..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgürlük sevdasý insanýn baþkalarýna duyduðu sevgidir; güç sevdasý insanýn kendine duyduðu sevgidir. -Hazlitt
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Figen Yarar




29 Aralýk 2008
2009 Un Yaþanýlabilir Bir Yýl Olmasý Dileklerimle  
Figen Yarar
Evet deðerli dostlar;365 tane tertemiz sayfa var önümüzde.önceki sayfalarda yazamadýðýmýz, ya da yanlýþ yazdýðýmýz. Ýþte kalem de, silgi de bizde , ne dersiniz?


:AGHG:




Evet deðerli dostlar;365 tane tertemiz sayfa var önümüzde.önceki sayfalarda yazamadýðýmýz, ya da yanlýþ yazdýðýmýz. Ýþte kalem de, silgi de bizde , ne dersiniz?

Ben baþladým bile:)
acýsý, tatlýsýyla bir kaç saniye içinde bir diðer yýla merhaba diyoruz..Diliyorum ki, karþýladýðýmýz bu yeni yýlda, yüzünüzden gülücükler,yüreðinizden sevgi, ömür bahçenizden mutluluk gülleriniz eksik olmasýn..Barýþýn, saðlýðýn, huzurun ve tabiî ki bunlarýn olmasýndaki katkýsýný küçümseyemeyeceðimiz bolca paranýzýn olmasý dileðimle, Sevgi,saygý ve dostlukla MERHABA..



Evet böyle demiþ ve umutla çevirmiþtim (tik) yüzümü (zü) 2008 e…!!!

Biz çevirsek de o pek yüz vermedi bize. Dünya ve dolayýsýyla Ülkemiz için iyi bir yýl deðildi kuþkusuz.
Bir çok iþyeri kapandý, bir çok kiþi iþsiz kaldý, bir çoðumuzda sýra bizde mi diye bekliyoruz.

Hiç etkilenmedim diyenimiz yoktur mutlaka ama en az etkilenenimizin bile çevresinde olan bitenlere duyarsýz kalamýyor ve bir þekilde etkileniyor. Sanýrým artýk bu yaþananlar hepimize ders olacak, Olmalý diye düþünüyorum.



Artýk lüks otellerde yapýlan yeni yýl partilerine katýlýyorken, sofralarýnda belki ekmeði bile olmayanlarý düþünme zamaný deðil midir?

Sýcacýk evlerimizde , sýcacýk çaylarýmýzý yudumluyorken ve kar yaðýþýný büyük bir keyifle seyrediyorken hatta elimizde yýllanmýþ bir þarap kadehiyle þöminemiz karþýsýnda yanan odunlarýn çýtýrtýlarý ve dev ekranýmýzda çalan ”her yerde kar var” ile nostalji yapýyorken, düþünme zamaný deðil midir?

Kimleri mi? Evlerinde soðuðu ta ciðerlerinde hissedenleri, pencerelerini naylon ile kapatan, bir yudum sýcak çay yada çorba kaynatacak ocaklarý olmayanlarý, bir yýlý deðil bir sonraki günün düþünenleri düþünme zamaný deðil midir?

Taksime düþtü yolum, hava epey soðuktu ama donmama ve þaþkýnlýðýma neden havanýn soðukluðu deðildi. Uzunca bir süre baktým ve düþündüm hatta kendi kendime konuþtum delimidir bakýþlarýna raðmen. Delirmemek mümkün deðil aslýnda da hala nasýl muhafaza ediyorum azda olsa olan aklýmý þaþkýným doðrusu.

Akarsu gibi asýlmýþ onca ýþýk seli, bir o kadar diðer süslemeler, vallahi pes…!!!
Uzaylý birinin yolu düþse dünyadaki krizin buraya uðramadýðýný düþünür hatta kriz bir yana bolluk refah içinde bir þehir diye geçirir içinden.

Deðerli dostlarým; ben bu yazýmý kaleme alýyorken birkaç yýl öteye gittim öncesi ve diðer yýl karþýlama ve uðurlamalarýmda kaleme aldýðým yazýlara göz attým. Sanýrým büyümek ya da olgunlaþmak bu olsa gerek. Yaþadýðým her yýlýn az da olsa bana bir þeyler kattýðýný gördüm, umarým nefes aldýðým sürece de bunlar çoðalýr. Karþýlayacaðýmýz 2009 da bizleri neler bekliyor bilmiyoruz ama umuyorum ki artýk daha duyarlý olabiliriz. Hiç birimizin yarýný garanti altýnda deðil, sorumluluklarýmýzý bir kez daha gözden geçirmeliyiz .Baþýmýzý soktuðumuz bir çatýmýz varsa , eðer ailemizle bir masa baþýnda toplanýp yemek yiyebiliyorsak þükretmeliyiz diye düþünüyorum.

Umarým tüm dünya için YAÞANILABÝLÝR bir yýl olur 2009..

Saygýlarýmla; Ýyi ve mutlu yýllar..

Figen YARAR

29/aralýk/2008


Bir Yýl Daha Biterken


Geçtiðimiz yýl Avrupa yakasýndaydý yeni yýlý karþýlama mekanýmýz ve saat 18 de çýktýk yola gideceðimiz yere 22-30 da varmýþtýk, bu nedenle bu yýl Anadolu yakasýnda yani oturduðumuz yakada bir yer seçtik. Saat 19-30 da çýktýk yola, 1 saat yeterli diye düþündük ama gideceðimiz yere 15 dk da varýnca þaþkýndýk, bir ara eþim emin misin caným bu gün 31 aralýk mý diye sordu personelden önce mekana gitmeme kararýný aldýk ve bu rahatlýkla sahile inip biraz martýlarla sohbet ettik.

Sen de zamana yenik düþtün iþte, bitti saltanatýn 2005. Kimileri için olumlu, kimileri için olumsuzdun, ama bittin iþte….

Evet ilk geliþin kutlandý týpký yeni yýl kutlamalarý yapýlan 2006 gibi, zaman dolduðunda 2007 ye devredeceksin saltanatýný tekrar..



Bir çok þey fark ettim yine, Köþkübaci, 2005 ten 2006 yý adýmladýðým yer, ortam güzel, mutfak zengin, çeþit ve lezzet açýsýndan, TSM müziði, Anastasya ve Burçin’in doðaçlamalarla – dansla dolu Yunan müziði, konuk sanatçýlar, kýsaca güzeldi her þey.

Ama þöyle bir gözlemledim de çevreyi , gerçekten burada olmaktan mutlu kaç kiþi vardý? Personelden müþteriye, sanatçýsýndan patronuna.; Önce kendimden baþlasam, aylardýr çok yoðundum, ruhen ve bedenen yorgun, rahat bir kýyafetle, ayaklarýmý uzatýp salaþ bir þekilde 1 saniye sonra ne yapacaðýmý bilmeden özgürce býrakmalýydým kendimi evimdeki koltuða., ah biz insancýklar ne için bunca tutuklamak kendimizi? Ýnanýn abartmýyorum, gözlemlediðim her kiþi orada olmak vazifeymiþ gibi davranýyordu ta ki alkolün verdiði rahatlýða kadar, masa altlarýnda ayaklarýn sivri topuk ayakkabýlarý usulca terk ediþlerini gördüm, kravatlarýn önce gevþetilip sonra çözülüþünü, hatta ceplere gönderiliþini, koltuklardaki dik oturuluþlardaki yerini evdeki benimsenmiþ koltuklardaki uzanma özlemlerini..O halde neden hala buradayýz?

Biliyorum ki eþim de beni yormasýn ve rahat edeyim çabasýndaydý dýþarýda bir kutlama düþünürken, bir çoðu da eþine dostuna dýþarýda kutlama yapmanýn havasýnda gelmiþti buraya, bir kýsým da yalnýzlýðýný giydirmek istemiþti bu yalnýz kalabalýkla..

Zamanýmýzý yalnýzlýðýmýzý kalabalýklaþtýrma savaþýyla geçiriyoruz, ama özlemlerimizle varýz ve galip hep hayallerimiz.Çocukluðumuzu, gençliðimizi, eriþkinliðimizi bile bile zaman aþýmýna uðratýyoruz, Bir dövme gibi geçmiþi resmediyoruz yüzümüze , hep geride kalanlar için ah ediyor, gelecek için bir mücadele vermiyoruz.

Bir göz göze gelebilsek kendimizle görmezden gelmesek artýk.. Bu ikilemin anaforunda boðulurken bile boðulduðumuzun farkýnda olmamak. Bu geceye dair bir sürü belge var resmettiðimiz, fazla deðil bir yýl sonra baktýðýmýzda hazan sarýsýna dönüþecek gülcelerimiz.

Bu kadar zor mu özgürlüðün kollarýna býrakmak kendimizi?

On, dokuz, sekiz, yedi, altý, beþ, dört, üç, iki, bir ve kocaman bir sýfýr iþte yine oleyyy sesleri içerisinde, nereden çýktýk ki, nereye gidiyoruz, neyi kutluyoruz? Bir yaþ daha yaþlandýk, yada bir yýlý daha boþa harcamýþlýðýmýzý mý?

Her þey eskisi gibi iþte, kalabalýklar içindeki yalnýzlýðýmýz, kimse deðiþmiyor..

Ýþte gecenin benim için en güzel aný! Bir þiir okunuyor ve kapattým gözlerimi dinliyorum alkýþ seslerine aralanýyor ýslanmýþ kirpiklerim. Ardýndan Türkçe ve Yunanca düeti kulaklarýmýzda.

OLMASA MEKTUBUN

Olmasa mektubun,
Yazdýklarýn olmasa
Kim inanýrdý
Senle ayrýldýðýmýza.

Sanma unutulur,
Kalp aðrýsý zamanla
Her þeyi unutarak
Yaþanýr sanma.

Neydi bir arada tutan þey ikimizi
Birleþtiren neydi ellerimizi
Býrak bana anlatma imkansýz sevgimizi
Sevmek birçok þeyi göze almaktýr.

Baksana geçmiþe,
Ne çok anýyla yüklü
Nerde o taverna,
Nerde sinema

Harcanmýþ zamanla
Yeniden yaþanmaz ki;
Geç kaldýktan sonra
Arama boþa!

MURATHAN MUNGAN



OLA SE THIMIZOUN


OLA SE THIMIZOUN APLA KE AGAPIMENA
PRAGMATA DIKASOU KASIMERINA
THAN NA PERIMENUN KAFTA MAZI MEMENA
NARTHIS KE AS XARAKSI
GIA STERNI FORA

OLIMAS I AGAPI TI KAMARA GEMIZI
SAN ENA TRAGOUZI POU LEGAME KE IDIO
PROSOPA KE LOGIA KE TONIRO POU TRIZI
SAN THA KSIMEROSI TI SAN ALISINO

OLA SE THIMIZOUN APLA KE AGAPIMENA
PRAGMATA DIKASOU KASIMERINA

OLA SE THIMIZOUN I PIO KALIMAS FILI
ALOS STI TAVERNA ALOS SINEMA
MONIMOU DIAVAZO TO GRAMA POU XES STILI
PRIN NA FILISOUME PROTIMAS FORA

OLIMAS I AGAPI TI KAMARA GEMIZI
SAN ENA TRAGOUZI POU LEGAME KE IDIO
PROSOPA KE LOGIA KE TONIRO POU TRIZI
SAN THA KSIMEROSI TI SAN ALISINO



Bir yeni yýl karþýlamasý kalabalýðýnda her zamanki çeliþkilerimle boðuþuyorum yine ve gece boyu da süreceðe benziyor.

Doðruyu yanlýþý ayýrt etmeyi bilerek, buna karþýn yine de yanlýþ davranmak nasýl bir mantýkla açýklanabilir ki.


Beni anlamanýzý beklemiyorum, ben anlayamýyorum ki kendimi.

Yaþadýðýmýz hayat istediðimiz hayat deðil, özgürce yaþayamadýktan sonra, bizim de deðil..

Merhaba 2006
Kim bilir sana veda ediyorken de hangi çeliþkilerle boðuþuyor olacaðým.

01/ocak/2006

2006 ya veda derken


Bu yýl hiç olmadýðým kadar baþ baþa kaldým kendimle.Bir çok kangren iliþkiyi kestim tek, tek ve budanmýþ da olsa sevgilerim yenilerini yeþerttim yeniden.Es geçtiðim ve ötelediðim bir çok ertelenmiþliklerimi aldým sýraya, meðer ne güzelmiþ kendinle sulh olmak, kendini sevdiðini bilmek ve kendin için bir þeyler yapabilmek. Sorunlarýn bir kýsmý düþünce yoluyla, insanýn kendisini sorgulamasýyla ve kesinlikle dürüst davranmasýyla aþabiliyor insan.

Her ne olursa olsun, bugün; ailesini, iþini, sevdiði her þeyini kaybeden ve hatta borcun içinde yüzen, insanlar için dahi! daha da fazla kaybedeceði bir þeyler muhakkak vardýr , bu yüzden asla pes edilmemeli ve cesurca sorgulamalýyýz kendimizi diye düþünüyorum.

Ada yaþamý, doðal sevgilerle kucaklaþmak, doðal beslenmek, kýsaca doðal yaþamak, yalansýz.Sýnýrlarý belli ada yaþamýnda sýnýrsýz oluyor yaþam isteðiniz ve görüþünüz.Bir çok þeyden mahrum kalýyorsunuz yaz sezonu bittiðinde ama bu mahrumiyet size öyle güzel, öyle özel geliyor ki tahmin dahi edemezsiniz.Bir kere çok daha fazla yaratýcý oluyorsunuz, yarattýðýnýz her þey ne kadar var olduðunuzu hissettiriyor size.

Evet dünlerle bu günü harmanladýðýmda, yarýn için çok daha umutluyum þimdi. Daha bir güzel bakýyorum yaþama, acýlarýmý da sevmeye baþladým , mutluklarým gibi ve tüm duygularýmla barýþýk olmayý ve savaþmayý tabi ki her tür zorlukla.

Bu yýlý bitirirken özel bir plan yapmamaya karar verdim , o anki ruh halime göre hareket etmeye.Yýllarca aðýrladým, aðýrlandým, artýk özgür olmak istiyorum.

Bir dilek tutuyorum 31 Aralýk gün ve gecesi için, diz boyu kar istiyorum , hem beyazý, hem de ayazý kucaklamak için, Beyazý kucaklama isteðim tertemiz yarýnlar için, ayazý kucaklama isteðim de, yaþadýðým tüm yangýnlarý söndürmek için.Umarým bu dileðim olur.


Umuyorum ki 01/Ocak/2007 de daha da güçlü olarak devam edebilirim hayatýma ve yine sizlerle paylaþabilirim.

Evet gönül dostlarým. Hepinize Öncelikle saðlýklý, huzurlu, bol kazançlý, baþarýlý, aþk ve mutluluklarla dolu , þiir güzelliðinde bir yýl diliyorum.Her þey gönlünüzce olsun.

18/Aralýk/2006
Aralýk/Ýstanbul günlüðü

Figen yarar



Bir yýldan , bir diðerine geçmek..!! "KISMETSE"


Eþim ve doslarýmýzla birlikte , Maltepe " KÖYÝÇÝ restauranta" karþýlýyorduk 2008 i..


Biliyor musunuz ?
Geçtiðimiz yýl ilk kez bir duyguya kapýlmýþtým.2006 ya veda ederken, 2007nin vedasýný görebilecek miyim? acaba diye.Þükür görebildim..Diyordum ki..

bu sözü söylediðimde saat 22:00 sularýydý.Eþim birden "KISMETSE" demez mi.Kahkahalarýmýz diðer masalardaki tüm yüzleri bize çevirmiþti.Ben þaþkýn, þaþkýn bakýyorken, eþim ardýndan bir fýkraya baðladý bu güzel , bir o kadar düþündüren 2007 nin son esprisini.

-Nasrettin hoca sabah erkenden kalkmýþ tarlaya gidecek, homurdanarak bir yandan giyeceklerini arýyor, bir yandan ruhunu, ruh bedenle buluþmamýþ henüz ki, habire söyleniyormuþ..Karýsý hoca efendi ne söylenip duruyorsun demiþ.Tarlaya gidiyorum, sen uyuyorsun, ben giyeceklerimi bulamýyorum demiþ.

Karýsý;
"Kýsmetse" de hoca efendi deyip ardýný dönüp, uykuya devam etmiþ.Neyse bizim hoca, kazma,kürek sýrtlanmýþ çýkmýþ yola.Tam tarlaya yaklaþmýþ ki, 3 eþkýya hocaya sormuþ.Efendi falanca köye nasýl gideriz?Þu daðý görüyor musunuz?O daðýn ardýnda demiþ.Sinirlenen eþkýyalardan biri , bana bak doðru dürüst yolu tarif et yoksa kötü olacak demiþ.Hadi oradan, ateþ olsanýz curmunuz kadar yer yakarsýnýz demiþ ve yola devam etmeye kalkýþmýþ.Havaya iki el ateþ eden eþkýya düþ önümüze ve bizi oraya götür deyince hoca olayýn vahametini anlamýþ.Yaklaþýk yedi saatlik bir yol sonrasý köye varmýþlar.Tabi dönüþte o kadar olunca hoca tarla yerine eve dönmüþ.

Kapýnýn çalýndýðýný duyan karýsý kim o deyince, hoca cevap vermiþ.

"Kýsmetse "ben geldim karýcýðým:)) -

Ya iþte bay Yarar;
bende 2008 e merhaba dedim, "Kýsmetse" 2009 a da merhaba demek istemiyle hem de:))


Evet deðerli dostlar;365 tane tertemiz sayfa var önümüzde.önceki sayfalarda yazamadýðýmýz, ya da yanlýþ yazdýðýmýz.iþte kalem de, silgi de bizde.ne dersiniz? ben baþladým bile:)

acýsý, tatlýsýyla bir kaç saniye içinde bir diðer yýla merhaba diyoruz..Diliyorum ki, karþýladýðýmýz bu yeni yýlda, yüzünüzden gülücükler,yüreðinizden sevgi, ömür bahçenizden mutluluk gülleriniz eksik olmasýn..Barýþýn, saðlýðýn, huzurun ve tabiî ki bunlarýn olmasýndaki katkýsýný küçümseyemeyeceðimiz bolca paranýzýn olmasý dileðimle, Sevgi,saygý ve dostlukla MERHABA..


Figen YARAR

01/01/2008

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Nice Senelere
Gönderen: Ýsmail Sarýgene / , Türkiye
30 Aralýk 2008
Yüreðinin bir martý yüreði beyazlýðýna eklenecek yeni 365 günün size ve sevdiklerinize mutluluk, huzur, saðlýk ve bolca yürek demindeki yazý getirmesi dileðiyle.. Yüreðinin kalemi bu senede susmasýn ki, geçmiþin karanlýðýndan geleceðin aydýnlýðýna sizin mürekkebinizle geçelim Figen abla.. Tekrar nice senelere.. Saygýlarýmla... Kardeþin Ýsmail




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Siz Hiç Cennette Kadeh Kaldýrdýnýz mý?
Bir Yýl Biterken
Islak Ekim
Aykýrýyým Ama Prangalý//21 Mart Dünya Þiir Günümüz Kutlu Olsun.
Suçluyum
Ben Sussam Da!
Gökyüzü
Adý Turan /seni Özlüyorum
Düþünmüyorum
Arkasý Yarýn Dertler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tutkularýn Müebbet Esareti [Þiir]
Denize Doðmak Masmavi Bir Þiirle [Þiir]
Eylül ve Katre-i Matem [Þiir]
Hoþça Kal Eylül [Þiir]
Elveda Derken [Þiir]
Firardayým [Þiir]
Susuyorum Kendime [Þiir]
Ýçi Boþ Baþaklar Gibiyim [Þiir]
Varsaný [Þiir]
Ýstanbul [Þiir]


Figen Yarar kimdir?

bulur nasýlsa kýrýlacak dal bu gövdemde uslanan rüzgar aðlayýp bir yastýðýn koynunda yatar mý “çürümüþ lal” Figen YARAR

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet, Suna Tanaltay, Doðan Cüceloðlu, Atalay Yörükoðlu


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Figen Yarar , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.