..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkesin derdi baþka. -Orhan Veli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Gül




20 Kasým 2007
Osmanlý Ýnsaný  
Gül
Tarihî araþtýrmalarýna dayandýrarak bir devletin ancak “dört kuþak” yaþayabildiði sonucuna varan Ýbni Haldun, bu sürenin ötelerini geçmenin mümkün, ancak þartlara baðlý olduðunu belirtiyor.Osmanlýlar; o þartlarý yerine getirdikleri için, altýyüz sene yaþayabilmiþ nadir örneklerden biridir.


:BBGA:

Osmanlý ceddimizde müthiþ bir “dayanýþma ahlâký” vardý...
“kiþisel menfaat” ikinci plânda, ahlâk ve maneviyat birinci plânda idi. Tabii, millî ruha dayanan devlet de son derece güçlüydü.
Tarihî araþtýrmalarýna dayandýrarak bir devletin ancak “dört kuþak” yaþayabildiði sonucuna varan Ýbni Haldun, bu sürenin ötelerini geçmenin mümkün, ancak þartlara baðlý olduðunu belirtiyor.Osmanlýlar; o þartlarý yerine getirdikleri için, altýyüz sene yaþayabilmiþ nadir örneklerden biridir.

“Ben kazandým, komþu dükkâna gidin”

Fatih Sultan Mehmed, tebdil çýktýðý bir sýrada rasgele bir dükkâna giriyor. Birkaç þey satýn alýyor. Sonra baþka bazý þeyler istiyor, derken, dükkâncý:

“Yeter Begüm (beyim)” diyerek itiraz ediyor tanýmadýðý müþterisine, “satýn aldýklarýnýzdan kazandýklarýmla bugünlük çoluk çocuðumun nafakasýný çýkardým, diðer ihtiyaçlarýnýz için lütfen komþu dükkânlara gidin, onlar da çoluk çocuk bakýyor.”

Sýradan bir bakkalýn Fatih Sultan Mehmed’e söyledikleri, “Bu toplumda neden eskisi gibi Fatihler, Yavuz’lar yetiþmiyor?” diye soranlara bir cevap olur kanýsýndayýz.

Bence asýl sorulmasý gereken soru þu: Þu halimizle, biz, sahiden “biz” miyiz?

Birbirimize tahammülsüzlük hastalýðý, içimize Batýlýlaþma sürecinde girdi. Geleneksel yapýmýzda, farklýlýklarý yüzünden insanlarý yadýrgamak, yargýlamak, horlamak, aþaðýlamak, ya da üzerlerine baský kurmak yoktur. Hele inanca baský anlayýþý, tamamýyla Batýlý bir anlayýþtýr. Özet olarak, hoþgörüsüzlük bir Batý hastalýðýdýr.

Birlikte yaþamak bir san’attýr: Bu san’atýn en iyi san’atkârý da Osmanlý’dýr!

Beþ yüz senelik Osmanlý hakimiyetinin yaþandýðý bölgelerde dinleri, dilleri, kýlýk kýyafetleri ve mâbedleriyle birlikte varlýklarýný hâlâ sürdüren gayrimüslimler, bunu Osmanlý’nýn Ýslâm kaynaklý müsamahasýna borçludurlar.
Ýslâm’da “insan hayatýn merkezi”dir. Hayat insan için var edilmiþtir.
Osmanlý Devleti’ni yönetenler, Ýslâm Dini’ni kuþkusuz “tek din” olarak görürlerdi. Bu anlamda baþka “din” tanýmazlardý. Ne var ki, insanýn “tercih hakký”na (iradesine) saygý gösterir, kendi inançlarýný doðru yaþarken, diðer insanlarýn inancýna (dinine deðil) karýþmazlardý. Karýþmak þöyle dursun, hattâ her insanýn kendi inandýðýný yaþayabilmesini kolaylaþtýracak düzenlemeler yaparlardý.

Hoþgörüsüzlük bir Batý hastalýðý

NOT:Yazýmýn içideki bazý alýntýlar (Tarihi sevdiren adam) Yavuz Bahadýroðlu''na aiittir.Bana tarihi ve osmanlýyý sevdiren yazar.

Sevgiyle kalýn


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: hassasiyet
Gönderen: veli gök / Kýrþehir/Türkiye
30 Kasým 2007
Dediðiniz gibi eðer o, Osmanlý hoþgörüsü olmasaydý bugün baþta Rumlar olmak üzere bütün Kuzey Afrika ve Balkanlar kendi dillerinin yanýnda Türkçe konuþur olurlardý, hatta bazýlarý kendi dillerini de unutup anadil olarak Türkçeyi kullanýr olurdu. Nihayetinde bu gün kuzey afrika ülkelerinin Fransýzcayý anadili gibi bilmeleri veya eski sovyet kalýntýlarýnýn Rusçayý anadillerinden üstün tutmalarý tesadüf deðildir.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýskender Pala
Aksiyon Ýnsaný
Hayatýn Anlamý
Korkularýmýz ve Biz
Lütuflar Kuþaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzým [Þiir]
Bahar Yüreklim [Þiir]
Gül Kurusu Sevdalar [Þiir]
Tutuldum Sana [Þiir]
Kartallarýn Var Oluþ Hikayesi [Öykü]
Nasýl Seviyorsunuz [Öykü]
Sanal Tanýþma [Öykü]
Çocuk Yüreðini Diri Tutmak [Eleþtiri]
Osmanlý'da Abide Þahsiyetler [Ýnceleme]
Osmanlý'da Abide Þahsiyetler [Ýnceleme]


Gül kimdir?

Okumak ve yazmak en güzel eylemdir.

Etkilendiði Yazarlar:
Yavuz Bahadýroðlu, Ýskender Pala


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Gül , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.