..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir şey yaşam kadar tatlı değildir. -Euripides
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Mehmet SALİH




19 Temmuz 2006
Borçlar Nereye, Biz Nereye?  
Mehmet SALİH
Ve sonunda dış borcumuz, hazinenin verilerine göre 170 milyar doları aştı. IMF programı ilk başladığında yani 2000 yılında bu rakam sadece 103 milyar dolardı. Altı yılsonunda bu kadar kemer sıkma politikalarına, bu kadar işsizlik artışlarına karşın yine de borcumuz % 65 büyüdü


:AIFA:

BORÇLAR NEREYE, BİZ NEREYE?



Ve sonunda dış borcumuz, hazinenin verilerine göre 170 milyar doları aştı. IMF programı ilk başladığında yani 2000 yılında bu rakam sadece 103 milyar dolardı. Altı yılsonunda bu kadar kemer sıkma politikalarına, bu kadar işsizlik artışlarına karşın yine de borcumuz % 65 büyüdü.



Şimdi, hükümet yanlı kaynaklara bakarsak bu borcun artmadığını savunurlar. Bunu yaparken dış borca sadece resmi kurumların borcunu dahil edip özel sektör dış borçlarını ihmal ediyorlar. Özel sektörün de bu dönemde dış borcu 8 milyar dolar gibi bir rakamda artış göstermiştir. Şimdi denilecektir ki devletin borcu artacağına özel sektörün dış borcunun artması daha iyidir.

Bunda çok fayda vardır. Oysa gerçek hiç de öyle değildir. Çünkü, Ecevit hükümeti tarafından onaylanan bir yasayla tüm özel sektör dış borçlarına devlet garantisi getirilmiştir. Bu nedenle büyük krizde batan tüm özel bankaların dış borçlarını da devlet üstlenmek zorunda kalmıştır.



Dış borcun Gayri safi milli hâsılaya oranı ise 2001 yılından 2006 yılına kadar %80 den %48’e düşmüştür. Dış borcun bu oranda gerilemesi de yanlı kaynakların diğer bir tespitidir. Hâlbuki burada da yine bir rakam oyunu mevcuttur. Bu hesaplama %65 oranında dış borç artışını birlikte değerlendirerek, milli gelirimizin ortalama yıllık %25 büyümüş gibi gösteriliyor. Çin’ in muhteşem büyüme oranı bile üst üste %10 iken bizim bu rekorumuzun hiç yankı duyurmaması da çok enteresan olmalıdır.



Bugün kamunun toplam borç stoku 250 milyar dolardır. (bu günkü kurla iç borç stokumuzu 165 milyar dolar olarak belirliyoruz.) Ayrıca, borcu ister kamu ödesin isterse özel sektör ödesin, sonunda bu ödemeler için döviz gerekir ve dışarıya döviz çıkışı olacaktır.



Eski MİT müsteşarlarımızdan Mahir Kaynak, Kemal Derviş göreve geldiğinde “Derviş, zannedildiği gibi, Türkiye'nin ekonomik sorunlarını çözmeğe uğraşmıyor. Çünkü uygulanacak politikalar önceden belli ve yeni bir programa ihtiyaç duyulmuyor. Onun görevi ülkemizde yeni bir siyasal yapının oluşması için gerekli ortamı hazırlamak. Bu, ekonomik krizin daha da derinleşmesini gerektirebilir. O zaman Derviş, çözmek yerine bozmayı tercih edecektir. ABD ‘ nin dümen suyuna direkt girecek bir hükümeti göreve getirebilmek için ülkede tarıma verilen desteği yok ederek, kamu kuruluşları ve bankaları yabancılara peşkeş çektirerek tarımda bulunan %30 ‘luk oyu değişik partilere kanalize edecektir, onun görevi bu” demişti.



Söylediklerinin bir bir gerçekleşmesi ne kadar ilginç bir tesadüftür, değil mi?



Peki, hiç düşündük mü direkt üretim artışını sağlayacak Reel Sektör desteği yerine neden finans kesimine hazineden destek verildi. Çünkü böylece dış borçlara olan kefalet ve devlet garantileri daha kolay sağlanacaktı. Yani, tahsilat kolaylaşacaktı. Sonra da borçları ödenmiş (vatandaşça) bankalar yabancılara satıldı. O da çok cüzi paralara.



Şimdi de sıra borsanın şişirilerek 100.000 endeksini vurması ve böylece özel sektöründe yabancıların eline geçmesi senaryosuna geldi.



Acilen borç stokunun büyüklüğünü kabul edip, bu saçma sonuçlar sağlayan düşük kur politikasından ve IMF politikalarından vazgeçip kendimize ait çıkış yollarımız tartışmalı ve bularak uygulamalıyız. Ülkemizde çok değerli iktisatçılarımız ve bunların da çok güzel, gerçekçi ekonomik politikaları olduğunu bilmeli ve onlara inanmalıyız.



Unutmayalım ki, hiçbir zaman borcun büyüklüğüne bakıp, paniğe kapılmamalıyız. Ulu önderimiz genç Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduğunda o imkânsızlıklarına karşın ülkemizin yeniden yapılandırılmasında olağanüstü başarılar kazanırken, bir yandan da Osmanlı Devleti’nin bize kalan borçlarını da ödemeyi başarmıştı...










Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın türkiye kümesinde bulunan diğer yazıları...
Kimlik Bunalımı ve Türkiye...
Milli Onurumuz Nereye?
Hayırlı Kriz mi Geliyor?

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Nice Yıllara Gülüm!..
Allah'ım Ben Ne Kadar Şanslıyım!..
Özgürlüğümün İlk Adımına...
Elliyi Devirmek
Bir Tebessümle Başlar Her Şey!..
Seninle Gurur Duyuyorum, Kızım... 2
Neşem Hep Beş Dakika
Uyan ve Gülümse!
Çeyrek Kalayı Hissetmek...
Sevgi Üstüne Düşünceler...

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Mor Menekşe [Öykü]
Ne Kadar Ekmek, O Kadar Köfte! [Öykü]
Oyun Bitince 1 - 2 - 3. 4. Bölüm [Öykü]
Kır Kahvesinde [Öykü]
Saat 03. 00. Aşkım!.. [Öykü]
Arabamı Verin Kardeşim!.. [Öykü]
Umutlar Yeşerirken [Öykü]
Çuvalı Çıkartmak... [Eleştiri]
Şehit Ailelerinin Tepkisi Artarken... [Eleştiri]
Avrupa Türkleri Neden Sevmez [Eleştiri]


Mehmet SALİH kimdir?

Yazabilmek özgürce,limitsiz. . Ama,kırmadan sadece sevgiyle. Art niyetsiz,kavgasız bir yaşam dileğiyle

Etkilendiği Yazarlar:
Kamuran Esen, Uğur İzzet Karakoç,Funda Bilgili ve tüm izedebiyat ailesi


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Mehmet SALİH, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.