..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoþtur. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > Adem KORKMAZ




16 Aralýk 2007
Türkiye de Edebiyat ve Dergicilik  
Türkiye de Edebiyat ve Dergicilik

Adem KORKMAZ


On yýl önce yayýn hayatýna girmiþ bir edebiyat,kültür sanat dergisi onyýl önce neyse þimdi yine ayný.Bir adým yol alamamýþ..Okuyucusu ayný,alýcý ayný… Diðer kuruluþlar,internet siteleri bazý yayýn organlarý..Malesef çürümüþ durumdalar.Adam kayýrmacýlýk,ben bencilik kaliteyi her geçen gün daha fazla düþürüyor..Eee o zaman ne olacak!Baþaranlar nasýl baþarýyor?Ýþte bu sorunun cevabý makalemizin temelini oluþturuyor.


:BEIC:
Yýllar oldu…Þiirlerle haþir neþir olmak farklý bir tat.Çýktýðým bu uzun yol bitecek gibi görünmüyor.Kendimi tanýmaya baþladýðým andan bu yana adýna þiir dedikleri kavramla birlikteyim.Elbette çok zorluklar gördüm.Defalarca yazmaya küstüm,yazdýðým þiirleri saymak adedim olmadýðý için sayýsýný soranlara binlerce diyordum.Aslýnda hiç de öyle deðilmiþ.hepsi hepsi beþ yüz kadar þiir,her yazdýðým þiirin ayrý bir öyküsü bulunmakda.Zira þiir yazmadan önce mutlaka öyküsünü yaþamanýz gerekiyor.Aksi taktirde gönül alýcý þiirler üretemiyorsunuz.
Þirin yanýnda roman,makale,hikaye gibi çalýþmalara imza attým.

Yarým kalan dua’yý yazmak,üzerinde çalýþmak,defalarca kontrolden geçirmek,kitap haline dönüþtürüp okuyucuyla buluþturmak benim tam yedi yýlýmý aldý.Düþünsenize bir kitap ancak yedi yýlda size ulaþýyor.Yazýlma ve kitaplaþma süresinin uzunluðu kadar iddalý olduðunu düþünüyorum.Ve bu yüzden herþey de mütevazilik gösteren ben Yarým kalan dua için kibir sergiliyorum..

Yarým kalan dua “yiðit bir gencin çile dolu hikayesi” diye yorumlandý.Yayýnevinden son aldýðým habere göre ilk baskýsý dokuz ay önce tükenmiþti.Ankaraya yolum düþtüðünde Yarým kalan dua yý “Hicran yayýnlarýndan” yani kendi yayýnevimden çýkartmýþtým.Ankarada Rüzgarlý caddesinde gezinirken Fecr yayýnlarý levhasýný gördüðüm de yanýmda bir adet kalmýþ hicran amblemli romanýmý göstermek aklýmdan geçti,Zira Hicran yayýnlarýnýn maalesef yalnýzca adý kalmýþtý.Yarý tasalý ve hüzünlü bir þekilde fecr’in kapýsýný çaldým.Meðer Fecr yayýnlarý üç kola ayrýlmýþ;Meneviþ,EskiYeni ve tabi Fecr.Fecr yayýnlarý müdürü Hüseyin Nazlýaydýn yeterince ilgilendi.Romaný masasýna koydum;

-Okuyun!beðenirseniz kitabýmý basmanýzý istiyorum.Kitap dünyasýný ve bu iþle uðraþan insanlarýn çektiði zorluklardan konuþtuk biraz.Yayýncýlýðýn zorluklarý,edebiyat,dergicilik konumuz olmuþtu.Ve özellikle her kitabý basmadýklarýný söylüyordu hitabýna vurgu katarak!Bir bardak çay içme süresince orda bulunup romaný býrakarak ayrýldým.

Bir ay sonra Hüseyin Nazlýaydýn aradý.Roman onu aðlatmýþtý..

Telefona sarýlmýþ kitabý basacaklarýný söylüyordu..

Ve meneviþ yayýnlarýnda farklý versiyonuyla bir kez daha Yarým kalan dua yayýnlandý.



Daha öncesinde Türkiye'nin büyük yayýnevlerinden Timaþ'ýn genel yayýn yönetmeni Emine Eroðluyla Yarým kalan dua için uzun bir görüþme trafiði baþlatmýþtým.Hicran yayýnlarýndan önce.Emine haným kitap için olumlu ithaflarda bulunmuþ basýlabileceðini söylemiþti.Yayýn kurulunun toplantýsýnda kitapla ilgili görüþme yapacakalrýný da ifade etmiþti.Bu deyiþler haftalarca hatta aylarca sürdü.Sonrasýnda genç bir yazarýn heyecanýný ancak onu yaþayanlarýn anlayacaðý uslupla hicran yayýnlarýný kurarak romanýmý kendim neþreddim.



Baþarýlý olmak bazen yetmiyor.Ticarette de baþarýlý olmalýsýnýz.Hicran dergisi,hicran yayýnlarý genç ve amatör bir ruhun ürünüydü.Bu ruh yorgun düþünce sesi kesildi..



Son iki yýldýr yeniden o heyecanlý ruhu var edebilmek için elbet de gayretlerim sürüyor.

Ama yedi yýldýr bir çok yol katettik bunun tecrübesi kuþkusuz tartýþýlmaz.

Ýþte Konumuz olan dergicilik ve edebiyat!

Bu iþlere istekli þevkli bir çok arkadaþýmýz var.Kimi yarý yolda garip kalýyor,kimi hiç baþlamadan bitiriyor,bazýlarý ise saman alevi gibi büyük tutukularý çabuk bitiyor.Özellile bazýlarý varki onlar en acýnacak olanlardýr.Bu dünyanýn nasýl oldðunu bilmeyen birkaç þiir ve makaleyele ünlü olacaðýný buna mukabil çok paralar kazanacaðýný sanan kiþiler.Hicran dergisi Maalesef bu kiþilerden çok görmüþ bir dergidir.Bir yazýyla ünlü olacaðýný,herkesin onun ismini duyacaðýný zannedip sonucu görünce yelkenleri alafora edip terkedip gidenlerle doludur Hicran dergisin mazisi.



Aslýnda onlarda haklý(!).Eðer Avrupada bir yayýn organýnda bu iþi yapmýþ olsalar elbette istediklerine ulaþabilriler.Ama burasý edebiyatýn öksüz ve garip olduðu tek ülke Türkiye.Ne zaman ki posta,hürriyet gibi gazetelerin trajý düþerse iþte o zaman dergiler ve edebiyat soluk alýr!

Eðitimsiz bir halkýn olduðu ülkede ancak bu gazeteler en çok satanlar listesine girebilir!Yabancý ajanslarýn internet sitelerinden tercüme edilmiþ haberlerle bunlar okunuyor,bilinçli bir halk buna müsaade edermiydi.Yaptýklarý yerli haberlerin ise yarýdan çogu yalan ve uydurma haber olarak nitelendirliyor…

Sanýrým onlarda haklý.(!)

Kartel dýþýndaki basýn kuruluþlarý da ancak bu gazeteleri taklit ettiklerinde rekabet edebiliyorlar.Aksi taktirde trajlarý komik rakamlarda kalýyor,itibar görmüyorlar.



Neden gazeteleri anlattým.Konumuz edebiyat siz eðer bir kitap yazdýysanýz mutlaka tanýtýma ihtiyacýnýz var,dergi çýkartýyorsanýz tanýtýma ihtiyacýnýz var ve kuru basit bir reklamla gerekli taraftarý bulamazssýnýz.Ya sizin bir makaleniz bu gazetelerin kültür sanat sayfalarýnda yayýnlanacak,yada sizle roportaj yapacaklar.

Kitabýnýz hakkýnda kýsa bir açýklama yazarak kargoya verip,ulusal gazetelerin kültür sanat editörlerine göndermeniz gerekiyor.Bunu yapmak kolay!Bundan sonrasýn da bu gazeteye reklam verirseniz sizin kitabýnýzdan kültür sanat bölümün de kesitler vererek tanýtým yapar.Aksi halde sonuç alamazsýnýz.Ýðrençliðe bakarmýsýnýz,amacýmýz Türk kültürüne katký,gazetecilik ilkelerine uymaya söz verdik masallarýna bakarmýsnýz!Yani her yerde olduðu gibi burdada devreye maddiyat giriyor.Yani ne kadar para o kadar …

Ayný þey kýsmen dergiler içinde geçerli.



On yýl önce yayýn hayatýna girmiþ bir edebiyat,kültür sanat dergisi onyýl önce neyse þimdi yine ayný.Bir adým yol alamamýþ..Okuyucusu ayný,alýcý ayný…



Diðer kuruluþlar,internet siteleri bazý yayýn organlarý..Malesef çürümüþ durumdalar.Adam kayýrmacýlýk,ben bencilik kaliteyi her geçen gün daha fazla düþürüyor..



Eee o zaman ne olacak!Baþaranlar nasýl baþarýyor?Ýþte bu sorunun cevabý makalemizin temelini oluþturuyor.



Bu soruya cevab vermek gerçekten zor mesele.Malesef ayak da kalmak istiyorsanýz ilgileneceðiniz alanlar yanlý ve yönlü olmalý.Yani ya iktidardan yana yazýlar,yayýnlar yapmalýsýnýz ki bu edebiyat veya kültür sanat deðildir. Yahut muhalefet etmelisiniz.Burda sunduðum gibi ya solcu olacaksýnýz fanatikçe,saçma sapan,uçuk kaçýk fikirler ortaya süren,yahut ayný uçlukla milliyetçi…

Kürtçü kavramlarla ilgilenip yasaklý örgütlere gölgeli mesajlar veren yayýnlar neþrederedip,makaleler yazmalýsýnýz ki;yazar veya þair ünvaný alabilesiniz bununda kültür sanat’la edebiyatla uzaktan yakýndan alakasý yoktur.

Veyahut dini kullanmanýz gerekiyor,cemaatleriniz olacak hocanýn isteðiyle bir kiþi ayný anda derginizi veya kitabýnýzý onlarca alacak,eþine dostuna daðýtacak kadar edebiyat severler (!) bulmalýsýnýz.

Veya din düþmaný olacak,toplumun dininin peygamberine saldýracaksýnýz..

Onu da yapamazssanýz içinde yaþadýðýnýz millet için yüzde atmýþý aptal diyeceksiniz.

Veya uc görüþlü bir derneðin yürüyüþüne katýlacaksýnýz!Çok kiþi olmasýna gerek yok!Yedi kiþinin gösteri yaptýðý bir alana yedi kameranýn geldiðini kendi gözlerimle gördüm.Uç ve garipsi görüþlü derneðin gösterisine siz katýlýnca ordaki yedi kurbanda silik insanlardan oluþacaðý için sözcü aramýzda yazar da var diyecek, kýsa boylu muhabir elindeki beyaz kaðýda adýný ilk kez duyduðu yazarýn ismini iþleyecek ve ertesi günkü gazetede ama olumlu ama olumsuz reklamýnýz yapýlacaktýr.Dahasý da var;

Sonrasýnda karþý görüþdeki grubun medyasý bu olayý eleþtirmek için haber yapacaktýr dolayýsýyla yine zikredileceksiniz.Ve yazar yahut þair ünvanýný almýþ olackasýnýz.Bu ünvanlarý aldýðýnýz yolun kültür sanat’la,edebiyatla kuþkusuz alakasý olmayacak.



Türkiye’de edebiyat alanýnda söz sahibi olmak,Türkiye de yazar veya þair olmak aslýna bakarsanýz yukarda okuduðunuz gibi hiç de zor deðil!

Tabi bu kadar kolay olunca bir Dostoyevski bir Victor Hugo bir Stendhal yetiþtiremiyorsunuz.Bu ülkede yýllardýr kültür sanat ve edebiyat kavramlarýnýn içi doldurulamadý.Köþeleri kapanlar rantlarýný düþündüler.Benim adamým,benim grubum,ben ben egositleri gençlerin önünü açmadý.Siyasi düþünceler ön planda tutuldu ve bilinçli bir þekilde cahil halk oluþturuldu.Posta gibi gazetelerin en çok sattýðý ülkede edebiyat’dan bahsetmek sanýrým safdilik olacaktýr.



Orhan Pamuk’un aldýðý nobel ödülünü hepimiz izledik,yazdýk,çizdik.

Orhan Pamuk nobel ödülünü nasýl aldý biliyor musunuz?

-Evet hepiniz biliyorsunuz!





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Belarus Minsk'de 4 Ay
Türk Þiir'i Nereye Gidiyor
Murat Göðebakan ve Gülpembe
Fatih Abb ve Müzik
Güneþ ve Gerçekler
Bilgi ve Hayat
Hicran Dergisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Þiir Nasýl Olmalý? [Þiir]
Þaþý Dünya [Þiir]
Seni Sana Býrakýyorum [Deneme]
Sevgiliye Mektup - 1 [Deneme]
Uyuþmuþ Beyinler [Eleþtiri]


Adem KORKMAZ kimdir?

Yarým Kalan Dua,Kartallar Leþ Yemez Romanlarýnýn Yazarý,Yüzlerce þiirin sahibi ,Hicran Dergisinin mimarý ve yazý iþleri Müdürü.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Adem KORKMAZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.