..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiğim tek şey, ben bir Marksist değilim. -Karl Marx
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yaşam > İbrahim Balcı




10 Ağustos 2005
İma/imalar Üzerine Birkaç Söz  
İbrahim Balcı
İma/İmalar Üzerine Bir Deneme


:BJHD:
İMA / İMALAR ÜZERİNE BİRKAÇ SÖZ
     
Nedir ima,üzerinde düşüneniniz var mı hiç?İma’nın ansiklobedik anlamından bahsetmiyorum,tabii ki.Amacım, içsel dünyamızda ima’nın nerede konuşlandığını anlamaya çalışmak,sadece.

Ne zaman ‘ima’ kokan bir sohbette bulunsam ya da bir yazı okusam,aklıma –konu ile ilgili olsun veya olmasın- bambaşka kavramlar doluşur.Bozkır kavimlerinin uzaktan kullanılan delici silahları,kurnazlık (fakat asla zeka değil) makyavelizm,terör,asalaklık aklıma düşenlerin başlıcalarıdır.Rastgele bir ima,neden acaba,böylesine ayrı düzlemlerdeki kavramları çağrıştırıyor bana.fikri olan var mı?

Doğrusu,’ima’,yapan açısından çok etkili bir silahtır.İma eden, bununla kaç kuş birden vuru,hiç saydınız mı?Herşeyden önce,ima etmekle ne denli zeki olduğunu kanıtlar,kendisine ve çevresindekilere.Muhatabı eğer,yapılan ima’yı anlamazsa,hiç de zeki olmadığı kanıtlanmış olur elaltından.Muhatap anlamış ve/fakat yanıt vermemişse,ya korkaklığına hükmolunur,ya da yanıt vermek için gerekli donanımdan yoksun olmaktan hüküm giyer.

Ama,gerçek şu ki,’ima’ silahını kullanan,aslında ne denli ‘zayıf’ olduğunu da itiraf eder istemeden.Zira, ‘ima’nın sahibi,söyleyeceklerini direkt olarak söyleme cesareti gösteremediğini de kabullenmektedir,bu arada.Polemiğe girme cesareti yoktur;zira,bunun için gerekli donanımdan yoksundur.

‘İma’,korkakların bilimsel/entelektüel dağarcığı boş olanların elinde etkili bir silahtır ancak.Ama bu yönüyle de, aslında bir ‘kağıttan kaplan’dır.’İma’nın gücü de güçsüzlüğü de muhatabının farkına varıp varmamasına bağlıdır.Eğer muhatap,varmamışsa farkına,’ima’ eden,kendini muzaffer ilan eder,kendisine ve çevresindekilere,amacına ulaşmıştır,istediği de budur aslında.Yok eğer muhatabı ‘ima’nın farkına varır ve yüzleşmeye hazır olduğunu belirtirse,’ima’ sahibinin kabusları canlanır,ve genellikle’ siz yanlış anladınız’,’kem küm’ tümceleri,sözcükleriyle sona erer diyalog.Kuşkusuz ki,’ima’ içimizdeki diğer ‘ben’in/benler’in’ bilinç üstüne çıkmış ve silahlanmış yüzlerinden bir tanesidir.Bence ‘ima’,içimizdeki terörist’i temsil eder.

Oysa ki,yeterli donanıma sahip olduğunu bilen,kendine güvenen,cesur birinin ima’ya ve imalar’a ihtiyacı yoktur.Birisine ‘dostum’ diye hitap ediyorsa eğer,gerçekten ‘dost’ bildiğindendir.’Sevgili’ diye hitap ediyorsa,’sevgi’ duyduğundandır.’Sevgi’ ile ‘aşk’ ve ‘seks’
Kavramlarının çok ayrı düzlemlerde yer aldığına inanırım ben.’Sevgi’yi,benimle aynı ‘töz’ü paylaşan evrendeki tüm varlıklara karşı duyarım,yağmur ve güneş’in ışınlarıyla parçalanan kaya,daldaki elma,kaplan’ın pençesindeki geyik,henüz 6 yaşında iken,tarlada önüme çıkan ve bağa’sını kırarak,işkence ederek öldürdüğüm kaplumbağa kardeş,hepsi hepsine sevgi duyarım.Ama,türümün dişi örneklerinden ancak birisine aşık olurum,en fazla,aynı anda birden fazlasına aşık olamam.

Birine ‘sevgili’ diye hitap etmem,ona karşı ‘sevgi’ duyduğum anlamına gelir ve bu da ‘aşk’ değildir.Eğer birisine ‘seni/ sizi çok özledim’ demişsem,dediğim kesinlikle doğrudur,özlemişimdir.Dediğim ‘sana/size çok ihtiyacım var’ ise,çok ihtiyacım olduğundandır.Başka bir anlama gelmez,gelemez.

Ulu Tanrı beni,dostlarımı sevdiklerimi ‘ima’ imal etmek,kullanmak ve ‘ima’ ile muhatap olmaktan korusun.Amin.

Saygılar sunarım

Hoşçakalın



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yaşam kümesinde bulunan diğer yazıları...
Dost/dostluk Üzerine Birkaç Söz
Yazı/söz Üzerine Birkaç - Kısa - Söz

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Anlat Şehrazat [Şiir]
Evveliyata Dair [Şiir]
Yalnızlık [Şiir]
Sokak Köpeği [Şiir]
Bakışın [Şiir]
Peri Kızı [Şiir]
Akan Yıldız [Şiir]
Kam/kam'ın Ölümü Üzerine Birkaç Söz [Öykü]
Paradoks/paradokslar Üzerine Birkaç Söz [Öykü]
Orta Asya Şamani Toplulukları Üzerine Notlar 1 [İnceleme]


İbrahim Balcı kimdir?

Merhaba,


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © İbrahim Balcı, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.