..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýyi bir aþk mektubu yazmak için, neler yazacaðýný bilmeden oturman, kalktýðýnda da ne yazdýðýný bilmemen gerekir. -Rouesseua
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Müþerref ÖZDAÞ




6 Haziran 2010
Yazý - Yorum (Kýný - Yorum)  
Müþerref ÖZDAÞ
Nedir barýþ? Savaþsýzlýk, savaþmama durumu, birbiriyle iyi geçinme durumu, sulh, barýþmak eylemidir barýþ. Ama görüyorum ki barýþ savaþýn kardeþi, biri ötekini doðurabiliyor, insanlarýn acayipleþtirdiði dünyada.


:BABE:

Kýsa bir zaman önce bir maçýn ardýndan yakýp yýkan, saldýran, kendi yurttaþlarýna karþý þiddet uygulayan insanlar bugün birdenbire duyarlý insan oluverdiler de Ýsrail’i protesto etmeye baþladýlar. Bu tezadý anlamam mümkün deðil. Kendi kendimizi yemek doðal ama zarar uzaktan gelince mi aklýnýz baþýnýza geliyor? Üstelik o zamanki saldýrganlýða da fazla tepki ve kýnama geldiðini hatýrlamýyorum. Çok sýradan olaylar olarak görülmeye bile baþlanmýþtý…
Toplumumuz ve insanlýk ruh saðlýðýný kayýp mý ediyor?

Ýsrail’e ‘’ Sen öldürmeyi iyi bilirsin’’ diyen bir ülkenin insanlarý da bunu iyi biliyor. Barýþ mesajý vermek için Ýtalya’dan otostopla dünya turuna çýkan ancak Gebze’de tecavüze uðradýktan sonra öldürülen Pippa Bacca’yý ne çabuk unuttuk. Barýþ kelimesinin yeniden tanýmlasak nasýl olur?

Nedir barýþ? Savaþsýzlýk, savaþmama durumu, birbiriyle iyi geçinme durumu, sulh, barýþmak eylemidir barýþ. Ama görüyorum ki barýþ savaþýn kardeþi, biri ötekini doðurabiliyor, insanlarýn acayipleþtirdiði dünyada.

Evet, iyi biliyoruz öldürmeyi biz de, duygularý, umutlarý... Ýyi biliyor ve seviyoruz savaþmayý da. Barýþ dedikten sonra, savaþa yüzümüzü dönmeyi de iyi biliyoruz. Hatta öyle iyi biliyoruz ki, Ýsrail’in yardým gemilerine yaptýðý saldýrýlar üzerine yazmýþ olduðum bir kýsa yazýma bir okurun verdiði yanýt bunu anlamamý daha da kolaylaþtýrdý birkaç gün önce. Bana yazdýðý yanýt þöyle idi:

‘’ … Dünya üzerinde baþka din yoktur ki ölümü þahadet sayýp cennete gitmek istesin. Tabi Arap kardeþlerimizle bizim aramýzda yöntem farký var. Bir Arap atasözü þöyle der: Bugün yaþa, yarýn savaþ. Biz ne diyoruz? Ya istiklal, ya ölüm... Allah'tan dilerim ki savaþ çýksýn da hakkýmýzý alalým. Bu görüþ, savaþ yanlýsý, köktenci, fanatik, despotik, irticacý bir tutum olarak adlandýrýlýp etiketlenecekse ben baþýmý uzatýyorum, yapýþtýrsýnlar o etiketi alnýma. Eðer bebelerin hayatýný kurtarmak için savaþmak aþaðýlýk bir þiddet gösterisi olarak görülecekse bu sýð basýn tarafýndan bizzat kendim poz veririm, sorun deðil.’’…

Ýþte böyle idi okuduðum cümleler. Okudum ve hayretler içinde kaldým.

Anlamadýðým bir þey daha var. Türkiye adýna yardým amacý ile giden kiþilerden sað kalanlarýn ve ölenlerin cenazelerinin geri dönüþünde ve öncesinde meydanlarda yapýlan gösteriler ve tepkilerin büyük çoðunluðunda din ve Ýslam iþin içine fazlasýyla girmiþ durumdaydý. Sanki karþý taraftan Ýslamiyet’e savaþ açýlmýþ, ölenler Ýslamiyet uðruna can vermiþ, þehit düþmüþ gibiydi…

Ýþte bu tezatlar nasýl açýklanýr BÝLEMÝ-YORUM. Bu sebeple sadece YAZI– YORUM, KINI– YORUM, ÞAÞIRI- YORUM... Ve insanlýðýn haline, gelinmiþ olan noktaya ACI- YORUM. Son sözü size býrakýyorum ve SUSU-YORUM.

Ýnsanlýðýmýzý hiçbir zaman kaybetmeyelim demek düþüyor bana sadece. :-((

Saldýrganlýðýn, þiddetin ve adam öldürmenin hiçbir mazereti olmamalý. Ve tabi, milliyeti de...

Kilit noktasý þudur: Yanlýþa yanlýþla cevap verilmemeli. Savaþ çýðýrtkanlýðý da yapýlmamalý.


Koparýlan bu gürültünün, her gün vatan uðruna sýra sýra tabutlarý gelen þehitlerimiz için de koparýlmasý dileðiyle!!!!

Müþerref ÖZDAÞ

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: BÝlmediðimiz, bilemediðimiz fazla þeyler var.
Gönderen: Mustafa Þakarcan / , Türkiye
8 Haziran 2010
Her þey nasýl da çarpýtýldý ve bir ''oldu bitti'' ile iþler nerelere varacak kimbilir? ''Senin ölün, benim þehidim '' noktasý ise en acýsý... Teþekkür ve saygýlar.Elinize saðlýk.

:: Aynen katýlýyorum
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
6 Haziran 2010
Virgülüne bile dokunmadan bu yazýdaki görüþlere aynen katýlýyorum.Teþekkür ederim.Saygýlarýmla.

:: haklýsýnýz..
Gönderen: Þenol Durmuþ / , Türkiye
6 Haziran 2010
sahte temeller üstüne kurulan bir ülke ve bir toplum....asýrlardýr uyguladýklarý sistem ve propaganda tam gaz yolunda gidiyor...12 Eylül de öldürülen, iþkence gören binlerce üniversiteliyi, genci de Ýsrail askerleri öldürmüþ olabilir...belki de ruslar, ingilizler, yahut ermeniler de olabilir...merak etmeyin, sürümüz otlaðýnda çok memnun...KAHROLSUN ÝSRAÝLLL

:: Düþün-dürü-cü
Gönderen: Erdal BABÜR / , Türkiye
6 Haziran 2010
Gerçekten doðru dizeler, ben de yaslanýp oku-yorum...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tarhanadan Müstehcenliðe Giden Kýsa Yol
Türkiye: 1 - Japonya: 4 (Galibiyet Bizim )

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çekilebilir Bir Hayat Ýçin Ne Gerekiyor?
Hayat Konuþsun
Doðaya Dokunuþ
Uyarýsýz Þiddet
Fetih 1453 Gösterimde
Var Git Bildiðin Yolda
Kadýn Olmanýn Dayanýlmaz Aðýrlýðý
Ýzedebiyat Yazarlarý Facebook Grubu
Veda'nýn Ardýndan
Þiddete Evet mi, Hayýr mý?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Olsaydým [Þiir]
Sevgi (Seni) Ektim Yüreðime [Þiir]
Ateþi Yakan Bilir [Þiir]
Sahtekarlar Balosu [Þiir]
Sualler (1 ) [Þiir]
Yaþam - Aþk - Tutku - Sevgili [Þiir]
Yaþam Akýyor Yaný Baþýmda [Þiir]
Hani Bir Þarký Var Ya [Þiir]
Zamanýn Kýyýsýnda [Þiir]
Yürekte Bir Ýmzadýr Sevdan [Þiir]


Müþerref ÖZDAÞ kimdir?

Biyoloji öðretmeniyim. 1978'li yýllardan beri edebiyat,þiir,resim ve geleneksel sanatlardan "ebru " ve "kaat'ý " ile uðraþýyorum. Sevgi yolu, Ortanca ve Mahzunice adlý dergilerde yazýlarým yayýnlanmaktadýr. Turkhaber ve Cbhaber internet gazetelerinde de köþe yazarlýðý yapmaktayým. Edirne-Uzunköprü SES gazetesinde de yazmaktayým. Yaþamýn en iyi öðretmen olduðunu biliyorum. . . Ve sýnavýný en hazýrlýksýz zamanlarda yaptýðýný . YAÞAM BÝR ÞÝÝRDÝR. . . ÞÝÝR DE SEVDAM. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilememeye çalýþýyorum..Herkesin de ne olursa olsun bir süre sonra kendine bir tarz oluþturduðunu düþünüyorum...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Müþerref ÖZDAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.