..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Özgür insan, denizi daima seveceksin. -Baudelaire
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Toplum ve Birey > Engin Güneş




9 Mart 2011
Küçük Yerler  
Engin Güneş
Ötekine göre yaşamak kendine göre yaşamaktan daha değerlidir bu toplumlarda. Elalem ne der? Konu komşu ne der? Büyükler ne der? Birilerinin bir şey demesi senin ne dediğinden daha önemlidir. Dolayısıyla bu toplumlarda sapkınlık az görülür. Çünkü çok riskli ve affedilmez tabulardır. Tüm sapkınlıklar gizli, girift ve karanlıktır. Buna bağlı olarak tüm kızlar iffetli, tüm delikanlılar dürüst, tüm amcalar imanlı, tüm teyzeler iyidir böyle toplumlarda.


:BJAC:

Küçük yerlerde bulunan toplumlara sosyoloji biliminde “basit toplum” denilmektedir. Ne demektir basit toplum; Nüfusun az olduğu, gelenek ve göreneklere sıkı sıkıya bağlı olunan, dolayısıyla yeniliklere direnen toplumların genel adıdır. Bu bakımdan basit toplumlarda toplumsal değişme az ve zor olur.Bunların diğer adı “kapalı toplum”dur. Ekonomik ilişki tarım esaslarına dayanır ve ürünler imece yoluyla elde edilir. Buna bağlı olarak gelenek ve görenekler aslında bu üretimi sağlayacak olan kurallar ve anlaşmalar bütünüdür. Üretim ve ekonomi için insanlar bir arada yaşamaya mahkumdur. Mahkumiyet ne kadar fazlaysa kurallar o kadar katılaşacaktır. Bu sistemin işleyebilmesi için en küçük mekanizma dedikodu. En büyük mekanizma ise cinayettir. Bu kurallar “sosyalleşme” aşamasında tek tek her bireye toplum tarafından öğretilir. Dolayısıyla bireyin ufuk çizgisi belirlenmiş olur. Şehirdeki adam olaylara bu çerçeveden bakmadığı için, izlediği akşam haberlerinde: Olur mu ya! Bunun için insan öldürülür mü? Gibi tepkiler verir.
Küçük yerlerde tanıdık, ahbap, akraba ilişkileri çok mühimdir. Selam söyletmek birçok problemin çözümü için önemli bir unsurdur. Hatta diyebiliriz ki “selam” olgusu yetenekten daha değerlidir, küçük yerlerde. Tabi bu selamı söyleyecek büyük adamlar vardır bu toplumlarda. Küçük göllerin büyük balıklarıdır onlar. Bu adamların büyüklüğü psikolojik bir yanılsamadır aslında. Malum çap daralınca içindekinin ebadı büyük görünecektir.
Ötekine göre yaşamak kendine göre yaşamaktan daha değerlidir bu toplumlarda. Elalem ne der? Konu komşu ne der? Büyükler ne der? Birilerinin bir şey demesi senin ne dediğinden daha önemlidir. Dolayısıyla bu toplumlarda sapkınlık az görülür. Çünkü çok riskli ve affedilmez tabulardır. Tüm sapkınlıklar gizli, girift ve karanlıktır. Buna bağlı olarak tüm kızlar iffetli, tüm delikanlılar dürüst, tüm amcalar imanlı, tüm teyzeler iyidir böyle toplumlarda.
     Karmaşık (Açık) Toplum ise çok nüfuslu, gelenek ve göreneklerin yerini yasalara bıraktığı, üretimin işbölümü yöntemiyle yapıldığı kentte yaşayan insan topluluklarıdır. Yukarıda anlatılanların aksine insanlar cemaat yaşantısından cemiyet yaşantısına dönmek zorundadırlar bu toplumlarda. Bireyselleşme ve yalnızlık, çekirdek aile önemlidir. İnsanlar yan dairedeki komşusunu bile tanımayabilir. Ama yine de Türk Milleti tercihini kentlerden yana yapmış ve kentsel nüfus toplam nüfusun % 80’ine ulaşmıştır. Demek ki halk tercihini Açık Toplum olmaktan yana kullanıyor ve “ cemaat” şeklinde yaşamaktan ziyade “cemiyet” tarzında yaşamayı tercih ediyor. Tabi kente göçen nüfus kırsal yaşam şekillerini de beraberinde getiriyor. Bundan dolayı birtakım problemler yaşansa da - Başkanım bizim oğlanı bir işe katıver. – Hacı bizi sıraya geçmeden alsan. – Kanka benim bilgisayara Kpss soruları geldi akşam atayım ben sana.- Hocam Fatma’yı geçiriversen babasının okula çok bağışı oldu. – Hidayet Bey bir şiir yarışması yapıyoruz ilk iki şimdiden belli birkaç şiir de siz gönderin ilk üçü kapatalım para ele gitmesin. Vb.vb.vb…Su akacak yolunu bulacaktır. İnsanlar şehrin gerektirdiği yaşam biçimlerine, ahlaki kaidelerine uymayı öğrenecek. Elbet bir gün yaptıklarının yanlış olduğunu anlayacaklardır.
                                   Engin GÜNEŞ



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Söğüt [Şiir]


Engin Güneş kimdir?

07. 05. 1977 İstanbul enginguneshoca@gmail. com ilk: Kâzım Özalp ilkokulu ist ort: Celal Yardımcı Ortaokulu ist lis: Mevlana Lisesi ist Lisans: Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1999 Y. L: Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü 2008 İngilizce Üyesi olduğu : Evliya Çelebi Kültür, Hizmet ve Tarihi Eserleri Onarma Derneği. Eğitim Bir-Sen. Mesleki Faaliyet: Liderlik Temel Kursu Sertifikası 2003 Teşekkür Belgesi (5. Geleneksel Şiir Yarışması-Ümraniye Belediyesi) 24 Mart 2004 Perşembe Kütahya İ. H. L. Türk Tasavvuf Musîkîsi Konseri. 15. Büyük İzci Zafer Yürüyüşü(24-28 Ağustos 2005) AFYON Kütahya İ. H. L. Münazara Yarışması 09. 02. 2006 Kütahya İ. H. L. 11 Mayıs 2006 Moral Gecesi Ocakbaşı Kursu Sertifikası 2006 Kütahya İ. H. L. Felsefe Bilgi Yarışması 21. 02. 2007 Uluslararası Mevlana’nın İzinde Barış ve Hoşgörü Proje Olimpiyatı Lise Kategorisi Birincisi Danışman Öğretmeni 29. 04. 2007 Türkiye Satranç Federasyonu Antrenör Belgesi 20. 08. 2008 Fatih Üniversitesi Liselerarası Birinci Sosyal Bilimler Olimpiyatı(USOBO) Forum Kategorisi Bronz Madalya Kazanan Eserin Danışman Öğretmeni 26. 04. 2009 Kurtuluşun İlk Adımı Samsun Konulu Kompozisyon Yarışması’nda Türkiye 5. si olan eserin danışman öğretmenliği. 12. 05. 2009 Teşekkür Belgesi(Samsun Valisi) 19 Mayıs 2009 Çevre ve Orman Bakanlığı Ödüllü Slayt Yarışması 2. ve 3. sü danışman öğretmenliği 2010 Kütahya Atatürk Lisesi Satranç Turnuvası 09. 12. 2009 Teşekkür Belgesi (Kütahya meb)04. 02. 2010 Kütahya Atatürk Lisesi Sınıflar Arası Bilgi Yarışması 10. 03. 2010 YAYINLAR: Mersin-Yenice 5. Barış ve Kültür Festivali “Kendimden Kendine” şiiri 2 Eylül 2008 Ümraniye Belediyesi Kültür Yayınları 19 “Dumansız Alev” şiiri 2007 Kadınlarla İlgili Uydurma Hadislerin Kadınların Rol Davranışları Üzerine Etkisi. Fırat Üniversitesi DAUM dergisi Cilt 6 Sayı 3 Haziran 2008 Kütahya Gazetesi Köşe Yazıları 2009

Etkilendiği Yazarlar:
A.C.Zarifoğlu, İ.Özel, N.F.Kısakürek, A. İlhan, A. Arif


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Engin Güneş, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.