..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Ömer Faruk Hüsmüllü




30 Ocak 2010
Terörün Çaresi Var: Doðru Teþhis…  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Terör bititrilemiyor mu,yoksa bitirilmek istenmiyor mu?


:BAEB:

Yýllardýr bir hastalýðýn dünyasýný kararttýðý birçok insan, bir doktorun koyduðu doðru teþhis ile bu illetten kolayca kurtulabilmektedir.Terör de bir toplumsal hastalýktýr ve toplum da týpký bir canlý organizmaya benzer.
Teröre konacak doðru bir teþhisten sonra uygun mücadele yöntemleriyle bu illet de tedavi edilebilir.Peki,terör nedir?
Terörün üzerinde anlaþýlmýþ uluslararasý bir tanýmý yok.Ayný ülkenin uzmanlarý arasýnda da bu konuda farklý görüþler ortaya çýkabilmektedir.
3713 sayýlý Terörle Mücadele Kanununun 1.maddesinde (Deðiþik-19.07.2003/25173);
“Terör; cebir ve þiddet kullanarak; baský, korkutma, yýldýrma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle, Anayasada belirtilen Cumhuriyetin niteliklerini, siyasî, hukukî, sosyal, laik, ekonomik düzeni deðiþtirmek, Devleti, Türk Devletinin ve Cumhuriyetin varlýðýný tehlikeye düþürmek, Devlet otoritesini zaafa uðratmak veya yýkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, Devletin iç ve dýþ güvenliðini, kamu düzenini veya genel saðlýðý bozmak amacýyla bir örgüte mensup kiþi veya kiþiler tarafýndan giriþilecek her türlü suç teþkil eden eylemlerdir” þeklinde tanýmlanmaktadýr.
Ayrýca,
(Deðiþik Ýkinci Fýkra:19.07.2003/25173-4928/20 md.) Ýki veya daha fazla kimsenin birinci fýkrada yazýlý terör suçunu iþlemek amacýyla birleþmesi halinde bu Kanunda yazýlý olan örgüt meydana gelmiþ sayýlýr.
Örgüt terimi, Türk Ceza Kanunu ile ceza hükümlerini içeren özel kanunlarda geçen teþekkül, cemiyet, silahlý cemiyet, çete veya silahlý çeteyi de kapsar.
Bu yasal tanýmlamanýn ötesinde olaya Sosyolojik açýdan bakarsak “terör” bir toplumsal olgudur.O zaman hemen akla “peki toplumsal olgu nedir?” sorusu da gelir.Olgu,ayný türden birçok deðiþikliði ifade eder;soyut ve geneldir.
Toplumsal olgu ile birlikte karþýmýza bir de toplumsal olay kavramý çýkar.Olay da,toplum içinde meydana gelen tek tek deðiþmelerdir;olguya göre somut ve özeldir.
Kýsacasý bir toplumda terörist bir eylem olay iken,terör bir olgudur.
Bütün bu yasal ve sosyolojik belirlemelerin ötesinde, bana göre terör, topraða kök salmýþ,dallý budaklý ve de meyveli koskocaman bir aðaçtýr.Bunu kendi ülkemiz için somutlaþtýrýrsak:
Toprak:Türkiye’dir.
Aðacýn kökleri :Ülkenin varlýðýna yönelik zararlý fikir ve eylemler,ekonomik yoksulluklar,toplumsal deðerlerin dejenere olmasý…vs.
Aðacýn gövdesi:Türkiye Cumhuriyeti Devletinin “ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüðünü bozmak” amacýdýr.
Aðacýn dallarý:PKK terörü, Ermeni terörü, kapkaç terörü, gasp terörü, yolsuzluk terörü, rüþvet terörü, trafik terörü,kaçakçýlýk terörü,mafya terörü….vs.
Aðacýn meyveleri:Tanýmlanmýþ teröristler ile tanýmlanmamýþ teröristler…
Biz terörle mücadele ederken ne yapýyoruz?Ya birkaç terörist yakalayýp hapse atýyoruz yada belli bir terör örgütüne yönelik bazý çalýþmalar yapýyoruz.Kýsacasý ya aðacýn meyveleriyle yada dallarýndan bir tanesi ile uðraþýyoruz.Birkaç meyveyi imha ediyor,birkaç dalý da kesiyoruz.Ama aðaç imha ettiðiniz meyve yerine yeni meyve verirken,kestiðiniz dal bazen eskisinden daha güçlü bir þekilde yeniden uzayabiliyor.
Öyleyse ne yapalým?Akla ilk gelen aðacý kesmek düþüncesidir,ama o iþ o kadar kolay deðildir.Terörün her türlüsünden geçinen iç ve dýþ güçler sana o aðacý asla kestirtmezler.Aðacýn kökünü yavaþ yavaþ kurutmak en doðru yoldur.Bunun için:
-PKK terörü ile tabii ki mücadele edelim,ama bu kadar da ön plana çýkarmayalým.Aksi takdirde aðacý deðil bir tek dalýný görmüþ oluruz ki bu dalý kesseniz bile kök ve diðer dallarýn yardýmýyla , o dal yeniden büyüyecektir.
-Terörün her türlüsüne karþý bir toplumsal seferberlik ilan edelim.Mesela,rüþvet terörünün bu ülkeye verdiði zarar PKK’nýn verdiðinden daha azdýr,diye düþünmeyelim.Belki de daha fazladýr.
-Yeni yasal düzenlemelere gidelim.Mesela yasalarýmýza, vergi kaçýraný yada trafik kuralýna uymayaný caydýrýcý cezalar koyalým.
-Terörle mücadelede güvenlik güçlerinden baþka maliyecilerden, müfettiþlerden ve de Sosyolog ve Psikologlar’dan da yararlanalým.Binlerce Sosyolog ve Psikolog’u terörü incelemek üzere toplumun içine salalým.
-Hepsinden önemlisi Mevlanalar,Hacýbektaþlar,Yunuslar…gibi bu ülkenin topraklarýný “sevgi” ile sulayalým.O zaman bir de bakacaðýz ki “Terör aðacý, uçsuz bucaksýz sevgi denizinin ortasýnda küçücük bir taþ adasýnýn üzerinde kalývermiþ…”

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Terör
Gönderen: Elvan Çolakoðlu / , Türkiye
17 Haziran 2010
Hocam bir çok arkadaþýn uzun süre önce yazýlmýþ öngörü dolu metinlerini okuyorum.Siz de müthiþ tespitler yapmýþsýnz ayný þekilde. Geldiðimiz nokta malum.Umarýmçocuklarýmýzý güzel günler bekliyordur..Kaleminize saðlýk..Saygýlar




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kitaplarý Yakýn, Kütüphaneleri Yýkýn!
Ekonomi Uçuyor
Dönme Paradoksu!
"Gibi" Yapmak
Korkuyorum Korkuyorsunuz Korkuyorlar
Bilip de Bilmiyormuþ Gibi Yapma (K) !
Panpiþ Ýle Ýlgili Bu Haberi Hiçbir Gazete Yayýmlamaya Cesaret Edemiyor
Elalemin Uçkuru ve Ortadoðu’da Dökülen Kan
Güncellenmiþ Yaþam Tüyolarý
Hovarda Milletiz Vesselam (!)

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk’ün Ordu - Savaþ ve Barýþ Hakkýndaki Sözleri
Ýnsanoðlu Dur ve Dinle!
Türk Devletleri Ne Zaman Kuruldu ve Ne Zaman Yýkýldý?
Kitapsýz Bir Din Doðdu,haberiniz Var mý?
Kýzýlderili Soykýrýmý / American Natives Genocide
Bayraðýn Türklerde Önemi
Facebook’a Bir Önerim Var
Maðaranýn Kamburu Romanýndan Seçmeler…
Eleþtirinin Eleþtirisi - 3
Ýktidara Gelebilmek Ýçin Tüyolar!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.