..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes ayný notayý söylediðinde uyum elde edilmiþ olunmuyor. -Doug Floyd
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




3 Temmuz 2004
Dürüst Olabilmek  
Özcan Nevres
Dürüstlük çok zor elde edilen erdemliliktir. Ne ahlaksýzlar vardýr. Ýþleri güçleri çalmak çarpmaktýr. Hele her türlü pisliði yapýp, yaptýklarýný dindar görünerek örtmek isteyenler yok mu? Ýnanýn bu tip


:BEHF:
Dürüst Olabilmek
Dürüstlük çok zor elde edilen erdemliliktir. Ne ahlaksýzlar vardýr. Ýþleri güçleri çalmak çarpmaktýr. Hele her türlü pisliði yapýp, yaptýklarýný dindar görünerek örtmek isteyenler yok mu? Ýnanýn bu tip insanlara kahrolurum. Tanýdýðým biri var. Adam hiçbir Cuma namazýný kaçýrmaz.. Böyle davranan birinin kaçak elektrik kullanmasýna ne dersiniz. Kaçak elektriði nasýl kullanýyor mu? Ýnanýn ben de hayretler içinde kaldým. Zira elektrik sayacýný ters döndürerek bunu baþarýyor. Yýllarýn yetki belgeli elektrikçisiyim. Bin dokuz yüz elli altýdan beri. Ýnanýn mühürlü bir sayaç nasýl ters döndürülür bilmiyorum. Cahil kalmamak için araþtýrýp öðreneceðim.
Elektrik indeks memurlarý kaçak elektriði tespit ettiklerinde yasal iþlem baþlatacaklarýna kullanýcýyla anlaþýp rüþvetlerini aldýktan sonra, hiç bir iþlem yapmadan çekip gidiyorlardý. Yukarýda sözünü ettiðim Silivrili tiplerden biri yakalandýðýnda Bedaþ müdürünü yeminlerle kaçak elektrik kullanmadýðýna inandýrmaya çalýþtýðýný gördüðümde hiç þaþýrmadým. Zira bu adamýn evinde dört adet dört rezistanlý elektrik sobasý kullandýðýný ve benden daha az elektrik faturasý ödediðimi biliyordum.
Silivri’nin yeni sayýlacak Bedaþ müdürü, kaçak elektrik kullananlara karþý ilk mücadeleyi indeks memurlarýný deðiþtirerek baþlatmýþtý. Bu yöntemle kaçak elektrik kullananlara karþý büyük baþarý elde etmiþti. Peki Büyükçekmece’de kaçak elektrik kullanalar yok mu? Bedaþ müdürlüðünce bunun tespiti çok kolay. Ana sayaçtaki rakamla tüketim faturalarýnýn toplam rakamý birbirini tutmuyorsa kaçak elektrik olayý ortaya çýkar. Koca bir ilçede kaçak elektrik taramalarý çok uzun sürer. Üstelik indeks memurlarý ile kaçak elektrik kullananlarýn rüþvet karþýlýðýnda anlaþmalarý olasýlýðý var. Bunun en kolay yöntemi her hatta sayaç konulmasý. En çok kaçak elektrik olan hatlarda tarama hemen baþlatýlýr. Ya da kaçak elektrik taramasý yapacak olan elemanlarýn düzensiz aralýklarla kaçak taramalarý yapmalarý saðlanmalýdýr.
                         ***
Yýllarýn gazetecisiyim. Bu güne kadar emeðimin bedelini yalnýzca Demokrat Ýzmir gazetesinden aldým. Eskilerin deyimiyle hep Hilaliahmer menfaatine, yani hep karþýlýksýz yazmayý sürdürdüm. Amacým hep suskun halkýmýzýn söyleyemediklerini o suskun insanlar adýna yazýp gündeme taþýmaktýr. Bu konularda elde edebildiðim baþarýlar beni vicdanen mutlu etmiþtir. Eski film artisti Oya Akdoðan’ýn devlet adýna el konulmuþ Star televizyonundan ve Star gazetesinden aylýk olarak aldýðý söylenen 150 artý 10 milyar, toplam yüz atmýþ milyon lirayý gazetemiz Manþet’te okuyunca inanýn dudaklarým uçukladý. Bu durumlarda halkýmýzýn aðzýndan þu sözler dökülür. “Sen neymiþsin be abi” Ablamýz abi olmadýðýndan bu cümlede küçük bir deðiþiklik yapmak gerekir. Sen neymiþsin be abla. Bu iki kuruluþ devlet eline geçtiði için yapýlan bu sorumsuzca ödemelerde saçý bitmemiþ yetim hakký vardýr. Bu hakký yerken Oya hanýmýn vicdaný rahatsa afiyet olsun demekten baþka elden ne gelir.
                         ***
Yine deprem yine can kaybý. Böyle orta dereceli depremlerde bile evler yerle bir oluyorsa gerekli önlemleri almak için daha ne bekleniyor? Daha þiddetli bir depremin ne kadar büyük hasarlara ve can kaybýna neden olacaðý meydanda. Yetkililer ne zaman harekete geçip depreme dayanýksýz yapýlarý belirleyip gereken önlemleri alacak? Yalnýzca deprem sigortasýyla bu olumsuzluklarýn önüne geçmek olasý mý? Depremin yýkacaðý belli olan evlerin deprem yýkmadan ve can kaybýna neden olmadan boþaltýlmasý gerekmez mi?
Deprem dedenin dediði gibi evleri deprem yýkmaz. Yapým hatalarý ve kontrolsüzlükler yýkar. Zemin etüdü yapýlmayan, özellikle kolon betonlarý için iyi karýþtýrýlmama yýkýlmaya davetiyedir. Kolon betonlarýnýn mutlaka bu konuda uzmanlaþmýþ olan beton þirketleri tarafýndan dökülmesi saðlanmalýdýr. Kürekle karýþtýrýlan harçlarda çimento eþit daðýtýlamadýðý için her zaman büyük risklere neden olmaktadýr. Ey yöneticiler!!!! Deprem dedeye kulak verin. Harekete geçmek için daha fazla beklemeyin. Zira uzmanlara göre deprem davul zurna ile geliyor.
Özcan Nevres



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Ýþkence Suç Mu
Geçmiþ Zaman Olur ki

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.