..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi en azgýn yüreði uysallaþtýrýr, en uysal yüreði azdýrýr. -Alexis Delp
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çocuk Yetiþtirme > Yunus Emre Coþan




30 Kasým 2007
Geleceðe Mektup Yazmak  
Yunus Emre Coþan
Daðses gazetesi yazýlarý


:FBIC:
Geleceðe Mektup Yazmak

20 yaþýndaki çocuðuma verilmek üzere bir mektup kaleme aldým geçenlerde. Ve bu mektubu en deðerli anýlarým arasýnda 20 yaþýndaki çocuðumun doðum gününde ona vermek üzere saklýyorum. Geleceðe mektup yazmak ürkütüyor beni. Deðiþen dünyada yeni neslin nasýl bir kalýba gireceðini tahmin etmekte zorluk çekiyorum. Buna bir de sistemin ve eðitimin çarpýklýðý eklenince aklýma türlü türlü olumsuzluklar geliyor. Cinsiyeti ve hatta annesi bile belli olmayan bir çocuða mektup yazmanýn garip tadýný ayýrt etmeye çalýþýyorum nicedir. “Acaba boþuna mý yazdým?” cümlesi aklýmdan geçmiyor deðil hani. “Çocuðun olacak mý, olsa bile okuyacak mý, kim bilir nelerle uðraþacak o zaman?” gibi soru silsileleri mektubu vereceðim güne kadar beynimde dolanacak gibi duruyor. Doðmamýþ bir çocuða don biçmedim ama 20 yaþýndaki bir çocuða mektup yazdým. Ýþe bakýn! Çocuðun boyutlarý hesaplanamazken yýllar sonranýn þartlarýný kendimce tahmin ederek bir mektup yazmýþým. Olacak iþ deðil ya. Oldu bir kere. Ömür yeterse, Allah bir de çocuk nasip ederse 20 yaþýndaki doðum gününde þimdilerde yazýlan bir mektup onun doðum günü hediyesi olacak. Bana babam böyle bir þey yapsaydý aðlardým herhalde. Çýlgýna dönerdim mutluluktan.
Ya yýlar sonraki bir genç… Ne der böyle bir iþe? En olumlu þartlarda 25 yýl sonrasýndan bahsediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’lü yýllarý… 100 yýlý deviren bir ülkenin gençliðine yazýlan bir mektup aslýnda bu. Nasýl tepki vereceklerini anlamak için þöyle bir varsayým yapmak doðru olur sanýrým. Günümüzden 25 yýl öncesine gidersek aradaki deðiþimi bundan sonraki 25 yýl için söyleyebiliriz. 1982 yýllarý… 1980’i geçirmiþ bir ülke! Düþünmekten ve eleþtirmekten korkan bir gençliðin ilk tohumlarý burada atýlýyor. Yargýlamaya ve tepki vermeye korkan beyinler üretilmeye baþlanýyor. Sonuçta 80’lerin Türkiye’sinin ortaya çýkardýðý gençlik orta yolcu ‘bana dokunmayan yýlan bin yaþasýncý’ bir gençlik oluyor. Ve yavaþ yavaþ yönetim kademelerine gelmeye baþlayan 80’li yýl çocuklarý bir diðer tanýmýyla televizyon çocuklarý kafalarýna doldurulan kalýp düþüncelerle bir yerlere gelmenin hesabýný yapýyorlar. Paranýn çektiði özentiliðe doðru gidiyor çoðu. Ve þimdiler yani 25 yýl sonrasý bizim elimizde uyuyan bir gençliðin elinde. Uyanmak biraz zaman alacak belki ama er geç uyanacaðýz. Ve özlem duyduðumuz üretici gençliðe bir gün mutlaka ulaþacaðýz. O zaman geç olur mu bilmem, kehanette bulunmak da yanlýþ olur. Ama elimizde henüz þekillendirilmemiþ hamurlar varken iyi ustalarýn yoðurduðu leziz kurabiyelerin tadýna bir gün bakacaðýz mutlaka.
Geleceðin gençliði uyanýk olmalý. Ne aðabeylerine ne de babalarýna benzemeli. Onlar deðiþen dünyanýn beþiðinde sallandýlar. Bugün çýkýp yarýn fiyatý düþen telefonlardan pay biçsinler kendilerine. Ve nasýl uyanýk bir raydan gidiyor kapitalist treni, baksýnlar kaþlarýný kaldýrýp da.
Geleceðe bir mektup da siz yazmadan önce; mektuplarý okuyacak gözü açýk çocuklar yetiþtirin, ne dersiniz?

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: sevgili gelcekteki ben
Gönderen: þeyma / , Türkiye
13 Aralýk 2008
yani 20 yaþýndaki doðum günümde eðer annem bana böyle bir hediye ederse mutluluktan çýlgýna dönerim




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsaný Yücelt ki Devlet Yücelsin
Kocayayla Sahipsiz mi?
Suya Sabuna Dokunmamak
Peynir Yiyen Polis
Ýþgüzar Öðretmen

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dedeme [Þiir]
Beþinci Yalnýzlýk [Þiir]
Þiþe Kýran Kýz [Þiir]
Jandarma Ne Ýþe Yarar? [Deneme]
Çabalayan Adam Niyazi Çapa [Deneme]
ve Kozalak... [Deneme]
Arabasý Dört Teker [Deneme]
Termik Santrale Nereden Bakmalý? [Deneme]
Bursa'yý Sevmek Bursa'yý Bilmek Midir? [Deneme]
Sadað Kanyonu [Deneme]


Yunus Emre Coþan kimdir?

Hayatýn öðrenciliði, öðremciliðin bir hayat olmasý asýl hayata karþý bir bakýþ. . hayatýn biteceði yerden hayata baþlamak. . Keles'ten Bursa'ya Bursa'dan Ýzmir'e kývrýlarak ettiðim yolculuklarýn tadý yok 3-5 þeritli yollarda. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet, Can Yücel, Cemal Süreya, Sunay Akýn


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yunus Emre Coþan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.