..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Mehmet Sinan Gür




26 Temmuz 2002
Kitap - Fethi Naci  
Mehmet Sinan Gür
Fethi Naci bir edebiyat eleþtirmeni. 20 yýlý aþkýn eleþtirileri bir dizi kitapta toplanmýþ.


:BDDB:
YKY den yayýmlanmýþ üç ciltten oluþan bir diziyi okumaya baþladým. Fethi Naci’nin Eleþtiri Günlüðü adlý kitap dizisi. Birinci Kitap eleþtirmenin1980-1986 yýllarýnda yazdýðý eleþtirileri kapsýyor. Doðrusu bu kitaplarý ne karþýlaþacaðýmý tam olarak bilmeden satýn aldým. Öyle olunca kapaðýný biraz ürkerek açtým. Baþtan okuduðum eleþtiri de hiç hoþuma gitmedi. Tamam dedim, iþte kendini beðenmiþ bir ukala. Bir süre kitaplar öyle durdu. Sonra neden bilmiyorum, ilgim yeniden canlandý. Atlaya zýplaya, yalap þap okurum diye kendimi ikna ettim ve kapaðý yeniden açtým. Ancak bu kez umulmadýk bir þey oldu. Eleþtirilerin boyu uzun deðil. Zamanýnda günlük olarak yayýnlandýðý için 3-4 sayfalýk þeyler. Birini okudum. Bu kez önceki gibi gelmedi. Hatta hoþlandým bile. Sonra peþinden geleni ve peþinden geleni... Anladým ki koca bir denizin kýyýsýndayým. Edebiyat adýna ne isterseniz var. Bazen yakýndan bildiklerim, bazen hiç bilmediklerim, Fethi Naci’nin eleþtirilerini okumamýþ olmak, edebiyat adýna bir eksikliktir; sonucuna vardým. Size okuduklarýmdan aktarmak istedim. Her okuduðum eleþtiri için, hah, bu iyi diyorum, sonraki daha ilginç geliyor. Birinci kitabý henüz bitirmiþ deðilim ama bu yazýyý yazmak için sabredemedim. Hiç olmazsa bir yazýsýný kýsaltarak aktarmak istiyorum.

Necip Fazýl Kýsakürek
Bodrum 27 Mayýs 1983
Necip Fazýl 25 Mayýs’ta öldü. Bugünkü Milliyet’te Mümtaz Soysal, köþesinde, “Dil Þehitleri” baþlýklý yazýsýnda Necip Fazýl’dan söz açýyor: “Necip Fazýl’ýn kavgalarýna kýzabilirsiniz, tutkularý konusunda farklý deðer yargýlarýnýz olabilir. Ama, hiçbir þeyini sevmemiþ olsanýz bile, Türkçeyi sevdiðiniz için onun þiirini de sevmiþsinizdir. (...) Bir dili kuyumcu gibi iþleyip dudaklarda ölümsüzce gezdirmek kolay iþ deðildir. (...) Onun içindir ki dünün büyük þairi Necip Fazýl gibi, geçmiþ yýllarýn bütün unutulmaz þairleri de, yaþamlarýný ve kavgalarýný ister beðenelim ister beðenmeyelim, bir uçtan öbür uca, Ahmet Haþim’inden Orhan Veli’sine, Mehmet Akif’inden Nazým Hikmet’ine, Türk diliniþ çalýndýkça büyüyen güzel bir senfoni oluþtururcasýna iþleyip kendilerinden sonrakilere aktardýklarý için hep saygýyla anýlmalarý gereken ortak deðerlerimizdir.”
Mümtaz Soysal, Türkiye’de bir sanatçýya nasýl bakýlmasý gerektiðini gösteren ilk yazar. (Bunu bir yazýn adamýnýn deðil de bir bilim adamýnýn yapmasý, üzerinde ayrýca düþünülmesi gereken bir olgu.) Bu yazýsý, bence, eleþtiri tarihimizin unutulmayacak bir belgesi; Necip Fazýl’a karþý olanlara da, Necip Fazýl’ýn yanýnda olanlara da çok þey öðretiyor.
(Bir tarihte, Vedat Günyol’un çok sevdiðim bir roman üzerine yazdýklarýný okuduktan sonra o roman üzerine yazmaktan vazgeçmiþtim. [Çünkü Vedat Günyol yazmayý düþündüklerimin hepsini yazmýþtý]; kendisini görünce de “Senin yüzünden o kitap hakkýnda yazmaktan vazgeçtim!” demiþtim. Vedat Günyol her zamanki inceliði ile cevap vermiþti: “Ya sen beni kaç yazýdan vazgeçirdin, biliyor musun!” Mümtaz’ýn yazýsý da öyle: Söyleyeceklerimin hepsini yazmýþ. Ýnþallah bu arada ‘Anayasa’nýn Anlamý’nýn yeni baskýsý için de çalýþmaya baþlamýþtýr!)

26.Temmuz.2002

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Peki,
Gönderen: Mehmet Sinan Gür / ,
14 Aðustos 2009
Merhaba Yusuf Alpaslan Bey, yazýmý bir daha okudum. Ne gibi bir hata yapmýþ olabilirim diye. Biraz daha açýk olur musunuz? Düþüncenizi biraz daha açabilir misiniz?

:: AMAN DÝKKAT
Gönderen: YUSUF ALPASLAN ÖZDEMÝR / , Türkiye
14 Aðustos 2009
Sevgili kardeþim, herhangi bir yazar ya da eser hakkýnda eleþtiri yazarken 'devir-þahsiyet-eser' üçgenini gözönünde bulundurmalýyýz, Fethi Naci ve etkileri hakkýnda fikir sahibi olmadan onun kitabýný tanýtmaya giriþirsek hem kendinize, hem okuyanlara, özellikle de tanýttýðýnýz yazara yazýk etmiþ olursunuz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kitap - Sevdalinka - Ayþe Kulin

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yemen Türküsü
Erbil (Kuzey Irak) 1
Kitap - Karl Marx 32inci Dereceden Masonmuþ
Rüya Gibi - Kafkas Halk Danslarý Gösterisi
Empati Kelimesinin Anlamýný Hrant Dink'ten Öðrendim
Sezen Aksu Konserinin Düþündürdükleri
Film Kitap - Turyetski Gambit ve Plevne Savaþý
Boykot Bütün Dünyada Yayýlýyor
Ýngilizce Eðitim I, ODTÜ ve Oktay Sinanoðlu
Cola Turka Üzerine

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.