..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim. -Cervantes
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar > Mehmet Sinan Gür




26 Temmuz 2002
Kitap - Fethi Naci  
Mehmet Sinan Gür
Fethi Naci bir edebiyat eleştirmeni. 20 yılı aşkın eleştirileri bir dizi kitapta toplanmış.


:BECH:
YKY den yayımlanmış üç ciltten oluşan bir diziyi okumaya başladım. Fethi Naci’nin Eleştiri Günlüğü adlı kitap dizisi. Birinci Kitap eleştirmenin1980-1986 yıllarında yazdığı eleştirileri kapsıyor. Doğrusu bu kitapları ne karşılaşacağımı tam olarak bilmeden satın aldım. Öyle olunca kapağını biraz ürkerek açtım. Baştan okuduğum eleştiri de hiç hoşuma gitmedi. Tamam dedim, işte kendini beğenmiş bir ukala. Bir süre kitaplar öyle durdu. Sonra neden bilmiyorum, ilgim yeniden canlandı. Atlaya zıplaya, yalap şap okurum diye kendimi ikna ettim ve kapağı yeniden açtım. Ancak bu kez umulmadık bir şey oldu. Eleştirilerin boyu uzun değil. Zamanında günlük olarak yayınlandığı için 3-4 sayfalık şeyler. Birini okudum. Bu kez önceki gibi gelmedi. Hatta hoşlandım bile. Sonra peşinden geleni ve peşinden geleni... Anladım ki koca bir denizin kıyısındayım. Edebiyat adına ne isterseniz var. Bazen yakından bildiklerim, bazen hiç bilmediklerim, Fethi Naci’nin eleştirilerini okumamış olmak, edebiyat adına bir eksikliktir; sonucuna vardım. Size okuduklarımdan aktarmak istedim. Her okuduğum eleştiri için, hah, bu iyi diyorum, sonraki daha ilginç geliyor. Birinci kitabı henüz bitirmiş değilim ama bu yazıyı yazmak için sabredemedim. Hiç olmazsa bir yazısını kısaltarak aktarmak istiyorum.

Necip Fazıl Kısakürek
Bodrum 27 Mayıs 1983
Necip Fazıl 25 Mayıs’ta öldü. Bugünkü Milliyet’te Mümtaz Soysal, köşesinde, “Dil Şehitleri” başlıklı yazısında Necip Fazıl’dan söz açıyor: “Necip Fazıl’ın kavgalarına kızabilirsiniz, tutkuları konusunda farklı değer yargılarınız olabilir. Ama, hiçbir şeyini sevmemiş olsanız bile, Türkçeyi sevdiğiniz için onun şiirini de sevmişsinizdir. (...) Bir dili kuyumcu gibi işleyip dudaklarda ölümsüzce gezdirmek kolay iş değildir. (...) Onun içindir ki dünün büyük şairi Necip Fazıl gibi, geçmiş yılların bütün unutulmaz şairleri de, yaşamlarını ve kavgalarını ister beğenelim ister beğenmeyelim, bir uçtan öbür uca, Ahmet Haşim’inden Orhan Veli’sine, Mehmet Akif’inden Nazım Hikmet’ine, Türk diliniş çalındıkça büyüyen güzel bir senfoni oluştururcasına işleyip kendilerinden sonrakilere aktardıkları için hep saygıyla anılmaları gereken ortak değerlerimizdir.”
Mümtaz Soysal, Türkiye’de bir sanatçıya nasıl bakılması gerektiğini gösteren ilk yazar. (Bunu bir yazın adamının değil de bir bilim adamının yapması, üzerinde ayrıca düşünülmesi gereken bir olgu.) Bu yazısı, bence, eleştiri tarihimizin unutulmayacak bir belgesi; Necip Fazıl’a karşı olanlara da, Necip Fazıl’ın yanında olanlara da çok şey öğretiyor.
(Bir tarihte, Vedat Günyol’un çok sevdiğim bir roman üzerine yazdıklarını okuduktan sonra o roman üzerine yazmaktan vazgeçmiştim. [Çünkü Vedat Günyol yazmayı düşündüklerimin hepsini yazmıştı]; kendisini görünce de “Senin yüzünden o kitap hakkında yazmaktan vazgeçtim!” demiştim. Vedat Günyol her zamanki inceliği ile cevap vermişti: “Ya sen beni kaç yazıdan vazgeçirdin, biliyor musun!” Mümtaz’ın yazısı da öyle: Söyleyeceklerimin hepsini yazmış. İnşallah bu arada ‘Anayasa’nın Anlamı’nın yeni baskısı için de çalışmaya başlamıştır!)

26.Temmuz.2002

.Eleştiriler & Yorumlar

:: Peki,
Gönderen: Mehmet Sinan Gür / ,
14 Ağustos 2009
Merhaba Yusuf Alpaslan Bey, yazımı bir daha okudum. Ne gibi bir hata yapmış olabilirim diye. Biraz daha açık olur musunuz? Düşüncenizi biraz daha açabilir misiniz?

:: AMAN DİKKAT
Gönderen: YUSUF ALPASLAN ÖZDEMİR / , Türkiye
14 Ağustos 2009
Sevgili kardeşim, herhangi bir yazar ya da eser hakkında eleştiri yazarken 'devir-şahsiyet-eser' üçgenini gözönünde bulundurmalıyız, Fethi Naci ve etkileri hakkında fikir sahibi olmadan onun kitabını tanıtmaya girişirsek hem kendinize, hem okuyanlara, özellikle de tanıttığınız yazara yazık etmiş olursunuz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yazarlar ve yapıtlar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Kitap - Sevdalinka - Ayşe Kulin

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Yemen Türküsü
Erbil (Kuzey Irak) 1
Kitap - Karl Marx 32inci Dereceden Masonmuş
Rüya Gibi - Kafkas Halk Dansları Gösterisi
Empati Kelimesinin Anlamını Hrant Dink'ten Öğrendim
Sezen Aksu Konserinin Düşündürdükleri
Film Kitap - Turyetski Gambit ve Plevne Savaşı
Boykot Bütün Dünyada Yayılıyor
İngilizce Eğitim I, ODTÜ ve Oktay Sinanoğlu
Cola Turka Üzerine

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Nazım Hikmet'ten Çanakkale Şiiri [Şiir]
Ateş ve Ölüm (Bütün Şiirler 16. 07. 2009) [Şiir]
Seni Seviyorum Bunalımı [Şiir]
İncir Ağacı [Şiir]
Bir Dosta E - Mektup [Şiir]
10 Ağustos 1915 Anafarta Ovası [Şiir]
Sevgisizlik [Şiir]
Mor Çiçekler [Şiir]
Eskiden [Şiir]
Bir Ruh Çağırma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayı seviyorum. Bir tümce, bir satır, bir sözcük yazıp altına tarihi atınca onu zaman içine hapsetmiş gibi oluyorum. Ya da akıp giden zamanı durdurmuş gibi. . . Bir fotoğraf, dondurulmuş bir film karesi gibi. Her okuduğunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman aynı tadı veriyorlar. Siz de yazın, zamanı durdurun, göreceksiniz, başaracaksınız. . . . Savaş cinayettir. Savaş olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanları ölenlerin ardından ağıt yakmayı edebiyat olarak kabullenmiş. Yazgımız bu olmasın. Biz demiştik demeyelim. Yaşam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceğimiz, dolarla, altınla ölçülemeyecek bir değer. (Ancak başkaları için değeri olmayabilir. ) Nazım Hikmet’in 25 Cent şiiri gerçek olmasın. Yaşamı ıskalamayın ve onun hakkını verin. Başkalarının da sizin yaşamınızı harcamasına izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karşımıza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldırmamak, bazen savaşa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çıkar. Nasıl oluyor da çoğunlukla siyasi yazılar yazarken bakıyorsunuz bir kedi yavrusu için şiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranışımı yadırgıyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her şey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarını çırpan bir kelebek İtalya’da bir fırtınaya neden olur. Ya da tam tersi. İtalya’daki bir fırtınanın nedeni Çin’de kantlarını çırpan bir kelebek olabilir. Bu düşünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaşır, kaynağına geri gelir. "Düşünüyorum, peki neden yazmıyorum?" dedim, işte böyle oldu. .

Etkilendiği Yazarlar:
Herşeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanık, Tolstoy ilk aklıma gelenler.


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.