..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bilgi sakalla ölçülmez. -Moliere
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Kemal Turgut




2 Şubat 2011
Tilki Etinden Pirzola  
Kemal Turgut
... Biraz sonrada Mustafa geliyor, "emmi gel hadi, motor hazır, azığını al da gidek" diyor. Ali emminin hanımı, "Mustafa emmoğlu, senin getirdiğin et ne etiydi? gusura galmada nasıl söyliim biraz tuhaftı." Deyince de Mustafa dururmu. "Ahan kasap yanında duruyor", deyince Ali emminin "jetonu düşüyor" olayı hatırlıyor... "Ulan şerefsiz! akşam sen bana dilki yüzdürdün yoksa?..."


:AGIA:
Mustafa, temiz yürekli, cesur, iyiliksever ve kendisiyle barışık, şakacı, herkese yardım eden, biraz da deli dolu bir gençti. Yalan söylemez, yaptığının da arkasında dururdu. En çok "içip eğlenmeyi" severdi, etrafındakilere zararsız şakalar yapmaktan geri durmazdı, onun bulunduğu her ortam çok keyifli olurdu, hiç kimse ama hiç kimse onun şakalarına gücenmez alınmaz hoş görürlerdi. Kendi çocukları düğünde bile bir kadeh içki içse laf söz olur Mustafa her zaman yapar,"ses" çıkaran olamazdı...
Mustafa, tarla, bağ- bahçe işleriyle uğraşır, yorgun argın işten gelince de "gece avına" giderdi. Traktörle gittiği avdan eli boşta dönmezdi. O gün yine, ava gitmişti, her zaman yaptığı gibi, ama bu gün nasipsizdi, av yoktu, hiçbir şey bulamadan da dönmek istemiyor, etrafı iyice kolaçan ediyordu...
Az ilerde iki göz parlıyordu... O da ne? Bu kocaman bir avdı, pompalı tüfeğini doğrulttu, nişan aldı ve tetiğe bastı...
BOOM!! Diye kulakları tırmalayan bir sesin ardından, seğirtip avını aldı. Eh dedi "kısa günün karı" buna şükür, diyerek avını motoruna yükleyerek evin yolunu tuttu.
...
Ali emmi o gün bahçeden gelmişti ve çok yorgundu, yemeğini yer yemez yattı. Karısı "hayrola Ali! Bu gün gayfeye gitmiyor musun?" diye sorunca "sus ta biraz yatıyım, yarın mıstafıynan ahpın götüreceğim bahçeciğe" diyip kafayı yorganın altına soktu. Tam uyuyordu ki cama vuran oldu... "gız gah ta gapıya bahsana"diye hanımına çıkıştı, hanımı"gah da gendin bah, gece gece"diyince, Ali emmi gözlerini ovuştura ovuştura kapıyı açtı.
"Emmi Allaasen bu saatte ne yatması, çabıh gah da gel". Dedi Mustafa. "çok önemli bir işimiz var acele et"diyerek giti.
Ali emmi kalktı, söylene söylene tekrar üzerini giydi. Mustafa'nın evi bitişikteydi, avludan içeri girdiğinde tilkinin leşini gördü!?
"Bu ne la emmi? bunun içinmi çağırdın beni"
"Daha ne olsun senden iyi kasap, gece gece nerden buliim"
"La gaç lira edecek bunun derisi, emeğimize yazık emmoğlu"
"Bah, yarın ahpın-mahpın götüremem, benim şurubum(!) yoh, sende para yoh ona göre..."
Aliemmi kolları sıvadı ve tilkiyi bir güzel yüzdükten sonra."Benden bu kadar emmoğlu, leşe garışmam, dereye kendin götürürsün" deyip eve gidip yattı.
Mustafa yatan hanımını kaldırmadı, kalkıp içerden büyükçe bir leğen getirdi, tilkinin arka butlarını kesip leğene yerleştirdi, ön kolunda birini aldı, kalan leşi "çoraklı dereye" götürüp attı. Dönünce kalan arka butları bir güzel pirzola gibi doğradı, dolaptan da "küçük rakı"sını alıp, avlunun ortasına "çilingir sofrasını" kurdu. İçerden geniş ağızlı kocaman bir tavayı da kapıp, müziğin sesini hafiften açtıktan sonra, ufak ufak demlenmeye başladı.
Az sonra yalnız içmekten canı sıkılmıştı ki, kalkıp Donmemetle Hikmeti aradı gecenin bir vakti. Hikmetle Donmemet, boş mezar bulsa girelerdi, böylesi bir ziyafeti de tabiî ki kaçırmadılar, "kaşığı cebinde gezen" bizin "avane" takımı bol bol yiyor, içiyor, tıkınıyor, eğleniyorlardı.
Mustafa'nın 7–8 yaşlarında ikide oğlu vardı gürültüden olacak az sonra uyanıp onlarda sofraya gelmişlerdi. Mustafa bol bol et kesip "ye oğlum, yarasın" diyerek her ikisini doyurup odalarına yolladı. Bizim "Bremen mızıkacıları" bir ufak daha devirdikten sonra artık kalkmaya hazırlanıyordu ki, birden Hikmet atılarak sordu.
"Mıstafa len oğlum! Hayırdır, ne kestin? Evde et bırahmadın hepsini yedik la"
"Ne kesmesi oğlum! Benim davarım mı var malım mı var, dilki vurduydum akşam, boğazımdan aşmadı sizi de çağırdım, kısmetiniz varmış"
!???
...
"Say mı la Mustafa, Allaasan doğru söyle"
"Oğlum, yalan borcum mu var" diyerek çöpteki kemiklerin arsından tilkinin ayağını gösterdi.
"Vay şerfsiz! i...ne, dinin imanın yoh mu oğlum, bir duyan olsa ne deriz"
"Siz söylemeseniz kim bilecek oğlum yaa! Ben, hem hocaya sordum, "Şafiiler" yiyor dedi, onlar adam değil mi"?
???
"Allahın kitabını seversen kimse duymasın, hadi iyi geceler" deyip gittiler.
...
Yolda Donmemet'le Hikmet bir birilerine yemin verdiriyorlardı, "aman ha! Kimseler duymasın, ağzını sıkı tut emmioğlu, kimsenin yüzüne bahamayız"
....
Sabah erkenden Mustafa, ayırdığı ön kolu iyice temizleyip ayakları da ortadan kaldırdıktan sonra, kalan parça eti Ali emmiye götürür, kapıyı açan Ali eminin hanımına; "emmiğızı al, Aliemmimi iyicene doyur, ben mazot almaya gidiyorum" der.
...
"Ne oldu gız, ne diyo Mıstafa"
"Epey bir et getirdi senin payınmış" diyor, Ali emminin hanımı.
"Bize mi? yollamış o kadar eti" diyor, hanımına da dönerek, "gız bu mıstafa hakkâkten hakikatli çocuk, bah komşusunu nasıl da düşünüyor"
Ali emminin hanımı tavayı çekip etin başına varıyor, eti güzelce doğruyor, ama içinde halaa bir şüphe var, "Ali bu et biraz pembe mi? Duruyor"...
" Gız get, buldun bunuyorsun, oğlan akşam ava gitti, tavşan etidir eyle olur" diyor. Bilmiyor ki tilki etidir, üstelik akşam da kendi elleriyle yüzdü, Mustafa'nın böyle bir şey yapabileceği aklının ucundan bile geçmiyor, akşam tilkiyi yüzdüğü bile aklından çıkmıştır. Her neyse çoluk çocuk oturup afiyetle bir güzel karınlarını doyuruyorlar.
...
Biraz sonrada Mustafa geliyor, "emmi gel hadi, motor hazır, azığını al da gidek" diyor. Ali emminin hanımı, "Mustafa emmoğlu, senin getirdiğin et ne etiydi? gusura galmada nasıl söyliim biraz tuhaftı." Deyince de Mustafa dururmu.
"Ahan kasap yanında duruyor" (?) ... Ali emminin "jetonu düşüyor" olayı hatırlıyor... "Ulan şerefsiz! akşam sen bana dilki yüzdürdün yoksa?..."
"İyi işte, bende payını ayırttım emmoğlu" deyince Ali emmide şafak atıyor... Hanımı oradan "Allah müstahak'ını versin, Mustafa" dedikten sonra Ali emmiye doğru dönüyor, "tüh lan seninde galıbına, akşam dilkiyi yüzen sen, sabah sabah bize yediren sen, ben biliyordum, bu işte bir iş olduğunu, ben yarım ahlımınan bildim de! Ya sen!" Diye söylene söylene içeri girdi.
.....
Ertesi gün köyde herkes tilkili pirzolayı konuşuyordu duymayan kalmamıştı.
...........
(...sürecek)
19.10.2008 şiirkolikte yayınlanmıştır



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Kemal Turgut kimdir?

02. 02. 1964 Malatya Darende doğumluyum,ilkokulu Darende (Kuluncak) ilçemizin ilisuluk köyünde orta okulu ilçemiz Darende de okudum,lise eğitimine bir süre ara verdikten sonra Açık Öğretim Lisesinde devam ettim. Ülkemizin çeşitli şehirlerinde bir süre serbest ticaretle ve çeşitli mesleklerle iştigal ettikten sonra hasbelkader Devlet memurluğuna başladım,halen bir kamu kurumunda çalışmaktayım. Çeşitli Edebiyat sitelerinde bir kaç "öykü ve denemeler" im yayınlandı,yazmayı çok seviyorum lakin yeterince zaman ayırabildiğim söylenemez. Sizlere kendime has üslubumla kimileri başımdan geçen ilginç hikayeleri kimileri de etrafımda yaşanan olayları kendimce yazıya dökerek sizlere sunacağım. . .

Etkilendiği Yazarlar:
Ömer Sefettin,Kemalettin Tuğcu ve Aziz Nesin başta olmak üzere yüzlerce sevdiğim yazar elbette bana da ilham olmuştur.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Kemal Turgut, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.