..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Uygarlýk, gereksiz gereksinimlerin, sonsuz sayýda artmasýdýr -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > M.Nihat MALKOÇ




8 Temmuz 2008
Anadolu Basýný Susturulmasýn  
M.Nihat MALKOÇ
Basýn milletin gözü, kulaðý ve dilidir. Halkýn göremediklerini görür, duyamadýklarýný duyar, söyleyemediklerini de söyler. Bugün Türkiye’de bin 300 radyo kanalý, 360’ýn üzerinde televizyon kanalý ve iki binin üzerinde de süreli yayýn vardýr. Bunlar çok sesliliðe zemin hazýrlayarak demokrasiye hizmet ediyorlar. Fakat son zamanlarda Anadolu’da çýkan gazeteler tedirgin… Çünkü “Kamu Ýhale Kanunu ile Kamu Ýhale Sözleþmeleri Kanununda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Tasarýsý” nýn yasalaþmasý halinde, Anadolu basýnýnýn ilan gelirleri yok olacak. Bu sektörde çalýþan binlerce insan var. Bunlarýn çoðu zor þartlar altýnda çalýþarak yaþam mücadelesi veriyorlar. Yeni kanun þüphesiz ki onlarýn iþini iyice zorlaþtýracaktýr.


:AGJD:
ANADOLU BASINI SUSTURULMASIN

M.NÝHAT MALKOÇ

     Basýn milletin gözü, kulaðý ve dilidir. Halkýn göremediklerini görür, duyamadýklarýný duyar, söyleyemediklerini de söyler. Bugün Türkiye’de bin 300 radyo kanalý, 360’ýn üzerinde televizyon kanalý ve iki binin üzerinde de süreli yayýn vardýr. Bunlar çok sesliliðe zemin hazýrlayarak demokrasiye hizmet ediyorlar. Fakat son zamanlarda Anadolu’da çýkan gazeteler tedirgin… Çünkü “Kamu Ýhale Kanunu ile Kamu Ýhale Sözleþmeleri Kanununda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Tasarýsý” nýn yasalaþmasý halinde, Anadolu basýnýnýn ilan gelirleri yok olacak. Bu sektörde çalýþan binlerce insan var. Bunlarýn çoðu zor þartlar altýnda çalýþarak yaþam mücadelesi veriyorlar. Yeni kanun þüphesiz ki onlarýn iþini iyice zorlaþtýracaktýr.

     Yeni yasa tasarýsý “elektronik kamu alýmlarý platformu” oluþturularak basýn ilanlarýnýn kaldýrýlmasýný öngörüyor. Bundan sonra ilanlar gazetelerde yayýnlanmayacak, internet ortamýnda ilgililere duyurulacak. Bu AB uyum yasalarýyla baðlantýlý bir yenilik olarak gösteriliyor. Fakat bu, maðduriyetleri de beraberinde getirecek. Yeni kanun tasarýsý görünürde çok doðal ve çaðdaþ bir uygulama gibi görülse de yerel gazeteler için ölüm demektir. Tasarýnýn yasalaþmasý ile birlikte, kamu yatýrýmlarýndaki basýn ilanlarý zorunluluðu kalkacak ve yerel gazeteler en önemli gelir kaynaðýný kaybedecek. Anadolu’daki yaklaþýk 1.300 yerel gazete kapanacak veya kapanma tehlikesiyle karþý karþýya kalacaktýr. Zira yerel gazeteler Basýn Ýlan Kurumu’ndan alýnan ilanlarla ayakta durmaya çalýþýyor. Ya bundan sonra ne olacak? Gazetelerin giderleri hangi kaynaklardan karþýlanacak? Hiç düþündünüz mü?

     Yerel basýný asla küçümsememeliyiz. Ulusal basýnýn ulaþamadýðý meseleleri yerel basýndan öðreniyoruz. Þahsen yerel gazetelere ulusal gazetelerden daha çok güveniyorum. Çünkü ulusal gazetelerdeki tekelleþme yerel gazetelerde yok. Onun için suya sabuna dokunuyorlar. Birilerinin emir ve direktifleriyle hareket etmiyorlar. Yerel basýn çok sesliliði yaþatýyor. Bundan da halk ve demokrasi kazanýyor. Bundan daha güzel ne olabilir ki!...

     Tükiye’nin dört bir yanýnda zor þartlarda ayakta kalma savaþý veren yerel gazeteler yeni yasa tasarýsýna haklý olarak sert tepki gösteriyorlar. Yerel gazeteler bu yeni düzenlemeye karþý gazetelerinin ilk sayfalarýný kararttýlar. Bütün yerel gazeteler siyahlara büründü. Gazetelerin ilk sayfasýnda “Gazetemi Kapatma Anadolu’yu Karartma” ifadesi büyük puntolarla yazýldý. Bu protestolara halk ve sivil toplum kuruluþlarý da çok destek verdi. Deðiþik þehirlerdeki belediyeler ve STK’lar gazeteleri toptan satýn alýp halka bedava daðýttý.

Aslýnda Anadolu basýnýnýn susmasý Anadolu’nun susmasý anlamýna geliyor. Anadolu basýnýný susturmaya hiç kimsenin hakký yoktur. Bu iþi bir sevda ve ideal olarak gören fedakâr gazetecilerin þevkinin kýrýlmamasý gerekir. Þayet Anadolu basýný etkisizleþirse bu millet kartel basýnýnýn insafýna terkedilmiþ olur. Kartelden tarafsýzlýk, insaf ve merhamet beklemek de ne kadar doðru bir harekettir, bu tartýþýlýr. Bu ülkede temiz kalabilmiþ basýn tartýþmasýz Anadolu basýnýdýr. Yerel medyada ayak oyunlarýna itibar edilmez, edilse de milletten destek görmez.

     Hiç kimse Anadolu insanýný yerel haberlerden mahrum býrakamaz. O gazeteleri millet sahiplendi ve büyüttü. Küçük yerlerde yaþayanlar o gazetelerin aydýnlýðýnda hayata baktýlar. Kartel uydurma haberlerle geçekleri tersyüz ederken yerel gazeteler sorumlu gazeteciliðin en güzel örneklerini verdiler. Ýçlerinden yanlýþ yapanlar da çýktý ama onlar da yok olup gitti.

     Devlet yerel basýný susturmamalý, aksine teþvik etmelidir. Yerel basýna Türkiye genelinde verilen pay, yýl itibarýyla 80 trilyondur. Yerel gazetelerin iþlevini dikkate aldýðýmýzda bunun aslýnda büyük bir rakam olmadýðý görülür. Bu gideri kýsmakla, Anadolu basýnýný susturmakla tasarruf edilemez. Buna hiçbir siyaset erbabý cesaret edemez. Çünkü basýnla uðraþanlar hiçbir zaman iflah olmamýþtýr. Netice olarak Anadolu basýný yetkilileri resmi ilanlarýn kesilme tehlikesi karþýsýnda tek vücut olmasýný bilerek ilgili çevrelere sert tepkiler verdiler. Herkes ayný noktada birleþti. Bu kararlýlýk Anadolu basýnýnýn sesinin daha gür çýkmasýný saðlayacaktýr. Anadolu basýný susturul(a)mayacak… Her þey düzelecek…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Camilerin Görevi ve Ahmet Yüter Örneði
Doðumunun 63. Yýlýnda Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
"Özgürlük Þiirleri" Ýki Kapak Arasýnda
Somuncu Baba Dergisi"nin 100. Þeref Sayýsý
Ali Püsküllüoðlu ve Sözlük Çalýþmalarý
Bir Beyefendi Þair: Halit Macit
Ömer Güner"in "Düþler ve Düþünceler"i
"Üryan ve Ýsyan" Üzerine
2008 Avrupa Futbol Þampiyonasý"nýn Ardýndan…
Düðün Evinde Cenaze Hüznü Yahut Hasan Doðan"ýn Ölümü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Deniz Kýzýna Gazel [Þiir]
Sürmene"m!… Sürmene"m!… Âh Sürmene"m!.. [Deneme]
Ben Hiç Büyümedim Anne!.. [Deneme]
Muhayyilemdeki Akçaabat Silueti [Deneme]
Haberiniz Var mý? Hicri 1429"dayýz… [Deneme]
Sürmene Anlatýlmaz, Yaþanýr!.. [Deneme]
Filistinli Yaser"in Gözyaþlarý [Deneme]
Sen Geldin Ya!.. [Deneme]
Romancý Cavit Ersen"in Hayat Mücadelesi [Ýnceleme]
Gümüþhane Üniversitesi Hayýrlý Olsun [Ýnceleme]


M.Nihat MALKOÇ kimdir?

Özgün yazýlar, özgün þiirler. . . . .

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nihat MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.