..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yüz kiþinin içinde aþýk, gökte yýldýzlar arasýnda parýldayan ay gibi belli olur. -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Ýnternet ve Gerçek Dünya > ömer akþahan




13 Ocak 2005
At Gözlüðü  
ömer akþahan
...edebiyat siteleri, bizlerin vazgeçilmez bir sýðýnaðý durumuna geldi. Bir çok dost ve istemeden bir çok da düþman edindik sanýrým. Kýrdýk, kýrýldýk ve küstük.


:BHFB:
Ömer AKÞAHAN

Çok sýk kullandýðýmýz deyimlerden birisi de “At gözlüðünden bakmak.” Bunun anlamýný bilmeyen de yoktur. Olaylara, kiþilere ve diðer nesnelere tek bir noktadan bakarak yorumlamak ya da algýlamaktýr kýsacasý.

Okullarda mantýk ve felsefe derslerinden nasibini alamamýþlarda daha sýk rastladýðýmýz bir olgudur bu. Yaþamýn her katmanýnda bizi þaþýrtan bazý olaylarý irdelediðimizde; çoðunlukla bu bakýþ açýsýnýn etkisini kolayca görebiliriz. Bunu anlamak için büyük bir çaba da gerekmez. Çevresel faktörler, gelenek ve göreneklerimize göz atmak yeterlidir özünde.

Globalleþmenin saðladýðý iletiþim çýlgýnlýðý sonucunda Batý ile aramýzdaki 200 yýllýk ekonomik, sosyal ve kültürel açýðý kapamaya çalýþan bizler; attýðýmýz her adýmý dikkatle atmalý, arada bir gözlüðümüzü kontrol etmeliyiz. Saçlarýna býraktýðý gözlüðü arayan durumuna düþmeden!

Son iki yýldýr, her fýrsatta internetten yararlanmaya çalýþmaktayým. Haliyle bu ortamda yayýn yapan ve etkinliklerini giderek artýran edebiyat siteleri, bizler için vazgeçilmez bir sýðýnak durumuna geldi. Ürünlerimizi yayýmlamaya devam ediyoruz. Tabii bu arada bir çok dost ve düþman da kazandýk sanýrým. Kýrdýk, kýrýldýk ve küstük. Zaman zaman sitelerden soðuduk; neden bu dünyadayýz diye, kendimizi sorguladýk ve sorgulamaya devam ediyoruz. Gördüðüm kadarýyla, önceleri masum bir hobi gibi yayýmlanan bir site, bir süre sonra onu keþfedenlerin iletiþim gücüyle (ya da dedikoduyla!) inanýlmaz reyting alýp, populer bir site durumuna eriþebiliyor. Hatta site kurucusunu dahi dýþlamaya varacak ölçüde mücadelelere sahne olabiliyor.

Oysa ayda en çok 500, 1000 veya 2000 baskýya ulaþan edebiyat dergicileri ne yazýk ki böylesi bir ilgiyi kolay kolay elde edemiyor. Bunda elbette edebiyat dergisinin satýn alýnma zorunluluðunun yaný sýra eðer yazý ve þiir yayýmlatmayý düþünürseniz il temsilcisi olmanýz ve isteðiniz dýþýnda size kargoyla yollanan dergileri eþe dosta satmanýz bir de doðal olarak aboneliðiniz de istenmektedir. Bunlarý yapmazsanýz ne olur pek? Örneðin, dergi kapaðýnda adýnýz basýlýr ama içerde baþkasýnýn þiiri basýlýverir. Bir dergi çýkarmanýn maliyeti öyle hobi düzeyinde kalem oynatanlarýn baþarabileceði ya da göze alabileceði bir þey olmadýðý, bu iþin mutfaðýnda deðilseniz kolayca anlayamazsýnýz.

Öte yandan, bu dergileri çýkarmaya soyunanlar, Orhan Veli’nin “Yaprak” dergisi örneðinde olduðu gibi tek yaprakla da olsa bu dünyaya söyleyecek sözleri olduðuna inanan ve yarattýklarý ütopyayý yayma çabasýnda olan idealistlerdir, diye düþünmek istiyorum. Yüreði saðlam, söz edebiyattan açýldýðýnda gerektiðinde en yakýn dostunu dahi kýrmayý göze alabilen bir yapýlarý vardýr.

Peki internetteki edebiyat adýný alan sitelerin durumu nasýl? Konuya birkaç noktadan bakmakta yarar var:

1. Gerçek yaþamda hâlâ matbuatta basýlan dergilerin web uzantýsý durumunda olanlar ki, asýl amaçlarý piyasada satýlan dergiye sanal ortamda müþteri kazanmaktýr.

2. Daha önce yayýmlanmýþ ancak daha sonra genellikle -ekonomik nedenlerden ve ilgisizlikten- yayýný durdurulmuþ dergilerin sanal uzantýsý olanlar.

3. Sanalda edebiyat, aðýrlýklý olarak þiir sitelerindeki arkadaþlýklardan doðan hareketle gerçek dünyaya açýlan, ancak internetteki varlýklarýný sürdürenler.

4. Tamamen sanal ortamda doðarak geniþ kitlelere ulaþmayý baþaran þiir aðýrlýklý edebiyat siteleri.

Özellikle þiirin bu sitelerde aðýrlýk kazanmasý, ilk anda þiir adýna olumlu gibi görünse de, özünde gerekli denetim ve seçiciliðe yer verilmemektedir. Belki bu nedenle (bir iyimser görüþ benimkisi), yayýnevlerinde eseri yayýmlanan yazar ve çizerler bu sitelere gelmeyi düþünmemektedir. Bu grup yayýn piyasasýna bir þekilde kendini kabul ettirmiþ. Bu güçle sanal dünyanýn yazarlarýna dudak bükerler.

Halen çalýþmakta olduðum sektör nedeniyle internet benim vazgeçilmezlerim arasýnda. Bu yüzden eskisi gibi edebiyat dergilerine eser yollamýyorum. Oysa bazý yayýnevi yazarlarý hâlâ internetin gücünü fark etmiyorlar. Onlarýn kitaplardan para kazanmayý daha çok önemsedikleri anlaþýlýyor. Bakalým, zaman kimi haklý çýkaracak.

Son söz: Sanal edebiyat sitelerinde seçicilik ve internet etiði arttýkça umarým, at gözlüksüz nitelikli fikir tartýþmalarý ve edebî yapýtlar yayýmlanmaya baþlar.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: yaþasýn edebiyat siteleri
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
18 Ocak 2005
Merhaba Sevgili Ömer Akþahan; Yayýnevleri yeni yazarlara kapýlarýný açmadýklarý müddetçe, internet aracýlýðý ile paylaþým devam edecek.Yaþasýn edebiyat siteleri!Sanýrým, internet aracýlýðý ile daha çok okuyucuya ulaþma þansýmýz var.Örneðin sizin kitabýnýza ulaþamadým ama internette her yazýnýzý okuyorum........Sevgiyle kalýn.......Kâmuran ESEN




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýnternet ve gerçek dünya kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Keykâbus Günlüðü
Benim Editörüm Seninkini Döver!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eleþtiri Ya Da...
Yazar Adaylarýna...
Dilek Kutusu! Peri Olmak Ýstiyorum!
Aforizmalar, Kafka
Eðitim, Ama Nasýl?
Eleþtiri mi Özeleþtiri mi?
Öðretmen Benisa
Seçim Potporisi
Tazlar Köyünden Borusan'a
25'le 35 Kelimelik Bir Yaþam

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.