..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Iþýk verirseniz, karanlýk kendiliðinden yitecektir. -Erasmus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Mehmet Önder




17 Temmuz 2010
Atalarýmýzýn Býyýklarýna Maaþallah  
Mehmet Önder
Gazete haberi; Türk erkekleri üzerinde bir araþtýrma yapýlmýþ, sonuç: Esmer, etobur, býyýklý.


:AEDG:





ATALARIMIZIN BIYIKLARINA MAAÞALLAH



Gazete haberi; Türk erkekleri üzerinde bir araþtýrma yapýlmýþ, sonuç: Esmer, etobur, býyýklý.
Sonuçlardan ilk ikisi bir çaðrýþým yapmadý da, üçüncüsü beni aldý yetmiþli yýllarýn ikinci yarýsýna götürdü. O günler daha televizyonlar tektük. Çoluk çocuðun az sayýdaki televizyonlu evlerde, insan tacirlerinin elinden son anda kurtarýlmýþ geri kalmýþ ülke yurttaþlarý gibi çömelip televizyon izlediði, Almanya’dan izinli gelenlerin omuzlarýnda son sesi açýlmýþ teyplerle, baþlarýnda tüylü þapkalarla dolaþtýðý yýllar.
Ýzmir, Çimentepe ‘de radyo teyp tamirciliði yapýyorum.
Dükkana en yakýn komþum Kamil abi. Ýlk ziyaretçim de o oldu. Yorgancý, öyle olunca ilk akla gelen Bayýndýr’lý olup olmadýðý oluyor. Öyleymiþ. Köylerimiz ayrý, ama yakýn.
Kamil abinin en önemli özelliði, özenle baktýðý burulmuþ kocaman býyýklarýnýn olmasý. Yorgan iþinden çok býyýklarýný önemsediðini her an belli ediyor. Her sohbeti döndürüp dolaþtýrýp býyýða getiriyor. Onun için “Hayatta en yüce deðer býyýktýr” desek yanýlmýþ olmayýz.

     …

O ilk günkü tanýþma faslýndan sonra da, benim henüz dikkatli gözlerin fark edebildiði, jiletle tanýþmamýþ on altý on yedi yaþ býyýklarýma bakýp, konuya girdi.
     - Seninkile de fena deðil de bilader, neymiþ o atýlarýmýzýn býyýklarý öyle pýransa gibi maaþallah süphanallah.
     - … ?
      Kamil abinin en önemli kiþilik özelliði, özenle baktýðý burulmuþ kocaman býyýklara sahip olmasý dedim ya; adam sanki yorgancý deðil býyýkçý. Çocuklarýn ders kitaplarýnda Yavuz Sultan Selim’in Kanuni’nin resimlerini görmüþ; günde kýrk kez gelip “Neymiþ o atýlarýmýzýn býyýklarý öyle pýransa gibi maþallah” diye diye sohbete baþlýyor. Pýrasaya da okkalý bir “n” ekliyor ki, býyýklarýn azameti bir kaç kat artýyor.
Konuk gelen kardeþini býyýksýz görünce, kapýdan çevirmiþti. “Bu rezillikle kapýma dayanmaya utanmadýn mý ? Defool !” diye haykýrýþýný her sohbette ‘o’ harflerinin sayýsýný arttýra arttýra anlatýyordu. Bu da konuya ne denli önem verdiði gösteriyordu.
     …

Ýlk zamanlar “Haydi bunun da gönlü olsun” deyip hoþ görsem de, býyýk sohbeti benim iþlerime de engel oluyordu.



     Bir gün dükkan sahibi geldi, yeni yýlýn kira artýþýný görüþüyoruz. Adam inatçý mý inatçý, yarý yarýya artýþ istiyor. Üstelik kendi kendine traþ olmaya çalýþýrken yüzünü yaralamýþ, býyýðýnýn bir yarýsýný kazayla kesmiþ. Bir buçuk býyýkla, gülünesi bir görüntüyle pazarlýk yapýyor. Benim durumum güler misin aðlar mýsýn kararsýzlýðýnda. Hiç deðilse artýþý yüzde yirmibeþlerde tutayým, derken, Kamil abi damladý:
     - Yahu Mehmetçim neymiþ o atýlarýmýzýn býyýklarý öyle. Naha böyle pýransa gibi, maaþallah.
     Dükkan sahibi bu sözün kendisine söylendiðini, alay edildiðini sandý. Bir celallendi. “Yüzde elli artýþ az oldu, altmýþ olsun” dedim de ancak yatýþtýrabildim.
     Biliyorum, içinde bir kötülük de yok, istemeden oluyor.
Yine bir gün bir bayan müþteri geldi. Arýzalý cihazlarýný varmýþ. Hatta evinde saðlam elektirikli alet kalmamýþ tamir edilecek. Haftayý kurtaracak bir iþ. Bizimki yine ýsmarlanmýþ gibi býyýklarýný sývazlaya sývazlaya içeri girdi. Kamil abinin yalnýzca “…muaþþallah “ sözünü duyan bayan tacize uðradýðýný sanýp soluðu sokakta aldý.
     …

Sonraki gün bir müþteri ile konuþuyoruz. Elinde bir resimle çýktý geldi:
      - Þu atýlarýmýzýn býyýklarýna bak, maaþallah.
     Müþteri de bilgili çýktý.
     - Arkadaþým, benim bildiðim kadariyle o resim bir Rum’a aittir. Yýnýlýyor muyum?
     Müþterinin yaptýðý iþe bak sen. Adamýn atasýnýn býyýðýna laf et, nazara karþý maþallah deme, bir de gevur diye hakaret et. Kamil abi buna dayanabilir mi ? Ýkisi bir anda karakucak. Bizim vitrin camý unufak.

     …

     Benim çektiðim býyýk iþkencesi bitecek gibi deðil. Daha bir sonraki gün çenesi kalabalýk bir müþteri geldi. Sinirli de bir þey. Çok kýsadalgadan yayýn yapan Budapeþte Radyosu’nun sesi zayýf çýkýyormuþ, “Bu aletten hiç bir keyif alamýyorum. Çabuk ayarla acelem var, gideceðim” dedi. Ne kadar ayarlasam olmuyor. Ayarladýkça parazit artýyor, ses azalýyor.
     Adam kafaya koymuþ bastýrdýkça bastýrýyor. Gerilimin en üst düzeyde olduðu bir anda “Tüy dikmeye geldim odana” der gibi Kamil abi.
     Konu yine býyýk, hem de maaþallah demeden.
      - Yahu gardeþim neymiþ o bizim atýlarýmýzýn býyýklarý öyle pýransa gibi?
     Ben artýk o denli kanýksamýþým ki maþallahlarý, atalarýmýzýn býyýklarýnýn maaþallahsýz anýlmasýna tahammül edemeyecek durumdayým. Þuna bak, atalarýmýzýn býyýklarý ha, pýrasa gibi ha, hem de maþallahsýz. Bir an kendimi kaybetmiþim. En son:
     - Maaþallah de ulan maaþallah de , nazar deyireceksin atalarýmýzýn býyýklarýna, çýðlýklarý atarak saldýrdýðýmý anýmsýyorum.

     …



     Kendime geldiðimde karakoldaydým. Polis soruyor:
     - Neden saldýrdýn bu adamcaðýza? Neden yoldun býyýklarýný?
Hay Allah bir anlýk sinirle neler yapmýþým. Eðilip Kamil abinin yüzüne baktým. Küs küs oturuyor. Býyýðýnýn bir yaný yok.
     Bereket versin öbür yaný yerli yerinde duruyor. Pýrasa gibi maaþallah.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.



Mehmet Önder kimdir?

30. 11. 1959'da Ýzmir'in Bayýndýr ilçesine baðlý Furunlu Köyü'nde doðdum. Ýlkokulu köyde, lortaokulu Çýrpý Mustafa Adanýr Ortaokulu'da okudum. Bayýndýr Lisesi'nde bir dönem okuduysam da devam edemedim. Sonra radyo tamirciliði baþta olmak üzere birçok iþte çalýþtým. Ege Týp Fakültesi'nde memur olarak iþe baþladým. Buradaki on bir yýla yakýn çalýþmam süresinde önce Ýzmir Namýk Kemal Akþam Lisesi'ni, ardýndan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. Ýlk Beþ yýlýný Ýzmr merkezde, kalanýný Bayýndýr'da olmak üzere yirmi iki yýla yakýn bir süredir serbest avukatlýk yapmaktayým. Evliyim, Alp Deniz adýnda sekizinci sýnýf öðrencisi bir oðlum var.

Etkilendiði Yazarlar:
Aziz Nesin, Rýfat Ilgaz, Muzaffer Ýzgü


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Önder, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.