..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yanlýþ sayýsýz þekillere girebilir, doðru ise yalnýz bir türlü olabilir. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Ýnternet ve Gerçek Dünya > Ömer Akþahan




29 Temmuz 2008
Keykâbus Günlüðü  
Ömer Akþahan
Bu günlük, bir ülke yönetiminde periþanlýðýn, vurdumduymazlýðýn nasýl diz boyuna çýktýðýný gösteren soluk bir resimdir.


:BCIB:
Ömer AKÞAHAN

GÝRÝÞ

Bu günlük, bir ülke yönetiminde periþanlýðýn, vurdumduymazlýðýn nasýl diz boyuna çýktýðýný gösteren soluk bir resimdir.

Bir zamanlar demokrasiyle yönetildiði iddia edilen güzel bir ülke varmýþ. Halkýn oylarýyla tahta geçen tombul, karakaþlý, kalýn çerçeveli gözlüklü, elinde kalemi sürekli bir þeylere iþaret eden baþbakaný varmýþ.

Her hafta yaptýklarý bakanlar kurulu toplantýsýndan çýkýþta gazetecilere o müjdeli haberi vermiþ:”Benim iþçim, benim memurum, benim emeklim yani orta direk artýk devlet eliyle konut edinecek. Bunun için 15 yýl boyunca devlet onlarýn adýna yapýlacak kesintilerle oluþacak fon ona bir ev sahibi edecek.”diye sözünü bitirmiþ. Herkes de bu kutlu haberle mutlu olmuþ.

Gel lakin bu sevimli tombiþ baþbakan günün birinde cumhurbaþkaný olmuþ ama ömrü saltanatýný bitirmeye elvermemiþ. Hakkýn rahmetine kavuþmuþ. Ardýndan baþbakan olan zatsa onun yaptýðý ne varsa deðiþtirmek kastýyla bu ev edinme hayaline su sýkmýþ. Ödemelerden vazgeçilmiþ.

Ýþ buraya kadar olsa iyi, asýl sorun bu fonda biriken paralarýn ne olacaðý sorusuyla baþlamýþ.
Paranýn kesilmesinden hak sahiplerine ödeneceði güne kadar lay lay lom yapan memur tayfasý ne zamanki, hadi paralarý ödeyelim denilince paçalarý sýkýþmýþ, ne yapacaklarýný bilemez olmuþlar. Çünkü aradan tam 13 yýl geçmiþ. Sorgu sual edilmeden bu kurumdan hazýr yemeye alýþmýþ olanlarýn huzursuzluðu, listelerin duyurulacaðý gün tavan yapmýþ.

ÝLK GÜN

Herkes gibi ben de hevesle adýný duyduðum siteye gireyim de boyumun ölçüsünü alayým dedim. Kaç kez týkladýðýmý bilmiyorum. Her týklayýþýn ancak sinir katsayýmý artýrmaya yaradýðýný geç de olsa anladým. Fakat uyanýk firmalar iþin böyle çýkmaza gireceðini biliyorlarmýþ ki, o iþe yaramaz siteye hemen reklam vermiþler. Ne kadar týklarsan o kadar reklam alýrsýn mantýðý burada da iþlemiþ.
     
ÝKÝNCÝ GÜN

Henüz 29 Temmuza zaman var. Ne gün bana ödeme yapýlacaðýný öðrendim ya, þimdi sýra geldi kaç YTL ödeneceðine. Ne acelesi var, yavaþ yavaþ her þey hallolur. Burasý yavaþ çalýþanlarýn ödüllendirildiði bir ülke. Sabýrlý ol. Yine yüzlerce kez týklama ama sonuç sýfýra sýfýr elde var kocaman bir sýfýr. Yok, yok, imkâný yok bu site ser verecek sýr vermeyecek. Hayatýmda bu denli sýrdaþ bir site daha görmedim. Benden daha çok bu KEY’e takan biri daha var ki, durmadan koþ koþ bak televizyonda KEY var, ne diyorlar bir dinlesen n’olur derken oflaya puflaya bu kez televizyon baþýna çöküyorum. Sonuç gene hüsran…

ÜÇÜNCÜ GÜN     

Bu gün pazartesi. Ödemelerin yapýlacaðý ilk gün. Ehh diyorum, bugün meraklýsý azalmýþtýr inþallah, siteden ne alacaðýmý öðrenirim. Destur çekip bilgisayarýn baþýna çöküyorum. Nafile turlarým yine baþlýyor. Bir, iki, üç yine yok yine yok… Ýçimden geçenleri bir bilseler. Neyse, mutfaktan gelen sese yönelmek en iyisi deyip, interneti kapatýyor ve içeriye yöneliyorum.

DÖRDÜNCÜ VE SON GÜN

Akþamdan saati kurdum. Erkenden banka kuyruðuna girip sýcaða kalmamalýyým. Yoksa tansiyonum fýrlar ve üç kuruþ uðruna hastane yataðýnda gözümü açarým.

Sabah hafif bir kahvaltýnýn ardýndan banka önüne geldiðimde fazla bir kalabalýk olmadýðýný görünce rahatlýyorum.

Önümdeki arkadaþ benden daha genç. Ancak sigara içiyor. Tam da önümde sabah sabah bir bu eksik derken o da ne; kara gözlüklü, çelimsiz bacaklý biri, önümüzdeki iki kiþinin yanýna sokulup kaynak yapmaya çalýþmýyor mu! Nasýl bertaraf etmeli onu? Arkama dönüp bakýyorum kuyruk bir hayli uzamýþ. Önümdeki arkadaþla bu kaynakçýyý konuþuyoruz. Ýkimiz de onu izliyoruz. Ýlk uyarý adýmýný önümdeki attý. Arkasý benden geldi. Ben adamýn sýradan uzaklaþmasýný istedikçe o hiç istifini bozmuyor. Sonunda sesimi daha da yükseltmemle beraber diðer sýradakilerin de uyarýsýyla uzaklaþmak zorunda kaldý. Bu kadar tersliðin üzerine bir bu eksikti dedim kendime.

Ciddi suratlý bir adam geldi sýranýn önüne, banka müdürüymüþ, kimlik toplanmasýný istedi güvenlik görevlisinden. Güvenlikçi onar kiþilik kimlik toplama iþinde ikinci grupta benim de nüfusumu alýnca az da olsa iþler yoluna giriyor diye sevindim. Kaynakçýdan da kurtulmuþtuk. 10-15 dakika geçti geçmedi, elinde kimliklerle kapýda görünen görevli isimlerimizi okuyarak KEY sonuçlarýný bildiriyordu. Günlerdir bir türlü www.keyodemeleri.com sitesinden sorgulayamadýðým bilgiyi o görevliden duyacaktým. Adýmý okuduðunda iyice kulak kabarttým, aðzýndan tek bir sözcük döküldü, YOK!!!

Onca sýkýntý, ýstýrap tam bir kâbusa dönmüþtü. Sonuçta, diyecek bir söz bulamazsýnýz, sözcükler düðümlenir, benimkisi de öyle oldu. Yapacak bir þey yoktu, çaresiz kuyruðu kýstýrýp eve döndüm.

Bu KEYkâbus bakalým ne zaman sona erecek, bekleyip göreceðiz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýnternet ve gerçek dünya kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
At Gözlüðü
Benim Editörüm Seninkini Döver!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eleþtiri Ya Da...
Yazar Adaylarýna...
Dilek Kutusu! Peri Olmak Ýstiyorum!
Aforizmalar, Kafka
Eðitim, Ama Nasýl?
Eleþtiri mi Özeleþtiri mi?
Öðretmen Benisa
Seçim Potporisi
Tazlar Köyünden Borusan'a
25'le 35 Kelimelik Bir Yaþam

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


Ömer Akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.