..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitabýnýn bir kopyasýný gönderdiðin için saðol. Onu okumakla hiç zaman yitirmeyeceðim. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Fantastik > Sıla Şahin




4 Aðustos 2005
Deniz Kestanesi  
Sıla Şahin
....Zeynep hayran hayran etrafına bakınırken, ıslağımsı,yapış yapış ve buz gibi bir el omzuna dokundu.


:BEDA:
Sıcak bir yaz günüydü.Dört yakın arkadaş-Zeynep,Vural,Cenk ve de Gamze- serinlemek için kumsala gittiler.Ağustos ayları gerçekten sıcak oluyordu ve kasaba sakinlerinin tümü gibi bu dört yakın arkadaş da çareyi, denize girip biraz olsun serinlemekte bulmuşlardı.

Zeynep bu sefer herkesten önce kumsala giderek suya atladı.Arkadaşının bu tutumuna sinirlenen Gamze:'Hey!Bizi neden beklemiyorsun Zeynep?'diye sordu.Zeynep ise arkadaşının sözlerini duymamışçasına ilerledi,ilerledi ve ilerledi.Gözden kayboldu.Arkadaşları ise onun gözükmeyişine pek aldırmadılar.Ne de olsa o iyi bir yüzücüydü.Kolay kolay başına bir şey gelmezdi.Arkadaşlarından ayrılıp çok derinlere giden Zeynep’in o sıralarda kafasında pek çok soru işareti vardı.Geçenlerde bir roman okumuştu ve o romanda, denizdeyken kayıp bir şehir bulan bir kızın hikayesi anlatılıyordu.Zeynep’in kafasını kurcalayan,günlerdir onu meşgul eden buydu işte.Neden olmasın ki? diye düşündü.Zeynep bunları düşünedursun, bir anda büyük bir dalga onu yerinden alıp daha ilerilere sürükledi.Neler oluyor? diye düşünmesine fırsat kalmadan,sanki denizin altındaki görünmez biri onu bacaklarından çekiyormuş gibi bir hisse kapıldı.Evet evet, biri,bir kuvvet onu uçsuz bucaksız karanlığın içine doğru sürüklüyordu.Zeynep:’Yo yo, bu hiç mi hiç hoşuma gitmedi’ derken bir anda bir şey fark etti.Suyun içindeyken konuşabiliyordu.Ama bu nasıl olabilir? diye düşündü.Hayır bu kesinlikle saçmalıktı.Ve muhtemelen birazdan- pek çok hikayenin sonunda olduğu gibi- kolu yere değecek ve ‘ Ah!bunların hepsi rüyaymış!’ diyerek uyanacaktı.

Zeynep bu düşüncelerle fark etmeden yere inmişti bile.Yukarı baktığında inanılmaz bir şey gördü.Rengarenk balıklar,türlü deniz canlıları,yeşilin tüm tonlarından bitkiler ve daha binlercesi insana ‘Gökkuşağı’ hissini verecek şekilde,denizin enginliklerinde süzülüyorlardı.Halbuki buraya gelirken hiçbir canlı izine rastlamamıştım ne garip! diye düşündü.Yukarı bakmayı kesip,biraz da kendi etrafını incelediğinde denizin olağanüstü güzelliklerini bir kez daha görmüş oldu.Bir anda etrafını saran on binlerce yavru balık, tüm asillikleriyle insanı büyüleyen denizanaları,mercan kayalıkların üstünde,kıskaçlarını şakırdatarak,kendine enfes bir öğle yemeyi hazırlayan yengeçler,ardından, el değmemiş altın sarısı kum tepeciklerinden ayırt etmenizin pek kolay olmadığı kalkan balıkları…

Zeynep hayran hayran etrafına bakınırken, ıslağımsı,yapış yapış ve buz gibi bir el omzuna dokundu.Eh tahmin ettiğiniz gibi Zeynep bütün gücüyle bağırıyor:'Sakın bana yaklaşayım deme! Bak vallahi hiç acımam,ben karate falan bilirim ha!' diye tehditler savuruyordu.Karşısındaki yaratık korkulmayacak gibi değildi-ne yalan söyleyeyim- ama Zeynep’in tehditleri insanı öyle bir durumdayken bile güldürebilirdi.Garip görünüşlü balık adam:'Zeynep, sakın benden korkma!Ben: DENİZ HALKI SAYLORLAR’IN efendisi ŞARKEN’im. Seni buraya,bize ait olanı vermen için çağırdık.Daha fazlasını sana açıklayamam.Beni izlersen sana DENİZ HALKI YÜKSEK KONSEYİ’NİN toplantı salonunu gösteririm.Sanırım orada aradığın cevapları bulabilirsin.' dedi.Zeynep’in o anda ne itiraz edecek gücü vardı ne de: Bak karate biliyorum,sonra karışmam ha! diye kendini savunduğu , karate becerilerini gösterecek gücü…

Sonra paslı bir gemi kalıntısının-herhalde 100 yıllık diye düşünmüştü Zeynep- yanına geldiler.Efendi Şarzan yada adı her neyse konuşmaya başladı:'İşte burası!hadi ne duruyorsun,

gelsene!'Zeynep mecburen bu yabancıyı takip etti.Ama bir yandan da bu paslı gemide ‘tetanoz’ olup olmayacağını merak ediyordu.Birkaç dakika sonra karşılaştığı manzara büyüleyiciydi.O harap,paslı,kırık dökük geminin içi inanılmaz güzellikteydi.Yerler insanların yer yüzünde çöp sepeti niyetine kullandıkları,kirletip bıraktıkları kuma hiç benzemiyordu.Pırıl pırıldı.Duvarlar ise ayrı bir güzellikteydi.Her taraf yemyeşil deniz bitkileri,yosunlar ve deniz kabuklarıyla doluydu.Ortada devasa bir deniz kabuğu vardı.Sanırım masa yerine kullanılıyor dedi kendi kendine Zeynep.Balık kılçığından yapılmış kalemlerse bir zeka ürünü diye düşündü .Masanın başında bir deniz bayanı(tam olarak adlarının ne olduğunu bilmiyoruz!)ona tatlı tatlı gülümsüyordu.Otur bakalım,senle bir konuşalım dermiş gibi…

Hemen sonra kadın konuşmaya başladı:’Zeynep, benim 2 hafta kadar önce TILSIMLI KOLYEMİN bir parçası olan 'Deniz Kestanesi' kayboldu.Sanırım o haftalarda çıkan büyük fırtınada sürüklenip gitti.’ Zeynep gerçekten de kadının kolyesinde boş bir yer olduğunu gördü ve ekledi:'İyi ama bunun benle ne ilgisi var?' Bayan:’Sanırım o kestaneyi sen buldun.Eğer bulduysan lütfen söyle,o benim için çok önemli,biz deniz halkı Saylorlar’ın o tılsımsız yaşama şansı yok!’Zeynep hatırlamaya başlamıştı.Birkaç gün önce gerçekten de kumsalda garip bir şekilde parıldayan bir deniz kestanesi bulmuş ve eve götürmüştü.’AH! şimdi hatırladım onu eve götürmüştüm.’ dedi.Kadın:Ah! Şükürler olsun o güvende! Sağol küçük kız.Bir faniye göre oldukça cesur bir o kadar da açık sözlüsün!Aferin sana!Şimdi,yeryüzüne çıkınca, onu iskelenin oradan denize fırlat,o beni bulacaktır.Şimdi ise yardımcılarım seni yeryüzüne çıkaracaklar,yardımların için çok teşekkürler,artık gidebilirsin!' dedi.Zeynep üstünden çok büyük bir yük kalkmış gibi hafiflemişti.Oh be! Sonunda gidiyorum dedi kendi kendine.Bir anda onu belinden yakalayıp,indiği yere götüren yaratıklar geldi.Şimdi de bir kuvvet onu yukarı itiyordu.Hopp,işte yavaşça yükseliyor,kapkaranlık sular o ilerledikçe berraklaşıyor,ağustosun yakıcı güneşinin denize vuran aksi gözünün önünde daha da belirginleşiyordu.1-2dk sonra başı suyun üstüne değdi ve temiz havayı,oksijeni hasretle içine çekti.Bir yandan da az önce yaşadıklarının gerçek olup olmadığını düşünüyordu.Ama az sonra kendine-güya uyanık olup olmadığını anlamak içinmiş-attığı tokatla, yaşadıklarının tamamiyle gerçek olduğunu anladı.Biraz kulaç attı ve işte arkadaşları ilerde ona el sallıyordu.O da aynından yaptı ve Vay canına!Ne maceraydı ama! diyerek kıyıya doğru yüzdü.






.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Güzel yazmýþsýn.
Gönderen: murat kara / Konya/Türkiye
21 Nisan 2006
Tebrikler... Çok güzel yazmýþsýn.

:: mmmmmmmmmmmm.......
Gönderen: Dilan BULUT / Konya/Türkiye
15 Ekim 2005
mütiþþþþþ.cidden betimlemelerin haika caným.kýzým nasýl düþünüp de yazarsýn bunlarý bilmem.beni yine kendine hayran býraktýn karýþmam haaa.bir de yazýlarýn iyi diyosun bana ama seninkilerin yanýnda peehhh..

:: tebrikler
Gönderen: Ali doğan / /
9 Aðustos 2005
daha önce başka denemelerin oldumu bilmiyorum ama çok başarılı bir çalışma olduğunu söyleyebilirim.akıcı ve sıkmayan bir dilin var. özellikle betimlemelerin nefis.devam et.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çanakkale Geçilmez
Ýçimizdeki Sevgi Pýnarý 1
Ýçimizdeki Sevgi Pýnarý 3
Ýçimizdeki Sevgi Pýnarý 2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Durdu Zaman [Þiir]
Eğitim Þart! [Deneme]


Sıla Şahin kimdir?

Ben Sýla:)15 yaþýndayým. Duygu ve düþüncelerimi yazarak anlatmayý seviyorum!

Etkilendiði Yazarlar:
Gördüðüm,iþittiðim,okuduðum,düþlediðim herkes...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Sıla Şahin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.