..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir kýþ sonsuza dek sürmüyor, hiçbir ilkbahar uðramadan geçmiyor. -Hal Borland
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > ömer akþahan




9 Ocak 2005
Varolmak Kavgasý  
ömer akþahan
Þiir, edebiyat dünyasýnýn bence en acýmasýz alanýdýr.


:BCAA:
Ömer AKÞAHAN

"Varolmak kavgasý en fazla ayný türden bireyler arasýnda cereyan edecektir; zira bunlar ayný bölgede yaþarlar, ayný tür gýdaya ihtiyaç duyarlar ve ayný tür tehlikelere maruzdurlar... Ayný türün üyeleri genellikle benzer alýþkanlýklara ve yapýlara sahip olurlar ve birbirleri ile rekabete girdiklerinde bunlarýn arasýndaki kavga, farklý türler arasýndaki kavgaya kýyasla çok daha þiddetli olur. Buradan da, doða ekonomisi içinde hemen hemen ayný yeri dolduran müttefik formlar arasýndaki rekabetin neden daha þiddetli olacaðýný anlayabiliriz.
Doðal Ayýklanma Yoluyla Türlerin Kökeni / Darwin III. Bölümden (*)

Þiir, edebiyat dünyasýnýn bence en acýmasýz alanýdýr. Edebiyat tarihçileri bu konuda bizlere o denli malzeme verirler ki, okuduðuNuzda þaþar kalýrsýnýz. Hatta çoðu, günümüz televole programlarýný pek aratmaz türden. Özellikle panellerde bir araya gelen üç beþ þair ve yazar bazen kantarýn topuzunu kaçýrýverirler. Esasen o anda salonda uyumakta olan izleyicileri uyandýrma gibi gizli bir iþlevi de vardýr; yani, ses tonunu yükselterek konuþmak, tansiyonu artýrmak onlar için çok önemlidir.

Þair, þairin kurdudur. Bunu hiç kimse inkar edemez. Her þairin kendi ütopyasý, sýnýrlarýný ancak kendisinin çizdiði ve bildiði bir evreni vardýr. Bu evren, tanýnmak ister, yeni ve sürekli konaklayacak sakinler ister... Þairin istekleri hiç bitmez. O hep önde olmak, önce konuþmak, önce anýlmak ister. Þair alçakgönüllü olamaz. Karizmatik olmak zorundadýr. Daha ileri boyutta ise, her yazdýðýnýn kutsal metinler gibi algýlanmasýný ve müritlerinin bu metinleri ezberlemesini ister.

Þair, yanýnda bir baþka þairin anýlmasýndan haz duymaz. Eðer sahnedeyse, o, evrenin merkezi olmak zorundadýr. Þair olmak zordur vesselam. Hiç bir þair de bunlarý açýkça yüreklilikle dile getirmez.

Þiirle uðraþan ve yazan kiþi, eðer kendisine þair derse, o, þair deðil, öyle anýlmayý isteyen bir zavallýdýr. Böylelerinin þiirlerini yorumlarken lütfen dikkat edin, acýtabilir!

Þiir, öyle büyük bir denizdir ki; kendisini þair sanan ne cilâlý cesetleri bünyesinden dýþarý atmýþtýr.

Þair, þair gibi davranabilene denir.Ýþte size ufak bir kanýtý: Þair Can Yücel Datça'da arakadaþ olduðu ve sürekli alýþveriþ ettiði marketçinin bir üründe kendisini kazýkladýðýný öðrenir. Mevsim yaz. Zaman öðle saatleri. Müþterinin en kalabalýk olduðu bu zamanda Can Yücel, markete girer, ortalýk yerde, küçük tuvaletini müþterilerin ve market sahibinin þaþkýn bakýþlarý arasýnda yapar. Herkes heykel gibi donup kalmýþtýr. Ýþini rahatça hallettikten sonra da çeker gider. Bu anekdotu Ýzmir Kitap Fuarýnda bir panelde dinlemiþtim.

Sözün özü, þair ulusal kalýplarý zorlayan biri olmak zorundadýr. Þair, her þeyi kendine dert edinen insandýr. Güney Asya'daki felaketten, Irak'taki zulümden, Türkiye'deki insan haklarý ihlallerinden, kendi parmaðýnýn sýzýsýndan pay çýkartýp, kaleme sarýlmalýdýr.

Bir baþka yazýmda da dile getirdiðim gibi, þair sözcükleri evirip, çeviren ve yeni biçime sokandýr. Bakýrcý ustasýnýn dümdüz bir bakýr saçý, sürahiye dönüþtürdüðü gibi, sözcüklerden yepyeni söyleyiþ biçemi oluþturabilmelidir.
Ben kendi adýma, iþin mutfaðýnda hâlâ özel yemek tarifleri denemekle zaman geçiriyorum. Ýnternette bunlarý sizlerle paylaþmaktan da mutluyum.

Darwin'e gelince; "Ayný türün üyeleri genellikle benzer alýþkanlýklara ve yapýlara sahip olurlar ve birbirleri ile rekabete girdiklerinde bunlarýn arasýndaki kavga, farklý türler arasýndaki kavgaya kýyasla çok daha þiddetli olur."ifadesinin, þairlere indirgendiðinde, ne kadar özlü birdeyiþ olduðu anlaþýlýyor.

Yiðidi öldür ama bilimin hakkýný yeme!

Kaynak: (*) Mor Ýneðin Akýllýsý / Ýþinizi Farklýlaþtýrmanýn Kitabý / Prof. Dr. Arman Kýrým / s.9 / morinek yayýnlarý-Ýstanbul / 27. baský



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonbahar Sololarý
Köþe Yazarlýðý
Sözlence
Okumaz Yazarlar
Þiir, Þair ve Ýklim
Þiir Atý
Sokrat"ýn Aynasýnda Görünen miydi Gerçek?
Bakýr Ustasý
Edebiyatýn Kumaþý
Þeylemeler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Efeler, Yörükler, Türkmenler
Ayný Dili Konuþmak
Ýsimsizler
Okumadýðým Her Þey, Bir Þenliktir!
Kum Tanesi Ýle Yosun
Velad'la Mariya...
Sokrat Chat Yaparsa...
Beyaz Afrika Menekþesi
Her Þey Yaþanmýþ Olmak Zorunda Mýydý!
Dün Gitti, Yarýn Meçhul, Bugün Bir Nimet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.