..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðaüstü henüz anlayamadýðýmýz doðal þeylerin adý. -Elbert Hubbard
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Arzu Kulaç Sevimli




4 Mart 2010
Bir Gram San_at Kadar  
Bir Gram San_at Kadar

Arzu Kulaç Sevimli


Belki sizin bizim haberimiz yok, kim bilir o paralarla ne okullar yapýp, kaç binlerce çocuk okutuyor. Kýl olduðu, çorabý kaçmýþ, kimlere çorap alýyor kim bilir? Az geliþmiþ bölgelerimizi gizli saklý ziyaret edip, kýz çocuklarýnýn maruz kaldýðý onca açlýk, onca cahillik, onca tecavüz, onca töre cinayeti, daðlarca haksýzlýk, derinlerce dert karþýsýnda isyana gelip kimlere; “ Kýz hepsi senin mi, dað mýsýn, taþ mýsýn?” diyerek, acýlarýný paylaþýyor. Halkýn anasýný aðlattýktan sonra zil takýp oynayan þer odaklarýna cesaretle “Oynama þýkýdým þýkýdým lan , fýrýldak!” diyerek ne postalar atýyor, kim bilir? Sanatçý olmak kolay mý?


:DEJE:
Bir Gram San_at Kadar
     Sanatçý Sen Bizim Her Þeyimizsin!!!
     
Ben aslýnda uzun zamandýr aþk yazacaktým. Benden yaptýðým seni, senden bana yepyeni bir dilden, ilk kez anlatacaktým. Aþk anlatacaktým kelimeler düþlerden sýzýp, sesler denizinde boðulana, þiþmiþ bedenlerinden sýyrýlýp, yeniden doðana kadar. Ben aslýnda aþk tapýnaðýmýn kuytularýnda demirbaþý sayýp dökecek, yoklama yapacaktým. Ben aslýnda kapanmaya yüz tutarken hep ayný yere saplanan bir býçaðýn dermansýz yarasýndan akan sene tuz basacaktým. Hudutsuz bir yakýnlýða inat, sonsuza kadar muamma bir aþkýn uzak, sessiz çýðlýklarýnda titreþen özlemin týnýsýndan bir masal anlatacaktým. Ben aslýnda bir bene…neyse ne…

Ünlü düþ_ün, Top_lum ve san_at adamý Yarkan “Yarkan sen bizim her þeyyimizsin” çýðlýklarý, ýslýklar ve alkýþlar arasýnda adliyeden ayrýldý. O muhteþem sesiyle bülbül gibi öterek On beþ dakikada mahkeme heyetini pürü pak olduðuna ikna eden bülbülümüzün ýþýk hýzýyla nihayetlenen mahkemesi yýllardýr haklarýnda iddianame hazýrlanmasýný bekleyen yazar, çizer, bilim adamý, gazeteci, savcý, asker, her nevi tutuklu suçsuza da umut vermiþtir herhalde.

Yüzlerce hayranýnýn endiþe içinde yollarýný gözlediði Yarkan’ýn çýkýþta döktüðü gözyaþlarýný dert edinip onla birlikte gözyaþý döken ve paçalarýndan bilgi, kültür, sanat, akýl, fikir akan gençlerimizin duyarlýlýðý karþýsýnda, bendeniz de karþý konulmaz bir aðlama isteði duydum doðrusu. Bu müstesna gençlik tablosu geleceðe daha bir umutla bakmama vesile oldu. Berhudar oldum. Bu hale gelmelerinde zerre kadar katkým ve emeðim varsa hepsini helal ettim.Aynanýn karþýsýna geçip kendimi alnýmdan öptüm.

Bir de Türkiye de sanata, sanatçýya gereken deðeri vermediðimizden yakýnýp dururlar. Kendine sanatçý diyen yazar, çizer, çalgýcý, oyuncu, þarkýcý ve bilumum diðer zerzevat utansýn. Ýddia ediyorum bu ülke halký kadar sanata sanatçýya deðer veren bir topluluk yoktur. Yarattýklarý eserlerle evrensel deðerlerimize deðer katan Yarkan ve benzerlerine gösterdiðimiz özen bir yana, ampul konservatuarýndan mezun irrecebim serisi oyuncularýna da çürük yumurta atmadýðýmýz gibi ayakta alkýþlayabiliyoruz. Bu örnek tek baþýna savýmýn kanýtýdýr. Benim halkým sanatçýyý sever. Yeter ki sanatçý da ebesini sevmeyi becerebilsin. Tabi bazý kendini bilmezler sanatçý kimliði taþýyanlar daha sorumlu olmalýymýþ, büyükyaldýza yakýþýyormuymuþþ türünden cins cins laflar etmiþ olabilirler? Bana kalýrsa onlar Yarkan þahsýnda Türkiye de ki tüm ünlü ve paralý san_atçýlar olmazsa, halimizin nasýl harap olacaðýný bilmeyen bir avuç cahil ve tehlikeli tayfadýr. Mesela Yarkan olmasa ekonominin iflas edebileceðinden haberi bile yoktur bu aklýevvellerin. Abartma dediðinizi duyar gibiyim. Abartmýyorum. Bir konserle kaldýrdýðý bir ton parayý Amerika da tüketmeden önce, bir gece dahi olsa kimin bankasýnda tutuyor bu adamlar? Tabi ki ülkelerinin! Niye? Ekonomimiz baþýmýza çökmesin diye.

Belki sizin bizim haberimiz yok, kim bilir o paralarla ne okullar yapýp, kaç binlerce çocuk okutuyor. Kýl olduðu, çorabý kaçmýþ, kimlere çorap alýyor kim bilir? Az geliþmiþ bölgelerimizi gizli saklý ziyaret edip, kýz çocuklarýnýn maruz kaldýðý onca açlýk, onca cahillik, onca tecavüz, onca töre cinayeti, daðlarca haksýzlýk, derinlerce dert karþýsýnda isyana gelip kimlere; “ Kýz hepsi senin mi, dað mýsýn, taþ mýsýn?” diyerek, acýlarýný paylaþýyor. Halkýn anasýný aðlattýktan sonra zil takýp oynayan þer odaklarýna cesaretle “Oynama þýkýdým þýkýdým lan , fýrýldak!” diyerek ne postalar atýyor kim bilir? Sanatçý olmak kolay mý? Sonra ne yapmýþ yani ! Cumhuriyet deðerlerine ve Atatürk ilkelerine baðlýlýðýný mý beyan etmiþ? Terörle mücadeleye destek mi vermiþ? Toplumun direði cemaatlere savaþ mý açmýþ? Muktedirler aleyhine yazý mý yazmýþ, çizi mi çizmiþ? Çoluk çocuðunun nafakasý için çýrpýnan terorist Tekel Ýþçilerinin yanýnda mý durmuþ? Her gün televizyon ekranlarýnda meddahlýk yapan siyasetçilere siz aþsýzlýkla, iþsizlikle, yoksullukla uðraþýn mý demiþ? Yoooook. Alt tarafý þoförü kokain içmiþ. Kolay mý Yarkan olmak? Sezen olmak, Cem olmak, Bülent, Orhan, Ýbrahim, Feda ve kocalarý, niceleri ve Ali, Veli, Kýrk dokuz, Elli olmak? Kolay mý? Tüm bunlarýn ýþýðýnda hala “Kendimi hayat damarlarýmdan biri kopmuþ gibi hissediyorum” diyen varsa onlarý çok kýnýyorum, çoook. Sanat dediðin özgür ortamlarda yetiþen yabani bir ottur. Özgürlük verelim ki üresin yeþersin, bir derdimize merhem olsun, bir büyük karanlýðýmýza bir nefes duman tütsün kardeþim.

Ben aslýnda bu gece aþk yazacaktým. Penceresi aralanmamýþ bir perdeden yüreðime akacaktým. Seçilmiþ bir karanlýða ýþýk saçacak, bir sýr kuyusunun baþýnda suya bakacak seni görecektim.
Ben aslýnda sana kadar... Aþk keþke... Sen de belki…

Artýk güzel ve deðerli, en olasýlýndan hülyalý, gerçek ederiyle manalý hiç bir þey …
Anlayamayacaðým, anlatamayacaðým kadar…
Getirin þurdan bir nefescik bana da, bir gram sanat yapacak kadar… Bir nefescik! Uyandýðýmda ne yazdýðýmý ve neden yazmak zorunda hissettiðimi hatýrlayamayacak kadar...
Arzu Kulaç Sevimli
03/03/2010

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Sýký yazý..
Gönderen: Elvan Çolakoðlu / , Türkiye
8 Mayýs 2010
Yani aslýnda sanatçý da çok düzgün adam olacak diye bir kural da yok ama bizim gibi geri kalmýþ ülkelerde maalesef herkesin herkesten yüksek beklentileri var..Saygýlarýmla

:: Ýronik..
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
4 Mart 2010
Evet,ironik güzel bir yazý olmuþ.Sanatçý(!)'nýn bu bakýþ açýsýyla sorgulanmasý gerçek sanatçýlara bir övgü olarak deðerlendirilmelidir.Paylaþým için teþekkürler.Saygýlarýmla.

:: Her Zamanki Gene Harikasýn
Gönderen: Bekir Öðretici / , Türkiye
4 Mart 2010
Harikasýn harika olmaya da kim sever yalova valisini bu satten sonra diyesim geliyor lakin diyemiyorum biraz þaþý biraz topal biraz saðýr da olsa hala bir umut debelenip duruyor içimde biraz da senin gibi serserilerin sayesinde. Sen gene de aþk da yaz malum aþk olmazsa meþk olmuyor.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dert Yok Hem Dert Çoooook

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Küfür Kii!
Bayram Gelir Neyime!
Taþ Oldum Baþ Yarayým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýlk Roman [Öykü]
Bir Anlýk Her Þeyin Olur [Deneme]
Seni Kayýramam [Deneme]
Ben Sen Mecnun Arasýnda [Deneme]
Kelimelerin Bittiði Yer [Deneme]
Yüreðinin Ayarýna Su Katma Kayra [Deneme]
Kim Tutar Seni Be! [Deneme]
Yadýrgama [Deneme]


Arzu Kulaç Sevimli kimdir?

Yedi kat kuþtüyü yataðýn altýnda olsa da bezelye tanesi ,bütün gece uyuyamayan prensesim hala.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Arzu Kulaç Sevimli, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.