..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tanrý insaný yarattý, insan da sanat yapýtýný. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Deneysel > Alp Çetiner




12 Nisan 2006
Doðu - Batý  
Alp Çetiner
Bizim derginin kuruluþ yýldönümü þerefine verilen kokteylde rastladýðým delikanlýdan söz etmek istiyorum size, sayýn okurlarým.


:CAJF:
Bizim derginin kuruluþ yýldönümü þerefine verilen kokteylde rastladýðým delikanlýdan söz etmek istiyorum size, sayýn okurlarým.
Çoðunluðu ihtiyar olan konuklarýn arasýndan bu güzel delikanlýyý seçmekte gözlerim zorluk çekmedi (yakýþýklý deðil, güzel; çoklarý bu ikisinin ayýrdýna varmayý bilmez). Hiçbir gösterisini izlememiþ olmakla birlikte þur’da-bur’da gördüðüm resimlerinden, kendisiyle ilgili olarak iþittiðim methiyelerden gýyabýnda zaten tanýyordum bu dansçý genci. Yurt içi ve dýþýndaki baþarýlarýný duymayan kaldý mý ki... Hiç ilgilenmeyenlere bile dansý sevdirdiðini biliyorum. Ayrýca daha bambaþka ilgi alanlarý olduðunu gazetelerden birinde; üstünkörü göz attýðým röportajýnda okuduðumu hatýrlýyorum.
Benden yana geldiðini görünce dayanamadým, karþýlýk verdim (çoðu zaman benim gibi ihtiyarlar, gençlere karþý ilk selâm veren taraf olmaktan imtina ederler). Alýþýlmadýk ölçüde bir sýcakkanlýlýk ve güleryüzle elimi sýkýp iltifatlarda bulunan bu gençle ayaküstü de olsa sohbet etme bahtiyarlýðýna eriþtiðimi düþünüyorum þimdi.
Haným arkadaþýna refakatçi olarak gelmiþ kokteyle. Bana karþý olan sitayiþkâr tavrýnýn sahte olmadýðý fikrini edinmek benim için sevindiriciydi: yazýlarýmý gerçekten okuduðunu anladým.
“Gösterilerinizi izleme fýrsatý bulamadým ama, dansta yeni bir çýðýr açtýðýnýzý söylüyorlar” dedim. Bunu reddederek mealen þöyle dedi:
“Bunun gibi, birþeylerin sentezini yapmaya çalýþtýðýmý söyleyenler de var. Böyle bir teþebbüs içinde deðilim. Siz de bilirsiniz ki sanat, kendini ifade etme arzusundan doðar. Þayet kendimi resim yaparak daha iyi ifade edebileceðimi düþünseydim resim yapardým. Müzikle yahut gösteri sanatlarýnýn herhangi biriyle bunu yapabileceðime inansaydým o yolu seçerdim. Gelin görün ki kendimi ifade etmeyi en iyi becerebildiðim konu, dans... Gördüðünüz gibi ben sadece kendimi ifade etme arzusundayým. Konuþmak bunun en kolay ve kestirme yoludur, ancak bu her zaman yeterli deðildir. Siz de yazýlarýnýzla, þiirlerinizle bu beklentiyi dile getirmiyor musunuz?”
Genç dostumun güzel gözlerine bakarken böyle bir olgunlukla karþýlaþacaðýmý açýkçasý pek ummamýþtým. Bu kibar ve baþarýlý delikanlýyý tebrik etmek istedim:
“Ülkemizin Batýlý yüzünü temsil ediyorsunuz, sizi kutlarým.”
Önce irkilip soðuk ve þaþkýn bakýþlarla beni bir an süzdükten sonra zarafetinden ve güleryüzlülüðünden hiçbir þey yitirmeden karþýlýk verdi:
“Ben duygu ve düþüncelerimle açýkça bir Doðuluyum. Türkiye’nin deðil fakat Dünya’nýn doðusundan... Batýlý, meslek hayatýnda, bir alanda uzmanlaþýp bütün ömrünü o iþle geçirip bundan para kazanmak ister. Doðulununsa hayat yelpazesi geniþtir. O, hayatta pekçok iþte, pekçok uðraþýda bulunmak ister.
“Batýlý, mesleðinde profesyonelken; Doðulu için bu sözkonusu deðildir. O iþine, uðraþýna da gönül baðýyla baðlýdýr; iliþkilerinin arasýna parayý sokmaz.
“Biliyor musunuz, bugün anlam daralmasýna uðramasýna raðmen “ilim” sözcüðüyle Doðulular çok þey ifade ederler: Maneviyatla birlikte bilim ve sanat gibi düþünsel ve duygusal faaliyetlerin tümü bunun içindedir. Otantik Doðu’da bir kiþinin “âlim” sýfatýný haiz olabilmesi için bunlarýn tümüyle ilgilenmesi gerekir. Ýþte bu yüzden bir Doðulu matematikçi ayný zamanda bir þairdir, bir hukukçu ayný zamanda ediptir. Din bilgini astronomiye de hakimdir. Ben de hayatta bunu düstur edindim ve bunun için çalýþýyorum.”
Tanýþmaktan büyük memnuniyet duyduðum bu genç dostum, sözlerinin sonunda üzerinde çalýþtýðý sanat felsefesine iliþkin kitabýndan söz etti.
Ünlü bir edibe, ressam ve felsefeci olan haným arkadaþýyla da kýsa bir sohbet imkâný buldum. Daha sonra vedalaþarak, ihtiyar davetliler arasýnda pýrýl pýrýl parlayan bu genç çifte son bir kez gýpta ile bakýp kuytulara çekildim.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn deneysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Büyük Bir Yazarýn Ölümü Üzerine
Hayatýmýn Kitabý
Gece - Gündüz
Boþ Zamanlarýnýzda Ne Yaparsýnýz?
Bir Konser

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tuhaf Gerçek
Hayat Ýnsana Neler Gösteriyor!
Müjdat Abi ve Bizim Mahalle
Hayatýn Anlamý
Hayat Ayrýntýlarda Gizlidir
Sevgili Günlük!..
Yabancý Bir Gezegendeki Tuhaf Canlýlar
Aþk Þarkýsý
Meleðin Ziyareti - 3
Güvercin

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duvar [Þiir]
Muhteþem Doðu [Þiir]
Ebedî An* [Þiir]
Þu Dil Sorunu Dediðimiz... [Deneme]
Binbir Gece Masallarý Kime Ait?.. [Deneme]
Tüketim Toplumu Üzerine [Deneme]
Kitap ve Kelimeler [Deneme]
Porselen Bebek [Deneme]
Sanatýn Ýfade Gücü [Deneme]
Sanat Eseri, Ýzleyici ve "Gerçek" [Deneme]


Alp Çetiner kimdir?

Bir kiþinin kalbinde yer edebilirsem, kendimi boþuna yaþamamýþ sayarým.

Etkilendiði Yazarlar:
Halil Cibran, Tagore, Borges, Hesse, Tanpýnar, Nabokov, Lermontov, Salinger


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Alp Çetiner, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.