..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zaman dostluðu güçlendirir, aþký zayýflatýr. -La Bruyere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Savaþ ve Afetler > Ömer Akþahan




12 Mart 2009
Cenaze Teneþirde Kaldýraný Yok!  
Ömer Akþahan
Ödemiþ, Küçük Menderes ovasýnýn verimli tarým topraklarý üstüne kurulmuþ bir kent. Konumu gereði çevresindeki birçok ilçe, belde ve köyle baðlantýsýný büyük ölçekte karayolu, pek azýný da demiryoluyla saðlamakta. Yörede hava ve su ulaþýmý yok.


:BCEH:
Ömer AKÞAHAN

Bazý olaylar vardýr birini sevindirirken ötekini üzer.
Bu iþin ortasý yok mu derseniz, neden olmasýn derim.
Örneðin yaðmur…
Geçen yaz tüm basýn yayýn organlarý kuraklýk haberleriyle sayfalarýný ve ekranlarýný dolduruyordu.
Çiftçi, köylü ve kentli susuzluk karþýsýnda çaresizlik girdabýna düþmüþ haldeydi.
Kuraklýk hemen birçoðumuzu yakýndan etkilerken, bir þey daha vardý ki, o da karayollarýmýzýn durumu.
Her ne hikmetse, yazýn kuraklýktan yakýnanlarýmýz bu kez kýþ mevsimine gelindiðinde yol durumlarýný dile dolamaya baþlýyor.
Ya hava çok sert geçiyor, yollarýmýz kar yaðýþýyla kapanýyor; kimi yerde buzlanmaya karþý kahraman belediye baþkanlarýmýz kamyonun üstüne çýkýp yollara tuz atmaya kalkýþýyor.
Ýyi güzel de, kimini sevindiren kimini kahreden bu çarpýk duruma ne zaman neþter vurulacak?
***
Ödemiþ, Küçük Menderes ovasýnýn verimli tarým topraklarý üstüne kurulmuþ bir kent. Konumu gereði çevresindeki birçok ilçe, belde ve köyle baðlantýsýný büyük ölçekte karayolu, pek azýný da demiryoluyla saðlamakta. Yörede hava ve su ulaþýmý yok.
Bu durumda karayolu olarak adlandýrýlan bu ulaþýmda söz sahibi kim derseniz; iþte orda durun!
Eðer bir iþin sahibi yoksa, bunun, teneþire býrakýlmýþ ancak sahipsiz olduðu için bir türlü kaldýrýlamayan cenazeden ne farký var?
Ödemiþ ve çevresine bu yýl, Ocak ayýnda baþlayan ve mevsim normallerinin çok üstünde bir yaðýþ aldý. Bu, çiftçinin yüzünü güldürürken, beraberinde yýlan hikâyesine dönen bazý sorunlarý da gündeme taþýmaya vesile oldu.
Baþta Ödemiþ-Kiraz-Beydað; Ödemiþ-Ovakent; Ödemiþ-Balabanlý karayollarý her yoðun yaðýþýn ardýndan çile yoluna dönüþmekte, araçlar yolda mahsur kalmakta, son çare olarak da yolun kapanmasý ile basýna malzeme olmaktadýr.
***
Peki, bu iþin aslý nedir, dedik. Çaldýk, Karayollarý 21. Þube Þefliðinin kapýsýný.
Türkiye’de karayollarý sýnýflandýrýlmýþtýr. Otoyollar, duble yollar, devlet yollarý, il yollarý ve köy yollarý diye.
Bu yollarýn yapým, bakým ve onarýmý da farklý kurumlara verilmiþtir.
Örneðin yukarýda sözünü ettiðim Ödemiþ-Balabanlý yolundan sorumlu kuruluþ Köylere Hizmet Götürme Birliði adý altýnda Ýl Özel Ýdaresine aitken, Ödemiþ-Kiraz yolunun sorumluluðu ise Karayollarý 21. Þube Þefliðine aittir.
Ýlçe Özel Ýdare Müdürünün sicil amiri Kaymakamdýr. Karayollarý þeflerinin sicil amiri ise Karayollarý Bölge Müdürüdür.
Kaymakam tüm ilçenin mülki ve sicil amiri iken Karayollarý 21. Þube Þefi, 5 ildeki 18 ilçenin karayollarýndan sorumludur.
Þube Þefliðinin idare merkezinin Ödemiþ olmasý, o kuruluþun sadece Ödemiþ’ten sorumlu olduðu anlamý taþýmamaktadýr.
Önce bu hiyerarþik yapýyý bilmek zorundayýz. Bilinmediðinde ise bazý basýn yayýn organlarýnda kasýt aranmasa da yanlýþ yorumlara yol açacak haberler yapýlabiliyor. Bu da çözümü kolaylaþtýracaðý yerde kavram ve yetki karmaþasýna yol açýyor.
***
Diðer yandan bu iki farklý kurumun görev, yetki ve sorumluluklarý da haliyle farklýdýr. Bir kere, yurdumuzda yollarýn ihale usulüyle özel firmalara yaptýrýldýðýný biliyoruz. Karayollarý ve Ýl Özel Ýdaresi ise bu yollarýn bakým ve onarýmýndan ve trafiðe açýk tutulmasý için gereken önlemleri almaktan sorumludurlar.
Geçtiðimiz hafta Perþembe gecesinden baþlayan yaðýþlar Cuma günü Ödemiþ-Kiraz ile Ödemiþ-Ovakent yollarýnýn kapanmasýna yol açtý. Her iki yolun da bakým ve onarýmýndan sorumlu makam, Karayollarý 21. Þube Þefliði olmasýna karþýn, yolun kapanmasýna yol açan faktörlerin ortadan kaldýrýlmasýndan sorumlu deðildi.
Peki, orada yýllardýr devam eden sorun neydi?
Bunu, Karayollarýmýzýn basýn bildirinden aynen aktarýyorum.
“Ödemiþ ve çevresi coðrafik konum itibariyle Menderes havzasý içerisinde kalmasý dolayýsýyla, kýþ mevsiminde dere yataklarýnýn ýslah edilememesinden ve arazi sahiplerinin dere yataklarýna tecavüz etmesi, dere yataklarýnýn arazi kazanýmý nedeniyle doldurulmasý neticesinde tarým arazileri ve taþýt trafiðine açýk olan yollarýmýz su baskýnlarýna maruz kalmaktadýr.”
Yine ayný basýn bildirisine göre, dere yataklarýnýn ýslahý ve su drenajýnýn saðlanmasý görevinin Devlet Su Ýþleri’ne ait olduðu; Karayollarýnýn ise Þube sýnýrlarý içindeki karayollarýnýn bakým ve onarýmýný yaparak, taþýt trafiðine açýk tutmak olduðu net bir þekilde dile getirilmiþtir.
***
Akla gelen soru þudur: “Peki, insanlarý karþý karþýya getiren, kanlý býçaklý yapan sorunun temelinde ne yatmaktadýr?”
Sorun, 18 maddenin uygulanmamasýdýr. Köylü vatandaþlarýn arazi hýrsýný frenleyip, kamu yararý ilkesini hayata geçirecek olan 18. madde uygulamasýndan her nedense yöneticiler hep kaçmýþtýr. Böylece sorun giderek içinden çýkýlmaz bir hale gelmiþtir.
Bir mimar arkadaþýmýzýn açýkça söylediðine göre; Ödemiþ, Türkiye’de 18. madde uygulamasýnýn en az yapýldýðý bir ilçedir!
Bunun anlamý açýktýr: Bugüne kadar yönetici makamýnda oturan kiþiler ellerini taþýn altýna sokmamýþlardýr. Siz isterseniz bunlarýn kimler olduðunu söyleyebilirsiniz.
Bense burada isimlerle uðraþmýyor, makamlarý yýpratmayý hiç düþünmüyorum. Ancak kaymakamýmýz Sayýn Abdurrahman Koçoðlu’ndan ricam, ilçe ve belde belediye baþkanlarý, köy muhtarlarýna önderlik yaparak soruna çözüm bulmasýdýr.
Her yol kapandýðýnda, basýnýn yanlýþ haberler yapmasýnda kendi kusurumuzu kabul etmekle birlikte; önlerine gelen her þikâyet dilekçesini ilgisiz ve yetkisiz kurumlara havale edenlerin de buna ortak olduðunu söylemek zorundayým.
Lütfen sayýn ilgili ve yetkililer; sizden isteðimiz; soruna ortak akýl yoluyla bir çözüm bulmanýzdýr!
21. yüzyýlda sanat yapýlarý eksik býrakýlmýþ köprü, menfez, hendek ve drenajý tamamlanmamýþ yol kalmasýn… Araçlarýmýz ve karayollarýmýz hepimizin ortak malý, ulusal servetimizdir. Kazalarýn önüne ancak basit önlemlerle geçebiliriz.
Her yaðmurun ardýndan bizler de kâbus haberleri yapmayalým artýk!
Gelin bu cenazeye hep birlikte sahip çýkalým ve bir daha açýlmamak üzere topraða defnedelim…

Yerel Güç Gazetesi/Kýrýk Tebeþir/Ödemiþ



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eleþtiri Ya Da...
Yazar Adaylarýna...
Dilek Kutusu! Peri Olmak Ýstiyorum!
Aforizmalar, Kafka
Eðitim, Ama Nasýl?
Eleþtiri mi Özeleþtiri mi?
Öðretmen Benisa
Seçim Potporisi
Tazlar Köyünden Borusan'a
25'le 35 Kelimelik Bir Yaþam

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


Ömer Akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.