..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanýk insanlarý iþe aldýðýn zaman, senin onlardan daha uyanýk olduðunu kanýtlamýþ oluyorsun. -R. H. Grant
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Kâmuran Esen




28 Ocak 2008
Fatma Nine'nin Günlüðü - 2  
Fatma Nine de Günlük Tutmuþ

Kâmuran Esen


Bir dokun, bin ah iþit.


:AHBC:
Dün bi mektup aldým bizim amca oðlu Adem’den. Hani þu Sýzmalarýn Adem....Yazmýþ da yazmýþ pehlivan tefrikasý gibi. Bi dertli bi dertli; sanýrsýnýz ký dünya batmýþ, bizim amca oðlu da altýnda galmýþ. Derdi neymiþ deyverim mi ? Fýndýk gabuðunu doldurmaz biþey canýýým...Kedi g.tünü yara sanmýþ hesabý iþte...Meðer bizim amca oðlu Adem`in kümesine sansar girmiþ; iþte iki – üç toðuknan iki mi ne horuz dutmuþ götürmüþ. Sanký Telekom gitmiþ, sanký Petkim gitmiþ...Adamýn tersi dönmüþ, gözleri bölermiþ sinirden. Sonunda bizim Adem bi gece löbet dutmuþ kümeste. Sinmiþ pusuya. Að atmýþ sansarýn üstüne, yakalamýþ o servet düþmanýný. Tabi bu arada Adem’in bi barnaðýný da sansar kapmýþ. Merak etmeyin, gopmamýþ. Eeee ! Zayiat vermeden savaþ kazanýlýr mý ?

Neyse, uzatmayam. O sansardan dem vurunca, benim de dertlerim depreþiverdi sevgili günlük. Ýçimi boþaltacak yer arýyodum zaten. Hemen oturursun masaya, eline alýrsýn kehadý- kalemi, baþlarsýn Adem’e mektup yazmaya...Sevgili günlüðüm, þinci sana bu mektubu okuyuverim:

Ah benim Adem gardaþcavazým !
Senin kümese sansar dadanmýþ deye üzüldüm emme kendi derdim aklýma gelincesi, senin derdin su sesi gibi geliverdi bana. Elin ölüsü, baþkasýna uyuyo gibi gelirmiþ hesabý.

Sansarlar iyi ki kümese girmiþ. Alacaðý üç dört tene toðuk, bigaç tene g.tü b.klu horuz...Ne tutacak ký hepsi ? O gadarýnnan gurtulduðuna þükret . Hepimiz toptan battýk nasýl olsa batacak gadar. Borç bini aþýnca, hergün baklavaynan börek yinirmiþ. Sen de sansarýn gapdýðý toðuklarý, horuzlarý kesip yedik say. Farzet ki, belediye seçimleri yaklaþtý diye sana onlarca çuval kömür getiren vatandaþseverlere( !) ya da oyseverlere yedirdim say.

Sen gel de bizim sansarlarý bi gör Adem gardaþcavazým. Bizim sansarla öne üçcük beþcik deel, immana(çok). Hem bizim sansarlar iki ayaklý. Senin sansarla gibi olsa, ne yapar eder yakalarýz o canavar daðýtasýcýklarý. Emme ( ama ) barnaðýmý gapar, emme iþte neremi dersen oramý gapar. Ne yapa eder, yakalarým sonunda.

Bize dadanan dört ayaklý geberesice sansarlar öne aðnan maðnan yakalanmeyo benim gözel gardaþcavazým. Görünmeyolla ký yakalasam. Bi yakalasam ciberdecem, Rabbini soracam, Allah yaratdý demecem emme yakalanmeyolla ký. Hayalet gibiler, gatiyen göremezsin.

Bizim amcanýn mayiþine girmiþ bi sansar. Mürdolacýsýcýk ! Herif, mayiþime 4 lire zam geldi diye göbeðini sallandýra sallandýra gülüyodu. Dün sabah mayiþini almaya gitti sevine sevine. Bi geldi eve, yüzü yerlerde. Sinir tepesinde. Benim mayiþe zam olmadýðý gibi 9 lire eksik deye üçbuçuk atýyo evin orta göbeðinde.

Meðer mayiþine zam gelince, vergi dilimi mi deyolla ne deyolla, iþte o deniþmiþ. Amcanýzdan kesilen vergi çoðalmýþ. Zam beklerken, herif 9 lireden oldu...Biz bindirme beklerken, gördük mü indirmeyi !...Mayiþini eksik aldý senin anlayacaðýn...Vay aðzýný kestiðimin sansarlarý vay !

Annadýn mý mayiþimize dadanan sansarlarý ? Ýlâhi toprak dömeldecisikler! ( mezara giresicikler.) Bizim hýra( küçük) oðlanýn mayiþine de girmiþ bi sansar. Ýlâhi boyunuz devrilsin. Allah uyuz versin de dýrnak vermesin inþallah !

Þinci ben nasýl yakalayým bu sansarýlarý ? Sen yakalamýþsýn, gurtulmuþsun. Barnaðýn da iyileþir. Þeriban mýydý senin garýnýn adý neydi, iþte o ilâç felan ediverir. Peki biz ne b.k yicez ? Ayh ! Aðzýmdan gaçýverdi, gusuruma bakma gardaþcavazým. Silgimi gaybelettim de silemeyom.

Bizim oðlanlarýn selâmý var. Me’met Amcan da selâm ediyo. Canýný sýkmasýn iki horuz uçun, g.tü b.klu dört toðuk uçun deyo. Gargoynan sana toðuknan horuz yollayacakmýþ. Biz olmaazzzzzz dedik. Bizim gomþu Dikkuyruk Hüseyin’ in pikabýna atlayýp varacaz yanýna. Gelirken sekiz o tene toðuk, üç de horuz getirecez. Mudurnu`da toðuk çoook ! Mudurnu hevlasý getirecez gutu gutu. Sen hiç üzme datlý canýný. Kekik suyu da getirmem mi ? Basurun felân varsa iyi gelir, þip deye kese aðrýlarýný þartosun.

Gözlenden öpüyorum Adem Gardaþcavazým.

Selâm ediyom bi gucak...Hýh ! Aklýma gelmiþken yazýverin. Ýnternete pek dadanmasýn senin uþakla( çocuklar). Ýnsan evlâdý aklý baþýnda insanla oduðu gadar, iti var orda, gopuðu var urda - sözüm meclisden dýþarý. Sakýnam sakým boþ býrakma çocuklarý.

Öpüyom gözel gardaþým öpüyom.

not: Mdurunu þivesiyle yazýlmýþtýr.

Kâmuran ESEN



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý
Balkonlara Asýlmýþ Biberler
Okulsuz - Öðretmensiz Býrakýlan Köylerimiz
Atasözlerimiz Üzerine / Yeni Düzenleme
Fatma Nine'nin Günlüðü - 3
Bayramda Anýtkabir Ziyareti Þart Mýdýr?
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bugün Guþlar Gibiyim
Bir Kadýn Kimdir Aslýnda
Mudurnu'lu Fatma Ninenin Günlüðü / Mudurnu"da Þiir ve Türkü Gecesi
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Paralel Bir Ürya Gördüm

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.