..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Kendi görüşlerim var -sağlam görüşler-, yine de her zaman onlara katılmıyorum. -G. Bush
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Tarihe Yön Verenler > Nazlı Usta




13 Kasım 2009
Körfez Savaşı ve Türkiye  
Nazlı Usta
Bu çalışma, Körfez Savaşı hakkındaki bilgileri Türkiye'ye olan etkileri çerçevesinde inclemektedir.


:BHBH:
Bu savaşta önemli nokta, TR artık Araplar arasındaki sorunlara karışmama politikasını terketmiştir. ABD ve diğer batılı ülkeleri gibi TR de bu savaşta Irak’a ambargo uygulamıştır. Bölgede gittikçe silahlanan bir Irak, TR için de tehdit teşkil etmektedir.
90’da Irak Kuveyt’i işgale başlamıştır. İşgalin farklı iki sebebi olduğu söylenmektedir: 1) İran ile savaşı bitirmiş olan Irak’ın Şii radikalizminin Kuveyt’e de sarkacağından endişe etmiş olması 2) Irak’ın, Kuveyt’in yaratılmış bir ülke olduğunu düşünmesi ve bu ülkeyi kendi parçası olarak görmesi... BM Güvenlik Konseyi hemen Irak’ın saldırgan bir ülke olduğunu kabul eden bir karar alıyor ve Irak’a zorlayıcı diplomasi uygulanıyor. Bu karar Kasım 90’da alınıyor ve Irak’a 15 Ocak’a kadar Kuveyt’ten çekileceksin yoksa silah kullanacağız deniyor. Sonuç’ta Irak 26 Şubat’ta Kuveyt’ten çekiliyor.
Burada önemli tartışmalar var. “ABD Soğuk Savaş sonrasında bir süper güç olabilir mi?” tartışmaları var mesela. ABD Körfez Krizi’nde askeri gücünü kullanmıştır; ama ekonomik açıdan krizin yükünü çekememiş ve Arap ülkelerinden yardım almıştır. Yani savaş süresince uyguladığı her şeyi kendisi sağlamamış ve kendisine Ortadoğu’dan finansörler bulmuştur. Bu da onun “süper güç”lüğünü sorgulatmıştır.
Bu dönemde, Özal’ın cumhurbaşkanı olmasına rağmen, yoğun bir şekilde müdahale ettiği dış politikada etkili olan eğilim Saddam karşıtlığı olmuştur. TR’nin politikasını değiştirip Irak’a karşı durabilmiş olmasının sebebi olarak da tüm dünya ülkelerinin Irak’a karşı tavır almış olması gösterilebilir. TR taraf olurken aynı zamanda fiili şeyler de yapıyor. İncirlik Üssü’nü açmıştır Yani askeri bir müdahale olması durumunda TR de direkt olarak olayın içinde bulunmuş olacaktır. Özal’ın dışişlerine bu kadar müdahale etmesi sonucu da Genelkurmay Başkanı, Dışişleri Başkanı ve Milli Savunma Bakanı istifa etmiştir.
Bu savaş için yapılan yorumları sıralamak gerekirse; savaşın petrol için yapılmadığını, bölgede bir şekil verme politikası sürdürüldüğünü savunan bir kesim vardır. Başka bir kesim ise, petrolle bağlantılı ilişkilerin varolduğundan fakat bu ilişkilerin de Ortadoğu’yu istikrara kavuşturmaktan geçtiğini savunmaktadır.
Bu savaş sonucunda;
1- Arap dünyasının bütünleşmesine dönük girişimler iyice zayıflamıştır.
2- Petrol üreticilerinin dünya piyasasını ve uluslararası sistemi şekillendirme olanakları gittikçe ellerinden kaçmıştır.
3- Dolaylı bir sonuç : Batılı ülkeler, zengin Arap dünyasından kendileri için finansman sağlamışlar ve kendi ekonomik sıkıntılarını aşmışlardır.
4- Dolaylı bir sonuç : Irak’ın saygınlığının ortadan kaldırılması eliyle, İsrail’in güvenliği sağlanmıştır.
5- Dolaylı bir sonuç : ABD’nin bölgeye yerleşmesi kesinleşmiştir.
Körfez Savaşı’nın dolaylı bir sonucu olarak TR’yi belki de en çok etkileyen Kürt sorunu olmuştur. Özal bu dönemde bu konuya ilişkin, bir güvenli bölge oluşturma önerisi getirmiştir. Bu öneri, 36. paralelin kuzeyinde uçuşa yasak bir alan oluşturulması fikrine evrilmiştir. Bölgenin güvenliğinde ayrıca sonradan “çekiç güç” olarak adlandırılacak olan askeri kuvvet de rol oynamıştır. Böylece TR sınırlarına yığılan Kürtler de kendi alanları içinde konuşlandırılmışlardır.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın tarihe yön verenler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Klasik Türk Müziği'nin Osmanlı'dan Cumhuriyete Geçişteki Değişimi ve Milliyetçiliğe Etkisi
Demokrat Parti
12 Eylül
Türkiye - Ortadoğu İlişkileri
Osmanlı - Türk Belgelerine Göre İttihat ve Terakki'nin 1915'te Ermenilere Yönelik Politikaları*
Türkiye Cumhuriyeti'nde Resmî Yurttaş Profilinin Evrimi*

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
"Benden Selam Söyle Anadolu'ya"
Cumhurbaşkanını Neden Halk Seçmemeli?
Türk Siyasal Hayatında Bir Lider: Bülent Ecevit
Erken Cumhuriyet Dönemi"nde Emek Tarihçiliği ve Türkiye"de Sendikacılık
Ermeni Tehciri Meselesi
Disk, Tip ve Sosyal Politika İlişkisi
Türk - Kürt Sorunu
Türkiye"de Demokrasi
22 Temmuz

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Doğru Nerede [Şiir]
Sorgu [Şiir]
Tek Sen [Şiir]
Zordu [Şiir]
İstanbul'da [Şiir]
Ne Deseydim? [Şiir]
Bilirim [Şiir]
Dilsiz Uşak ve Yaratılan Simetriler [Öykü]
Akıllılık ve Delilik Üzerine... [Öykü]
İki Bardak Çay [Öykü]


Nazlı Usta kimdir?

Değişken ruh hali değişik yazılar. Bazen iç yakan bir acı, bazen siyasi bir eleştiri. Günlük hayat gibi. Dünya gibi. . .

Etkilendiği Yazarlar:
Görünür görünmez her şey... Yaşadığımız, yaşamayı istediğimiz, bir gün yaşamayı hayal ettiğimiz her şey... Bütün ihtimallerden ve çevremde olan, gözüme batan, ayrıntıda kalan herkesten...Her şeyden...


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Nazlı Usta, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.