlarý. Ben kendi adýma çok utandým olanlardan, yapýlanlardan, yazýlan ve söylenenlerden. Yüzüm kýzardý. Kendimi çok kötü hissettim.

Birileri bu olaya çanak tuttu. Türk tarihini ve Anadolu topraklarýnýn binlerce yýllýk geçmiþini sadece Osmanlý’dan ibaret sanan bir cahil ve kültürsüzler ordusu da sarýldý kaleme. Yazýlanlar, çizilenler, söylenenler rezillik boyutlarýna ulaþtý zaman zaman. Kimsenin anlam veremediði bir süreç baþladý. Doðru ve güzel bir þeyler yazanlarýn yazýlarý biraz gümbürtüye gitti, hatta hafif kaçtý. Birileri gerçek yüzünü göstermeye baþladý. Hatta bir zamanlar Türkiye’nin en prestijli gazetelerinden birinde bir kiþi okuduðunu anlamaktan aciz bir þekilde, Hrant’ýn aslýnda pek de güzel olan bir yazýsýnýn orasýndan burasýndan alýntýlar yaparak olayý týrmandýrdý.

26 Þubat 2004 Perþembe günü AGOS Gazetesinin önünde ülkücüler bildiriler okumaya, Hrant Dink’e yönelik ölüm tehditleri içeren sloganlar atmaya baþladýlar. Ýþin en ilginç yaný ise, bu ‘izinsiz’ gösteriye ve atýlan tehdit sloganlarýna raðmen polisin müdahale etmemesi. Orada onca televizyon kanalýnýn çekim yapmasýna raðmen bu haberin kamuoyuna yansýmamasý. Gazetelerde bu vahim olaya yer verilmemesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin ve Çaðdaþ Gazeteciler Derneðinin herhangi bir basýn açýklamasý olmamasý...

Bütün bunlar çok düþündürücü. Benim en vahim bulduðum konu ise, vatan sevgisinin kimlere kaldýðý! Bunlara mý kaldý? Ayrýca bunlar vatanperver falan deðil, hepsi vatan haini. Nasýl oluyor da vatan sevgisini kendi tekellerinde görme hakkýna sahip oluyorlar? Keþke bunlarýn hepsinin toplam vatan sevgisi Hrant’ýn Türkiye sevgisinin milyarda biri kadar olsa!

Yazýklar olsun! Bu memleket hiç mi tarihten (özellikle yakýn geçmiþten) ders almayacak?

Hrant, caným, can dostum, dünyanýn en ‘güzel’ adamý! Sen doðru bildiðini yapan, düzgün, adam gibi bir adamsýn. Senin o kocaman yüreðini biz hepimiz biliyoruz. Doðru bildiðin yolda devam et. Biliyorsun ki, yalnýz deðilsin!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güvercinime Güvercin Postasý
Türkiye Bu Mudur?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cnn Türk'e Yakýþmadý!
Bu Gafýn Faturasýný Kim Ödeyecek?
Okuduðunu Anlamak
Sen de Kardeþini Seç...
Ýmdat! Rtük Uyuyor Mu?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Cunda Adasý, Pateriça ve Paþam Cafe - 2 [Deneme]
Zaman Amazon Zamaný [Deneme]
Mardin'de Bir Akþamüstü [Deneme]
Asýrlýk Lezzet 'Konyalý' Artýk Baþkent'te [Deneme]
Avucumdaki Yürek [Deneme]
Halikarnas Balýkçýsý, Murathan Mungan, Turizm Haftasý ve Kel [Deneme]
Ýðde Aðacýna Güzelleme Ya da Cunda'nýn Kedileri [Deneme]
'Hava Durumu' Deyince... [Deneme]
Açýkhava Akýl Hastanesi [Deneme]
Gecikmiþ Bir Mektup... [Deneme]


Nükhet Everi kimdir?

Bozkýrlardýr gözleri. . .

Etkilendiði Yazarlar:
William Shakespeare, Gabriel Garcia Marquez, F.G. Lorca, Hermann Hesse, Max Frisch, Paul Auster, Jean Paul Satre, Can Yücel, Özdemir Asaf, Edip Cansever, Cevat Þakir Kabaaðaçlý, Murathan Mungan


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nükhet Everi, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.