..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðaüstü henüz anlayamadýðýmýz doðal þeylerin adý. -Elbert Hubbard
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar > Salih Zeki Çavdaroðlu




20 Aralýk 2009
Musýkîþinas Bir Siyasetçi : Osman Þevki Uludað (1889 - 1964)  
Salih Zeki Çavdaroðlu
Türk Muýkisine hizmet eden bir milletvekili....


:BJCH:



Tarihimizde bazý insanlar vardýr ki, onlarýn yaþadýklarý dönemde gerçekleþtirdikleri hizmetler, sonraki kuþaklara nedense bir türlü gerektiði þekilde aktarýlmaz veya aktarýlmak istenmez. Bunun elbette ki sosyolojik ve siyasal açýdan çeþitli sebeplerinin olduðu kuþkusuzdur. Ancak yýllar geçtikçe ülkemiz ve dünya konjontürükdeki deðiþimler, bu unutulmuþluklarý birer birer gün yüzüne çýkarmakta ve onlarýn toplum önünde hakettikleri saygýyý yeniden görmelerine imkân tanýmaktadýr.

Mesela, Türkiye’ nin 90 yýla yakýn Cumhuriyet döneminde, TBMM çatýsý altýnda milletvekili olarak görev yapmýþ, Türk Musýkisi ile ilgilenmiþ , bestekâr düzeyinde önemli isimler bulunmaktadýr.

Kurtuluþ Savaþýmýzýn Doðu Cephesi Komutaný Kâzým Karabekir Paþa, Türk Edebiyatýnýn önemli bir yazarý olan Ahmet Rasim Bey, Manyasizâde Refik Bey, Eski Milli Eðitim Bakanlarýndan Hasan Ali Yücel, Þükrü Þenozan, Samih Rifat Bey, Rüþtü Þardað, Necip Mirkelâmoðlu, Tarihçi- Müzikolog Yýlmaz Öztuna, Yýlmaz Karakoyunlu, Arif Sað ve Zülfü Livaneli bunlarýn arasýnda ilk akla gelen isimler.

Ancak bunlarýn arasýnda öyle bir isim vardýr ki, profesyonel bir bestekâr olmamasýna raðmen, özellikle Cumhuriyet’ in kuruluþ döneminde görev yaptýðý TBMM’ nde Türk Musýkisi’ ni korumaya yönelik çabalarý ile Musýki tarihimizde lâyýk olduðu yeri almýþtýr.

Bu isim Osman Þevki Uludað’ dýr. 1889 yýlýnda Konya’ lý bir ailenin çocuðu olarak Bursa'da doðmuþ, Mekteb-i Týbbiye-i Askeriye-i Þahane'yi bitirerek radyolog askerî doktor olarak göreve baþlar. 1930 yýlýnda Binbaþý rütbesinde iken, malûlen emekliye ayrýlýr. Týp tarihine olan ilgisi ve araþtýrmacý kiþiliði, onu Bursa’daki Yýldýrým Darüþþifâ Hastanesi‘ nin Osmanlýlarýn Anadolu’da ilk kurduðu hastane olduðunu ortaya çýkarmaya götürecek ve Ýstanbul Üniversitesi bünyesinde bir “ Týp Tarihi Enstitüsü ” kurulmasý için öncülük yaptýracaktýr.

Profesyonel mesleði dýþýnda, ömrü boyunca, yazar, hattat, daðcý, tarihçi ve bestekâr olarak geniþ bir yelpazede önemli hizmetler vermiþtir.

1925 yýlýnda Bursa Coðrafya Encümeni’nin bir üyesi olarak Keþiþ Daðý’na týrmanýr. Daðýn isminin, Bursa Vilayeti Coðrafya Heyeti’nin teklifi ve Osman Þevki Bey’in önerisi ile deðiþtirilmesi teklif edilir. Bu öneri Atatürk tarafýndan kabul görür ve Keþiþ daðýnýn ismi “Uludað” olarak deðiþtirilir. Bunun sonucun da, soyadý kanunu çýktýðýnda, Atatürk tarafýndan kendisine Uludað soyadý verilir,ayný zamanda da Konya milletvekili yapýlýr.

Askerî Týbbiye'de öðrenci iken, Ýsmail adýnda, Dede Efendi' ve Dellalzâde'yi görmüþ Ýsmail isimli bir Mevlevî derviþi ile karþýlaþýr. Türk Musýkisini onun vasýtasýyla tanýr ve sever.
Musiki üzerine onlarca makalesi ve Türk Musýkisi içinde 120’ye yakýn bestesi vardýr. Bu bestelerden en bilineni, “Bir elem rüzgarý gülþenlere hicran saldý “ sözleriyle baþlayan , Hicaz makamýndaki þarkýsýdýr. Ayrýca, yarýþma kapsamýnda bir de Ýstiklâl Marþý bestelemiþtir. Bunlara ilâveten Hüseyni makamýnda “ Esmer Güzel”, Bayati makamýnda “ Gülüm takmýþ takýþtýrmýþ”, Mahur makamýnda “ Ýnme turnam inme sen bu pýnara” ile Hicaz ve Acemkürdi saz semaileri de vardýr.

Bestelerinin dýþýnda, türkü de derlemiþtir. Meselâ, kahramanlýk türkülerinin en bilinenlerinden “ Genç Osman dediðin bir küçük uþak” isimli türküyü , Aydýn yöresinden derleyerek, bizzat notaya almýþtýr.
Musýki konusunda düþüncesini kendi ifadesi ile þöyle özetler :
"…Bilinmelidir ki medeniyetin de milliyeti vardýr. Millî olmýyan bir medeniyet milletin malý deðildir. Kökü bizde olmayan musiki de bizim musikimiz olamaz..."
Gerek parlamento’ da ve gerekse baþka zeminlerde,ömrü boyunca hep bu düþüncenin ýþýðýnda edecektir.
Türk Musýkisi’ ne öðretim ve yayýn yasaðýnýn getirildiði yýllarda, o milletvekilidir. Herhalde o da devletçe önerilen çok sesli sistemin, musýkimize yeni bir kimlik getirmesini beklediðinden, pek ses çýkarmaz. Ne zaman ki bunun bir çýkmaz sokak olduðunu anlar ve 1940 senesinde TBMM’ nde Devlet Konsevatuvarý Kanunu’ nun görüþüldüðü oturumlarda, Millî Eðitim Bakaný ile adeta kýran kýrana polemikler yapar.
Bu oturumlarda kanun tasarýsýný oldukça aðýr bir þekilde eleþtirir ve konservatuvar bünyesinde mutlaka bir Türk Musikisi Þubesi'nin kurulmasý gerektiðini ýsrarla belirtir. Buna raðmen bu görüþler ayný zamanda bir Türk musikisi bestekârý olan Maarif Vekili Hasa Âli Yücel’ ce hiç dikkate alýnmayacaktýr.
Ayrýca gerek Ýstiklal Marþý, ve gerekse Onuncu Yýl Marþ’ larýnýn bestelerinin, baþka müzik eserlerinden çalýntý olduðu iddialarý ve buna dair polemiklerin yaþandýðý günlerde Osman Þevki Bey yine ön saflardadýr. Ona göre, Ýstiklal Marþý þiirine Osman Zeki Bey tarafýndan yapýlan beste, Karmen Silva adlý bir sokak þarkýsýný çaðrýþtýrmaktadýr ve özgün deðildir. Bunun yanýnda uzun yýllar Maarif Vekaleti( M.E.B.) tarafýndan okullarda okutulan bir musiki kitabýnda ‘papatyalar’ adlý þarkýya kendi ismini bestekar olarak koymasýný eleþtirir . 1
Cumhuriyet’ in onuncu yýlýna iliþkin, Cemal Reþit Rey’ in bestelediði ve günümüzde de , özellikle siyasi konjonktüre göre ve zaman zaman da Ýstiklâl Marþý’ nýn alternatifi olarak okunan “ 10. Yýl Marþý” na dair ilk suçlamalar yine Osman Þevki Bey tarafýndan gündeme getirilir.
Bu marþýn, müziðinin Jean Jacques Rousseau’nun “Le devin du village” adlý operasýnýn bir bölümünden aynen alýndýðýný, bu yüzden baþta prozodik olmak üzere bir yýðýn hatayý beraberinde taþýdýðýndan söz eder.
Her iki besteci de bu suçlamalar karþýsýnda nedense suskun kalýrlar. Bir anlamda bu suskunluklar ,suçlamalarýn kabulü anlamýný taþýyorlarsa da , Uludað bu iþin peþini uzun süre býrakmayacak, konuyu hem Meclis kürsüsünden, hem de basýn kanalýyla bu suçlamalarýný, dönemin Milli Eðitim Bakaný’ na yöneltecektir. 2
Hatýralarýnda bunlarý geniþ bir þekilde anlattýktan sonra, þu ifadelere yer verir :
“…Ben bunu 07/05/1940’da C.H.P. Meclis Gurubu’nda Maarif Vekili’nden sordum ve izahat istedim. Sonra da Ýstiklal Marþý’na geçerek bunun ilk kýsmýný teþkil eden on ölçüsünün Karmen Silva adýnda bir sokak þarkýsýndan transpozisyon suretiyle alýndýðý rivayetini naklettikten sonra sordum: ‘Bu Marþ, Ýstiklal Marþý olarak ortaya çýkarýlmazdan evvel Vahdettin’e marþ olarak takdim edilmiþ midir, deðil midir? Bu marþýn orkestrasyonunu yapan Ermeni milletinden [Edgar] Manas Efendi deðil midir? …”

1964 senesinde vefat etmiþ ve, Zincirlikuyu mezarlýðýnda topraða verilmiþtir.

Böylesine kýymetli bilim, kültür ve siyaset adamýnýn aziz hâtýrâsýný yaþatmak adýna, baþta Kültür Bakanlýðý, Bursa ve Konya Büyükþehir Belediyeleri olmak üzere ilgili kurum ve kuruluþlara önemli görevler düþmektedir.

Mesela, yurt sathýnda inþaa edilecek olan kültür merkezlerine isminin verilmesi gibi kadirþinaslýk göstergeleri , herhalde onun ruhunu þâd edecektir.


K A Y N A K Ç A :

1 Osman Þevki ULUDAÐ, Musiki Mecmuasý, 01 nisan 1954, 74. sayý, s. 42.55,59

2 Mustafa ARMAÐAN, “Onuncu Yýl Marþý'nýn bestesi çalýntý mýydý? , “ Zaman Gazetesi, 27 Mayýs 2007


http://ferahnak.wordpress.com/2009/12/20/musikisinas-bir-siyasetci-osman-sevki-uludag-1889-1964/



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat ve sanatçýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Endülüs Ýslam Devleti Medeniyeti Ýçinde Elbette Musýki de Vardý
Bir ‘uç Beyi’ : Münir Nureddin Bey
1930’ Lu Yýllarda Musýkimize Yönelik Tasfiye ve Ayar Sonrasý Aralanan Kapý Ýle Tanýþýp Dost Olduðumuz Arap Musýkisi ve Arap Filmleri Maceramýz
Vefatýnýn 21. Senesinde Mûsýkîmizde Bir Ekol, Ýcrâ ve Üslûp Âbidesi: Bekir Sýdký Sezgin
Yahya Kemal Þiiri" Nin Musýkimizdeki Yeri
Osmanlý Mûsýkîsinin Ýpi Çekiliyor
Sadrâzam Râmi Mehmed Paþa ile Müzikolog - Bestekâr Dimitrius Kantemiroðlu Dostluðu
Necip Fâzýl - Nâzým Hikmet
Lâle Devri’ Nin Önemli Bestekârlarý
Büyük Gezginimiz Evliya Çelebi" Nin Seyahatnamesi Ýçinde Yer Alan Musýki Bilgileri Ýtibariyle Akademik Açýdan Ýncelenmeli ve Deðerlendirilmelidir.

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mukaddes Kitabýmýz’daki Âyetler ile Tarihî Veriler Iþýðýnda: Türkiye’de Yahudicilik Hareketleri
Cumhuriyet' Ýn Radikal 'Ýnkilâplarý '' Sürecinde Tarihi Musikimiz de Payýný Almýþtý
Necip Fâzýl" da "Peygamber" Aþký….
2. Adam Ýsmet Ýnönü' Nün Müzik ile Ýliþkisi
Osmanlý Düþmanlýðý Cumhuriyet Hükümetine Osmanlý Arþiv Belgelerini Dahi Hurda Kaðýt Deðerinden Sattýrmýþtý
Yazýlýþýnýn 600. Yýlýnda Süleyman Çelebi" Nin "" Mevlîd" Ý
Ezan Bundan Tam 70 Sene Önce Tekrar ‘rab’ Ça Okunmaya Baþlanmýþtý.
‘ 2. Adam ‘ Ýsmet Ýnönü’ Nün Cumhurbaþkanlýðý Döneminde Kültür, Sanat ve Musýki
Türk Musýkisi' Nin Okullarda Öðretim ve Radyolarda Yayýn Yasaklarý Sonrasýnda Arap Filmlerindeki Müziklerin Müziðimizin Arabeskleþmesine Etkileri
Üçüncü Selim Devrinde Türk Musikisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vefatýnýn 67. Yýlýnda Ziya Osman Saba’ Yý Rahmetle Anýyoruz... [Þiir]
Ýki Bedene Tek Ruh [Þiir]
Adý Konulmamýþ Duygular [Þiir]
Aþk Bir Terennüm Ýse [Þiir]
Hayal Bazan Gerçeði Aþar [Þiir]
Sensizlik Beyitleri [Þiir]
Yaðmuru Beklerken [Þiir]
Her Þey Geçmiþte Kaldý [Þiir]
Vesvese [Þiir]
"" Mâzi Kalbimde Yaradýr "" [Þiir]


Salih Zeki Çavdaroðlu kimdir?

Otuz yýldan fazla bir süredir Geleneksel Türk Musýkisi eðitimi aldým. Üsküdar Musýki Cemiyeti' nde 20 yýl korist - solist olarak görev yaptým. Bu güz Türk Musýkisi üzerine makaleler yazýyorum. (bkz. www. musikidergisi. com)

Etkilendiði Yazarlar:
N.Fazýl , C.Meriç, B.Ayvazoðlu,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Salih Zeki Çavdaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.