..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgür insan, denizi daima seveceksin. -Baudelaire
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > M.Nihat MALKOÇ




8 Temmuz 2008
Necla Pekolcay da Geçti Dünya Üzerinden!..  
M.Nihat MALKOÇ
Güzel insanlar bizleri dünya gurbetinde yalnýz koyup birer birer göçüyor. Doðumlar da devam ediyor bir yandan ama gidenlerin yerleri kolay kolay dolmuyor. Yaþlý dünyamýz her geçen gün asaletinden bir þeyler kaybediyor. Yýldýzlar güneþini yitirince karanlýða gömülüyor mekân… Dünyamýzýn yýldýzlarý mesabesinde olan ilim ehlinin göçü, deðerlerin de göçünü hýzlandýrýyor. Onun içindir ki âlimin göçü âlemin göçü olarak görülüyor.


:AGGI:
NECLA PEKOLCAY DA GEÇTÝ DÜNYA ÜZERÝNDEN!...

                                   M.NÝHAT MALKOÇ

Güzel insanlar bizleri dünya gurbetinde yalnýz koyup birer birer göçüyor. Doðumlar da devam ediyor bir yandan ama gidenlerin yerleri kolay kolay dolmuyor. Yaþlý dünyamýz her geçen gün asaletinden bir þeyler kaybediyor. Yýldýzlar güneþini yitirince karanlýða gömülüyor mekân… Dünyamýzýn yýldýzlarý mesabesinde olan ilim ehlinin göçü, deðerlerin de göçünü hýzlandýrýyor. Onun içindir ki âlimin göçü âlemin göçü olarak görülüyor.

Ülkemizde kadýnlar yakýn zamana kadar ilim sahasýnda çok etkin deðildi. Kadýnlarýmýz genellikle iþin içinde bizzat olmak yerine erkeklerin arkasýnda dað gibi duran insanlardý. Geçmiþte mevcut þartlarý zorlayýp bir yerlere gelen kadýnlara ayrý bir saygý ve hayranlýk duyuyorum. Geçmiþle bugün arasýnda köprü kuran bu güçlü kadýnlarýn sayýsý çok fazla deðildir. Bu kadýnlardan biri de Necla Pekolcay’dý. Geçmiþ zaman kipini kullanýyorum çünkü bu güçlü akademisyen kadýný ne yazýk ki kaybettik. O, Türk-Ýslam edebiyatýnda baþlý baþýna bir otoriteydi. Hocalarýn hocasýydý kendisi… Ýlahiyat fakültelerindeki Türk-Ýslam edebiyatý kürsüsünün kurucusuydu. Kendine has metotlarý olan sýra dýþý bir hocaydý.

Necla Pekolcay, hoþ bir seda býraktý dünyada. Bir kadýnýn ne kadar güçlü olabileceðini, erkeklerle baþa baþ yarýþabileceðini gösterdi. Þahsýna münhasýr özelliklerini saydýðýmýz ilk kadýn akademisyenlerden Doç. Dr. Necla Pekolcay 3 Temmuz 2008 tarihinde vefat etti. 83 yaþýnda ebediyete göçen Necla Pekolcay, ardýnda þanlý bir kiþisel mazi býraktý. Nice öðrenci onun rahle-i tedrisatýndan geçmiþti. Talebeleri arasýnda ülkemizde önemli hizmetler gören bakanlar, milletvekilleri ve akademisyenler mevcuttur. Hatta bugünkü Diyanet Ýþleri Baþkaný Ali Bardakoðlu da onun öðrencisiydi. Onun öðrencileri, üniversitelerde hocalarýndan aldýklarý bilgi ve becerileri kendi öðrencilerine aktardý. Üniversitelere yüzlerce hoca kazandýrdý Pekolcay…. Kadýn akdemiysen olarak da pek çok ‘ilk’e imza attý. Ýstanbul Üniversitesi’nden mezun olan ilk kadýn filolog Necla Pekolcay’dý. Yüksek Ýslam Enstitüsü’nün ilk bayan hocalarýndan biriydi kendisi. Bu þeref de ona aitti.

1925’te Ýstanbul’da doðan Pekolcay, MEB Ýslâm Ansiklopedisi’nde musahhih ve yazar olarak çalýþmýþtý. Çeþitli ortaöðretim kurumlarýnda Türkçe ve edebiyat öðretmenliði yapmýþtý. Marmara Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nden emekli olduðu 1992 yýlýna kadar Türk Ýslâm Edebiyatý Anabilim Dalý’nda öðretim üyesi olarak çalýþmýþtý. Süleyman Çelebi ve Mevlid’i üzerine yaptýðý çalýþmalarla dikkat çeken Necla Pekolcay’ýn 300’ü aþkýn makalesi, 80’e yakýn tebliði ve 10 kitabý bulunuyordu. Verimli olmak ve yaþadýkça üretmek buna denir.

Merhum Pekolcay, dolu dolu yaþamýþ, yaþadýkça ülkesi ve milleti için en güzel hizmetler sunmuþ ender þahsiyetlerden biriydi. Onun hayatýnda boþluk kavramý yoktu. Ancak boþ insanlarýn boþ zamaný olabilirdi. Uzun ömründe hiç boþ zamaný olmadý onun. Zamaný en güzel iþlerle ve hizmetlerle doldurdu. Ne yaptýysa kamu yararýna yaptý. Yaptýklarýný ve yaþadýklarýný ölmeden evvel kaleme almayý çok istiyordu. Çünkü bu örnek hayat gençlere model olacak kadar dolu geçmiþti. Onun içindir ki anýlarýný yazmayý çok istedi ve yazdý. Hatýralarýný “Geçtim Dünya Üzerinden” adlý kitabýnda bir araya getirerek yok olmaktan kurtardý. O aramýzdan ayrýlsa da yaptýklarýyla ve yazdýklarýyla gönlümüzde hep olacak.

Pekolcay’ýn hatýralarý, bir kiþinin hayatýný anlatmaktan öte bir devrin acý tatlý hikâyelerine tanýklýk ediyor. Necla Pekolcay hanýmefendi bir röportajýnda hatýralarýný kaleme alýþ sebebini þöyle izah ediyordu: “Naçiz kanaatime göre hasbelkader bazý önemli görevlere gelmiþ, mühim iþler yapmýþ veya bizim için hayatî derecede kýymetli bir kýsým olaylara þahitlik etmiþ insanlarýn, hatta sýradan kiþilerin hatýratlarý; onlarýn þahsî hatýralarý olmaktan öte kamu malý addedilmesi ve bu sebeple de mutlaka yazýlý-kayýtlý olarak topluma aktarýlmasý gereken malumat mesabesindedir. Çünkü herkesin hayatý bizden bir parçadýr ve herkesteki bize ait parçayý bilmek yani kendimizi daha iyi ve sýhhatli tanýmak hakkýmýzdýr.”

Bu büyük hocanýn adý, ilklerin kadýnýnýn hatýrasý yaþatýlmalýdýr. Allah rahmet eylesin.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Romancý Cavit Ersen"in Hayat Mücadelesi
Þair H. Mustafa Tomaç"ýn Ardýndan…
Pierre Loti Bizden Biri…
Ýlk Atom Mühendisimiz Ahmet Yüksel Özemre"nin Ardýndan…
Erdem Bayazýt"ýn Zor Zamanlarý
Erdem Bayazýt"ýn Vedaý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gümüþhane Üniversitesi Hayýrlý Olsun
Beyaz Perdedeki "Vali"
Þimdi Besteler Suskun… Göç Etti Avni Anýl…
Akþam Oldu Hüzünlendim Ben Yine!…
Doðumunun 800. Yýlýnda Nasreddin Hoca
Güneri Kadirbeyoðlu"nun Ardýndan…
Ýnfak En Hayýrlý Yatýrýmdýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Deniz Kýzýna Gazel [Þiir]
Sürmene"m!… Sürmene"m!… Âh Sürmene"m!.. [Deneme]
Ben Hiç Büyümedim Anne!.. [Deneme]
Muhayyilemdeki Akçaabat Silueti [Deneme]
Haberiniz Var mý? Hicri 1429"dayýz… [Deneme]
Sürmene Anlatýlmaz, Yaþanýr!.. [Deneme]
Filistinli Yaser"in Gözyaþlarý [Deneme]
Sen Geldin Ya!.. [Deneme]
Camilerin Görevi ve Ahmet Yüter Örneði [Eleþtiri]
Doðumunun 63. Yýlýnda Ahmet Hilmi Ýmamoðlu [Eleþtiri]


M.Nihat MALKOÇ kimdir?

Özgün yazýlar, özgün þiirler. . . . .

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nihat MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.