..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir öðretmen deðil, bir uyandýrýcýyým. -Robert Frost
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Halk Öyküleri > eyyüp yýldýrmýþ




26 Aðustos 2009
Aramýzdaki Hainler (Þahmeran Efsanesi)  
eyyüp yýldýrmýþ
Hainlik bazýlarý için bir payedir, alýnlarýnda hainlik damgasýný gururla taþýrlar ve hiç üzülmezler. Hýyanet en güzel þandan daha þanlýdýr kimi için...


:BCBD:
Hainlik bazýlarý için bir payedir, alýnlarýnda hainlik damgasýný gururla taþýrlar ve hiç üzülmezler. Hýyanet en güzel þandan daha þanlýdýr kimi için. Yaþlý adam karþýsýndaki daha genç adama anlatýyordu bunlarý. Genç olan yaþlý adamý dikkatle dinliyor ara sýra onaylar gibi baþýný sallýyordu. Belli ki anlatýlanlarý önemsiyordu. Bir yandan da elindeki resme bakýyordu. Elindeki resim yaþlý adamýn anlattýklarýný yansýtýyordu sanki. Eski bir cama yansýtýlan yarý insan daha doðrusu güzel bir kadýn. Kadýnýn diðer yarýsý ise bir yýlan… Anadolu halk sanatçýsýnýn elinden çýkma naif bir resim bu. Bir kýsýmý yýllara karþý koyamamýþ silinmiþ ama yinede epey saðlam bir resim. Yaþlý adam “Þahmeran” ne kadar güzel deðil mi delikanlý? Ama gözlerine dikkatle bak uðradýðý hýyanetin izleri belli olur.

-Sahi dedi genç adam nasýl olmuþ bu olay bir daha anlatýr mýsýn?

Eli ile aþaðýdaki ovayý gösterdi ihtiyar.

-Þu ilerde bir kuyu vardýr. Orasý Þahmeran’ ýn evi yurdu hayatýný geçirdiði bir yerdir. Epey derindir kuyu dibinde su var mý yok mu bilinmez ama hikâyesini herkes bilir o kuyunun… Hikâye bu inanýp sana kalmýþ. Eski zamanlarýn birinde zengin bir adamýn genç oðlu arkadaþlarý tarafýndan ihanete uðrar. Arkadaþlarý genci kandýrýp þu karþý kuyunun içine atarlar. Kuyu derin bakarlar ses seda yok öldü diye çekip giderler. Fakat genç ölmemiþtir. Karanlýkta el yordamýyla bir delik bulur. Yine eli ile deliði geniþletip kuru ve geniþ bir alana çeker kendini. Ýhanetin ve korkunu etkisiyle uykuya dalar genç. Gözünü açtýðýnda yaþadýðýna sevinsin mi üzülsün mü bir karar veremez. Etrafýnýn yýlanlarla ve ejderhalarla çevrilmiþtir gencin. Etrafýna korku ile bakarken yarý insan yarý yýlan olan yýlanlarýn padiþah Þahmeran’ýný görür ve kendisine yapýlan ihaneti anlatýr. Gencin anlattýklarýný dinleyen Þahmeran onu kuyudan çýkaracaðýna dair söz verir; fakat bir þartý vardýr. Genç tamam der kabul eder þartýný Þahmeranýn. O’ da söz verdiði gibi genci kuyudan çýkarýr. Evine döner genç adam. Baþýndan geçenleri kimseye anlatmaz.

Bir zaman sonra ülkenin Padiþahý hasta olur. Ýyileþmesi için“Þahmeran” etine gereksinim vardýr diye buyurur hekimbaþý. Kim Þahmeran etinden bir parça bulur getirirse hem Padiþahýn kýzý ile evlenecek. Hem de zamaný gelince ülkenin baþýna geçecektir. Gencin aklýna bir kuyu gelir. Bir uðradýðý ihanet… Bir ona yardým eden yarý insan yarý yýlan güzeller güzeli Þahmeran. Dedik ya ihanet baldan tatlýdýr. Gözünü hýrs bürüyen insan yýlandan daha tehlikelidir. Verdiði sözü tutamayan genç Þahmeranýn yerini Padiþahýn arkadaþlarýna söyler. Þahmeran'ý bulup öldürür. Ölürken Þahmeran þöyle demiþ.

-Sana yapýlanlarý unutup bana ihanet ettin ama merak etme sizin aranýzda daha nice hain var. Bir gün gelir ihanetini bir þekilde ödersin.

Son sözünü bile bitirmesine izin vermeden öldürmüþler yýlanlarýn þahýný ve etini hükümdara yedirir Hükümdar saðlýðýna kavuþur.

Genç adamýn akýbetini bilmem ama o günden sonra yýlanlar kuyudan dýþarý çýkýp Þahlarýna kýyan insanlarý ararmýþ.

Ýhanet edenler ihanet bulsun diye sözlerini bitirir yaþlý adam.

Ovaya akþam inmektedir. Karþýda yaþlý adamýn iþaret ettiði noktada bir hareketlenme görür genç adam. Elindeki resme bakar son kez, resimdeki Þahmeranýn yanaklarýndaki gözyaþlarýný görür. Eli ile silmek için hamle yaptýðýnda Þahmeranýn hüzünlü yüzünün güldüðünü fark eder.

Ýhtiyar adam da görmüþtür bunu.

-Ýnsanlardan ihanet görse de Þahmeran her insanýn bir olmadýðýný bilir, der.

Resim:www.saintpaultarsus.com/html/sahmeran.html




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn halk öyküleri kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kýzlar Sinisi Efsanesi

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Domates Suyu
54. Kalas
Biraz Daha Iþýk!
Angut Kuþunun Vefasý
Ah Ýsmail Ah
Yalnýz Bir Yýldýz
Ankara' da Nisan
Sonbahar Kýyýmlarý
Galapera da Bir Öykücü Öðretmen Yazar, Aydýn Akdeniz
Musa' Yý Sevgi Öldürdü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþýk Veysel [Þiir]
Bir Sevdam Var [Þiir]
Coþkun Aral" I Kim Bilmez? [Deneme]
Nöropeptit [Deneme]
Payeleri Onos" Tur Ama Eþek Desen Kýzarlar… [Deneme]
Attila József, Þizofren Bir Þair" Ýn Dizeleri [Deneme]
Hillary Yeni Abd Dýþiþleri Bakaný [Deneme]
Toplumun Refleksi [Deneme]
Yaklaþan Anneler Günün" de Kadýn" A Düþen Yine "Hakk-ý Sükut" Olmamalý [Deneme]
Yaþam Serüvenimiz ve Yaþlýlýk [Deneme]


eyyüp yýldýrmýþ kimdir?

1959 Divriði/Sivas doðumluyum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © eyyüp yýldýrmýþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.